2011-01-29

Turda - Str. Agriculturii


-  Nr.27 - Colegiul "Emil Negrutiu" -  9Google

 Panorame spre oras, din zona Str. Vanatori  -  9Google

-  Panorame spre zona Durgau-Valea Sarata  -  9Google


album pe 9Google



 - Nr.27 - Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola - infiintata in anul 1957 - Info. E. Gergely -Istorie si Contemporaneitate  carte pe Google19,   pag: 233, 234, 235, 250, 251.

   - Din anul 2005,  La liceul  Agroindustrial se infinteaza ca si Grup Scolar de Resurse Naturale si servicii Turda  - Scoala SAM si profesionala -  pag.378.

De pe net:
- Statiunea de Cercetari Agricole - Graul - Facebook, D.A., 2016

- Rasa de porci "mangalita" - Această rasă a supravieţuit în perioada comunistă graţie cercetătorilor de la Staţiunea Agricolă Turda, care au decis să conserve nucleul genetic al rasei, în ciuda faptului că sporul de carne este inferior raselor ”moderne”. - sursa: romanialibera

- Eveniment "Ziua Graului" - info.TurdaNews)
- Centrul de Tineret
- Cladire fosta gradinita pentru copii angajatilor la Statiunea de Cercetare Agricola (info. Facebook)


2020.10.25
  -  Turda intre vechi si nou  - Google3 - A.M.C. - 
     expoziție in vitrină avand ca tema Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare           Agricolă  Turda 
      Informatii detaliate despre Statiune pe Facebook  si Google3










Nr.25 -  Pensiunea Bella Vista - Facebook  


2024.12.23
-  Vedere din Piata Republicii 







- "...In zona intre Prefabricate si Silica exista "Şcoala grădinarilor"
Proprietăţile fostei Şcoli de horticultură (str. 22 decembrie 1989, clădiri şi terenuri) au provenit dintr-o donaţie testamentară făcută „Fermei Statului”, în 1876, de către un proprietar turdean. În 1888 s-a plantat pepiniera, apoi au fost edificate noi clădiri şi a fost creată „Şcoala de lucrători grădinari”, care a funcţionat pană în 1908. În acel an terenurile au fost transformate în pepiniere horticole, care au furnizat altoiuri de calitate superioară pentru tot Ardealul. Aici se ţineau cursuri de pomologie pentru învăţători şi preoţi. După Unire, s-au renovat clădirile, s-a introdus gazul metan, iar din 1921 a funcţionat sub numele de „Şcoala de horticultură”. Şcoala a dăinuit sub această formă până în anii ‛60 ai sec. XX, când a fost mutată şi înglobată în complexul şcolar agro-zootehnic, spre a face loc Inteprinderii pentru materiale de construcţii (nou înfiinţată) şi Fabricii Electroceramica II ..."(extindere).  - "Din Turda Veche"  pagina din   zamfirpop.over

- "Şcoala de agricultură „Şcoala Inferioară de Agricultură şi Viticultură” a luat fiinţă în 1906, în urma unui testament lăsat de turdeanul Iosif Szabo, fost cojocar, apoi negustor de vinuri. Întreaga sa avere a lăsat-o Ministerului Agriculturii din Budapesta, cu condiţia de a crea la Turda o scoală de agricultură şi viticultură. Averea consta din: 77 iugăre (veche unitate de măsură pentru suprafeţe agrare, folosită în Transilvania, egală cu 0,57 de hectare.) fânaţ în hotarul Valea Florilor, 5 iugăre teren cultivabil şi o casă pentru locul de scoală, 0,5 iugăr vie şi 350.000 coroane (depuse la diferite bănci). Ministerul a acceptat averea şi a înfiinţat şcoala, donând suplimentar şcolii şi „Via Statului” (25 iugăre de vie plantată)," -  sursa Jurnal de Aries, Din Turda Veche  2008, R.C. - 19Google, Foto.pag.


 - "Scoala a fost infiintata in 1 Noiembrie 1906 ca o Scoala Practica de Agricultura si a evoluat in cei 100 de ani pana la un puternic grup scolar, cautat in zona,cu denumirea de Grup Scolar de Resurse Naturale si Servicii din 2002 si apoi Colegiul "Emil Negrutiu"Turda din 2007. In prezent functioneaza ca un centru scolar atractiv pregatind o paleta variata de meserii,din domeniul economic si resurse naturale si protectia mediului.

Cele mai importante etape parcurse de scoala in decursul timpului :
-1906 Scoala Practica De Agricultura si Viticultura Turda(1 clasa,studii 2 ani)
-1918 Scoala Inferioara de Agricultura si Silvicultura(1 clasa,studii 3 ani)
-1929 Scoala de Agricultura gradul 1 pentru aplicatii Turda
-1948 Scoala Medie Zootehnica(studii de 4 ani fara bacalaureat se punea accent pe specializare)
-1952 Scoala Medie Tehnica Zootehnica(specializare)
-1955 Centru Scolar Agricol nr.1 Turda si Centru scolar Agricol nr.2 (studii de 4 ani ? technician)
-1962 Centru Scolar Agricol Turda(Centrul Scolar Agricol nr.1 plus Centrul Scolar Agricol nr.2;studii de 4 ani tehnicieni in agricultura si Contabilitate fara bacalaureat)
-1966-1967 Grup Scolar Agricol Turda (studii de 4-5 ani,liceu cu baclaureat)
-1975 Liceu Agroindustrial (studii de 4 ani in doua trepte,bacalaureat)
-1990 Grup Scolar Agricol Turda (liceul agricol si economic de 4 ani cu bacalaureat,scoala profesionala de 3 ani,si scoala postliceala de 2 ani)
-2002 Grup Scolar de Resurse Naturale si Servicii Turda (liceu profil servicii si resurse naturale si protectia mediului cu bacalaureat;scoala profesionala de 3 ani si scoala de arte si meserii cu anul de completare, liceu tehnologic cu ruta progresiva 2+1+2)
-2008 Colegiul "Emil Negrutiu"( liceu profil servicii, resurse naturale si protectia mediului cu examen de bacalaureat, scoala de arte si meserii, an de completare, liceu tehnologic cu ruta progresiva 2+1+2 - sursa cenegrutiu.turda.licee

 -  "O istorie de peste un secol
Proiectul a fost pus în aplicare la 1 octombrie 1906, când s-au deschis cursurile Şcolii Practice de Agricultură. Şcoala avea, pentru început, o singură clasă de elevi, iar aceştia trebuiau să fie absolvenţi ai cursului primar şi să aibă vârsta de peste 14 ani. Cursurile, cu durata de doi ani, includeau 80 de ore teoretice (agricultură, pomicultură, horticultură, viticultură, creşterea anima­lelor, istorie, geografie, aritmetică) şi multe activităţi practice. Acestea se finalizau cu un examen teoretic şi cu altul practic. Prin reforma învăţământului din 1948, şcoala a devenit Şcoală Medie de Agricultură cu durata de patru ani. Renumele şcolii atrăgea tot mai mulţi elevi, astfel că localul devenise neîncă­pător. De aceea, în 1951 au început lucrări ample de extindere şi până în 1956 s-au construit 12 săli noi de clasă, un internat, o cantină şi un pavilion administrativ. De-a lungul anilor, şcoala şi-a schimbat de mai multe ori titulatura: Şcoala practică de agricultură, Şcoala Inferioară de Agricultură şi Viticultură, Şcoala Medie de Agricultură, Centrul Şcolar Agricol Turda, Liceul Agroindustrial Turda, Grupul Şcolar Agricol Turda, Grupul Şcolar de Resurse Naturale şi Protecţia Mediului, iar astăzi se numeşte Colegiul „Emil Negruţiu“ Turda.
     Colegiul „Emil Negruţiu“ din Turda deţine astăzi 16 săli de clasă, opt cabinete şi laboratoare, o bibliotecă, cantină internat, ateliere mecanice şi un pavilion administrativ. Din păcate, din terenul deţinut iniţial şi din construcţiile aparţinând fermei didactice a fost recuperată doar o infimă parte. Şcoala pregăteşte astăzi elevi în specializările medicină veterinară, contabilitate, administraţie publică, turism, protecţia mediului, merceologie, tehnician-patiser. Şcoala atrage în continuare elevi din toată zona Turzii, dar şi din zone mai îndepărtate (Dej, Maramureş, Gherla, Mureş etc.) datorită specializărilor sale şi a calităţii actului educativ prestat aici". - sursa arhivalumeasatului.ro




- Alunecari de teren - sursa Zamfir Pop, 2015
  Publicat pe Google1, foto1, foto2 - Imagini de altadata, strazi








1974
- *Clasă de elevi de la LICEUL AGRICOL-1974*
Din colecţia de poze MINERVA - sursa Fan Turda
Imagini de altadata - institutii










- Fonduri...pentru alunecarile de teren ...- TurdaNews - 2014.11.06
- O noua alunecare de teren - inturda.ro - 2014.12.24
- Sarbatori sub amenintarea mortii - ziarul21.ro - 2014.12.26
- "Amenintati de hau" stiri Pro.Tv -  TurdaNews - 2014.01.08

- Este asfaltata in anul 2013 (Info TurdaNews) (obs. partial asfaltata)
- Deschiderea festiva a anului universitar la Centru Tutorial - 2013.10.19
- Randul caselor de pe Str. Agriculturii - sursa Facebook, - 2015
 - "Soarta" cramei - info Facebook , iul.2017

- Cea mai jalnica acuzatie ce a fost adusa primariei, primar, Matei Cristian, in preajma de alegeri  - alunecarile de teren de la Durgau Facebook  Ani Luca  12. sept. 2020

Pagina statiunii pe Facebook

Imagini panorama 360 - Google Maps - 2012 - 2014

Publicat pe 9Google - A.M.C
Vezi Turda - Strazi



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu