2011-01-07

Vacarul suparat pe sat


2013.02.24
Un “Anonim” spunea:
"Lansam acum cateva zile un subiect: "Ca vacarul pe sat".
In general am observat ca, atunci cand intalneste expresia "s-a suparat ca vacarul pe sat", lumea ramane cu impresia ca
ala care pierde e vacarul.
Pai sa analiazm situatia. Vacarul paste vacile satenilor, fiindca acestia nu au timp, trebuind sa mearga la munca campuilui. Pentru ca vacarul nu mai are timp el insusi de munca campului, fiind ocupat cu vacile, satenii il platesc si in produse. Deci e o tranzactie de tip castig-castig.
Ce se intampla daca vacarul se suprara pe sat/sateni? Pai pe de-o parte vacarul nu isi mai primeste produsele care ii asigurau existenta, iar pe de alta fie satenii vor ramane cu vacile nepascute car vor muri de foame, fie le vor paste ei insisi dar nu vor mai avea timp de munca campului, ramanand la randul lor fara mijloace de existenta. Adica tranzactia castig-castig se transforma intr-una pierdere-pierdere. In aceasta "suparare a vacarului pe sat" toata lumea pierde, si vacarul dar in aceeasi masura si satenii.
Sper deci ca data viitoare va va fi mai limpede care e intelesul zicalei cu "supararea"... :)"

Replica subsemnatei:
Vacarul in timp ce ingrijeste vacile din proprietatea lui, le ingrijeste si pe ale altor sateni fapt pentru care el este recompensat. Deci el castiga odata ca-si creste vacile lui si a doua ora ca este recompensat pt. faptul ca ingrijeste si vacile satenilor.
Din recompensa vacaru-si poate permite sa angajeze lucratori pe pamantul sau.
Fiecare din satenii ce detin vite, poate fi un posibil vacar al satului. Deci satul este exclus sa ramana fara un vacar. Vacarul in schimb este dependent de sat. Daca satul se supara pe vacar vitele lui un vor mai fi ingrijite in turma satului. Vacarul fiind astfel nevoit sa aleaga intre asi lucra pamantul sau asi ingrijii vitele.
Deci atentie la cine pierde atunci cand va suparati ..vacarul sigur pierde.
Intelepciunea populara e de luat in seama.

De pe net:
"Satul” poate fi sinonim cu „obştea”, care reprezenta organul său administrativ de conducere, astfel, prin cuvântul „sat”, ţărănii se refereau la „obşte”: „l-a ales satul”, „l-a judecat satul”, „s-a supărat ca văcarul pe sat” (văcarul avea un rol important în viaţa satului, fiind mandatarul obştii ales pentru diferite treburi..." - info.harlauetnografie

Vezi Ganduri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu