2011-01-23

Cluj-Napoca - Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului

Str. Govora, nr.19 - Biserica Manasturenilor - construita in anii 1960-1961

album pe Google11





Parohia Cluj Manastur se intinde in partea de vest a Municipiului Cluj-Napoca.
In secolele trecute era un sat situat langa zidurile cetatii, un sat romanesc.

Istoriceste Manasturul este cunoscut ca o localitate existand organizat din secolul al XVII-lea . In aceasta localitate existand cea mai mare parte a romanilor din Vluj, este firesc ca ei sa fi organizat si bisericeste dintruinceput. Din pacate nu posedm informatii precise decat de la 1721, an la care ni se confirma existenta cimitirului, in curtea bisericii de azi, prin gasirea pietrei funerare cu inscriptia; "Aici zace Anuta Bodea fiica preotului 1721" Reiese din aceast inscriptie c parohia Manastur era deja organizata.

In anul 1733 existenta parohiei Manastur este atestata de conscriptia episcopului Klain, iar in jurul anului 1800 Manasturul era centru de protopopiat.

Intre anii 1950-1961 s-a edificat actuala biserica demolandu-se cea veche care era din piatra, cu acoperis de lemn deteriorat, distrusa si neincapatoare. Sfantul locas actual este zidit din caramida cu fundatie din beton, in stil bizantin. Pictura interioara este executata in stil bizantin in tempera, de catre pictorii Cornel Cenan si Ioan Gavrila.

La 1 octombrie 1961 prin tarnosirea bisericii de catre Inalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Teofil Herineanu, a fost data in folosinta cultului.

In patrimoniul acestei bisericii se pastreaza un iconostas din lemn sculptat in stil brancovenewsc, obiect de valoare artistica, provenit din cupola fostei Episcopii Greco-Catolice din Cluj."

Informatii editate de la  Preot Paroh;
Sancraian Ioan la 14.03.1978
afisate in biserica.

Publicat pe Google11
Cluj-Napoca - linkuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu