2011-01-29

Turda - Str. Avram Iancu, Nr.12 - Casa de Cultura - informatii din diverse surse


- Casa de Cultura 


Casa de cultura -  a luat fiinta în anul 1929, în fosta Casa Princiara de pe Str. B.P.Hasdeu,
 construita spre sfârsitul sec. al XV-lea si începutul sec. al XVI-lea,  azi Muzeul de istorie. În primul an, 1929, institutia functiona sub patronajul ASTREI, (info. Primaria municipiului)
- "Biblioteca despărţământului Astra a existat până spre sfârşitul deceniului când cărţile salvate de la distrugere în al doilea război mondial au trecut în patrimoniul căminului cultural „Nicolae Bălcescu”, transformat ulterior în Casă de Cultură...." - info. pag.web a Bibliotecii Municipale
- In Piata 1 Decembrie 1948 s-a inceput constructia (in 1987) a  unei noi Case de Cultura ramasa neterminata, in faza de conservare.
Inscriptie din anul 2011 - "Cladirea cu nr.12, a existat in 1878, functionand ca fosta Scoala de Stat pentru Baieti si unde din 1885, a functionat Scoala de Stat pentru fete".
In cladirea din curtea scolii, pe deal, era internat de baieti pentru scoala profesionala - info.facebook (Gyongyi Eniko)
In cladirea de la nr.12 - Dupa 1945 a fost scoala mixta elementara. Azi este Casa de Cultura si Asociatia Pensionarilor Dr. Ioan Ratiu."
In curtea cladirii cu Nr.12 a functionat o Scoala Tehnica de Ceramica.

Acum in cladire si curtea cladirii functioneaza:
                      - Centru pentru persoane fara adapost "Sansa unei vieti decente"
                      - Centrul pentru femei si copii "Nu Violentei"
                      - Asociatia pensionarilor Dr. Ioan Ratiu

  - 1913 - 1914 - S-a inaugurat Casa de Cultura - sursa info. Violeta Nicula - Date istorice si obiective turistice, pag. 13, 14

- In perioada 1938-1941 in incinta cladirii functiona Scoala de Meserii a Fabicii de Sticlarie -
info. E Gergely - Istorie..- Pag.249

- Casa de cultura "Nicolae Balcescu" - Info. E. Gergely - Istorie..- pag.255"Casa culturală ia ființă înainte de anul 1929 în fosta Casă Princiară,unde în prezent se află Muzeul de Istorie Turda, și funcționa sub patronajul Astrei.
Actuala Casă de Cultură a fost înființată în anul 1948 sub denumirea de Ateneul Popular „Nicolae Bălcescu”, devenită apoi Cămin Cultural și transformată în anul 1958 în Casă Raională de Cultură. Aceasta avea menirea de a îndruma și controla activitatea căminelor culturale și a caselor de citit din raionul Turda.
Odată cu reforma administrativă din anul 1968, instituția a devenit Casa Municipală de Cultură, cu activitate la sediu, la cele două filiale din Turda Nouă și Poiana, la căminele culturale din comunele de subordonare municipală Mihai Viteazu și Săndulești, până în anul 1989.
Din anul 1981 sediul instituției se află pe strada Str. Avram Iancu Nr.12 "
- sursa info: primariaturda.ro

De pe net:
- Tomi Reich - Amintiri despre Turda -  Romanul "meu cu D-soara Frenkel Magda - pag.p,10 -  bjt2006.ord "
- Imagini de ieri si de azi - sursa FacebookR.C.


-  Video -  Ansamblul folcloric "Datina Turdeana - FacebookT.S., 24.ian.2016

Imagini Google Maps - din anii: 2012, 2014

Foto pe  Facebook: I.L.T 
Casa de Cultura din Piata 1 Decembrie - cladire in conservare
Str. Avram Iancu - linkuri si informatii
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Istorie
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu