2011-01-26

Turda - Puturile Minei Iosif si Puturile Minei Terezia


Puturile, faceau parte din vechea formă de exploatare a sarii (pentru mine - clopot) Un puț era rezervat pentru intrarea și ieșirea minierilor din ocne (cu ajutorul unor frânghii de cânepă), iar celălalt puț pentru extragerea sării din subteran.

2015.05.03 - album pe 8Google

- Mina Sf. Iosif  (Sala Ecourilor) - dateaza din 1740-  Mina clopot cu o adancime de 78 m, de la cele doua balcoane aflate sub surplomba, iar pana sus, cele doua suitoare care ajung la exterior au cca. 25 de m; aceste doua suitoare foloseau pentru ridicarea sarii la suprafata si pentru accesul muncitorilor in mina; pe vatra mina are un diametru de 67 m.
Mina are doua efecte speciale: acustic si vizual,; efectul acustic este reverberatia sunetului (se pot asculta 16 ecouri) , iar la efectul vizual, lumina naturala are acces prin cele doua suitoare libere care ajung la suprafata si produce luminarea si contrastul cu intunericul oricarui obiect aruncat de pe cele doua balcoane.
Mina Tereza - dateaza din anul 1690 - Este a doua mina clopot cu adancime de 90 m de la balcon si 112 m de la suprafata; pe vatra se gaseste un lac subteran de 48 m adancime si 79 m diametru si o insula de sare care are 5 m inaltime
(Info: Brosura Salinei, "Muzeul Labirint - Autor Ovidiu Mera))

Info: R. Codrin - Asociatia SpeoUrsii

De pe net:


- Instalati de suprafata a minelor Iosif  si Tereza si a minei Iosif  - Imagini vechi

2010.07.17
 - Amenajarea puturilor de la suprafata terenului aferente minelor Iosif si Tereza - "...Deasupra unuia dintre puţurile minei Tereza exista lucrarea de artă „Environment” a artistei Patricia Teodorescu, aşezată acolo cu ocazia taberei “Salina - eveniment 1998”, sub genericul “Arta ca resursă”.." -  sursa Facebook, R.C., 2015
- foto autor A.M.C. publicat pe  pe Google1



Fotografie panorama 360 - Facebook. I.L.T.

Foto pe: 8Google,  Facebook: I.L.T. - A.M.C.
Vezi  Durgau - Puturi - Video
Durgau- Valea Sarata - linkuri
Vezi Turda - Bai si Mine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu