Album foto pe: 52Google |
2024.10.30 |
2024.10.30 |
Wikipedia
În Biserica Catolica - și în alte biserici de tradiție occidentală (anglicană, luterană),
- Ajunul Zilei Tuturor Sfintilor Halloween - 31 octombrie - Halloween
- Ziua Tuturor Sfinților (All Saints' Day),- 1 noiembrie - Aceasta este o zi dedicată comemorării tuturor sfinților cunoscuți și necunoscuți, martiri și oameni drepți din istoria creștinismului. Biserica Catolică a stabilit data de 1 noiembrie în secolul al IX-lea
- Ziua Morților (All Souls' Day), cunoscută și ca Ziua Tuturor Sufletelor, dedicată pomenirii tuturor celor decedați și a rugăciunii pentru sufletele lor.
Luminația (Ziua Morților), celebrată pe 1 noiembrie în special în Transilvania și Banat, este o sărbătoare dedicată comemorării celor decedați. Oamenii merg la cimitire, aprind lumânări și decorează mormintele celor dragi în contextul Zilei Tuturor Sfinților.pentru a simboliza respectul și legătura cu cei plecați.
"Pe data de 1 noiembrie, credinciosii catolici, greco-catolici, ortodocsi, protestanti, reformati din Transilvania, Banat si Maramures celebreaza „Luminatia”, considerata a fi o sarbatoare a mortilor." sursa info CrestinOrtodox.ro Deși Luminația nu este o sărbătoare ortodoxă propriu-zisă, obiceiul de a aprinde lumânări pe morminte în noaptea de 1 noiembrie a fost preluat și respectat de ortodocșii din Transilvania, ca un mod de a onora memoria celor dragi, într-un context cultural și comunitar mai larg. - el zice, zic si eu la fel - A.M.C.
În Biserica Ortodoxa - și în bisericile de rit bizantin,
- Ziua Tuturor Sfintilor - este celebrată în prima duminică după Rusalii (Pogorârea Duhului Sfânt), deci la o dată variabilă care depinde de sărbătoarea Paștelui. Această alegere subliniază legătura dintre sfințenie și lucrarea Duhului Sfânt în viețile sfinților.
- Sâmbetele Morților sau Moși. - În tradiția ortodoxă, Ziua Morților nu este sărbătorită într-o singură zi fixă
Cele mai importante zile de pomenire sunt:
- Moșii de Iarnă – în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, înainte de începutul Postului Mare.
- Moșii de Vară – în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.
- Moșii de Toamnă – în prima sâmbătă din noiembrie, dar data exactă poate varia local
. Aceste zile sunt dedicate pomenirii generale a celor adormiți, când se fac slujbe speciale, parastase și rugăciuni pentru odihna sufletelor celor plecați.
Arta - linkuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu