Cartier Cetate - Str. Hector
- Piața Dr. I. C. Brătianu - Google11 - A.M.C.
album pe 11Google |
2011.09.08 |
..situat între bd. Revoluției din 1989, str. Martin Luther, p-ța Ionel I.C. Brătianu (Punctele Cardinale) și str. Vasile Goldiș. Este străbătut pe direcția nord-sud de str. Hector. Cartierul istoric Cetate. Adresa oficială a copurilor administrate de consiliul județean este str. Popa Șapcă, nr. 4 - Wikipedia
Bastionul din Timisoara - str. Hector - apare pe planuri începând din 1732. Pe planul din 1734 apare ca fiind complet terminat.
Ulterior a fost inclus în primul inel de fortificare ca bastion, numit Bastionul Theresia.
Iniţial a fost proiectat ca „ravelin” (element de fortificare construit la exteriorul primului şanţ al cetăţii, aproximativ la mijlocul curtinei între 2 bastioane, pentru a „flanca” cu „foc de flancare” bastioanele respective). surse info: - timisoreni.ro, timisoara-info.ro
- "Este singurul dintre cele 9 bastioane ale cetatii din sec al XViii-lea care se pastreaza si astazi. Bastionul Theresia apare pe planurile orasului incepand din anul 1732. Dintre cele trei inele de fortificatie ale cetatii din sec al XVIII-lea, bastioanele formau inelul interior . Urmau inca doua inele spre exteriorul cetatii" - A.M.C.
Cetatea Timisoara - monument isoric - Lista Wikipedia
2011.09.08 |
Stil arhitectural
Corespunde tipului de fortificaţii cu trei „inele” fortificate, caracteristice primei jumătăţi şi mijl. sec. al XVIII-lea.
Să mai notăm că această imensă cetate, construită cu mari sacrificii în intenţia de a proteja Timişoara de pericolul otomani, nu a fost niciodată atacată de turci! În timpul războiului de la 1788, turcii, deşi au ajuns până la Lugoj, nici nu au indrăznit să asedieze cetatea.
Singurul atac a venit din partea „duşmanului intern”, adică din partea revoluţionarilor unguri la 1849. Dacă luăm însă în calcul că cetatea a rezistat asediului vreme de 107 zile (singura cetate din Transilvania şi Banat ce a rezistat, toate celelalte au fost ocupate), şi rolul avut în înfrângerea Revoluţiei, se poate spune că, din punctul de vedere al proprietarului (curtea vieneză), investiţia şi-a meritat toţi banii. - timisoarainfo.ro
"Cartierul a fost modernizat în perioada Belle Époque, Denumirea cartierului vine de la existența Cetăților: o cetate veche, medievală și o cetate nouă, modernă. Aceasta din urmă, mult mai mare, s-a construit intre anii 1723-1765. Întreaga construcție fiind cea mai măreață lucrare a secolului XVIII-lea, din rămășițele căreia se păstrează fragmente în zona Bastionului Theresia " - info Wikipedia - A.M.C.
Google Maps, Street View
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu