2011-01-26

Curiozitati din lume - de pe net

Câteva curiozităţi interesante despre lumea în care trăim !
1. Localitatea cu cel mai scurt nume: Å
Se află între Suedia şi Norvegia. În scandinavă înseamnă "râu". Indicatorul cu numele locului este adesea furat pentru că este inedit şi are o anumită valoare.
2. Cel mai mare oraş din lume - ca suprafaţă
Cel mai mare oraş din lume este Hulunbuir, Inner Mongolia, China. Are o suprafaţă de 263.953 km pătraţi.
3. Singurele ţări din lume înconjurate de o altă ţară
Lesotho, Vatican şi San Marino sunt singurele ţări din lume înconjurate complet de o singură ţară. Lesotho de Africa de Sud, iar Vaticanul şi San Marino de Italia.
4. Cel mai lung al doilea cuvânt din lume
Este format din 85 de litere - “Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu” şi reprezintă un deal din Noua Zeelandă.
Denumirea este o frază în maori care se traduce "locul unde Tamatea, bărbatul cu genunchii mari a alunecat, s-a căţărat şi a cucerit munţii, cunoscut ca un mâncător de pământ, a cântat la fluier pentru iubita sa".
Cel mai lung cuvânt care a intrat în Cartea Recordurilor are 163 de litere - Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit şi aparţine thailandezilor.
5. Cele mai reci şi cele mai calde mări
White Sea din Rusia măsoară cea mai scăzută temperatură a apei - doar minus 2 grade, iar în Golful Persic regăsim apa cea mai caldă - vara se înregistrează 35,6 grade.
6. Cea mai veche Republică Constituţională
San Marino este cea mai veche Republică Constituţională - fondată în anul 301 de un mason creştin, refugiat de persecuţia lui Diocleţian. Constituţia scrisă din anul 1600 este cea mai veche din lume.
7. Cea mai adâncă groapă săpată de om
Cea mai adâncă groapă săpată vreodată de om este gaura de foraj de la Kola din Rusia. Săpăturile au fost făcute în scopul de a ajunge cât mai adânc în scoarţa Terrei. Aici s-a săpat din 1970 şi până în 1989 şi s-a ajuns la o adâncime de 12.261 metri.
8. Cel mai îndepărtat punct al Pământului de centru şi cel mai apropiat punct
Cel mai indepartat punct de centrul Pamântului este vârful Muntelui Chimborazo (6.310 m) , din Ecuador, iar cel mai apropiat este Marina Trench, Oceanul Pacific, la 10.971 metri.
9. Cel mai lung lanţ muntos de pe Terra
Lanţul Atlanticului  Mijlociu este cel mai lung lanţ muntos din lume - 40.000 de km. Islanda este singura parte din acest lanţ care se află deasupra nivelului apei.
10. Locul cu denumirea doar din vocale
Aflat pe coasta de vest a Italiei, Muntele Circeo, era cunoscut odată drept Aeaea (doar cinci vocale). Se credea că aici locuieşte vrăjitoarea Circe.
În lume mai există două astfel de locuri: în Hawaii - Aiea, şi în Insulele Marchize - Eiao.
11. Cel mai nordic, estic şi vestic Stat din America
Alaska este cunoscut ca fiind cel mai nordic, estic şi vestic Stat din toată America.
12. Marea fără ţărm
Marea Sargasso este considerată singura mare din lume ce nu are ţărm, şi este localizată în mijlocul Oceanului Atlantic. Curenţii oceanici se mişcă în direcţia acelor de ceasornic.
13. Lacul de crater format de un meteorit
Lacul Bosutwi are un diametru de 8 kilometri şi se află în Ghana, Africa. În jurul său s-au format de-a lungul timpului aşezări, sate - peste 30 la număr, iar populaţia ar putea depăşi acum 70.000 de oameni.
14. Cel mai neobişnuit curs de râu
Râul Nil izvorăşte din apropiere de Ecuator, Burundi, şi curge spre zona temperată, spre nord până în nord-estul Africii. Este şi cel mai lung râu din lume - 6.671km.
15. La Polul Nord nu este pământ
La Polul Nord vei întâlni doar gheaţa deasupra mării. Oceanul Artic are o suprafaţă de 12 milioane de kilomteri pătraţi de gheaţă plutitoare. Cea mai joasă temperatură de aici a fost de minus 34 de grade.
Primit prin mail R.C - 2015.04.25


Vezi Din Lume

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu