Cartier Fabric, Denumire veche Romanilor
Monumeny istoric inclus in TM-II-a-A-06097 Ansamblul urban „Fabric” (II)
- sursa timisoreni.ro
- P-ţa Romanilor nr. 1, Bd. 3 August 1919 nr. 4, Str. Ştefan cel Mare nr. 2
Album pe 11Google |
2-1-/-0/-8 |
- Palatul Ștefania
- Nr.1, Palatul Stefania, Palatul Totisz, Casa cu maimute Casa de Raport a Municipiului Timisoara, constructie din 1909, Arhitect, László Székely, stil Art Nouveau Secession, devenit sediul local al Societăţii Germane (GTZ). - sursa info heritajeoftimisoara.ro - A.M.C.
- Nr.11 - Edificiul Societatii Colterm - cladit in stilul anilor 1900, curentul szeceszió. Felinarul de la intrare ne aminteşte de faptul că Timişoara a fost primul oraş din Europa în care s-a introdus iluminatul public stradal, proiectat şi executat de la început pentru un întreg oraş - sursa info timisoreni.ro
a fost construit între anii 1909 – 1910, de către primărie, după planurile arhitectului László Székely, urmând a fi o casă de raport, adică o clădire cu apartamente destinate închirierii.
Clădirea, care adăpostea şi „Clubul Cetăţenilor” din cartierul Fabric, a fost vândută în 1918 lui Tötis Reszö (Rudolf), directorul general al Societăţii „Industria Lânii S.A.”. În onoarea soţiei sale, edificiul a fost denumit „Palatul Ştefania”. În perioada postbelică, clădirea a găzduit şi cel mai faimos local al cartierul Fabric: „Carul cu Bere”.
Palatul, este realizat în stilul secession, . Dupa anii 90 a devenit sediul local al Societăţii Germane (GTZ). perioada in care a fost renovata dupa proiectul arhitectului timişorean Mihai Botescu. Dimensiunea şi complexitatea impresionantă a vitrine – 34 m lungime, 5,5 m înălţime ( peste 6 tone) - a făcut ca cei de la GTZ sa aprecieze ca vitrina este cea mai mare din Estul Europei”. - sursa info babatour.eu, adevarul.ro - A.M.C.
2010.09/08 |
- De ce casa cu maimute.. - babatulazi.ro
Google Maps, Street View
2010.09.08 |
Sfintitain anul 1901 Arhitectul bisericii a fost Ludwig von Ybl, constructor Josef Kremer, pictura altarului fiind realizată de György Vastagh, iar orga fiind opera faimosului constructor timişorean de orgi Leopold Wegenstein. Biserica e construită în stil eclectic istoricist, cu elemente de expresie arhitecturală neogotice şi neoromanice, Turnurile înalte de 65. Biserica a fost începută în anul comemorării unui mileniu de la venirea ungurilor în Câmpia Panonică, de aici şi numele bisericii.- timisoreni.ro, biserici.org - A.M.C.
Lăcașul, Monument istoric, a fost construit pentru cinstirea a 1000 de ani de la creștinarea regelui Ștefan I al Ungariei (de aici numele de Millennium). Construcția, în stil neoromanic, a fost terminată în 1901. Proiectul a fost realizat de arhitectul Lajos Ybl. Este dotată cu o orgă fabricată de meșterul Leopold Wegenstein - Wikipedia - A.M.C.
GoogleMaps Street View
Romania - linkuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu