2011-04-28

Turda - Piata Basarabiei, nr.12 - Biserica Reformata - informatii din diverse surse


- Biserica Reformata - album


 Inscriptie afisata de Primaria Turda in anul 2011: "Biserica Reformata din Turda Noua din P-ta Basarabiei, nr.12 construita in stil gotic timpuriu in sec.XII, in 1504 este modificata in gotic tarziu (vezi altarul si sacristia). mai tarziu apar modificarile in stil baroc si empiure. Zidurile de aparare din jurul bisericii sunt mai timpurii decat cele ale "castelului" din jurul Bisericii Reformate Turda Veche."

SCURT ISTORIC:  sursa info Enciclopedia Romaniei si enciclopedia virtuala.ro
Turda, Str. Velicicov, nr.12, Jud Cluj
Mon. istoric Nr.700
In anul 1179 a existat la Turda-Noua o biserica. Tatarii in 1241 distrug atat orasul cat si biserica.

Un conscrierea dijmei papale din 1332-37 Turda-Noua figureaza ca parohie cu BISERICA. Dupa traditie biserica existenta a fost constuita de regee ROBERT CAROL /-1311-1340.-/ in cinsatirea sfantului LADISLAU, in stilul gotic ascutit.
Cu ocazia restaurarii din 1504, stilul gotic ascutit a fost modificat la boltirea sanctuarului si a sacristiei in stilul gotic tarziu, - care se pasteaza si astazi.
In secolul al XVIII – lea nava principal a bisericii a fost restaurata in stilul baroc-empir cu stucouri.
In secolul al XV-lea s-a construit in jurul bisericii ziduri de aparare cu 6 bastioane semicirculare si unul patrat. Din bastioanele semicirculare a mai ramas doar unul. Bastionul patrat , - care serveste de intrare – s-a pastrat pana azi.
Exteriorul bisericii a fost renovat ultima oara in anii 1969-1972.-
(Informatii de pe afisul existent in interiorul bisericii)




- Parohia Reformata Turda-Noua
"Este cel mai vechi templu din Turda. Dupa istoricul Csipkes Elek acesta ar fi fost  construita in anul 1179, distrusa in timpul navalililor din 1241.
Pe locul acestei biserici din piatra s-a construit o parte din actuala biserica. Constructia fiind realizata in timpul regelui Ungariei Robert carol. Constructia a fost realizata pentru protectorul Turzii, Sf. Ladislau.....
Dupa navalirile din 1241-1242, biserica a fost in scurt timp refacuta...aici a functionat de timpuriu protopopiat , arhidiaconat.
Aceasta constructie a jucat rol de biserica-cetate, existand o puternica fortificatie cu un sant cu apa in care a fost introdusa apa din Valea Sarata ca protectie a edificiului. Exista un pod mobil peste care se patrundea in biserica, se ridica la intrarea in biserica.
Zidurile acestei biserici-cetate au fost construite din piatra (ziduri duble, intre ziduri era pamant, inaltimea acestora fiind de 5-6 m).
Constructia noii biserici s-a facut intre anii 1329-1333. Asa se explica faptul ca, incepand cu anii 1332-1333 se vorbeste despre parohia Turda-Noua.
In anul 1504 biserica a intrat intr-o mare renovare....s-a reconstruit in stil gotic tarziu. Sacristia din partea de noerd a bisericii este cea originala.
In 1560 si 1602, biserica a intrat in proprietatea unitarienilor, iar intre 1602-1604, in cea a iezuitilor. Din 1604, din nou a fost data reformatilor din Turda-Noua.
Din anii 1700 domina barocul.
La 1757 nava principala era captusita cu scandura vopsita in albastru, iar in 1801 a fost modificata.
Biserica a suferit mari distrugeriin timpul tuturor navalililor si razboaielor. Asa ca, de fiecare data , a fost nevoie a se reconstrui, prilej cu care s-au adus si unele modificari, reamenajari.
Biserica de astazi este in stil gotic si doar in parte baroc.. Clopotnita dateaza din anul 1780, portalul din sud din 1786, padimentul este din piatra, facut in anul 1786, iar anvonul este din marmora dinCluj. ....Orga este din 1822 si are 810 fluiere. Poarta veche de la intrarea in biserica este stilul baroc si a fost renovata in anul 1979.
In legatura cu casa parohiala are o mare vechime, aici a existat candva o mica manastire cu calugari. Trei dintre camere sunt foarte vechi, iar zidurile din casa parohiala sunt de 90 de cm..
Interesant in casa parohiala este colectia de vase de lut, alte obiecte din lut ars, pictate  cu o vechime de peste un secol......In apropierea bisericii a functionat si o scoala confesionala, iar pe locul unde este colegiul tehnic a existat o cladire, scoala reformata ce nu apartinea bisericii  ci fam. Marghitai...."
Info: Pr. dr. Eugen Gergely - in cartea  "Turda  Istorie si Contemporaneitate" , carte pe Google19,pag. 290 si pag. 291

"In vara anului 1601, dupa uciderea lui Mihai Viteazul, in ciognirile ce au avut loc intre nobilii ce il sprijineau pe Sigismund Bathori si trupele de mercenari de sub comanda generalului Basta , Turda Noua a fost distrusa in intregime. Privilegiul dat de Gabriel Bethlen la Alba Iulia in 25 august 1919 cu prilejul asezarii pedestrasilor sai in Turda Noua, aminteste cum au fost ucisi si devastati in vara anului 1601 locuitorii din Turda Noua, adapostiti de intaritura bisericii de acolo...."
Info: Dan Deac - Inscriptii in sare (2008), carte pe  Google1,  pag 40

- info - Turda 20 de secole de istorie, pag.18 - producator Primaria Turda 1999

 - Biserica Reformata din Turda Noua - sursa; Violeta Nicula - Date istorice si..., pag. 33


 - Biserica din Turda-Noua, a cultului reformat - "ridicata probabil pe locul bisericii parohiale originare a cartierului, care e amintita inca in secolul XIV. Ea nu cuprinde insa nici un element de constructie din aceasta presupusa veche biserica..." intreaga fortificatie  dateaza din perioada constructiei bisericii,  careia i s-au adus renovari ulterioare.  - sursa Camil Muresan - Monumente istorice, pag. 29, 30

Din surse nedocumentate -
" Biserica Reformata din Turda Noua, constructie total in stil gotic, s-a inceput construirea ei in anul 1400......Se pare ca printr-un tunel se facea legatura cu biserica din centrul Turzii: Biserica Romano-Catolica .." - d


De pe net:
- Inscripţie originală: "RENOVATUM ANNO 1740 TEMPORE CURATORIS KOMIVES" (“Renovată în anul 1740 în timpul curatoriumului Komives”). - Info R. C.

- placa bilingvă de pe peretele sudic cu următorul text: Pax facet divitias (Pacea dă naștere la belșug) Divitiae superbiam (Belșugul la mândrie) Superbia contemptum (Mândria la ură) Contemptus bellum (Ura la război) Bellum paupertatem (Războiul la sărăcie) Paupertas humilitatem (Sărăcia la supunere) Humilitas pacem (Supunerea la pace) sursa foto  erdely-szep.hu, sursa foto si  info: Wikipedia  - foto pe Google8, A.M.Catalina. 2009.04.07


- Amvonul - foto de pe net R.C., 2018 -publicata pe Google1, biserici













 - Clopot. Imagine din curtea bisericii, sursa erdely-szep.hu - publicat pe Google1
Foto autor A.M.Catalina publicat pe Google8 in 2009.11.10
- album foto de pe net - Torda









- Monument in curtea bisericii  (Gyöngyössi Janos,1859) - sursa; erdely-sxep.hu
 - Foto pe Google8, autor A.M.Catalina, 2011.08.23












2009.04.07
- Turnul patratic de la intrarea în curtea bisericii (fosta locuinţă a clopotarului) - foto A.M.Catalina, publicat pe: Wikipedia, Google8
- "In deschiderea de deasupra porti principale era un scripete din lemn probabil pentru coborirea unei porti de protectie !!!" - info de pe Facebook, comentariu Marc Alexandru, 2019










2019.01.02
- Bastion rotund
"pe vremuri' era locuit de ingrijitoarea bisericii - info comentariu de pe Facebook, 2019









- Poartă veche ogivală înzidită în zidul care înconjoară Biserica Reformată-Calvină din Turda Nouă. - sursa de pe net.  R.C.2017 - publicat pe Google1 - foto autor A.M.Catalina pe Google8 (2017.08.07)










- Anul 1504 inscripţionat pe contrafortul de sud al corului Bisericii Reformate-Calvine din Turda Nouă. (cifre vechi) Foto: net. - sursa Wikipedia - foto pe Google1







 - Imagine din 1889 - publicata pe Facebook de Daniel Dorbe in 2013.12.08 - Info imaginivechi








- Desen vechi - poarta de intrare in curte - sursa R.C.

  Imagini de altadata - Google1











2014
 - Vedere panorama - Facebook, clujcj.ro -  2014








2017.03.31
 - Vedere de pe Str. Salinelor 













- Fantana cu cumpana - foto  de pe net, inainte de anul 2010, dupa,    fantana nu mai exista -  sursa R.C.








19.09 - Ziua Europeană a Patrimoniului. -  Clădiri de patrimoniu din Turda  - Facebook , Biblioteca Teodor Muresanu, 2023
"Patrimoniul arhitectural-istoric al oraşului cuprinde Piaţa Republicii şi Piaţa 1 Decembrie 1918. Nucleul istoric medieval este considerat cel din jurul bisericii romano-catolice din fosta Piaţă a Târgului (azi P-ţa Republicii). Centrul municipiului Turda se află în prezent pe lista monumentelor istorice ca şi ansamblu urban secolul XVIII-XIX, conform Ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2.314/8.07.2004. 

 "Biserica reformat-Calvină din Turda Nouă este situată în cartierul Turda Nouă, Str. Basarabiei nr. 10, în mijlocul unui parc. A fost ridicată, între anii 1500-1504, după cum reiese din incizia de pe contrafortul de sud al corului, pe locul unei biserici şi mai vechi din secolul al XIV. "



-   "Stiati ca"? - inturda.ro - "... Biserica Reformată din Turda Nouă a fost construită între anii 1311-1340?...."


-  Century Ghotic Protestant church fortress - din album - erdely-szeph.hu
-  Century Ghotic, tombstones in the yard - din album - erdely-szeph.hu
-  Century Ghotic, bell in the courtyard - din album - erdely-szeph.hu

- Enciclopedia Magheara a Romaniei

 - Imagini Google Maps - din anii: 20122014

Foto pe  biserici.org,  Facebook:  I.L.T.  -  A.M.C.
Piata Basarabiei - linkuri
Vezi Turda - Biserici si cimitire
Vezi Turda- Piete


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu