2011-01-29

Campia Turzii - Piata Mihai Viteazul


Mihai Viteazul - (n. 1558, Tîrgul de Floci sau Drăgoeşti - d. 1601, Turda) a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.

- Nr.9A - Biserica Ortodoxa II cu hramul Invierea Domnului - 11Google, Facebook A.M.C

album pe 11Google





- Nr. 1 - Biserica Reformata Calvina construita Între anii 1677-1680 - monument istoric
  foto A.M.Catalina si S.Imre. - info. welcometoromania







1961
- Biserica Reformaya Calvina - 1961 - sursa R. C.

  publicata pe Google1







- Nr. 1A - Centrul de zi Spiridusii











2022.06.04
 - Nr. 8 - Casa de Cultură „Ionel Floașiu”,  -  Construita între anii 1942-1945 -Arhitect: George Cristinel din București - monument istoric (sit oficial..)
Ionel Floasiu (1893-1988),  primul director al Combinatului Metalurgic. Participa pe frontal din Galiţia,  acorda spriin românilor basarabeni şi bucovineni în timpul războiului, participa  activ la viaţa socială şi culturală a oraşului..
- Mircea Mihasan (1943-2003) - fost director la Clubul Muncitoresc ISCT in anii 80 - ariesnews.ro 



2022.06.04
- Intrebare privind autorul statui - Facebook, Turda si Campoia Turzii,  Facebook Petre Pop 2018

-  Statuia Muncitorul Otelar - "Omul cu ciocanul, așa cum este cunoscut în limbajul popular este un element emblematic pentru Câmpia Turzii, nu există persoană care să treacă prin orașul nostru și să nu remarce acest monument muncitoresc, ce a fost ridicat în anii 50, în cinstea muncitorului din fabrica ISCT.
Denumirea lui era ,,Muncitorul Oțelar” și reprezenta bineînțeles, un oțelar (monumentul este format din trei elemente, muncitorul, ciocanul, și nicovala, scule specifice muncii în metalurgie);
Menționez și faptul că modelul statuii a fost un maistru gazogenist din fabrică ISCT pe numele lui CRIȘAN GAVRILĂ, care în anul 1945 a fost ales de către un sculptor evreu drept model pentru realizarea unei statui la Câmpia Turzii care să reprezinte clasa muncitoare. Statuia este turnată din beton și a fost realizată la ISCT....." -  Facebook, Petre Pop

- "sculptorul a fost un om de cca 50 ani, ..Statuia s-a facut in anul 1946 in interiorul bisericii ortodoxe de langa Casa de Cultura Ionel Floasiu, pe vremea cand biserica mai era in santier (a fost finisata abea in 1951). ... statuia a fost executata la inceput in lut, in tinda bisericii, apoi turnata in bronz." sursa info Dana Deac, (R.C.)

 - construita Între 1943-1951 - Arhitect: George Cristinel din București - monument istoric - A.M.C
- Evenimente in familie - linuri - Botez - Google11























2022.06.04
-  Bustul lui Mihai Viteazul
 - 1953, inscris pe soclul Bustului lui Mihai Viteazul, an in care a devenit domn al Tarii Romanesti - A.M.C










2013.10.24
 - Parcul Central   








2013.10.24
- Monumentul eroilor din al doilea razboi mondial


"Situația Monumentului Eroilor Români din cel de-al Doilea Război Mondial, situat în Piața Mihai Viteazul (Parcul central Ionel Floasiu) din municipiul Câmpia Turzii, județul Cluj, intervenția asupra operei comemorative de război s-a realizat fără avizul de specialitate al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor." - sursa info. piatadestiri.ro, 2023.03.23 - foto.

Info:
Casa de cultura - monument istoric 
- "Lucrarile de constructie au inceput in anul 1942, sub indrumarea directorului general al Uzinei Metalurigice Industria Sarmei Campia Turzii, ing. Ionel Floasiu. Prima denumire a acestui asezamant de cultura, in cadrul caruia functionau Biblioteca si Cinematograful, a fost cea de Palat Cultural. Impunatorul lacas a fost inaugurat la 3 iunie 1945. in sala de spectacole cu 526 de locuri si-a inceput atunci functionarea Cinematograful, la care s-a adaugat cam in acelasi timp, Biblioteca Sindicatului. Cladirea mai dispunea de o Sala de conferinte (utilizata concomitent pana in vara anului 1950 si drept cantina a salariatilor intreprinderii) si o sala de repetitii .
Din anul 1950, Casa Culturala ca asezamant este inlocuita de Clubul Muncitoresc care va functiona in acelasi edificiu, iar in anul 2003 odata cu privatizarea S.C. Industria Sarmei S.A. Campia Turzii cladirea este trecuta in patrimoniul Consiliului Local al Municipiului, devenind Casa de Cultura "Ionel Floasiu". Aici se desfasoara activitati in domeniul educatiei permanente, organizate in afara sistemului national de invatamant formal, in colaborare cu acesta, avand drept scop pastrarea si promovarea culturii traditionale, in municipiul Campia Turzii.
Biblioteca Municipiului Campia Turzii, pune la dispozitia cititorilor peste 34.000 de volume, contribuind la dezvoltarea culturala a orasului in anul 2005 s-au sarbatorit 60 de ani de existenta a Casei de Cultura." - sursa info Campia Turzii.ro

- Nr.8 - Casa de Cultura : fosta: "Clubul muncitoresc", ”Casă de cultură”, "Palat Cultural" -
- Sala Sporturilor se numește "Ioan Stanatiev", în amintirea directorului ISCT la inițiativa căruia, în anul 1962, s-a construit sala de sport polivalentă, numită atunci Sala Cultural-Sportivă (în acea perioadă în țară mai exista o singură sală de sport de calibrul celei de la Câmpia Turzii, Floreasca din capitală).-  ziarul21 - 2014.08.22

- Imagini cutigani Google14


De pe net:
 - Casa de Cultura - Se construieste sala de dans  -  TurdaNews -  Facebook, comentariu - 2015.01.11
-  Propunere de schimbare a denumirii pietei - comentariu A.M.C. - Facebook, I.L.T. ziarul inturda.ro
-  Ionel Floasiu - info. Facebook. D.A.


Imagini Googla Maps - din anii:  2014


Publicat pe 11Google, Facebook,  A.M.C




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu