2011-01-20

Miklós Jósika

Miklós Jósika - n. 28 aprilie 1794, Turda - d. 27 februarie 1865, Dresda
A fost un scriitor maghiar, participant la Revoluția Maghiară din 1848. - info. Wikipedia

  - A primit titlu de baron in anul 1698 de la habsburgi.
 La 23 aprilie 1848, aflandu-se pe domeniul sau de la Surduc (comitatul Solnocul Inferior), a dat un act prin care elibereaza iobagii - info. E.Gergely - Istorie si Contemporaneitate,  pag.80

Info: In lucrarea intitulata "Potaissa - Turda istorie" , la pag. 53
Eugen Gergely, doctor in istorie afirma despre baronul Miklos Josika:
citez urmatoarele:
"Mare om de cultura si politician maghiar nascut la Turda, un nobil maghiar cu puternice vederi liberale, insa un aprig aparator al ideilor pacii sociale, intelegere intre unguri si romani insa fara a renunta la dreptul si pozitia ferma a maghiarilor de a domina.
A fost impotriva autonomiei Transilvaniei promovand ideea unirii Transilvaniei cu Ungaria sub coroana hasburgica .
Chiar daca in romanele sale a inchinat romanilor ardeleni pagini de o rara frumusete, el alaturi de alti nobili maghiari intervenea la curtea imperiala de la Viena pentru a nu se recunoaste romanii ca “natiune politica egal indreptatita”.


- Imobil din Turda, Piata Republicii, nr.14 (vezi gravura din 1889)- Fosta, Scoala Teodor Muresanu, de pe Str.Bogdan Petriceicu Hasdeu, nr.4, in anul 2010 (foto)
a fost transformata in anul 2011 in Liceu Josika Miklos - Inscriptie pe cladirea din Turda, str. Bogdan Petriceicu Hadeu, nr.4 in care se omite precizarea faptului ca fosta scoala  elementara, a purtat numele "Teodor Muresanu"

Personalitati
Vezi Turda - IstorieNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu