2011-01-26

Turda - Colegiul National "Mihai Viteazul" - lucrari de arta

Mihai Viteazul - n. 1558, Târgul de Floci - d.1601, Turda
domnitor al Țării Românești și, în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Importanta domniei:
1.a organizat un front anti-otoman
2.a aderat la Liga Sfanta
3.a initiat eliberarea popoarelor din Balcani
4.a recastigat independenta Tarii Romanesti
5.a realizat prima unire politica a celor trei Tari Romane.


ALBUM
- Mihai Viteazul - portret in ulei


 - Mihai Viteazul - portret in ulei

 - Stema lui Mihai Viteazul pe pecetea sa aplicată pe hrisovul dat la Iași, la 3 iulie 1600, mânăstirii Neamț ( Heraldica Tarii Romanesti)

"IO MIHAI, FIUL LUI IO NICOLA VOIEVOD, DOMN AL TARII MOLDOVEI"; iar in spatiul dintre cele doua arce de cerc din partea de sus sta scris: "DIN MILA LUI DUMNEZEU"
-  sursa:
- ...." La 3 iulie 1600 (7108) cancelaria sa domneasca emitea la Iasi un document prin care domnul imputerniceste pe calugarii de la Manastirea Secu sa-si stapaneasca faneata pe care o au in aria cea veche. Documentul are atasat un sigiliu rotund, aplicat in ceara rosie. "Desi sigiliul este deteriorat, distingem: in camp, doua personaje incoronate si purtand mantie lunga (Sf. Constantin si Elena), sustinand un scut incarcat cu capul de bour cu steaua intre coarne, flancat, in dreptul botului, de soare cu sase raze in dreapta si de semiluna in stanga. Scutul este plasat pe varful unui copac sustinut de doi lei rampanti si afrontati. In partea superioara, deasupra scutului si in interiorul unui arc de cerc dublu, acvila cruciata, insotita de soare si de semiluna. In exerga, intre doua arce de cerc liniare, legenda in limba slavona. In traducere, legenda este: IO MIHAI, FIUL LUI IO NICOLA VOIEVOD, DOMN AL TARII MOLDOVEI; iar in spatiul dintre cele doua arce de cerc din partea de sus sta scris: DIN MILA LUI DUMNEZEU",  - jurnal.ro

Aceeasi imagine apare  si pe  Mormantul lui Mihai Viteazul si pe Statuia  Mihai Viteazul din Bucuresti , 

 - Aceeasi imagine a sigiliului,  expusa la "Diplome si distinctii" cu ocazia Expozitiei din 2016, dedicata personalitatii lui Ion Ratiu, expozitie ce a avut loc la Bucuresti si la Turda.


De pe net:

   - Tablourile si busatul lui Mihai Viteazul aflate la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Turda - sursa  Facebook, 1  Facebook 2,  Facebook 3 -S.P.


Publicat pe: Google.14,  Facebook. I.L.T. - A.M.C.
Mormantul lui Mihai Viteazul
Str. Dr. Ioan Ratiu
Colegiul National "Mihai Viteazul"
Arta


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu