2011-01-14

Turda - Str. Poiana, nr.49 - Biserica Ortodoxa "Sf. Gheorghe" - informatii din diverse surse


- Biserica Ortodoxa "Sf. Gheorghe"  

don Cartier Poiana

HRISOV
"Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, ziditu-sa intru amintirea numelui lui Dumnezeu, acest sfant lacas cu hramul “SFANTUL MUCENIC GHEORGHE”,
cu contributia dreptcredinciosilor ortodoxi din Parohia Poiana – Turda care au fost deposedati in chip samavolnic de biserica.

In luna aprilie, de Sfintele Pasti ale anului 1991, preotul ortodox al acestei Parió, a trecut la greco-catolici predand biserica cu toate bunurile ei precum si a casei Parohiale, unui numar de 4  familii greco-catolice, iar cele 280 familii ortodoxe au fost alungate din biserica.
Astfel credinciosii ortodocsi au ajuns sa slujeasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe sub cerul liber, iar apoi o perioada de timp intr-o sala de clasa a unei scoli din localitate.
In anul 1994 un vrednic preot al Turzii, Steopei Vasile, le-a propus credinciosilor sprijinul si ajutorul sau pentru constructia unei biserici noi pentru nevoile lor spirituale. Astfel la 23 aprilie 1994 s-a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe, de catre P.S.Sa IRINEL BISTRITEANU, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, inconjurat un sobor de preoti si deaconi si in prezenta unui mare numar de credinciosi. Cele doua clopote s-au turnat in Cluj-Napoca, cel mare de 405 kilograme de catre S.C. Metalul S.A, iar cel mic, de 203 kilograme de catre domnul I. Ioaniciu in turnatoria sa particulara. Iconostasul este facut din lemn de tei si a fost executat de sculptorul Vasile Moldovan din Gherla, deasemenea si tetrapoadele, sfetnicile si analogul.
Pictura in fresca a fost executata de pictorul bisericesc Mihai Alecu din Sighisoara intre anii 1998-1999.
Biserica s-a inzestyrat cu chivot, Sainte Vase, Evanghelie, cadelnita, vesminte, covoare, iar candelabrele au fost executate de firma RANCON din Iasi
Toate aceste lucrari de zidarie s-au facut prin jertfa credinciosilor din Turda-Poiana in timpul preotilor Vasile Steopei si Ioan Bocos.
S-a savarsit tarnosirea ei in anul Domnului 2000, august 27 de catre I.P.S. Sa BARTOLOMEU ANIA, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
S-au facut si s-au scris toate acestea in zilele Pera Fericirii Sale Teoctist, Patriarhul Romaniei, I.P.S. Sa Bartolomeu Ananay Arhiepiscopul Clujului, P.C. Gheorghe Gotea, protopop al Turzii si preotul paroh Ioan Bocos.
Inscrie-i Doamne, in cartea vietii pe toti binefacatorii, donatorii, ostenitorii si inchinatorii acestui sfant lacas."

- Parohia Ortodoxa Poiana - E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate, pag. 282283


De pe net:
- Istoricul Parohiei Poiana - Siteul Protopopiatului Ortodox Turda 

 - Imagine aeriana- de pe Facebook. Z.S.2016









Imagini Google Maps din anii: 2012, 2014

Foto pe PanoramioBiserici.org

Vezi Str. Poiana
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Biserici si Cimitire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu