2011-01-26

Turda - Dealul Spânzuraţilor, Dealul Eroilor, Furci

Dealul Eroilor,
aminteste de luptele taranilor romani si maghiari din 1437 pentru dreptate sociala ce au culminat cu Rascoala de la Bobalna.. Represiunea asupra taranimii rasculate a fost sangeroasa; " 9 capetenii au fost trasi in teapa in targul de la Turda dupa care au fost spanzurati pe un deal din apropiere"
La 2 februarie 1438 congregatia tinuta la Turda consolideaza intelegerea "Unio Trium Nationum" cu noi masuri restrictive impotriva taranimii romane, desi majoritara  in voievodatul Transilvaniei, este considerata tolerata. Denumirea este tradusa in lb. maghiara si nu in engleza care "..este, prin tratat internațional, limba oficială pentru comunicațiile aeriene și maritime, precum și una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, ale Națiunilor Unite, și a majorității organizațiilor atletice internaționale, incluzând aici Comitetul Olimpic Internațional." info. net
Info: Prof. Valentin Visinescu - "Pagini de istorie si cultura turdeana"-  pag.6 , pag.7, pag.8
OBS: Pe harta oficiala publicata de Primariei Turda  este indicata gresit  denumirea zonei "Spanzuratoare"

Dealul "Furci"

 - "Acolo unde pe hartă scrie „Furci” (la est de Copăceni) a fost foarte probabil locul de execuţie publică a condamnaţilor prin tragere în ţeapă. Tot acolo a fost şi spânzurătoarea Turzii. În Evul Mediu, în Transilvania existau numeroase locuri care aveau în denumirea lor cuvântul „furcă“. Prin acesta se înţelegea tragerea în ţeapă a condamnatului, care rămânea mai mult timp ca să fie văzut de toţi trecătorii. Până în secolul al XVIII-lea toate satele, târgurile şi oraşele aveau amenajate locuri de execuţie capitală ce se aflau pe înălţimi lângă principalele artere de circulaţie, de obicei la intrările în localitate, aşa ca şi la Turda." sursa R.C.


Vezi Turda - Istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu