2011-01-28

Turda - Muzeul de Istorie - Potaissa in epoca romana


album pe Google5s
2017.03.29
 - Foto si info din  holul de la intrarea noua in Salina
 - vezi imagini de altadata 
De pe net:

- Arta romana la Potaissa - "expoziției de arheologie Arta romană la Potaissa. Vernisajul a avut loc vineri, 3 noiembrie 2017, cu prilejul celei de a V-a ediții a Colocviului Național de Arheologie, organizat de Muzeul de Istorie Turda în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Piese din epoca romană descoperite la Potaissa, unele dintre acestea de mare fineţe artistică, în sfârşit sunt  expuse publicului, în cadrul expoziţiei permanente de artă. Statuetele de bronz, reprezentându-i pe Jupiter - zeul suprem și Marte - zeul războiului, expuse într-o manieră inedită, constituie  atracţia principală a expoziției. - sursa info Facebook, Dana Deac , sursa foto. Facebook, TurdaINFO

- Pondera (greutăţi de cântar) unicate printre piesele din Dacia, descoperite în clădirea Comandamentului (Principia) Castrului Legiunii V Macedonica. Greutatea de cântar este din plumb, turnat într-un înveliş din bronz şi cântăreşte 896 grame. Pe suprafaţă sa este încrustată o inscripţie cu litere de argint, care menţionează verificarea de către Valerius Sabinus, din ordin imperial : Leg(ionis) V (quintae) Mac(edonicae) P(iae) F(idelis) P(ondus) I (unum)/examin(atum) iussu d(ominorum)..
publicat pe Google1
- sursa foto si info ziarulfaclia.ro, 2017


Publicat pe Google5s
Muzeul de Istorie
Vezi Istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu