2011-01-18

Lupsa - Biserica "Sfantul Gheorghe"

"...Biserica cu hramul Sf. Gheorghe și Nașterea Fecioarei, a unei vechi mănăstiri care a funcționat începând cu secolul al XV-lea ca mănăstire ortodoxă..." - info Wikipedia

 - Inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Alba
Numita si "Biserica din Piatra"

album pe Google11

In prima jumatate a secolului al Xv-lea, in timp ce cnezatul Candestilor de pe valea Ariesului se bucura de putere si bunastare, a fost posibila ridicarea unei biserici din piatra, de mari dimensiuni pentru acele vremuri. Dincolo de ambitiile ctitorilor, o astfel de biserica este marturia existentei unei comunitati crestin-ortodoxe romanesti numeroase, apartinand acestui spatiu geografic.
Asezata pe un platou inalt, din centrul comunei Lupsa, biserica cu hramul „ Sfantul Gheorghe ” a fost zidita la 1421, de catre boierul Stanislav, dupa cum relateaza o pisanie incondeiata la 1750 in proscomidia altarului.
Constructia a fost alcatuita initial din absida altarului si naos. Pronaosul si pridvorul din partea de sud au fost adaugate la inceputul secolului al Xix-lea. Tot atunci, peste pronaosul de zid a fost ridicat un turn-clopotnita, facut din lemn.
Decorarea naosului a fost conceputa pe trei registre, dispuse simetric pe laturile de nord si sud. Lucrarea, de o inalta tinuta artistica, a fost realizata la mijlocul secolului al xviii-lea, de catre un pictor ramas anonim, aflat la acea vreme sub influenta picturii brancovenesti.
La 1810, sub penelul unor zugravi talentati din zona, s-a nascut decorul absidei si al tamplei.
Fereastra deschisa spre cultura veche romaneasca, Biserica „ Sf. Gheorghe” din Lupsa sta in randul celor mai valoroase monumente Transilvanene.
Sursa - Turist.info.ro


- Imagini interioare - sursa - karpatenwilli.com
 

De pe net:
- Biserica "Sfantul Gheorghe" Informatii si imagini - proart21.roOctavian Bortos
- Imagini si informatii - Biserici.org 

Foto pe Google11
Lupsa
Vezi Romania


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu