2011-01-08

Cluj-Napoca - Piata Unirii - Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail


Monument istoric, constructie din perioada 1350-1487, in stil gotic

2017.03.22 - albu pe Google11
" Biserica Sfantul Mihail este un remarcabil monument arhitectural gotic.
Conceptia acesteia dateaza de la inceputul veacului al XIV - lea.
Inaltata intre anii 1350-1480, biserica noastra constituie prima versiune
a bisericii-hala in Transilvania, marcand faza de tranzitie de la conceptul goticului matur la morfologia goticului flaboiant din perioada tarzie.
Corul este alcatuit din patru travee boltite in cruce pe ogive. Boltile sunt sustinute de pilastrii= zvelti a caror avant rectiliniu este intrerupt de pauzele orizontale, marcate de capiteluri.
In coltul de sud0vest al parterului se afla o capela, ctitorie atribuita parohului Gregorovius Schleynig, ale carei armonii sunt infatisate pe cheia de bolta. Catre 1480 a fost inlocuita aici bolta initiala, in cruce pe ogive, prima de acest gen in Cluj.
Numai in aceasta biserica se mai pastreaza o parte a picturilor murale (in capela Schleynig).
O realizare exceptionala este portarul sacristiei, executat in 1528, avand motivele renasterii italiene cu o puternica influienta sud -germana. Corpul anvonului este cioplit in lemn de catre Nachtigal. Intre anii 1834-1863 se construieste masivul turn neogotic albisericii, avand inaltimea de 80 metri." - info: afis in interior biserica

De pe net;


 - Sculptura neștiută a lui Fadrusz Premiată la Viena și Budapesta, expusă la Paris și anonimă la Cluj - sursa info.clujtravel - foto.Picasa, A.M.C.


- "Impozanta poartă barocă a zidului împrejmuitor al Bisericii Sf.Mihai a fost mutată în anul 1899 în faţa Bisericii Sf.Petru din cartierul Mărăşti (str. 21 Decembrie 1989 nr.85). Ea fusese înălţată în anul 1747 din iniţiativa prelatului Biro Janos în amintirea sfârşitului epidemiei de ciumă din anii 1738-1744. Se crede că e opera sculptorului bavarez Johannes König. Compoziţia statuară este formată din 7 statui, având statuia arhanghelului Mihai la mijloc." (R.C.)
 sursa Facebook. Teodor Chiorean, comentariu, foto si info. R.C., 2016
foto1, foto2: pe Google1 - imagini Google Maps, Strit View, Bulevardul 21 Decembrie 1989


Unde au așteptat CLUJENII a doua VENIRE a lui Iisus HRISTOS - "Fondatorul Bisericii Unitariene Francisc David a făcut, în 1568, profeția că doi ani mai târziu, în 1570, va avea loc o a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, de această dată chiar la Cluj.

Hristos urma să-și facă apariția în biserica din centrul orașului, actuala Biserică romano-catolică Sfântul Mihail, unde fusese botezat și regele Ungariei Matia Corvin, născut în 1443.
Francisc David și-a bazat profeția pe cifre biblice și, în anul în care aceasta urma să se împlinească, 1570, la Cluj s-au mutat figuri importante ale epocii, inclusiv regele de atunci al Ungariei, Ioan Sigismund...." - sursa evz.ro

Imagini Google maps, Street View din anii:2009.... 2014


Publicat pe Google11, Facebook, A.M.C.
Cluj-Napoca - linkuriNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu