2011-01-25

Turda - Expozitie de arta "Parfum si Culoare"


Expozitie organizata de Societatea Culturala Filarmonia din Turda avand ca invitat special Flori Melisa Turda
Turda, la data de 5.mart.2017 la Teatrul Municipal "Aureliu Manea"
Muzica: Charlie Landsborough - Part Of Me
Montaj: Ana Maria Catalina






album pe Google14

Au expus:
Flaviu Bugnariu, Maria Cristea, Ioan Crisan, Manole Ciui, Ion Federiga, Tiberiu Gherman, Maria Ilisiu, Anca Kis, Laura Miron, Alida Nagy, Gavril Nichifor, Larisa Onis, Dumitru Popa, Cristina Oprea, Felicia Racean, Oleg Rusnac, Iosif Stegaru, Vasile Trasca, Ionica Todea, Cornelia Vidrascu – Invitat Laszlo Suba


De pe net:
 - Expunere Cristina Oprea - radiotvunirea.com

In copie expunerea D-nei Cristina Oprea
"  .....În lucrarea Mariei Ilişiu florile au o anumită materialitate, iar juxtapunerea între albul florilor şi tonurile reci de albastru ceruleum cu inflexiuni de verde crom, conferă vivacitate şi o stare de bucurie.

Anca Kiş are o lucrare interesantă, un singur trandafir în nunaţe deschise de alb cu inflexiuni de roz se detaşează pe fundalul brun, unde o pată mare de roşu oferă muzicalitate întregii compoziţii, ca într-o simfonie de Beethoven.

Alida Nagy iubind arta clasică, a pictat un buchet de lalele ce se desprind de fondul pictat pe nuanţe de brunuri roşietice şi vin spre privitor, parcă spre al întâmpina. Trecerea între tonalitatea deschisă a florilor şi culoarea brună ce domină, se face prin verdele vibrat al frunzelor.

Laura Miron a adus o acuarelă de o mare sensibilitate. Narcise aşezate într-un vas de lut, deci culori calde ce dialoghează cu cele reci aflate în jurul compoziţiei florale, totul fiind foarte bine armonizat.

Larisa Oniş a expus o lucrare impresionantă prin starea de bucurie pe care o produce, atunci când o priveşti. Florile pictate într-o pastă picturală suculentă au o cromatică efervescentă, de la rozuri la roşuri, alcătuind un altfel de univers, un univers floral ce tinde să depăşească spaţiul ramei, inundându-ne sufletele cu frumos.

Felicia Răcean are o lucrare spectaculoasă. Realizată pe pânză, o broderie manuală, cu un deosebit rafinment cromatic, te trimite cu gândul la tapiseriile franceze de o mare subtilitate a nuanţelor, foarte delicate şi care respectă riguros desenul.

Cornelia Vidraşcu a prezentat un colaj textil neobişnuit, prin tipurile de materiale folosite, de la cele delicate, transparente la cele pline şi care dau o senzaţie de soliditate. Din punct de vedere al paletei, foloseşte nuanţe de verde şi ocru şi gri deschis.

Flaviu Bugnariu a oferit o compoziţie florală spectaculară. Într-un vas de ceramică a aşezat un buchet de frezii, flori redate magistral prin paleta extrem de rafinată, aş putea spune că le simţi chiar parfumul subtil şi îmbietor. Si pentru că vasul te duce cu gândul la tradiţie l-a aşezat pe un ştergar popular pictat în tonuri de roşu. Apoi, complementar a pune pe masă o carte ale cărei coperte verzi intră în dialog vizual cu restul compoziţiei. Fondul extrem de delicat prin nuanţele sale vine să înnobileze întreaga compoziţie. Această lucrare îmi aduce aminte de frumuseţea tablourilor maeştrilor picturii româneşti.

Ioan Crişan seniorul acestei societăţi de artişti a ales spre expunere o lucrare plină de viaţă prin cromatica sa. Albul pur şi roşul puternic al florilor contrastează cu subtilul verde şi totul se detaşează pe nunaţe de albastru deschis. Toată compoziţia este pictată în pensulaţii vibrante, ca un fel de dans al culorilor.

Manole Ciui a cărei compoziţie îl defineşte, fiind o lucrare realizată cu multă vervă, a pictat un vas cu flori roşii. Modul de aşternere a petelor în tuşe largi şi spontane oferă un oarecare dinamism întregii compoziţii, iar albastrul cu inflexiuni violet din fond susţin cromatic tonurile ocru ale vasului de ceramică şi pun în valoare roşul corolelor florale.

Tiberiu Gherman a oferit spre expunere o lucrare de factură decorativă, ce aminteşte într-o oarecare măsură de Stilul 1900 sau de Sezession, pictată într-o cromatică redusă, florile albe evidenţiindu-se pe nuanţe de galben ale fundalului şi contrastând cu verdele crud al frunzelor.

Gavril Nechifor un foarte bun desenator, a dăruit privitorilor o lucrare de grafică reprezentând un buchet de flori într-o ulcică de pământ, readucând în memoria noastră vechile compoziţii florale ale sec. XIX. Albul, violetul şi oranjul florilor se detaşează pe tonurile calde din jur, redând o atmosferă foarte intimă. Interesant este faptul că florile depăşesc cadrul compoziţional, ele ,,evadând” pe passepartout-ul tabloului.

Dumitru Popa are moduri diferite şi interesante de a îşi exprima ideile, de această dată venind cu o compoziţie florală pictată pe sticlă. Artistul a încercat să ajungă la o esenţializare a florii, ,,jucându-se” cu spaţiul, cu plinul şi golul, compunându-l şi recompunându-l.

Oleg Rusnac a compus spaţiul foarte ingenios, a plecat de la ideea unui suport - cadru sub formă de fereastră, pe care a aşezat, suspendat, un ghiveci cu flori. Foarte frumoasă este redată spaţialitatea, prin supradimensiunarea florii din prim-plan. Griurile verzui din spate pun în valoare cromatica vasului şi a florilor roşii şi nu contrastează cu nunaţele de verde cu amestecuri de ocru, ale frunzelor.

Iosif Stegaru preocupat de două mari teme - peisajul şi florile – a redat în tabloul său, într-o ţesătură de tonuri calde, un buchet de flori de un roşu puternic, ce sunt aşezate într-o modestă ulcică de pământ şi care, prin contraste puternice, prin juxtapuneri cu acele nuanţe reci ale umbrelor, fac să vibreze întregul cadru compoziţional.

Vasile Traşcă dă dovadă de o mare îndemânare în a gestiona spaţiul compoziţiei şi de a folosi contraste puternice de alb şi negru, tonuri de griuri şi verzuri. Lucrarea sa are ritmicitate tocmai prin aceste pete ce animă şi redau o atmosferă intensă.

Această lucrări de artă sunt de fapt strări sufleteşti mărturisite şi materializate, ce invită la o mai bună cunoaştere a pictorilor, membrii ai Societăţii Culturale ,,Filarmonia” Turda. O pată de culoare în plus în arealul cultural turdean aşa aş putea să definesc această societate culturală, formată din oameni minunaţi, dornici să îşi facă remarcat studiul aprofundat asupra unor teme de artă."


Publicat pe: Google14,  Youtube,  Facebook, video.A.M.C. - foto A.M.C.

Vezi Arta 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu