2011-12-22

Acumularea Fâneaţa Vacilor

- cca 6 m adancime la 29.04.2013 - Zona numita "Râtul Vițeilor"

album pe Google8

"Acumulare este amplasată pe pârâul Fâneaţa Vacilor, afluent de stânga al pârâului Racilor, la cca. 2 km amonte de municipiul Turda, județ Cluj, având rol de apărarea împotriva inundaţiilor şi piscicol.
Date tehnice:
Suprafaţa bazinului hidrografic controlat = 65,9 kmp
Hmax = 18,2 m
Lungimea la coronament = 346 m
Lăţime coronament = 4 m
Tip baraj: baraj frontal din pământ, este un baraj de greutate, cu structură omogenă.
sursa info. Administratia Nationala "Apele Romane" - Sistem Hidrotehnic Aries Turda

- " Barajul este amplasat pe Valea Faneata Vacilor, in amonte de Turda. Mai exista o acumulare mai mica in amonte, cu aceeasi denumire, la confluienta Vaii Faneata Vacilor cu Valea Calda Mare, de interes piscicol..
Acumularea Faneata Vacilor a fost pusa in functiune in 1983 si se incadreaza in clasa II-a de importanta. A fost construita pentru a apara de inundatii (provocate de undele de viitura din bazinul Vaii Faneata Vacilor) municipiul Turda si de a asigura realizarea unui nivel de interes piscicol.....
Barajul...Caracteristicile sale constructive sunt: inaltimea maxima de 18,2m, lungimea coronamentului 4 m......
Turnul de manevra, construit din beton armat avand o inaltime de 20,7m...Accesul se face pe o pasarela, care face legatura intre coronamentul barajului si turnul de manevra. Pasarela are o lungime de 48 de m......."
- informatii extrase din Lucrarea de Diploma "Bazinul Vaii Racilor" a absolventului Florin Coman in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai"  in anul 2005.


- Aerul si apa componente ale mediului  - Amenajarile hidrotehnice din bazinul Vaii Racilor conferinta 2010 - pag.5

Obs!  de corectat in  Wikipedia Valea Calda Mare se varsa in Paraul Fanatelor nu invers  cf. harta  din proiectul lui F.Coman
Valea Calda Mare - Izvorăște la cca 2 km sud de localitatea Boju, primește 2 afluenți mai importanți: Cheița (pe dreapta) și  (Ops!!!!)  Pârâul Fâneața Vacilor (pe stânga) și are o lungime totală de cca 10 km. Confluează cu Valea Racilor în zona străzii Gh. Marinescu din Turda. Pe teritoriul orașului are o lungime de cca 2 km, fiind traversată de 5 punți și poduri.
Între anii 1982-88 de-a lungul cursului acestei ape curgătoare s-au amenajat 4 lacuri de acumulare, având ca rol principal atenuarea undelor de viitură în bazinul controlat de această vale (Tăul Ceanului, Beclean, Fâneața Vacilor I și Fâneața Vacilor II). În anul 2013 lacul Fâneața Vacilor II (numit de localnici “Lacul Căprioarelor”) a fost amenajat pentru pescuit (populat cu crap de consum cu greutăți individuale cuprinse între 1,5 și 4,5 kg).
În trecutul apropiat au existat lângă Valea Caldă Mare numeroase iazuri îndiguite (având forma unor bazine dreptunghiulare), folosite ca crescătorii de pești (în prezent neutilizate). Cel mai nordic iaz, situat imediat la sud de lacul Fâneața Vacilor II (lângă locul numit "Râtul Vițeilor"), poartă numele de "Lacul Priza".  -  sursa info Wikipedia 


De pe net:

2014
- Lacul Caprioarelor -  Foto. de pe  Facebook, Lacul Caprioarelor

   (Lacul Faneata Vacilor II - info Wikipedia)- Foto de pe Facebook - Dealul Viilor, album - Autor Daniel Borbe  - 24.09.2014


Publicat pe Google8
Str. Iazurilor
Vezi Turda - Ape si Poduri


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu