2011-01-13

Generalul Sever Andrei Mureşian - articole din presa

(1923 -.2017)

Cetatean de onoare al orasului Turda - ".....Născut în Turda, absolvent al Liceului „Regele Ferdinand” din oraşul natal, adolescentul Sever Andreiu Mureşianu a ales cariera militară, înscriindu-se la şcoala de ofiţeri de cavalerie. Acolo l-a prins cel de –al doilea război mondial".... info: Turdalive

„Nu ne-am eliberat încă. Sper să ne aducem aminte de cinstea, onoarea, demnitatea şi mândria de a fi români transilvăneni”.



29.apr.2015 - sursa ziarul 21 

- Eugen Gergely Istorie si Contemporaneitate , pag 183
".... avocatul Sever Andreiu Muresianu, purtator al unor ordine si medalii roamanesti , unul din ofiterii cavaleriei armatei romane, a fost avansat general de brigada , in retragere, un valoros avocat aflat si la 83 de ani in plina activitate. A fost unul din sefii de promotie ai scolii de cavalerie , comandant de escadron la regimentul 1 Rosiori, luptand pe frontul desfasurat pe teritoriul Ungariei si Slovaciei, pana la 12 mai 1945. In anul 1946 a fost arestat si intemnitat cu cei din grupul "Valurile Dunarii", procesul s-a orgganizat impotriva elitei armatei romanesti. A fost instructor la scoala de cavalerie de la Targoviste si a facut parte din echipa nationala hipica avand gradul de locotenent , ofiter instructor...."



- "A fost un avocat de mare calitate, președinte al Asociației Veteranilor de Război Turda și președinte de onoare al Asociației Veteranilor de Război Cluj. Cariera lui impresionantă în domeniul apărării a culminat prin primirea decorațiilor de onoare: Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler și Ordinul “Coroana României”.
Cetățean de onoare al municipiului Turda - sursa Facebook, Dana Arts, 2016

De la Turda - Afaceri Ardelene :  Youtube:  part. Ipart.IIpart.IIIpart.IVpart.Vpart.VI

- S-a stins şi ultimul general de cavalerie din România: turdeanul Sever Andrei Mureşian - agoramedia
- Ultimul drum - video  agoramedia 

- Generalul maior în retragere Sever Andreiu Mureșian, căzut la datorie pe frontul luptei cu timpul - ziarul21
 "Născut în 1 septembrie 1922, într-o familie de intelectuali turdeni, Sever Andreiu Mureșian a absolvit Liceul Regele Ferdinand (actualul Colegiu Național Mihai Viteazul, din Turda). Devenit absolvent al Școlii de Ofițeri Activi de Cavalerie din Târgoviște, sublocotenetul Sever Andreiu Mureșian și-a început cariera militară la centrul de instrucție a cavaleriei, sever muresiande la Sibiu.

Plecat pe front, unde a aprticipat, în prima linie, al luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, a Ungariei și a Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei hitleriste, Sever Andreiu Mureșian s-a întors nevătămat acasă.

Dar, în anul 1946, la un an după întoarcerea de pe front, Sever Andreiu Mureșian a căzut victimă unei operațiuni inițiate de regimul comunist de atunci împotriva unor ofițeri de cavalerie. Ca rezultat al acțiunii denumite, conspirativ ”Valurile Dunării” ofițerul de cavalerie Sever Andreiu Mureșian, acuzat de ”complot împotriva regimului, port ilegal de arme și muniție” a fost condamnat la trei ani de închisoare. Deși sentința nu prevedea degradarea militară ”la încarcerare i s-a reținut livretul militar de ofițer și i s-a înmânat altul, de soldat, iar mai apoi a fost trecut în rezervă” (Maistru militar Radu Cioloca: Un general de cavalerie ce atacă veacul – Orizont militar, nr. 172, 24 septembrie – 7 ocotmbrie 2014).

După eliberarea sa din închisoare, eveniment petrecut în luna ianuarie a anului 1948, Sever Andreiu Mureșian a urmat cursurile Facultății de Drept de la Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1950. După aceea, Sever Andreiu Mureșian a lucrat, ca și jurist-consult, apoi ca și avocat, până la pensionare.

Sever Andreiu Mureșian, deevnit ulterior președinte al subfilialei Turda a Asociației Veteranilor de Război, a fost avansat la gradul de general maior cu două stele, în retragere, cu prilejul unei ceremonii desfășurate în 27 noiembrie 2012, alături de alți ofițeri veterani de război, precum generalul de flotilă aeriană cu o stea Ion Dobran, generalii de brigadă cu o stea Constantin Ispas, Octavian Leru, Ioan Pop de Popa, Gheorghe Răbăcel, Dumitru Roman, Neculai Staicu, Romu-Dumitru Vasilache și Mircea-Toma Vlaicu" .  - note extrase din publicatia ziarul21.ro, 2017

- La moartea ultimului general român de cavalerie - turdainfo.ro

- Biografie - articol pe Facebook scris de Dana Deac


Pe Facebook A.M.C.
Personalitati
Istorie - linkuri


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu