2011-01-26

Din bunele ganduri ale unui prieten
Eu ma gandesc la....

- Adevaratul erou se distreaza singur-zicea Baudelaire
- Arta este ceva imposibil, d-aia numai nebunii se incumeta sa se ocupe de asa ceva
- Arta este ceva care nu se poate explica.In momentul in care ai explicat o lucrare de arta, nu mai este arta.
- A sti sa renunti este o arta.

- Am vazut-am citit, am…ramas pe ganduri
- "Acest oras nu este sat" cu referire la panoul montat de primaria Turda din Piata 1 Decembrie 1918 - "Ansamblul urban"

- Intodeauna mor ceilalti, iar noi cu ei cate un pic.
.....problema identitätii(cine suntem)preocupä omenirea dintodeauna-in devenirea sa din om in maimutzä - 12.nov.2016

- Capul ce se pleaca, sabia nu-l taie: ( sant vorbele lui Nicolae Balcescu din povestirea ”Un om intre oameni” de Cezar Petrescu, cand a fost luat ostatec de turci. Mort la Palermo in 1852)
- Calea Lactee, gandul mortii… sentimentul constient si insuportabil al nimiciniciei umane.
- Constient sau nu, este omeneste sa fugim, sa ne refugiem in lumea imaginilor placute. Cu cat stii mai mult despre imaginile neplacute, vei aprecia mai mult pe cele placute vederii si simtirii.
- Credintza este ceva care nu are nevoie de dovezi. Sau crezi sau nu.
- Ce a fost frumos am degustat, chiar si ce nu a fost. In cativa ani nu mai sunt oricum nici macar un numar intr-un catastif administartiv. Unde mai conteaza lumea asta?
- Cand omu´l iubeste, nu e prea inteligent
- Cand urasti, ca sa scapi de ceace urasti, te sacrifici si mai si.
- Ce nu te dovedeste te intareste (filozofie din popor)
- Ce vezi in oglinda? Trebuie sa te uiti si chiar sa vezi, ca n-ai alt "ambalaj" decat asta. Mai aproape de TINE nu e nimeni.
- Constiinta este sistemul constient si subconstient de valori calitative si cantitative in care este sintetizat tot ci stim si ce simtim in loc de definitia mea: " Constiinta este o forma de gandire"
- Cred ca suntem rude nu doar cu maimutele dar si cu cameleonii. Cine stie? Aceasta trasatura a speciei umane pe timp indelungat , ne va duce la pierzanie.
- Cand ceva nu-ti place si totusi trebuie sa spui ceva-zici ca ESTE INTERESANT.
- Cinic, uneori zic ca ma apuc de o lucrare ca sa-mi economisesc un drum la un psihiatru...
- Christos a incercat sa schimbe oamenii si stim ce a patit.
- Cinematograful Oprisani- ce sa zic - o bucäticä din UE.Cainele-simbol-persoana juridica UE care degusta libertatea garantata de UE-lafel ca tot romänu care a scapat de jugul otoman,habsburgic si sovietic….fara stapän,dar stapan pe propria soarta cotidiana.
- Crezi ca daca ai ajuns sa-ti satisfaci idealul, mai poate fi numit ideal?
- Cu fiecare ce moare prin prejur, murim si noi cate un pic.
- Daca toti oamenii ar arata ca el, unii care arata ca noi ar fi socotiti ca exemplare nereusite ale naturii
- Dorind sa primesti, daruiesti.Cu asta cateodata ai inveti pe unii prost - vor numai sa primeasca.
- Daca lumea nu s-ar uita in oglinda,aceasta si-ar pierde sensul si rostul.
- Daca toti oamenii ar arata ca el (cu referire la Michel Petrucciani), unii care arata ca noi ar fi socotiti ca exemplare nereusite ale naturii.
- Daca va fi hranit cu jumatate de adevaruri ,sau va auzi doar ceea ce-i place, va deveni un juma de OM.
- Dan Brown este pt.mine, prea speculant, dar il accept fiindca e scriitor si are voie s-o ia razna – fara sa faca rau cuiva. Este o optiune, o posibila realitate…
- Dragostea pentru arta este oarba si face cateodata ravagii.
- E bine asa cum e, altii sunt la rand sa vada si sa faca toate astea...
- Eroii sunt produsul posteritatii. Nimeni nu s-a sacrificat constient fiind ca gestul sau si riscul nimicniciei imanente este un act de eroism.
- Eu nu tin mortis sa am intodeauna dreptate, dar imi asum intodeauna riscul de a nu avea dreptate
- Eu ma uit la imagini, ele-mi spun mai mult decat textul.
- Exista doar prezentul. Ceea ce gandim despre trecut sau viitor, gandim in prezent. Spiritul se straduie sa inlocuiesca prezentul, sa-l excluda, introducand dominatia absoluta a trecutulu si viitorului fizic si emotional inexistent.
Frumosul incanta privirea dar daca acea frumusete nu se refera si la continut, ramane o spoiala
- Fa altora ce ti-ar plce sa ti se faca tie in loc de originalul; "Comportate cu altii asa cum ai vrea sa se comporte  altii cu tine"
- Fecioru,nu numai ca se uita-”si vede“…Ceace nu-ti poate face sau vinde nici-o fabrica de aparate optice-ochi cu care sa”simti ceace vezi”. cu referire la fotografiile lui Paul Zamfira
- Fiecare din noi are nevoie cateodata sa arate ce stie, ce a realizat.
- Frumosul este o notiune estetica, la fel ca si uratul sau sublimul, si in general e o chestiune de obtiune de gust.
- Increderea e buna, controlul si mai.
- Istoria si dragostea au printre altele, ceva comun, ne e frica de ele.
- Iubim inainte de toate imaginea pe care ne-o facem despre cineva.
- Iubirea este ca si credinta, nu are nevoie de explicatii.
- Iubesti sau nu.Cand incepi so explici cu "inclusiv/exclusiv sacrificiu de..."suna a afacere bisericeasca
- In calendar nu are rost sa te uiti-calendarul te minte.
- In fata mortii si a farfuriei, toti suntem egali…e adevarat, unii sunt mai egali. Comentariu referitor la acest clip
- Istoria si viatza,au dovedit –chiar si cele mai nobile,umane,inalte idei/idealuri au fost terfelite de un grup de indivizi färä scrupule care in numele caracterului trecäator al umanitätzii,au preluat rolul de mici/mari Dumnezei valorificänd/activänd instincte de caracter sträine chiar si regnului animal.
In fiecare nivel social s-au gäsit intodeauna indivisi care au mers dupä “cum bätea väntul”…
Intr-o privire retrospectivä in timp-azi totul este statisticä si”istorie”…”peste veacuri,toate-s…”
Ma iritat la extrem,realitatea stupidä väzind ce mortäciuni ambulante si de neisprävitzi, preiau rolul lui Dumnezeu si decid soarta a –pt ei-23 mill.de oi bune de dus la abator…
Bunul simtz si cunoasterea de sine,este primul educator-si cel mai aproape din fiintza umanä.Cänd rolul/ locul acestuia este preluat de”educatzie”…rezultatul il cunoastem…Omul nu invatzä,ci isi insuseste niste cunostintze si reguli de joc in cercul in care se aflä.Nu este capabil sä invetze din nimic din ceace se intämplä-dar are o mare capacitate de a se adapta. Aceastä capacitate/talent,este atät de suprasolicitat,incät suntem la limitele ei si destul de departe in sistemul de autodistrugere pe care nu vrem sä-l luäm la cunostintzä.Explicatzia e simplä-totasa cum in univers-zilnic si in fiecare moment mor si se nasc corpuri ceresti-prin autodistrugere,totasa si noi. Cei care au vrut cu orice pretz un comunism mondial pe bazä de ideologie,au gresit fundamental,cäci au ignorat acea träsäturä de caracter care de fapt conduce fiintza « umanä »dorintza de a poseda cätmai multe valori materiale-concretizate prin bani cu care potzi sä-tzi satisfaci orice dorintzä. - "nu din maimutzä s-a fäcut fiintza umanä, ci invers" -  (2015.03.05)
- Pt.ceace nu te-ai trudit si nu costä, nu are valoare.Logic Indobitocirea a ajuns la rangul de virtute. Cu referire la desfiintarea Lapidariului din Turda
- Istoria este o chestiune de interpretare/rastalmacire a timpului pe care in mod arbitrar l-am inpartit in trecut, prezent si viitor.
- Motivul creatiei este, sau poate sa devina,un fenomen legat de menirea omului pe-aici....
Este menirea individului de a da nu numai un sens existentei noastre fara sens in Univers, dar concomitent, de a cunoaste cat de cat microcosmosul din noi-tainele
- Noi santem monogami doar din motive calculate administrativ-religioase straine firii umane.
- Nu datorezi nimic, nimanui, decat tie insuti.
- Nu exista nici-o explicatie si nici-un sens al vietii pe planeta Pamant. Dar fiindca tot santem aici, ne amagim, dandu-i unul noi insine. In neputinta de a face acest lucru, delegam pe cineva sa ne spuna si sa decida cine si ce suntem: un Dumnezeu, un Parlament, un dictator sau un popa…..
- Nu te cunosti nici pe tine insu-ti, deci nu ai cum sa cunosti pe altii.
- Nu e“ vreme rele“, doar oameni neadecvat imbracati.
- Nu are nici-o semnificatzie,cänd si cät timp te satisface o melodie,un peisaj,o floare…importantä este profunzimea träirii pe care o ai…Mäine-totul este statisticä mentzionatä intr-un catastif-o poveste träitä si care nu se va mai repeta identic.
- Nu trebuie "sa te incapatinezi" ca sa gandesti pozitiv..Cu asta nu faci altceva decat te amagesti pe tine insuti, evitand o confruntare cu realitatea.
- Nu-ti fie frica sa te uiti in oglinda caci daca te vezi acolo, insemna ca esti aici, mai traiesti
- Nu uita - "unde e multa lumina e si multa umbra".
- Numai religiile care s-au institutzionalizat si au si o putere materiala,au supravietzuit...nimeni nu vrea sa stea cu un cersetor la masa.
- Nu exista arta rea ci doar prea putin de baut.
- Natura, nivelul si complexitatea relatziilor dintre oameni definesc masura in care este importanta cunoasterea reciproca.
- Nu ne vindem tara…o dam cadou bä…ca avem bugät…(cu referire la defrisarea padurilor din Secuime vandute unei firme austriece)

- Nu are aproape nici-o importantzä numele plantelor/florilor pe care le fotografiezi-semnificativ sunt insusirile de formä,culoare,dimensiuni,etc.-prin care o plantä se deosebeste de alta.In functie de formä,lumina,umbrä,culoare,sau alte obiecte,elemente cu insusiri care puse längä spanac,acceantuiazä calitätile/caracterul spanacului fotografiat.Deci poti accentua sau diminua calitäti sau insusiri ale subiectului foto. Asa cum am amintit-poti cumpära cele mai grozave obiective foto,dar ochi-ca sä vezi,nu.Cänd vrei sä fotografiezi,nu te gändi cä cei ce vor vedea ceace ai fotografiat/väzut,vor gändi poate cä esti nebunä…asa sä fie,dar sä fie nebunia ta.
.....Poze fäcute de tine despre orasul Turda.Au un caracter documentar-rece-fäcute de/pentru oficiul de sistematizare a orasului sau arhivä.Lipseste poezia,visarea sau nostalgia,etc… Nemtzii sau japonezii cu tehnologia opticä cäcätoare itzi aduc Universul in casä,dar de väzut trebuie tu sä „vezi“Vorba aia-multi se uitä-putzini väd…Orasul täu are si un suflet…ti-e fricä sä nu gresesti-astfel moare spontaneitatea si noutatea/tu vrei sä vezi ca ceilalti sau ei sä ia la cunostintä cum/ce vezi tu?(13.11.2016)

- Omul batran nu e tren accelerat.
- Poti cel mult sa stabilesti ce e frumos pentru tine si atat.
- Povestea veche-lucrurile „simple” sunt complicate, vrand-nevrand.
- Pt.mine,patria este acolo unde mi-am format personalitatea intelectuala,spirituala,sufleteasca
- Perfectiunea in arta este de ordin tehnic-felul si indemanarea cu care un artist foloseste materialul in care lucreaza/cu care se exprima.De pilda, toate statuile grecesti sant asimetrice, dar tocmai asta le da viata, caci nu esista fiinta umana simmetrica.
- Religiile nu-ti dau raspunsuri la intrebari, ele iti indica niste posibile drumuri pe care sa mergi.
- Religiile nu rezilva probleme ci le dau doar un sens. Astfel printre altele religia da un sens etic sentimentului de proprietate a unei persoane asupra alteia - proprietate consfiintita prin actul de casatorie.
- Simbolistica sau simbolurile devin in creatia artistica(film,plastica,balet,etc.,) mijloace de a reda o idee. Deci simbolurile nu sunt un tzel, ci un mijloc de exprimare.
- Spiritul se straduie sa inlocuiesca prezentul, sa-l excluda, introducand dominatia absoluta a trecutulu si viitorului fizic si emotional inexistent.
- Sentimentul neputintei este foarte apasator.
- Toate religiile sunt bune-ce face creatura umana din ele, e o alta poveste…
- Traim si rumegam tot timpul trecutul si viitorul care ca timp fizic nu exista. Exista doar prezentul.
- Trei lucruri au ramas esentiale romanului-POTOLU;POTOLU;POTOLU… (cu referire la Mineritul la Rosia Montana si Desfiintarea Lapidariului la Turda
- Toti gatesc cu apa,si nu se manaca asa de fierbinte precum se gateste.
- Tot ce a invatat omenirea de la Isus este ca cine ii urmeaza pilda sfarseste inainte de vreme, mai exact risca sa fie mai devreme sau maitarziu rasticnit.
- Tu poti sa pastrezi si sa speli  doar propriile haine pe care le porti. Deci poti avea ceva curat doar pentru tine. Deci poti sa ai ceva curat doar pentru tine.
- Un ideal este un sinonim cu "o pilda deosebita, demna de urmat" ?
- Viitorul planetei-da, vom vedea-zise orbul..
- "Viitorul" care ne-a mai ramas la dispozitie si distractie nu depinde de noi. Santem pe post de pompieri-acolo alergam unde e foc.
- Vorba lui mos Misu Eminescu - "oricum,peste veacuri toate-s fleacuri".
- Chiar dacä nu-i iese socoteala cum a visat,are dreptul de a-si da o sansä de a fi ea insusi si sä-si träiascä viatza ei si nu a altora.Nu gresesc, decät cei ce nu fac nimic…- 2015.06.24 - cu referire la cine a inceput o viata noua departe de casa.

- 2015.11.01 - Deobicei,de ziua mortilor e vreme posomorätä-ieri si azi-cer albastru…....
Nu cred cä ceva se intämplä”intämplätor”,chiar dacä multe lucruri nu au o explicatzie obiectivä-nici nu o caut -iau totul cum este,ceace nu inseamnä “resemnare in fatza sortii”…Pur si simplu,o grämadä de lucruri –asemenea vietzii pe Pämänt si in Univers-nu au nici-un sens si nici-o explicatzie. Incercäm noi-in zadar, sä le däm noi una sau mai multe…ca sä nu o luäm razna…
Explicatziile sunt amägiri care ne ajutä sä alinäm dureri si incertitudini färä räspuns definitiv si satisfäcätor.
In toatä lumea crestinä,azi e ziua mortzilor,sau ziua tuturor sfintzilor.
- 2016.02.10 - Eu,dupä 27 de ani de locuit si lopätat prin zäpezi locuind in Tirol la munte,nu mai vreau sä väd zäpadä nici pe cärtzi postale…sunt blazat …mä dau mare…pitic de grädinä…
Recunosc-am mare respect si consideratzie pt.acea zonä-landul Tirol unde din intimplare am locuit/träit....aici in zonä de deal mä simt ca “acasä la Cluj”…ardelean cu cap pätrat”
- 2016.03.25 - Gändurile/pärerile tale despre intelegerea universalä pe pämänt-sunt ”inumane”.Apartzii unei minoritätzi pämäntene sub 1%...Te potzi salva cel mult pe tine insutzi-(a se citi-te potzi amägi cel mult pe tine in…)
- 2016.09.08 - Stiu-drumul la Wiena e foarte obositor-eu in urmä cu 37 de ani cänd am sosit aici,am fost asa de obosit,cä nici nu m-am mai intors in tarä…si acu sunt obosit,dar din alte motive…
Nota A.M.C.: Ideile notate sunt fraze extrase din dialogurile personale purtate cu cel ce mi-a fost un minunat coleg de liceu si un bun prieten in prezent. 2016.

- 2017.01.06
"..…dacä am fi in stare sä folosim 20% din capacitatea creerului,am fi demult pe alte planete folosindaceiasi sursä de energie
ca OZN-urile-respectiv antigravitatia si antimateria.In prezent suntem total handicappati de limitele de cunoastere si actiune
datorate acestor”ca.10% de creier uman“maltratat si limitat.
Noi creden cä viata pe alte constelatii are aceiasi structurä “biologicä”ca a noasträ-dar se intuieste varianta imposibilä pt.noi-
a formelor de viatä pe bazä de structuri de cristale care n-au probleme cu lipsa de oxigen,aer,etc.datfiind importanta luminii ca factor de energie in univers,cred cä lumina este numitorul comun…Corpul uman este limitat si percepe doar 3-4 dimensiuni in care träim/facem ceva,dar se stie cä existä cel putin 8-10 dimensiuni in care existä alte structuri vii-noi le numim poate”spirite”…
Albert Einstein a vorbit despre aceste stäri de lucruri,despre notiunea de timp
Pe extraterestrii äi intreseazä douä lucruri-technologia folosirii surselor nostre de energie atomicä(care ne dau nouä maximum de posibilitate de a depäsi gravitatia teresträ si in ce mäsurä suntem un pericol pt.alte planete sau asanumite”civilizatii”
Pt.noi,cea mai grea problemä de depäsit-tragedia existentei noastre, este notiunea de timp-care de fapt nu existä,dar defineste existenta si caracterul nostru trecätor…Existä de fapt si concret doar prezentul-totul se petrece in ceace numim prezentul,acuma. Despre trecut sau viitor,vorbim acuma-nu in trecut si nu in viitor…
Omu´ la nevoie crede in orice…
Nu suntem in stare pänä acuma sä ne folosim creerul mai mult de 10%din capacitate-deci omiesiuna de lucruri ce ne inconjoarä ne rämän sträine si inexplicabile pt totdeauna…poate cä e mai bine asa…o grämadä de lucruri si intämpläri le prefer färä räspuns-au astfel mai mult”spirit”…
- 2017.01.07
Pt.noi,cea mai grea problemä de depäsit-tragedia existentei noastre, este notiunea de timp-care de fapt nu existä, dar defineste existenta si caracterul nostru trecätor…Existä de fapt si concret doat prezentul-totul se petrece in ceace numim prezentul,acuma. Despre trecut sau viitor,vorbim acuma-nu in trecut si nu in viitor…
In prezent suntem total handicappati de limitele de cunoastere si actiune
datorate acestor”ca.10% de creier uman“maltratat si limitat.
- 2017..01.15
    Ideea,viziunea “reincarnärii”stä la baza filozofiei,credintei buddiste…Din moment ce nu mä intereseazä si nu mä strage ideea revenirii pe pämänt sau aiurea –sub nici-o formä,am rämas cu informatile legate de temä la nivelul a cätorva notiuni. Cu-atät mai mult apreciez si savurez fiecare zi ca fiind o minune respectiv,posibil-ultima….."
Ideea si fenomenul“reincarnärii“a fost-cu certitudine,preluatä din religii mai vechi,cum ar fi hinduismul,respectiv buddhismul .
Cänd se aminteste cä Iisus a fost “in desert”vreo doi ani(?),nu este altceva decät timpul in care a fost in Tibet si India-deci a cunoscut aceste dogme si religii strävechi.Idea invierii la crestini,vine de acolo..färä perspectiva Invierii-märturisea chiar Apostolul Pavel,pilda lui Iisus si credintza crestinä n-ar fi fost preluatä de nimeni. Intre moartea fizicä teresträ si inviere la crestini nu existä decät raiul, purgatoriul sau iadul-deci nici-o reincarnare succesivä care sä premeargä re-invierii.
Chiar dacä Iisus nu a existat,cei care au scris Evangheliile-cälugäri de prin mänästiri,au cunoscut cam tot ce sa scris in alte religiimai vechi.
   Expresia”spiritism”,folositä de tine,poate sugera o procesiune,o “adunare de spiritism”la care cäteva persoane se concentreazä psihic pt.a invoca spiritul unei persoane moarte cändva…in acest caz,ne/reusita este nu rareori dependentä de asanumitele “energii negative”pe care unii/cineva din salä sau la masa adunärii ,le are in acel moment/la acea orä,sau nu”reuseste”sä se concentreze suficient,etc.…apare,intervine fenomenul de päcälealä si speculatzii cu scop material…poveste veche decänd lumea-cu altzi actori-noinäscutzi…

2017.01.21
"…scrisul a fost un privilegiu al unor grupuri de invätzatzi iar imbräcämintea tuturor era asa cum o luäm la cunostintzä din desene,fresce,reliefuri de epocä-anul zero-inainte si dupä nasterea lui Iisus-reclamä vizualä.Vechiul Testament(Legämänt),respectiv Genera dupä Moise,descrive pe Adam si Eva goi puscä,respectiv cu mäna pe putzä la alungarea din rai.
Deci incä dela acele reprezentäri/ilustratzii umane sunt asa cum stä scris in cärtzile sfinte.Primii propoväduitori ai vietzii si invätzämintelor lui Iisus,respectiv viatza apostolilor,sfintzilor,etc.-deci preotii-incepänd cu Sf.Petru considerat ca intemeietorul bisericii crestine purtau hainele epocii,respectiv modelul preotzilor din templele romane.Reprezentantzii bisericii voind sä creeze o”traditzie”care sä se perpetueze in timp,au stabilit ceace azi am numi-CANON-reguli de imbräcäminte,hranä,comportament-strict si conservativ-din punct de vedere sexual-neutral,neatractiv accentuänd astfel ideea cä Iisus a fost adus pe lume de o fecioarä-............…........
Redarea unor personale,eroi,scene,etc.din vechiul si noul legämänt,respectiv gändirea/credintza/mituri/legende ale grecilor,romanilor,etc.,sunt fidele descrierilor-deci nu a unici-olegäturä “moralä”cu portul,vesmintele reprezentantzilor institutziei crestine/catolice…Multe din reprezentärile unor “goliciuni”sunt voit/constient asa,cu scopul ca credinciosului/oasei sä-i fie jenä sau rusine la gändul propriei goliciuni de care ar räde totzi/si-ar bate joc cei ce ar vedea asa ceva. In special scesele de judecata de apoi sunt intodeauna pline de “goliciuni”…
Deci propoväduitorii invätzämintelor lui Iisus vroiau/trebuiau sä rämänä”neutrii”si asexuali pt.masele de credinciosi.Päcatul de origine,  Eva....... Adam a fost intodeauna amintit,defäimat si ca fiind la baza tuturor necazurilor,päcatelor. Fätzärnicia si meschinäria acestui fel de a gändi si vedea lumea este cu atät mai stupidä/absurdä si ilogicä,dacä ne gändim cä exact din acest” päcat”sa “inmultzit”fiintza umanä…Imbecilitatea umanä o potzi constata cel mai bine/elocvent,cänd vezi sau citasti despre indivisi care se intreabä cu ochhi la cer-“cum potzi Doamne sä te uitzi,sä acceptzi,si sä nu faci nimic…?” in fatza unei catastrofe,a unui omor,etc…
toatä lumea uitä un detaliu de amänunt-in GENEZA lui Moise stä scris deja la pagina a doua-“…si ne-a plämädit dupä chipul si asemänearea sa…”-deci a sa proprie…cum si dece sä fie el altfel decät noi........? "

Dumnezeu este o pärticicä in fiecare dintre noi...
....fiintza umanä-in fatza nimiciniciei ,mai mult ca oricänd vrea/tinde sä apartinä undeva/cuiva care il va ajuta sä depäseascä/invingä groaza insuportabilä a nefiintzei/mortii pämäntesti,respectiv sä-i ofere perspectiva unei vieti „de apoi“
“DACÄ OMENIREA AR AFLA CÄ VIATZA DE APOI ESTE MAI FRUMOASÄ SI INTERESANTÄ CA CEA DE PE PÄMÄNT-CREATURILE UMANE S-AR SINUCIDE IN MASÄ” - Cultul sinuciderii ar devesi un cult,chiar dacä in viata urmätoare ar exista doar sub formä de ...o bula de aer ( expresia inlocuieste originalul :) ) ...-nu conteazä-fericit sä fie ( 2017.01.21)
- Expresie - "nimeni nu poate sari peste umbra lui" - 2017.01.28

- Dacä crezi in reincarnare-a cui reincarnare este fiicä-ta?
...si al cärui spirit - 2017.02.02

- " frica animalicä de a muri/a nu mai exista,il face pe om cä creadä orice ce l-ar putea ajuta.Albert Camus a scris o cärticicä genialä despre asta-„Mitul lui Sisif“…A apärut si in limba romänä prin anii´70.Urmare acestei pareri personale, am fost etichetata insuficient de inteligenta.Inteligentza incepe cu interesul profund pt.un fenomen,domeniu…Prostia incepe cu a crede tot ceace debiteazä altzii färä a te indoi,resüectiv-cu dorintza unora de a fi crezutzi „färä doar si poate“.Este ceace si doresc acei“inteligentzi“,cäci acceptänd (din bunä crestere)ceace sustzin ei,le intäresti convingerea cä sunt intradevär foarte inteligentzi.Inteligentza continuä-acceptänd/toleränd faptul cä existä si alte päreri,ceace nu presupune cä trebuie sä fie si pärerea/convingerea ta.Prostia continuä cu-a ignora fatul/realitatea cä existä si alte päreri la fel de valabile .Pänä la proba contrarie,totul este(poate fi adevärat…Numai pt.faptul cä nu ai suficiente cunostintze/argumente intrun domeniu,nu este nicidecum un semn de lipsä de inteligentzä.Nu trebuie sä ai un sentiment /complex de inferioritate doar pt.cä altzii sunt mai elocventzi in formulärile lor."  - 2017.02.13

- Dacä n-am sti/simti ce este Iadul,n-am sti ce-i Raiul…Pretul cunoasterii… - 2017.10.08.
- …intrebarea mea legatä de adresa Ioanei a fost doar pur informativä,fiindcä traversäm de fiecare datä Schönbrunnerstrasse-in partea cu numerele mari,iar Schönbrunneralee este (in linie dreaptä)la ca.100m de apartamentul nostru din Wienna.
Dupä toate actele si scenele de violentä-zilnice,sä nu deschidä usa la nimeni,sä nu räspundä la numere de tel.pe care nu le are in mobil(fiindcä borfasii sunä ca sä afle dacä e cineva acasä-dacä nu,sparg intrarea)si in niciun caz sä nu circule singurä seara pe jos sau cu metroul!
Dacä s-ar intämpla sä o sunäm,maiäntäi oricum iti dau tie telefon.Clar?...
Am bänuit cä ai necazuri cu Remus al täu…este dureros sä vezi cä cineva „se tot duce“….“Pansamentul“- vizita nepotului te-a mai „dres“pt.cäteva zile…2017.09.27

- Neputintza de a face ceva,este una dintre cele mai dureroase/insuportabile sentimente/stäri omenesti…Incearcä sä te gändesti cä nici fiicä-ta si nici nepotul nu au nimic de cästigat dacä tu itzi periclitezi starea psihicä si fizicä(sänätatea?)”preluänd” prea mult din suferintele lui Remus.Iar Remus chiar cä nu are din asta nici-un avantaj/nu-l ajutzi cu nimica.Cu cät va vedea cä suferi din cauza lui,va suferi si el mai mult….se va simtzi vinovat… Ästa-I “pretzul”pt o relatzie bunä-odatä,unul sau altul“o ia innainte“…chiar dacä nu are nici-o grabä… - - 2017.09.28
- O napte buna a devenit un lux - 2017.10.06

- Am intrebat "Exista Rai? Exista Iad? Unde sunt ele? "
Am primit raspuns - "Sunt in fiecare din noi….in functie de calitätile/insusirile naturale/sociale+träirile personale acumulate si nu in ultimul ränd-spiritul/instinctual de conservare ,decid capacitatea de a discerne –cänd si in ce mäsurä ne simtim in Rai sau in Iad.
Nu rareori,ceace pt.unii este Iad,pt.altii este Rai…nu rareori,dorind sä fim in Rai ne amägim/mintzim instinctive sau cu bunästiintä,cänd de fapt suntem in Iad…
Pretul existentei...depinde de sensul existentei…" - 2017.10.09 - publicat pe Facebook, A.M.C.

- …singura „solutzie“ ca sä nu innebunesti este:-sä fii nebun…
Sentimentul zädärniciei eforturilor si sacrificiilor te pune in starea in care nu ai chef sau motivatzie sä faci nimic-sentimentul zädärniciei si al nimiciniciei pun stäpänire pe suflet,pe cuget…cäci nu iei parte doar la „stingerea“lui Remus,ci si la a ta proprie…Asta e dilema de neinvins…nu te ajutä nici-o religie si nici-o credintzä…Doar propria ta dorintzä sträfundä,animalicä- de a träi cät se poate incä…chiar dacä e vorba doar de clipe… - 2017.11.13

- Bucurä-te cä l-ai intälmit pe Remus in viatza ta,pt.tot ce ai primit si ai fost in stare sä dai….Ästa-i pretzu… - 2017.11.20
- eu zic asa-mori cuadeväratelea,cänd moare ultimul „pämäntean”care te-a cunoscut si care sa gändit la tine…de-asta vrea fiecare intrun fel sau altul “sä lase ceva”posteritätzii…asta poate fi chiar si o linguriztä argintatä sau dezastrul unui räzboi…fiecare dupä cum il ajutä mintea si soarta… - 2017.12.08

…cu vremea,chiar si WC.ul e prea departe…asa cä preferäm sä ne cäcäm pe noi…
Fiecare zi e o minune - 2020.01.26

DIALOGURI:
- Dialog 1:
Eu - Astazi am vazut mergand tinandu-se de mana un batran si o batrana. Or fi reusit ei sa fie suflete pereche?
El  - Probabil in lipsa de alternativa, intelepciunea varstei.
- Dialog 2
Eu - un citat a lui Lenin "Invata, invata, invata"
El  - Lenin fiind un excroc elocvent de inalta clasa nu a spus ce sa "invatati"....
- Dialog 3
Eu - Azi suntem oameni, maine suntem viermi.
El - Tu inchei cu..."maine…suntem vermi". As relativiza acest adevar, unii au o "graba", chiar in timpul vietii sant niste "viermi".
EU - Astazi am ascultat non-stop melodia recomandata candva de tine. E cumva o dovada ca ar fi ceva in neregula cu capul meu ? :) E o melodie superba. Asa am simtit-o asa o simt si in acest moment. DA. Doar eu mai pot avea grije de mine.."restul" fiecare cu ale lui.
EL - pt anumite momente trebuie sä ai“starea” si acea “lungime de undä”-la care nu te-ai gändit vreodatä cä existä in tine…unde cuvintele, nu mai au nici-o semnificatie… 12.01.2016

Dialog 2017.02.20
EU: Cine este adeptul ipotezei "inteligent design", cei care cred ca universul a fost creat de o energie hiperinteligente fac abstractie de notiunea de infinit. (plus sau minus :) ) Nu poate ceva sau cineva sa creeze ceva fara limite..J.K> datfiind caractrul nostru trecätor,ne e greu sä cceptäm ideea cä Universul este infinit-nu la creat nimeni,dar „de cänd lumea“corpurile ceresti se miscä dupä legi fizice si chimice ale materiei,conform cärora corpurice ceresti se nasc si mor.Suntem produsul unei forme deosebite-dar trecätoare a materiei din Unives,dar existä alte forme de asanumitä“viatzä“-mult mai superioare/complexe si mai viabile a cäror structurä chimicä nu este pe bazä de carbon si hidrogen(deci organicä),ci-de ex.siliciu si care nu au nevoie de oxigen si temperaturä „teresträ.De ex.,pe pämänt existä microorganisme care se hränesc cu siliciu si träiesc in ape vulcanice(fierbintzi)…Cändva,si noi am fost microorgnisme care se hräneau in säräria dela Turda…
 asa-i omu-la inceput are idei,dupä care i se nasc convingerile care äl insotzesc la groapä…

Dialog - 2017.03.22
- EU - Matthew Hutson - " concluzia lui Hutson este una pozitivă: „Fără gândirea magică, am fi doborâţi de o angoasă existenţială atunci când am realiza că suntem doar o colecţie nepermanentă de molecule fără scop. Aşadar, a crede în magie la un anumit nivel – lucru pe care-l facem noi toţi – nu ne face proşti, ignoranţi sau nebuni, ci ne face oameni”,
- EL - si prostii,ignorantzii,criminalii si nebunii sunt oameni-si ei cred in magie la un anumit nivel- descopera.ro, 2017 Existentza vietzii pe Pämänt nu are niciun sens si niciun scop-este o intämplare care este,a mai fost si va mai fi färä stiirea sau prezentza noasträ trecätoare ca specie“umanä“in Univers…
Dialog - 2017.11.09
- Eu - Ferice de cei ce au o credinta..un suport moral.
- EL - Suportul moral te poate ajuta doar ca sä dai un sens/un räspuns la o situatzie absurdä/extremä pricinuitä de nimicinicia si caracterul trecätor al vietzii.
- Eu - Din atatea biblii care este cea reala?
- El - toate sunt reale,din moment ce au fost puse pe härtie/pergament…Intrebarea este:-in contextul/sistemulsocial/culturä/politic/geographic,etc.,care dä räspuns la strigätul täu neauzit,la necesitätzile/structura ta (ex)interioarä/orientare/conduitä,etc?…Aia e „realä“Nu cred cä gäselnitze/retzete ideale/divine m-ar ajuta mai mult in problemele cu care suntem confruntatzi in viatzä.Nu avem curajul sä punem sub semnul intämplärii gäselnitzile „divine“,ca sä nu alimentäm spritul de inferioritate care ne vine doar din lipsä de informatzii sau pregätire intrun domeniu cu care suntem confruntatzi.Preferäm sä ignoräm propriul bun simtz,tot ceace am väzut,träit/acumulat si realitatea concretä in care stäm.

Holzskulpturen - Josef Koppandi - "JAHRESRINGE"  -  Youtube

Filme recomandate:
Camille Claudel - tradus ro
Rembrandt
Modigliani
Asemenea picturilor sale,a fäcut si cäteva portrete in piaträ furatä din cimitirele Parisului si cioplite cu sculele lui Bräncusi,in atelierul acestuia.
Douä din portretele cioplite,le-am väzut cu ani in urmä in Metropolitan Museum la New York.(comentariu pe mail J.
Clipuri:
Film Assassination Tango Pablo Veron & Geraldine Rojas Tango Una Emocion
TANGO Esquina Carlos Gardel Facundo & Magdalena
2 Kinder tanzen absolut irre


Muzica recomandata:
Arvo Pärt- Spiegel im Spiegel - o melodie superba.
Al Jarreau, Michel Petrucciani - mas que nada YouTube
Comentariu referitor la Michel Petrucciani:
"Recunosc cä eram curios,ce impresie ti-a fäcut acest pianist genial.Ascult/mä uit la ceace existä despre el in Youtube si nu am avut niciodatä vreun dram de sentiment de milä sau compätimire,ci de fascinatzie.Mi-ar fi milä de el,dacä l-as vedea intrun documentar legat de boala lui si ca subiect/obiect de cercetare/experiment stiintifico-medical-asa cum ni se aratä diverse cazuri de malformatzii fisico-genetice.
Petrucciani a avut mai multe”gagici”si a fost si cäsätorit-are un fiu-ghitarist,care i-a mostenit codul genetic…este/aratä, ca si tatäl säu…
Ajungänd in USA,pt.concerte,etc,Petrucciani a invätzat limba englezä perfect-in ca.5-6 luni.A fost si professor de muzicä la diverse conservatorii din lume…Pt. multi mari muzicieni din vremea lui,a fost o onoare sä aparä pe scenä,in concert cu el-nu din milä sau compätimire,ci din apreciere." - J


Blues by Big Mama Thornton - Hound Dog and Down Home Shakedown (1965) - "program de inviorare"
Domenico Zipoli - Adagio per oboe, cello, organo e orchestra
Estas Tonne & Reka Fodor - ritm la chitara si dans
Enno Moricone - "Gabriel´s oboe  pt..un film,este inspiratä de D.Zipoli
Florence & The Machine
Farinelli - Legenda Portugues
Eleni Karaindrou - Wedding Waltz
Lisa Gerrard - "Sanvean - I am your shadow"
Ksenija Sidorova: E. Lecuona - La Malaguena (ZDF Klassik live im Club, 16-4-2017)
Riccardo Broschi. Farinelli - Ombra fedele anch'io
Yiruma - Kiss the Rain - Best piano,  River Flows in You,
Henrik Chaim Goldschmidt plays -  Ennio Morricone's "Gabriel's Oboe"
Gabriel's Oboe - The Mission
Connie Evingson - I Will Wait for You
Nicolo Paganini - Capriccio n º 24 en la menor.

De pe net:
- artportal.hu

Vezi mai multe citate ce m-au pus pe ganduri
Vezi Ganduri


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu