2011-01-03

Zadă (Larix decidua)

. E.-


albume foto pe:  13Google, 82Google

-  Zadă Larix decidua)  – coniferul care-și leapădă acul 📍 Reîntâlnit în zona Pieței Romane Nr. 17, spatiu verde - un copac care atrage privirea prin eleganța sa verticală și misterul frunzelor lui căzătoare.. 🔸 Un conifer atipic: Deși face parte din familia coniferelor (ca bradul, molidul, pinul), zadă este una dintre puținele specii care își pierde acele iarna. Toamna, acele lui devin galbene-aurii, apoi cad, lăsând crengile goale peste iarnă — un spectacol tăcut, dar emoționant. 
🔸 Un copac al luminii și înălțimii: I se mai spune și „larice” și crește în mod natural în zonele montane, mai ales în Carpați și Alpi. Iubește lumina și are o siluetă zveltă, cu vârful mereu orientat în sus, parcă în căutarea cerului. Poate atinge înălțimi de 30–40 m și trăiește adesea peste 500 de ani. 
🔸 Simbolistică discretă, dar puternică: Prin faptul că se leapădă iarna de tot ce e în plus, zadă devine simbol al renunțării senine, al curajului de a te elibera și al revenirii în forță primăvara. Este un copac al transformării și al ciclurilor naturale, al răbdării și regenerării. 
🔸 Lemnul lui – rezistent, dar ușor: Foarte apreciat în construcții, în special în arhitectura montană și în sculptura tradițională. Rezistă la umezeală și are o culoare caldă, roșiatică. 
🔸 Întâlnirea cu zadă – o bucurie rară în zonele urbane: A-l găsi într-un mic parc sau pe o stradă din oraș e un dar. Atrage atenția nu doar prin înălțimea sa, ci și prin delicatețea acelor verzi-aurii, prin trunchiul brăzdat de timp și prin aerul de taină pe care-l poartă. „L-am surprins la apus, într-o lumină care i-a scos la iveală textura și tăcerea. Zadă nu țipă după atenție, dar o primește. Nu-și păstrează veșmântul toată iarna, dar își păstrează demnitatea. E o lecție. 
Ganduri impartaasite..informatii de pe net - A.M.C. - Foto, ChatGPT - ChatGPT



2017.04.22
- Str. Macilor 
"Laricetul (pădurea de zadă) de la Vidolm o arie protejată de interes național. ce conține arbori seculari de zadă de 35-40 m înălțime, unicul conifer cu frunze căzătoare din Europa." - A.M.C. - info Wikipedia







2016.10.21
- Parcul Tineretului - info Edith Klaubert I.L.T.









Imagine Google Maps  din 2012


Publicat pe 13Google, 82Google  Facebook: A.M.C.


Copaci - informatii

Flori - informatii
Vezi Natura
Vezi: Turda - Imagini
Vezi: Turda - Diverse