2011-01-27

Turda - Comentarii de pe Facebook



Edit.

Turda - Turistica dialoguri pe InTurda Ro - 2014.03.18
Pe lista cu "ObiectiveTuristice" publicata de Primaria Municipiului Turda, mai exista doar 6 obiective.  Din cele 6 Cheile Turenilor sunt blocate la traversarea lor de o proprietate particulara. Muzeului de istorie i s-a desfiintat parte din lapidariu si parcul aferent, La Castrul Roman Potaissa, Depozitul Arheologic este inchis si complet ascuns vederii. Mormantul lui Mihai Viteazul nu este considerat si obiectiv turistic? Dar cascada Ciucas? De ce s-a blocat accesul la ea? De ce nu este trecuta pe lista? Ce se intampla cu Gradina Zoologica? Piata Republicii avand sens unic de circulatie, persoanele ce sunt in trecere prin oras raman cu imaginea a ceea ce vad pe strazile colaterale. Nici nu stiu ca trec pe langa o piata atata timp cat exista semnul indicator de Strada Republicii. Daca ma iau dupa semnul indicatoar, de pe Str. Dr. Ioan Ratiu am de vazut doar Biserica Reformata..nu un centru istoric. s.s.m.d..

Cateva dialoguri purtate pe Facebook referitoare la Inscriptii si arborari de drapele  - 2013.03.16
si  informatii pe aceeasi tema  la centrul Cultural Avram Iancu  - 2013.03.20
Dialog de pe net:
Sorin Beldean
‎" De ce in Turda sunt afisate inscriptiile si in limba maghiara ?
Recenta harta afisata in centrul orasului, la fel, scrisa si in limba maghiara..De ce?
De ce Muzeul de istorie daca este institutie de stat nu arboreaza permanent drapelul?
Legea spune ca doar la un procentaj mai mare de 20 % alta etnie, se scrie si in limba respectivei etnii.
Legea spune ca institutiile de stat au obligativitatea sa aiba Drapelul Romaniei arborat."
Multumiri pt intrebari !!!
Asteptam raspunsuri ...

Stirile TurdaNews Intr-adevar, sunt probleme care cu siguranta ar rezolva multe... :)) Nu mai fiti naivi... Faptul ca o harta a Turzii este scrisa si in limba maghiara, e pentru ca vin multi turisti maghiari. Poate putini stiti ca pentru unitarieni, Turda e leaganul religiei lor... Poate putini stiti ca intr-o bisericuta maghiara din Turda s-au semnat documente importante ale secolelor trecute... Sunt intrebari mult mai importante pe fare trebuie sa ni le punem... Culmea, Sorine, ca nu ai interpretat niciodata ca ti-ai tradat tara, daca mergi la Hajduszoboszlo, pentru ca e mai ieftin, sunt servicii mai bune etc. Chiar ne-am tampit de cap?!

Stirile TurdaNews Deja vorbesti de lucruri care nu trebuie, Luna si Soarele... Mai bine ne punem intrebari de ce nu se arboreaza drapelul, de ce pe harta Turzii apare si traducerea in maghiara... :))

Catalina Maria Ana A nu se respecta legea nu este o cauza inexistenta decat pentru cei carora dintr-un motiuv sau altul nu le convine sa o respecte.

Catalina Maria Ana Da, Turda era leaganul religiilor intr-o perioada in care religia romanilor, era doar tolerata nu si acceptata ca restul religiilor. Asta nu spune nimic? Daca harta se scria intr-o limba de circulatie internationala (engleza) asa cum ar fi fost normal sa se scrie, turistii maghiari nu ar mai veni ? Nu am inteles. De ce nu se respecta legea?

Stirile TurdaNews Inscriptiile respective nu au nimic cu nici o lege!

Sorin Beldean Si steagul nearborat la Muzeu ?

Stirile TurdaNews Asta da! E o problema... :)) Am avea o viata mai plina de bunastare... Trebuie neaparat pus steagul acolo!

Sorin Beldean Cum le scoti tu pe toate si pe toti ... da bunastare ... daca s-ar respecta legea !!!

Catalina Maria Ana
LEGE nr.215 din 23 aprilie 2001 Legea administraţiei publice locale

Sorin Beldean Refuz sa mai comentez ... Ma inclin ! Daca e considerat lucruri simple sa respecti legea si constitutia ... De fapt de aici incepe tot ... Rusine TurdaNews

Stirile TurdaNews Legea respectiva face referire la OBLIGATIVITATEA asigurarii traducerii, in cazul in care exista o populatie minoritara de minim 20%... Pentru Sorin: Da, rusine TurdaNews! :)) Traiasca ceilalti care-i pupa-n cur pe astia mai mari! Bravo, Sorine!!!

Stirile TurdaNews Sorine, tu faci mare caz dintr-o situatie ca nu se pune un steag la Muzeu... Noi scriem de mafiile locale, de furtul banilor, de pradatul banului public aiurea, de problemele REALE ale oamenilor si de multe altele...

Stirile TurdaNews Astea is probleme reale, Sorine: http://turdanews.net/articole/dezvluiri/24381-s-a-schimbat-din-nou-furnizorul-cornurilor-pentru-copii-farkas-trans-srl-pune-mana-pe-contract.html http://turdanews.net/articole/dezvluiri/24295-guvernul-isi-bate-joc-de-disponibilizatii-de-la-mechel-nu-a-alocat-bani-pentru-cofinantarea-combinatului-social-proiectul-e-in-aer.html http://turdanews.net/articole/investigaie/24038-exclusiv-vezi-cine-serveste-primaria-campia-turzii-si-pe-cati-bani-dezvaluiri-din-relatia-financiara-putere-presa.html http://turdanews.net/articole/investigaie/24039-avem-dovada-raportul-ani-privind-incompatibilitatea-lui-petre-pop-contine-o-eroare-petre-pop-a-fost-salvat-de-o-adresa-cu-un-fals-al-primariei-campia-turzii.html http://turdanews.net/articole/investigaie/23025-dr-vasile-grumaz-suspect-de-evaziune-fiscala.html http://turdanews.net/articole/investigaie/21692-exclusiv-isi-bat-joc-de-declararea-averilor-desi-intra-sub-incidenta-codului-penal.html http://turdanews.net/articole/investigaie/17021-afacerea-asfaltul-sub-tutela-lui-radu-bica.html ETC SI MULTE ALTELE...

S-a schimbat din nou furnizorul cornurilor pentru copii! Farkas Trans SRL, o societate cu probleme,.
www.turdanews.net
Copiii din zona Turda-Câmpia Turzii au un nou furnizor de cornuri, după ce anul ...

Marian Balea GĂSELNIŢA CU 20% este un troc politic. Se încalcă CONSTITUŢIA. Jaful s-a făcut cu sprijinul nemijlocit a celor ce ziceau că apără ,,multiculturalitatea". Trocul continuă ,chear dacă mascat .Oamenii de rând o duc din ce în ce mai rău,indiferent de etnie.Două rânduri în ungurerşte nu cred că ţin de foame şi de frig.Dar dezbină.Eu am trăit experienţa martie 1990 la Tg Mureş,nu vorbesc din comentariile făcute de alţii.Dar mă opresc aici,amintirea zilei de 20 martie î-mi dă fiori.De la inscrisuri sa pornit şi atunci.

Andras Balogh ULTIMUL COMMENT: deoarece orice clarificare se aduce la intrebarile de sus vad ca oricum ideea principala e "Afara cu ungurii" vreau numai sa adaug ca evenimentele din TG. Mures au fost un joc al Securitatii la ordinul lui Iliescu, politia / armata putea sa intervina de la primul moment, dar au stat si s-au uitat cum se omoara oamenii intre ei zile intregi. Si nu veniti acuma cu cine a inceput, e ca si povestea cu Gaina si cu oul. In Turda nu s-a incalcat legea in cazul inscriptiilor si a fost respectata si Constitutia. Aceste intrebari deja de la inceput au avut menirea sa creeze tensiuni si nu inscriptiile fac tensiunile ci oamenii!!!!

Catalina Maria Ana Nu contesta nimeni existenta si a altor probleme. Majore. Trecerea cu vederea nu inseamna insa si rezolvarea lor.


Stirile TurdaNews Hai sa mai destindem atmosfera: a cui "agent" e Sorin, ca in loc sa puna titlu de pagina "Te iubesc Turda", a pus "I Love Turda", fara a asigura o traducere in limba romana, asa cum specifica si Constitutia! :))

(Observatie personala ne publicata pe Facebook, regret... !!!! -  Linkul de pe net "I Love Turda" nu reprezinta o oficialitate, harta din centru este insa editata sub egida Primariei. Sorin o face pe "barba lui", si orcicum vizeaza Europa ceva mai mult decat Ungaria, Primaria ma reprezinta pe mine si pe toti cei din Turda, o face pe "banii mei")

Ph YzZo Stirile TurdaNews a pus punctul pe dublu TZ acuma =)))) hai ca a fost tare asta :))))

Marian Balea Respect pentru lege Niciodatã nu am pronunțat idea enunțatã cu ,,afarã ungurii".Dar mi se pare că mimic ce nu e ,,tradus" nu e bun.Deocamdatå Constitutia nu are amendamente ,deci trebuie respectatã Asa cum este.
............

Sabrin Gabriel tot deaia nu mere tara bine ca sunt alea scrise in ungureste....alte necazuri nu aveti nici voi ....
(Observatie personala nepublicata, regret : -  Avem si altele, le-a enumerat mai sus TurdaNwvs, problemele insa nu se exclud)

Ph YzZo intrebare de baraj: daca in urmatorii ani, se muta din ungaria 3-4 milioane de unguri si vin toti la noi in tara....OARE O SA NE CEARA SA NE MUTAM DE AICI? =)))

Ph YzZo relax! venim noi cei tineri si le rupem elanu :))) ca tot aceeasi mentalitate o avem ca suntem romani ce naiba... :)))
.............
Stirile TurdaNews Singura problema care se pune e sa fim 20%, ca sa ni se traduca si in romaneste, pentru cei care nu stiu romanes/romales sau cum ii spune...

Ph YzZo daca ajungem sa ne fie tradus la noi in tara in romaneste o sa fie vai de ea tara =))) dar si de noi! :)))

Michael Savan se zice ca "io jumate-s ungur" dar tot roman sunt, pt ca m-am nascut aici restul e prostie de om sarac la minte, dezbinarea maselor e o tactica sa distragi atentia de la probleme reale sa maschezi altele mai grave !! ... dar va spun ca in anii '70 era mai bine la noi decat la unguri ... duceau de la noi salam si cogniac. De mine sa scrie si in ebraica dar sa o ducem bine nu sa ne 'ducem" in jos mandat cu mandat

Florin Alex vai tv,urile dezbina lumea...prea mult rtv si antene...un alt puci marca iliescu.....ponta marioneta

Ph YzZo ca bine ziceti :)))

............
Catalina Maria Ana Si cum oricum nu se dau raspunsuri ci se ataca faptul ca sau pus intrebarile mai pun si eu intrebari in plus, asa ca sa fie: La intersectia strazii Dr. Ioan Ratiu exista un semn indicator spre Biserica Reformata. De ce semnul nu indica spre Biserica Romano-Catolica unde a avut loc Edictul de la Turda, monument istoric si ea ? Si ca sa fi fost impacate lucrurile de ce semnul nu indica spre "Centrul Istoric al orasului? . Si daca tot scrie pe tablite fosta Piata de Fan si fosta Piata Centrala, de ce nu se scrie si fosta Piata Regina Maria si fosta Piata Mihai Viteazau? In nici un alt oras (din cate stiu eu) nu s-au pus tablite cu istoria cladirilor si cu denumiri foste..Sunt scrise numele personalitatii , cine a fost ea si anii cand a trait .Sunt marcate doar cladirile monumente istorice. De ce la noi altfel? Imi zice cineva Strada Ion Corvin poarta denumirea lui Ioan de Hunedoara sau a fiului neligitim a acestuia Ion Corvin? Imi zice cineva de ce InfoTurda in albumul cu imagini de biserici din Turda identifica doar biserici altele decat cele romanesti? Pe cele romanesti le numeroteaza. Doar atat valoreaza biserica noastra, un numar? De ce STP-ul, poate sa publice harta cu traseul autobusului romaneste si corect, englezeste, limba universala? Maghiarii credeti ca nu circula fiindca nu e editat traseul si in limba lor? Sau ii da jos cineva din autobus? Ziceti ca Turda are alte probleme mai importante. Si aceste inscriptii si semne indicatoare au costat bani, banii ce puteau fi folositi in alta parte.

Marian Balea Felicitări Maria Ana ,ai pus degetul pe rană.

Michael Savan Catalina iti dau dreptate, din pacate tara asta e fundul in sus ... pe cine mai intereseaza istoria adevarata ...e luat in seama numai ce poate duce la o polemica sa faca rating la tv!

Nelutu Muresan Harta din centru a fost oferita gratuit de catre o firma austriaca. Ei au luat bani doar de la sponsorii ce apar pe marginea panoului. Limba maghiara a fost folosita din pricina turistilor straini care vin in special din Ungaria.
Si a fost decizia firmei din Austria.

Catalina Maria Ana Referitor la harta orasului Turda, e bine cand primim asa zise gratuitati. Spun "asa zise" intrucat e clar scopul grtatuitatii..reclama (recalama pentru unii). Bun. In sfarsit un raspuns la subiect. Asta ma face sa pun o noua intrebare: Pe cand vor avea acces turdenii si nu numai, la o harta actualizata a orasului? Sa nu-mi spuneti ca pe site-ull primariei intrucat nu este completa si nicii pe google unde sunt denumiri gresite. Singurul loc unde am gasit ca denumire strazile la zi este lista cu sectiile de votare publicata de TurdaNews. Dar harta?
Nelutu Muresan http://turda-city.map2web.eu/ asta mi se pare destul de corecta. o gasesti pe primariaturda.ro la sectiunea harta digitala Catalina

Michael Savan apare si garajul, meu ... 10x Nelutu

Catalina Maria Ana Harta de pe Turda-city este aceeasi cu cea oferita de Austrieci si publicata in centrul orasului. Diferenta este de ex: ca intre "Sos-patak si Hangas" :)) Austriecii au completat str. Constantin Brancus, Intrarea Eternitatii..s.a. lipsa pe harta de pe net. Problema (pentru mine cel putin) ramane. Nu gasesc o harta ce sa includa catunele si tot ce apartine orasului.

Nelutu Muresan Da, e aceeasi harta facuta de austrieci. E mai buna decat varianta google maps (deocamdata) :d

Nelutu Muresan harcana si petrilaca sunt :d

Catalina Maria Ana Am inteles, pana la ora actuala nu exista o harta completa a Municipiului Turda si harta care exista este bilingva (romano-maghiara, nu romano-engleza, limba internationala ). Iar referitor la austriecii care au editat harta, de fapt este o firma ca oricare alta, din Cluj-Napoca, care editeaza harti in colaborare cu primariile si consiliile locale. Deci, asa a vrut Primaria, nu englezeste, da ungureste, asa s-a facut. :((

Marian Balea Politica pasilor marunti.Restul sunt povesti de adormit

Am scris:Societatii culturale "Avram Iancu" din Turda - urmatoarle:
Despre harta Municipiului Turda, inscriptii in 3 limbi, arborare drapele
Cea mai completa harta a orasului Turda publicata pe site-ul Primariei si in Piata Republicii este scrisa bilingv romana-maghiara nu romana engleza, limba de circulatie internationala.
In plus contine erori. 
De ce nu editeaza Primaria o harta corecta si actualizata a orasului in limba romana?
Am aflat de pe net (dupa sigla firmei) unde si cine a tiparit harta:

Schubert & Franzke este lider in Romania, cu sediul in Cluj-Napoca, in realizarea hartilor pentru municipii si judete. Firma noastra executa proiecte cartografice individualizate, in colaborare cu primariile si cu consiliile judetene din intreaga tara, atat in forma tiparita harti pe suport de hartie, cat si online aplicatii pe internet.”

Concluzia mea, Harta a fost editata in acordul si cu colaborarea primariei.
De ce nu s-a facut in romaneste?
De ce cu preferinta turistii maghiari ? Turistii maghiari traverseaza Transilvania special pentru Turda fiind motivati de harta scrisa in lb. maghiara? Care turisti? Daca harta era doar in romana turistii maghiari nu ne mai vizitau?

Despre inscriptii:
Nicaieri in Romania nu sunt etichetate cladirile in parte fiecare, cu vechimea si istoria ei.
Nicaeri nu sunt etichetate strazile cu denumiri prezente si foste.

Peste tot sunt placute pe cladirile monumente istorice sau memoriale
Peste tot sunt denumirea strazii in limba oficiala a statului sau la un procent mai mare de 20% in limba conationala. Dca e vorba de nume de personalitate este inscris perioada cand a trait si cine a fost.

La noi :
Toate (aproape) cladirile din Piata Republicii, Piata 1 Decembrie, precum si de pe cateva strazi din zona au fost etichetate, puse placute in trei limbi romana, maghiara, engleza desi ele nu sunt monumente istorice chiar daca fac parte dintr-un « ansamblu urban » declarat monument istoric.
Informatiile sunt trunchiate cum ar fi de ex : Pe cladirea de pe str. B. P.Hasdeu nr.4 , cladire a carei destinatie s-a modificat scrie ca este cladirea fostei Scoli elementare , azi Liceul Josika Miklos..De ce se omite ca fosta scoala elementara a fost romaneasca si se numea Teodor Murasanu ? De ce nu este scris numele vechi al scolii ? Teodor Muresanu este lipsit de importanta fata de Josika Miklos ?

O parte din strazi si piete au fost etichetate cu denumirea lor actuala si o denumire fosta, toate scrise la fel in 3 limbi desigur si maghiara.
Ce semnificatie au aceste foste denumiri ?
Carei perioade apartin ?
Daca sunt scrise denumiri foste de ce nu se scriu toate denumirile foste ? Cum ar fi Piata Mihai Viteazu sau Piata Regina Maria, denumiri ce nu apar nicaieri.

Pe str. Dr. Ioan Ratiu, la intersectie cu Str. George Cosbuc se afla mare, un indicator spre Biserica Reformata. Cu ce este mai importanta Biserica Reformata decat Biserica Romano-Catolica unde s-a tinut Edictul privind libertatea cultelor? Primal in lume de acest fel. Nu era mai corect ca sageata sa indice de fapt spre “Central istoric al orasului”, ceea ce ar fi inclus si bisericile si statuile si cladirile monument istoric, nu doar o anumita biserica?
In situatia existente din inscriptii aflam ca, Ex: la numarul 13 din Piata Republicii a fost conac Sarkozi, apoi Csipkes….conform monografiei lui Orban Balazs

Dar nu stim de ex: Str. Ion Corvin a cui nume il poarta a lui Ioan de Hunedoara sau a fiului nelegitim al acestuia Ion Corvin?
Nu stim str. Sterca Sulutiu a cui nume il poarta :
Ioan Sterca-Șuluțiu - (n. 1796, Abrud - d. 1858) a fost funcționar cameral în administrația Transilvaniei, proprietar de mine de aur la Abrud, fratele mitropolitului Alexandru Sterca-Șuluțiu. Casa sa din Abrud a servit în anul 1848 drept centru de întrunire a fruntașilor români din Transilvania și loc de azil al pașoptiștilor refugiați din România.
Alexandru Sterca-Șuluțiu - (n. 1794, Abrud - d. 1867, Blaj) a fost un mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma
Iosif Sterca-Șuluțiu - (n. 1827, Câmpeni - d. 1911, Sibiu), jurist, tribun, istoric, deputat, președinte al Băncii Albina, vicepreședinte al Astrei, vicecomite.
Dionisie Sterca-Șuluțiu - (n. 1825, comuna Bistra - d. 1897, Turda) - Dupa revolutia de la 1848, jude a Tribunalului din Turda. A infintat fundatia "Dionisie Sterca Sulutiu" prin care isi lasa toata averea bisericii Greco-Catolice spre a edifica o scoala noua.In 1898 s-a edificat scoala "Teodor Muresanu" (fosta Scoala nr.1) de pe str. B.P.Hasdeu, nr.4
Impreuna cu George Baritiu contribuie cu prilejul Adunarii Generale a Astrei din 1881 ce a avut loc la Turda la hotararea de a se relua publicarea revistei Transilvania. (info. E.Gergely - Turda-Potaissa, pag.78)

Pe str. Avram Iancu, nr.11 unde este acum. Hotel Centrum nu spune nimeni ca a fost o scoala evreiasca. Peste drum la nr.12, actuala Casa de Culturanu nu spune ca a fost si scoala mixta

S-a editat recent cartea “Cartea de Aur a Turzii” , autori V. Visinescu, Tudor Stefanie, R. Miclaus.
Nu ar fi fost necesara verificarea ei inainte de lansarea pe piata “?
Ex. Pag.441 se vorbeste de Dr. Vasile Cerghisan nu despre Dr. Vasile Cerghizan..
(personalitate activa la Marea Unire)

Ce istorie lasam mai departe? Ce cultura facem generatiei: faptul ca in casa din Piata Republiciin nr.33 la parter functiona candva cafeneaua EMKE?

In polemica lansata pe aceasta tema ziarul TurdaNews a atacat in mod fatis ideea desbatuta. Ca ne fiind de importante in comparatie cu “Cornul si laptele…” si multe altele.

Muzeul, Bibliotecile Teodor Murasanu ambele sectii din Piata Republicii si de pe str. George Cosbuc , nu au steaguri arborate. La fel nici Teatrul


Oare educatia, respectul fata de neam nu sunt importante numai harana?

Cu semnatura
Ana Maria Catalina

Adaug ce am omis din sesizari, despre .Lapidariu care este ascuns de containarele de gunoi. Replica primita de la Societatea Avram Iancu in aceasta problema este ca..containarele au fost puse de muncitori.  Si? Intrebarea mea : nu se poate modifica amplasamentul gunoiului? Hm? Halal raspuns.
Mi s-a mai spus de la Societatea Culturala  Avram Iancu ca Turda fiind oras infratit cu localitati din Ungaria este   motivata in a publica harta turistica  in limba acestora. Este oare valabil si reciproc? Localitatile infratite publica harti turistice in limba romana la ei in tara?  Atunci de ce nu si in franceza, suntem si cu ei infratiti?
Cele scrise de mine mi s-a spus ca vor fi aratate consilierilor..


Problemele asa dupa cum le vad eu  raman:
. Nu exista o harta completa a orassului Turda decat ca reclama pt. turistii maghiari.
- Sunt adaugate inscriptii ce lamuresc trunchiat istoria.
- Ne etalam gunoaiele la nivel de istorie , cu referire la Lapidar.
- Nu sunt arborate steaguri pe cladiri oficiale : Muzeul de pe str. B.P.Hasdeu, Teatru si Biblioteca Centrala Teodor Muresanu din Piata Republici si Biblioteca Teodor Muresanu sectia pentru copii de pe str. George Cosbuc nr.2
- Indicatoarele directioneaza spre Biserica Reformata nu spre Centrul Istoric al Orasului

2013.03.29
Comentarii si imagine, privind  gunoaiele imprastiate prin oras
2014.01.29
Postare de FamilyGuide.


Vezi Istorie
Vezi Ganduri
Vezi Inscriptii pe cladiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu