2011-01-28

Turda - Baile Sarate - video

Complex Balnear 

Vezi Turda - Bai si Mine

Zona Bailor Sarate - "In aceasta zona au fost vechi exploatări romane sau medievale de sare,
umplute cu apă în cursul timpului.
Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere,
până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase
și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta...."

Microstatiune Balneara - Este folosita ca microstatiune balneara din anul 1834. Initiativa amenajarii zonei se datoreaza dr. Jozsef Hanko si farmacistului Velitis.
Alte amenajari au urmat in perioada interbelica (in lemn), apoi in anii 50 ai secolului XX, precum si in ultimii anii (dupa privatizarea complexului).
Hotel Ariesul

Un factor terapeutic - deosebit al zonei este reprezentat de slicul mineralizat (namol). Acest namol de turba se afla la o adancime de 0,5-1 m sub stratul de aluviuni si este utilizat in scopuri terapeutice sub forma de unctiuni urmate de helioterapie, intr-un mod neorganizat, sau sub forma de impachetari in cadrul complexului de tratament balnear "Ariesul".

Cele mai importante lacuri sunt:
Lacul Roman - Strandul - 0,37 ha, 14,2 m adâncime, salinitate 242 g/l, are capacitatea de 8000 de persoane, are calitati curative deosebite, ajutand la tratarea afectiunilor reumatice, ginecologice, afectiunilor aparatului nervos periferic;
(Nota: - Afirmatiile din diverse publicatii privind adancimea lacului difera)
Cercetarile peloidometrice, executate in vara anului 1978, au indicat prezenta pe fundul lacului, in zona sa centrala si nord- vestica, deasupra sarii sau argilei cenusii-nisipoase ce acopera sarea, a unei acumulari de namol negru si negru - cenusiu, uneori slab nisipos, onctuos. Grosimile maxime de namol negru si negru-cenusiu, intalnite in cele 3 depresiuni ale fundului bazinului, sunt de 0,80 m, in dreptul laturii sud-vestice, 0,60 m, in zona centrala si 0,45 m in coltul de NE. Ele. reliefeaza existenta unui fund aproape plat, adancimile apei fiind cuprinse – exceptand bazinul artificial pentru copii – intre 3,15 si 3,75 m. Adancimea de 5,25 m, masurata in coltul de N al lacului, de catre I.Maxim, cu ocazia cercetarilor din 1936, nu a mai fost regasita. A fost, probabil, umpluta in decursul timpului datorita surparii continue a malurilor – inainte de consolidarea lor prin betoane – si dragarii fundului lacului, in cadrul lucrarilor de amenajare.
- Originea lacului are la baza două cariere vechi de sare, învecinate, de mică adâncime.
- Forma actuala a Laculului Roman dateaza din anii 1952-1953 cand lacul a fost betonat si compartimentat in patru zone de adancime. Ea se apropie de forma unui dreptunghi, cu latura lunga dirijata NV-SE, avand dimensiunile de 50x70 m. Aceasta suprafata a bazinului, exceptand bazinul pentru copii, este de 3690 m2.

Lacul Privighetoarea - (0,04 ha, 14 m adâncime), botezat așa de către Ion Al.Maxim în 1937. In vecinatatea lui a existat un hotel prabusit in jurul anului 1950.
se gaseste in imediata vecinatate a pavilionului de bai calde al statiunii, la baza taluzului ce margineste depresiunea.
Forma lacului este aproape circulara, usor alungita pe directia NE-SV , cu diametrul de aproximativ 30-35 m. Malurile sunt joase, cu pante line, ce se pierd sub oglinda apei. Malul de E, ceva mai ridicat, se racordeaza treptat la taluzul depresiunilor.
Suprafata oglinzii de apa a lacului, masurata in vara anului 1978 este de 916 m2.
Bazinul lacustru are infatisarea unui con, cu varful in jos. Adancimea maxima, gasita in cursul lucrarilor de batimetrie din vara anului 1978 este de 7,50m, fata de cei 14m gasiti de I.Maxim in anul 1936.
Reducerea adancimii, se datoreste, se pare, faptului ca in lac au fost aruncate, in decursul timpului, mari cantitati de pamant, provenite de la fundatiile constructiilor din jur.
Volumul actual al lacului, calculat dupa batimeria trasata este de 2.282 m3.
Alimentarea cu apa dulce a lacului are loc din precipitatii si din izvoarele ce se observa pe malul estic, izvoare marcate de o vegetatie specifica.
Cercetarile peloidometrice, au intalnit pe fundul lacului o pelicula foarte subtire de namol, de maximum 0,10m grosime,

Lacul Csiky – 0,60 ha, 5 m adâncime.
Suprafata lacului, masurata pe baza ridicarilor din vara anului 1978 este de 4.908 m2. Volumul lacului este de 11.187 m3
Bazinul lacustru are aspectul unei doline, cu fundul mult largit si malurile sterse. Adancimea maxima intalnita –in vara anului 1978- este de 5,66 m
Alimentarea lacului este asigurata – in afara de precipitatiile ce cad pe suprafata lui – de izvoarele nemineralizate ce apar in lungul unei parti din conturul sau vestic, sudic si estic.
Cercetarile peloidometrice au pus in evidenta pe fundul acestuia, in zona sa centrala, o acumulare de namol negru si negru-cenusiu, onctuos, cu o grosime maxima de 0.35 m,

Lacul Tarzan - 0,40 ha, 19 m adâncime. (numit si "Lacul fara Fund") - Este lacul amplasat pe locatia celei mai vechi mine exploatata in timpul ocupatiei maghiare in Transilvania, in perioada secolelor XII-lea si al XIII-lea.
- Forma oglinzii de apa este aproape circulara, usor alungita NE-SV, cu diametrul de aproximativ de 65 m.
Suprafata oglinzii de apa, in vara anului 1978, era de 3.522 m2.
- Adancimea maxima, intalnita cu ocazia lucrarilor batimetrice executate in vara anului 1978, a fost de numai 11,20 m, fata de cercetari batimetrice mai vechi (I.Viski, 1911 dupa i.Maxim, 1937) ce indicau pentru acest lac adancimea de 19 m. Mentionam ca datorita exploatarii intense a apei sarate din acest lac, pentru nevoile bailor calde, la sfarsitul anului 1977, nivelul apei lacului a scazut cu cca 2 m, fata de nivelul anilor anteriori, iar in perioada de iarna 1977-78 nu s-a refacut decat cu cca 0,30 m
- Alimentarea lacului se face din precipitatiile ce cad pe suprafata lui si a micului sau bazin de receptie, din apa liniei de izvoare, cu debite reduse, ce apar la baza taluzului care inconjoara lacul, mai ales in partea sud-vestica a conturului sau si probabil din izvoarele Sarate, provenind din acumularea acvifera existenta, pe spinarea sarii, care debuteaza in lac sub nivelul acestuia.
- Volumul de apa din lacul “Fara fund“, calculat pe baza batimetriei trasate in urma masuritorilor de adancime efectuate in vara anului 1978 este de 19.100 m3
- Cercetarile peloidometrice au pus in evidenta – in zona centrala a lacului – o acumulare de namol, a carei grosime atinge 0,80 m.
- Adancimea mare a lacului, este motivul denumirii lui. Se merge pana acolo incat se fac presupuneri ca ar avea legatura chiar cu centrul orasului. Legenda face referire la o comoara provenita dintr-o caruta incarcata cu zestrea unei mirese care ar fi cazut in acest lac. Intrucat nimic nu a mai putut fi gasit ulterior se crede prin legenda ca lacul nu ar avea fund.

Lacul Vajas
Lacul Nyalkas - (“Lacul Mocirlos”)
Lacul Bătrânescu
Lacul Băltoaca
Lacul Kimpel (lac cu apa dulce)
Lacul Macska - ("Lacul Pisicii")
Lacul Gradinii Zoologice Singurul lac natural (pe carst salin – 0,11 ha, 1,5 m adâncime)

Informatii din: - Aerul si apa Componente ale mediului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu