2011-01-25

Eduard Costin (n.1916) - sculptor

Lucrari ale artistului existente in Turda:
Cruncea Mantuirii Neamului
Monumentul Eroilor Aviatori
Google16, pagina
Google16 - foto


Informatii de pe net:
Info: extras din Citynews.ro
Sculptorul care a cochetat pentru un timp si cu pictura a copilarit la Oradea ca apoi, la 19 ani, s-a mutat impreuna cu familia la Turda.
La Oradea a avut prima intalnire cu modelajul in lut, sub supravegherea profesorului Teodor Speranta, ca apoi sa urmeze la Bucuresti o facultate de profil si sa obtina certificatul de profesor de sculptura.
Eduard Costin a predat istoria artelor, caligrafie, desen la Turda, la Liceul Ferdinand si la scoala de fete din acelasi oras. Lucrarile sale sunt realizate din lut, turnate in bronz sau sculptate in lemn sau piatra.
Este decanul de vârstă al sculptorilor europeni ( 95 de ani);
Informatii extrase din stiri.rol - articol  cu titlu "Sculpteaza la 90 de ani"
Profesorul Eduard Costin s-a nascut in 14 martie 1916, la Vaslui, iar in 1921 ajunge cu familia la Oradea. In 1939, profesorii lui si reprezentantii Bisericii Baptiste din Arad hotarasc sa-l trimita la Scoala de Sculptura din Paris, dar n-a apucat sa plece, pentru ca i-a venit ordinul de incorporare.
Un an mai tarziu, o data cu cedarea Ardealului, familia lui, care intre timp se mutase la Cluj-Napoca, s-a refugiat. In 1941, tanarul militar trece Prutul si inainteaza spre Stalingrad, dar la Cotul Donului, rusii contraataca si rup frontul. In 1944, dupa ce s-a predat, Eduard Costin ajunge in Divizia 103 Ghimes-Palanca. "In 28 septembrie am salvat orasul Targu-Mures. Am luptat la Oarba de Mures, am eliberat Budapesta si am ajuns pana in Cehoslovacia, la Brno", mai povesteste profesorul Costin.
Peste doar un an a dat examen de capacitate la Bucuresti ca sa devina profesor de sculptura si a reusit primul pe tara.
Dupa terminarea studiilor, Eduard Costin se dedica profesiei de dascal, iar in 1968 este chemat la Targu-Mures sa infiinteze catedra de sculptura. Dupa ce s-a pensionat,  face iconostasul la biserica din Vidrasau,
 in cateva luni termina lucrarea, dar imediat a fost solicitat la Chirileu, apoi a urmat
biserica de la manastirea Recea si asa mai departe. Zeci de iconostase, mai multe usi imparatesti, scaune
arhieresti, troite, strane de cantareti, chivoturi, tetrapoduri, lampadare si candelabre nascute din dalta lui troneaza si azi in biserici din judetele Mures, Sibiu si Cluj.
"Cel mai mare candelabru pe care l-am sculptat se afla in biserica din Toaca. L-am facut dintr-un trunchi de
copac, din care pornesc brate in forma de lumanari, avand 2,5 metri inaltime, 2,5 metri diametru si 24 de lampi", a precizat sculptorul.
Pe langa obiectele de cult, Eduard Costin a realizat si statuete din lemn, bronz si gips, iconite sau cruciulite.
Profesorul sustine ca toate operele sunt ca si copiii lui, le iubeste la fel de mult, motiv pentru care ii este
neputinta sa se laude cu vreuna dintre ele. Acesta este si motivul pentru care nu a vandut nici una dintre lucrari, ci le-a oferit cadou prietenilor
Info: Ziarul www.zf.ro - articol scris de Ioan Astalos
Eduard Costin a intrat definitiv in galeria artistilor care au influentat sculptura bisericeasca si nu numai, remarcându-se prin acuratetea stilului bizantin.
Spus de sotia artistului: citat "„Arta apartine tuturor, dar artistul apartine celor ce-l iubesc!"
Info: Cotidianul Zi de zi.ro
A primit din partea Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor” din Bucuresti medalia si diploma pentru merite deosebite.
A fost premiat de prefect cu Diploma de Excelenta.
Info: Ziarul de Mures
"Este cel mai longeviv sculptor din ţară, a participat la război, a muncit pentru refacerea interiorului bisericilor, a primit o mulţime de distincţii şi diplome, a muncit la canalul Dunăre-Marea Neagră, a fost unul dintre fondatorii Asociaţiei Artiştilor Plastici, a muncit la reconstrucţia capitalei după cutremurul din 1977. Casatorit, are o fica si o nepoata"

- Sarbatorit la 93 de ani  -  „Arta apartine tuturor, dar artistul apartine celor ce-l iubesc!"  citat, sotia artistului la 83 de ani -  Zi.ro, 2009
- Bunelul - la 94 ani - adevarul.ro

Vezi Ganduri
Vezi Arta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu