2011-01-27

Constantin Brâncuși - info. de pe net

PATRU LUCRURI MAI PUȚIN CUNOSCUTE DESPRE CELE MAI CUNOSCUTE SCULPTURI DIN ROMÂNIA 
 1. Știați că Poarta Sărutului, Masa tăcerii și Coloana Infinitului – celebrele sculpturi ale lui Brâncuși – își datorează existența mișcării feministe din România? 
Mai exact: la începutul secolului XX, mișcarea de emancipare a femeii a prins avânt și pe plaiurile Mioriței. Iar una dintre cele mai active organizații feministe a fost Liga Femeilor Gorjene, condusă de către Arethia Tătărescu (soția lui Gheorghe Tătărescu). Arethia este cea care l-a convins pe Brâncuși să realizeze ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, iar lucrările au fost finanțate, în întregime, de către Liga Femeilor Gorjene. 
 

Târgu-Jiu: Constantin Brâncuși alături de câteva dintre membrele Ligii Femeilor Gorjene. Pe rândul de sus, în mijloc, Arethia Tătărescu

 2. Stiați că Masa tăcerii este inspirată dintr-o masă de piatră de pe timpul lui Ștefan cel Mare?
Masa cu pricina poate fi și astăzi admirată în curtea bisericii din Pătrăuți (județul Suceava). 


 3. Știți care sunt adevăratele denumiri pe care Brâncuși le-a dat sculpturilor de la Târgu-Jiu? 
 Masa tăcerii – Masa apostolilor neamului; 
 Coloana infinitului – Coloana sacrificiului infinit; 
 Poarta sărutului – Monumentul Întregirii Neamului. 

27 octombrie 1938: Brâncuși la festivitatea de inaugurare a ansamblului de la Târgu-Jiu.


4. Știți că fiecare sculptură din ansamblul de la Târgu-Jiu conține un mesaj ascuns? Coloana Infinitului (Coloana sacrificiului infinit) – numărul modulelor din care este alcătuită (16 la număr) reprezintă anul în care România a intrat în Primul Război Mondial; Masa tăcerii (Masa apostolilor neamului) – este compusă din 12 scaune, reprezentând apostolii, în mijloc aflându-se Iisus Hristos; Poarta Sărutului (Monumentul Întregirii neamului) – este compusă din doi stâlpi, fiecare dintre ei fiind alcătuit din alți patru, uniți în partea de sus cu o grindă. Cei 8 stâlpi reprezintă cele 8 regiuni care se alipiseră patriei mamă, România, iar sărutul reprezintă unirea.

-  Ce spun altii - 1Google, 16Google, 17Google, 31Google -  A.M.C - A.M.C.
Constantin Brâncuşi (1876-1957) a fost un  sculptor român (vezi si blog.)
- "Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut - dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii. - A.M.C. - sursa info citatepedia.ro.
- Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. - A.M.C. - sursa citat RightWords
- Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta. - A.M.C. - sursa citat cuvintecelebre.ro
- Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor - A.M.C. - sursa citat globedesign.ro
- Nu vom fi niciodata destul de recunoscatori fata de pamantul care ne-a dat totul. - A.M.C.  - sursa citat  RightWords
- Nimic nu creşte în umbra marilor arbori“ a zis Brancus, dar poate exista totusi un "mic nimic frumos"  ce are nevoie de protectia acelui "mare arbore, zic eu". A.M.C.
- Simplitatea este partea esenţială a lucrurilor complicate. - A.M.C. - sursa info citatepedia 
- Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe - A.M.C. - sursa citat colegiulionsocolescu.ro


Ganduri - linkuri
Arta - linkuri



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu