2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.35


- Inscriptie din anul 2011 - "Cladire din lemn, cu parter, extistenta inainte de 1892, a fost etajata la inceputul sec.XX (1911-1917) in maniera apropiata de Arta 1900."
- Stil secesion. Din sec XIX. Reconstruita 1911-1917 cu etaj - lista monumente

Fotografii publicate pe: 5Google, 16Google, 21Google,  Facebook:  I.L.T.,  A.M.C..

album pe: 5Google 16Google, 21Google


-" Casa lui Hubert Alexandru, "Loci Bacs", membru a comunitatii evreesti, a fost construita la inceputul sec. al XIX-lea int-un stil apropiat Secessionului La parterul casei era o ceasornicarie" - info. U.B.B. - pag. 32

2018.02.03
- Librarie




2017.03.20
Imagine din curte - foto pe 5Google, foto





 -  Ghiocei (Galanthus) -   Google13,-  I.L.T. -  A.M.C.







Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 
"Loci Bacs. Republicii 35 Casa lui Hubert Alexandru 
a fost construită pe la începutul secolului al XX-lea, într-un stil apropiat Secessionului. Cazul lui Loci Bacs, membru al comunităţii evreieştidin Turda, aduce în discuţie exodul acestei comunităţi spre alte spaţii (S.U.A., Canada, Israel etc.) după instaurarea comunismului. Expropriat şi transformat în chiriaş la stat în propria casă, mutat apoi pe o altă stradă, el a ales în cele dinurmă să emigreze în Israel. „La parterul casei era o ceasornicărie.Nu ştiu cu ce se ocupa proprietarul casei respective, dar ştiu că era evreu. A fost mutat undeva la naţionalizare şi apoi a emigrat în Israel. Cred că nu a avut copii” (Estera Filep)
. De obicei, relaţiile dintre foştii proprietari şi chiriaşi erau tensionate, chiar belicoase. Nu este însă o situaţie general valabilă. Chiriaşii care au trăit în casă cu fostul proprietar LociBacs îşi amintesc cu simpatie de acesta şi de atmosfera amicală, prietenească dintre vecini. „Ei, sigur că îmi amintesc de Loci Bacs, aşa îi ziceam toţi. Stătea aici, la etaj. Mergeam la colindat la el, sau de Paşti şi ne dădea tot felul de dulciuri, de-alea aduse din afară… Ne duceam la el şi de sărbătorile evreieşti, nu mai ţin eu minte exact când erau astea. Dar era foarte drăguţ cu noi. O, şi mergeam la el şi după ce l-au mutat pe strada Coşbuc, deasupra Ocolului Silvic. (…) Îţi zic, eram foarte apropiaţi aici în curte, dar şi cu alţii de pe stradă. Toată ziua veneau după câte ceva: dă-mi un pic de ulei, de zahăr, de sare, de te miri ce. (…) Făceau părinţii noştri revelioane împreună, aici în casă, duminica mergeau cu câte un camion la cabana Buru sau la pădure…” (Iosif Colceriu)  Foştii copiii din anii 1950, din curtea lui Loci Bacs, îşi amintesc de jocurile şi prieteniile specifice vârstei care depăşeau orice prejudecată etnică sau socială. „Ce ne mai jucam aici în curte, pe stradă… Toată strada era a noastră, prin parc…Peste gard, la numărul 36 era familia Matiaş, familie de ţigani, stăteau cinci persoane într-o singură cameră. Aşa săream gardul să ajungem la ei de nu-l atingeam. Ş-apoi cu maghiari, evrei… Nu era nicio problemă de-asta, că măi ţigane, sau măi ungurule…” (Iosif Colceriu)"





De pe net:

 - Imag. foto. de ieri si de azi - sursa Facebook - R.C.














2020.06.26
- Vedere panorama
Nr.32 la 43




2021.11.12
- Vedere panorama 360 - Facebook





Imagini Google Maps - din anii: 2012, 2014

Foto pe:  5Google, 16Google, 21Google,  Facebook:  I.L.T.,  A.M.C..
Piata Republicii
Vezi Turda - Piete


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu