2011-01-29

ASTRA - informatii din diverse surse


"Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA),

a fost înființată la Sibiu între 23 octombrie - 4 noiembrie 1861, având un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania.

Prima conducere a organizației a fost girată de președintele Andrei Șaguna, vicepreședintele Timotei Cipariu și secretarul George Bariț. " - sursa Wikipedia


  - "Ca urmare a implicarii active si a realizarilor dr. Ioan Ratiu in procesul de emancipare nationala a romanilor ardeleni intre 7 si 9 august 1880, Turda va fi locul de desfasurare a adunarii generale a ASTREI" . Participa nume sonore ale culturii romanesti. Cu aceasta ocazie Simion Pop a prezentat un material dedicat orasului Turda si imprejurimilor sale. La initiativa lui Gheorghe Pop de Basesti, a avut loc in anul 1880, in locuinta lui Dr. Ioan Ratiu o consfatuire politica restransa in cadrul careia s-a hotarat convocarea unei conferinte nationale preliminare la Sibiu pe tema constituirii Partidului National Roman unificat.
Desparamantul turdean al ASTREI a fondat o biblioteca populara. "Societatea de lectura a femeilor romane din Turda" infintata in 1873 tot de Deparamantul turdean al ASTRE
 - sursa Ciprian Rigman - Turda, Biserica, scoala..., pag. 27,  28,  29



 - "Viaţa cultural-artistică a Turzii s-a manifestat de timpuriu, între cele mai vechi manuscrise latine din Transilvania păstrându-se lucrarea Breviarum Transilvanicum, copiată la 1641, într-o aleasă scriere ornată, de către Nicolae de Thorda"
"Realizările ASTREI în planul culturii au fost deosebite în despărţământul Turda. S-au realizat 30 de biblioteci populare, iar cea din oraş a ajuns la 6000 de volume.S-au ţinut cu regularitate conferinţe pe teme de educaţie sanitară, agrotehnică, estetică, remarcându-se în perioada interbelică Petru Suciu, Teodor Murăşanu, Damian Pop. În satul Copăceni s-a înfiinţat şcoala de gospodărie casnică şi se organizau cu regularitate cursuri de alfabetizare, iar în 1924 Primăria oraşului Turda a hotărât să dea în administararea "Asociaţiunii" conacul princiar, astăzi Muzeu de Istorie.

Tot datorită ASTREI a fost ridicată troiţa de la mormântul domnitorului Mihai Viteazul, iar la Ateneu şi Casina Română erau invitaţi, pentru a conferenţia, oameni de înaltă cultură. Astfel, la inaugurarea Ateneului din Turda, în anul 1925, a participat marele istoric Nicolae Iorga. Prin ASTRA s-au acordat burse din fondurile "Andronic", "Avram Iancu", "Ioan Petran", "Nicolae Rusu şi Cornelia" din Poiana de Arieş, unui număr mare de tineri care studiau în licee, dar mai ales în şcoli profesionale.

De remarcat este şi activitatea desfăşurată de «Asociaţiune» după Dictatul de la Viena. La Turda, devenit un oraş de graniţă vremelnică, intelectualii au susţinut conferinţe prin care cereau revenirea României în hotarele sale fireşti. La serbările ASTREI se adunau toate forţele patriotice din Transilvania. În 10 iunie 1943 se remarcă o grandioasă manifestare pentru idealurile naţionale, evidenţiindu-se exerciţiile libere şi tabloul final "Lupta de reîntregire", realizate de ilustrul profesor clujean Albin Moraru. La 28 ianuarie 1944, sub egida tineretului universitar din Sibiu, organizat în "Gruparea Democrat-Universitară", se desfăşoară o manifestare patriotică, iar scriitorii Victor Papilian, Ion Agârbiceanu, Teodor Murăşanu, ştefan Augustin-Doinaş, Petre Bucşa, consideră Turda "un sanctuar al românismului". ASTRA a constituit astfel, şi la Turda, centrul spre care îşi îndreptau privirile românii de pretutindeni, unde s-au sintetizat aspiraţiile şi s-a desăvârşit voinţa de acţiune şi luptă românească pentru emancipare naţională.

Publicaţia de bază a Astrei a fost revista lunară "Transilvania" ce apărea la Sibiu, înfiinţată în anul 1868..."
sursa bcucluj.ro


- In 1871 exista la Turda o sectie a Astrei. O serie din sedintele ASTREI s-au tinut la Turda. Un mare rol in activitatea Astrei la Turda l-au avut: Dr. Ioan Ratiu, George Barit, Dionisie Sterca Sulutiu, sursa - E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate, pag. 96

         - Medicul Grigore Sadeanu ( n. Turda.1845 - d. (Sibiu?1911) - unul din beneficiarii busei Gojdu, pe langa cariera medicala a activat si pe plan cultural si national fiind unul din donatorii importanti ai asociatiei ASTRA - sursa info: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 138, 139, 140, 141.


  -  Vasile (Basiliu)  Ratiu de Nagylak  - Membru fondator al ASTREI si in 1867 fondeaza  Eforia fam Ratiu - sursa -  Enciclopedia Romaniei

     -  In 1924  Primaria decide a se da in administratie Conacul Princiar asociatiei ASTRA. Revista asociatiei era "Transilvania"
       Un om vesnic cu scrieri in revista "Transilvania" revista asociatiei ASTRA era Teodor Murasan. In cadrul asociatiei conferentiau Petre Suciu, dr. V.Cerghizan. 
       Printre membrii fondatori in 1918,1919 se afla:  Dr. Valeriu Moldovan, dr. Mardan Ioan, dr. Gh. Popescu, dr. Popescu Iuliu, protopopul Iovian Muresianu, protopop Nicolae ratiu, Trif iacob, Borzxa Icnat proprietar. 
      Astra avea o biblioteca, un cor.
      In 1944 - Are loc conferinta nationala a Astrei cand se alege un nou comitet, personalitati de seama turdene
sursa E.Gergely - Istorie si contemporaneitate,   pag. 162, pag.163, pag.164, pag.195

 - In sala "Hotelului Central" s-a organizat o petrecere de vara cu scopul strangerii de fonduri necesare ASTREI pentru deschiderea unei biblioteci populare - sursa C.Rigman - Biserica, scola..pag. 28


De pe net:


- Contributii ale ASTREI la dezvoltarea culturii orasului Turda - ucluj.robibliorev, arhiva.

- Diploma de membru fondator al ASTREI al ANDREI Baronu de SAGUNA (1861) - informatii -"Pentru că a fost structurată de la bun început ca o organizaţie interconfesională, ASTRA a reuşit să coaguleze forţele elitelor şi să detensioneze relaţiile dintre ortodocşi şi greco-catolici, acesta fiind şi unul din motivele pentru care a avut succes. Prima sa conducere a fost asigurată de episcopul ortodox Andrei Şaguna, secondat de Timotei Cipariu şi George Bariţiu (greco-catolici) şi de un comitet central mixt.
În 7 februarie 1895, Comitetul de conducere al Astrei decide elaborarea și publicarea Enciclopediei Române, sub îndrumarea lui Corneliu Diaconovici. Lucrarea, apărută în trei volume între 1898 și 1904, a îndeplinit multă vreme o dublă funcție, culturală și politică, în istoria poporului român....Până la Unire, în fruntea ASTREI au fost ca președinți personalități politice și culturale proeminente: Andrei Șaguna, Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, George Barițiu, Ioan Micu-Moldovan, Alexandru Mocioni, Iosif Sterca-Șuluțiu, Andrei Bârseanu, inițiatori de mari înfăptuiri și animatori înflăcărați." - sursa Facebook

- Contributiile Astrei la dezvoltarea culturii la Turda - bcucluj.ro - FacebookS.P.


Personalitati
Biblioteca Teodor Murasanu
Turda - Istorie - linkuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu