2011-01-27

Constantin Brâncuși - info. de pe net


Lucruri mai puțin cunoscute despre celebrele sculpturi ale lui Brâncuși
1. Știați că:
Poarta Sărutului, Masa tăcerii și Coloana Infinitului – celebrele sculpturi ale lui Brâncuși – își datorează existența mișcării feministe din România?
Mai exact: la începutul secolului XX, mișcarea de emancipare a femeii a prins avânt și pe plaiurile Mioriței. Iar una dintre cele mai active organizații feministe a fost Liga Femeilor Gorjene, condusă de către Arethia Tătărescu (soția lui Gheorghe Tătărescu). Arethia este cea care l-a convins pe Brâncuși să realizeze ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, iar lucrările au fost finanțate, în întregime, de către Liga Femeilor Gorjene.
1937, Târgu-Jiu: Constantin Brâncuși alături de câteva dintre membrele Ligii Femeilor Gorjene. Pe rândul de sus, în mijloc, Arethia Tătărescu.

2. Stiați că Masa tăcerii este inspirată dintr-o masă de piatră de pe timpul lui Ștefan cel Mare?

Masa cu pricina poate fi și astăzi admirată în curtea bisericii din Pătrăuți (județul Suceava).

3. Știți care sunt adevăratele denumiri pe care Brâncuși le-a dat sculpturilor de la Târgu-Jiu?

Masa tăcerii – Masa apostolilor neamului;
Coloana infinitului – Coloana sacrificiului infinit;
Poarta sărutului – Monumentul Întregirii Neamului.
27 octombrie 1938: Brâncuși la festivitatea de inaugurare a ansamblului de la Târgu-Jiu.

4. Știți că fiecare sculptură din ansamblul de la Târgu-Jiu conține un mesaj ascuns?

Coloana Infinitului (Coloana sacrificiului infinit) – numărul modulelor din care este alcătuită (16 la număr) reprezintă anul în care România a intrat în Primul Război Mondial;
Masa tăcerii (Masa apostolilor neamului) – este compusă din 12 scaune, reprezentând apostolii, în mijloc aflându-se Iisus Hristos;
Poarta Sărutului (Monumentul Întregirii neamului) – este compusă din doi stâlpi, fiecare dintre ei fiind alcătuit din alți patru, uniți în partea de sus cu o grindă. Cei 8 stâlpi reprezintă cele 8 regiuni care se alipiseră patriei mamă, România, iar sărutul reprezintă unirea.

Informatii primite prin mail
Vezi Ganduri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu