2011-01-20

Miklós Jósika

Miklós Jósika - n. 28 aprilie 1794, Turda - d. 27 februarie 1865, Dresda
A fost un scriitor maghiar, participant la Revoluția Maghiară din 1848. - info. Wikipedia

  - A primit titlu de baron in anul 1698 de la habsburgi.
 La 23 aprilie 1848, aflandu-se pe domeniul sau de la Surduc (comitatul Solnocul Inferior), a dat un act prin care elibereaza iobagii - info. E.Gergely - Istorie si Contemporaneitate,  pag.80

Info: In lucrarea intitulata "Potaissa - Turda istorie" , la pag. 53
Eugen Gergely, doctor in istorie afirma despre baronul Miklos Josika:
citez urmatoarele:
"Mare om de cultura si politician maghiar nascut la Turda, un nobil maghiar cu puternice vederi liberale, insa un aprig aparator al ideilor pacii sociale, intelegere intre unguri si romani insa fara a renunta la dreptul si pozitia ferma a maghiarilor de a domina.
A fost impotriva autonomiei Transilvaniei promovand ideea unirii Transilvaniei cu Ungaria sub coroana hasburgica .
Chiar daca in romanele sale a inchinat romanilor ardeleni pagini de o rara frumusete, el alaturi de alti nobili maghiari intervenea la curtea imperiala de la Viena pentru a nu se recunoaste romanii ca “natiune politica egal indreptatita”.


- Imobil din Turda, Piata Republicii, nr.14 (vezi gravura din 1889)- Fosta, Scoala Teodor Muresanu, de pe Str.Bogdan Petriceicu Hasdeu, nr.4, in anul 2010 (foto)
a fost transformata in anul 2011 in Liceu Josika Miklos - Inscriptie pe cladirea din Turda, str. Bogdan Petriceicu Hadeu, nr.4 in care se omite precizarea faptului ca fosta scoala  elementara, a purtat numele "Teodor Muresanu"


- info de pe net. sursa R.C. Wikipedia 


MIHAI  RAZVAN NEAGU  - istoric  - info novatv.ro - decorat  cu Crucea Transilvana, info Actualitatea de Aries, 2019, Interviu Youtube, aug.2019, interviu, ziarul 21

- Pag. din volumul: Mihai Răzvan Neagu și Horațiu Groza. - "George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”

Diverse imagini de altadata - Google16, Documente diverse, Google16

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu