2011-01-10

Turda - Str. Traian, Nr.73 - Vila


- Bazorelief  -  7Google

- Casa nobiliara Bethlen. Gradinita Waldorf. Secesion.1911. - Lista monumentelor 



album pe 7Google


Din anul 2013 scoala de pe Str. Traian Nr.73, s-a mutat :

- Str. Axente Sever, Nr.25 - Scoala Gimnaziala "Andrei Saguna" - Structura Waldorf



 - In perioada 1945-1948 - In cladirea a functionat Orfelinatul "Providenta" sub patronajul Bisericii Greco-Catolice  fiind administrat de calugarii Ordinului Sfantului Vasile cel Mare. In cadrul orfelinatului functiona si o capela publica la care participau si credinciosi din oras. Duminicile copii erau solicitati de parintele Coriolan Sabau sa cante la Biserica Ratestilor  - Info: Dr.Prof. Florin Gheorghiu -  pag.70

2022.08.31
- Orfelinatul calugarilor greco-catolici - Revista Ecouri, 12Google,  Pag 14













Primaria Municipiului Turda - Ecouri - 12Google - A.M.C. - Pag. 15
Casa de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice











Dupa desfiintarea orfelinatului in cladire a functionat:
- Internatul de fete a fostului Liceu de Fete de pe Str. Dr. Ioan Ratiu, Nr.53 - sursa info. Facebook, 2023 comentariu Alexandru Niman. Din mijlocul anilor 70, a fost pedagoga D-na Gules din Abrud,  info comentariu Erika Vernes.

 - Scoala Waldorf - este creatia "Societatii antroposofice", intemeiata de Rudolf Steiner in anul 1913. In opinia lui Steiner, menirea acestei scoli este aceea de a educa si de a forma oameni liberi, independenti de ordinea politica si sociala existenta, intrucat doar un om liber are capacitatea de a conferi in permanenta noi forte ordinii sociale prezente.

In anul 2013. cladirea este retrocedata vechilor proprietari Scoala Waldorf urmand sa functioneze pe Str. Axente Sever, Nr.25, in cladirea in care a functionat Gradinita Sf. Maria". (Info. TurdaNews)

Pe pagina web:  welcometoromania.ro, cladirea apare cu denumirea de "Castelul Bethlen", contributii foto Ana Maria Catalina. 



"...În România primele grupe şi clase Waldorf au fost înfiinţate în 1990 în cadrul învăţământului de stat prin Decizia Ministerului Învăţământului privind înfiinţarea claselor şi şcolilor Waldorf, din 01.06.1990. Învăţământul Waldorf a cunoscut o extindere deosebită, iar organizarea acestuia are loc prin Federaţia Waldorf din România, ce cuprinde asociaţiile Waldorf şi reprezintă mişcarea Waldorf la nivel naţional şi internaţional, ca partener cu Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, cu European Coucil of Steiner Waldorf Schools, cu sediul la Bruxelles.
Şcoala Waldorf din Turda a luat fiinţă în anul 1991, prin strădaniile doamnei profesoare Agneta Cişmaşiu. Şcoala se află situată în strada Traian nr. 73, într-o clădire atipică (gen vilă) înconjurată de un generos spaţiu verde care permite desfăşurarea unor activităţi practice în aer liber.
În aceeaşi clădire avem o grupă de grădiniţă, trei clase de ciclu primar şi două de ciclu gimnazial. Activează în această şcoală un număr de 10 cadre didactice care au urmat cursuri de iniţiere si fundamentare în acest sistem pedagogic.
Scoala noastra urmăreşte prin acţiunile sale integrarea socială a tuturor tinerilor pe baza principiilor libertăţii, democraţiei, toleranţei, moralităţii.
Din anul şcolar 2005-2006 şcoala Waldorf este coordonată de Scoala „Andrei Şaguna”, participând alături de elevii şi cadrele didactice ale acestei şcoli la majoritatea proiectelor iniţiate. Colaborăm de asemenea cu toate iniţiativele Waldorf din ţară, cu Scoala Waldorf din Chisinau respectiv cu profesori Waldorf din Germania...."(info. Primaria)

 Imagini panorama 360 - Google Maps - vedere de pe Str. Traian - in anii : 2012.2014

Publicat pe 7Google, Facebook, I.L.T. - A.M.C.
Vezi Str. Traian
Vezi Turda - Strazi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu