2012.10.02 - album pe 11Google |
"Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus, azi Avram Iancu, judeţul Alba - d. 10 septembrie 1872, Baia de Criş, judeţul Hunedoara), avocat, este cel mai mare erou naţional al românilor din Ardeal, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 în Transilvania....." - sursa info. enciclopediaromaniei.ro
- Statuia ecvestra a lui Avram Iancu afala in Campeni Piata Avram Iancu este inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Alba.
-"..... Ridicarea unui monument în memoria lui Avram Iancu, care să amintească peste veacuri de „dăruirea de sine” pentru cei dintr-un neam cu el, moţii, a fost o veche şi stăruitoare dorinţă a românilor ardeleni.
Prima iniţiativă a pornit la începutul anului 1894 din partea gazetarului Ioan Rusu Şirianu. În timp ce se afla întemniţat în închisoarea de la Seghedin, pentru apărarea cauzei naţionale, consătenii săi - şirienii, organizează o colectă bănească de 8 florini şi 70 de crăiţari. Primind banii, Şirianu se hotărăşte să nu-i folosească în scop personal. Îi întregeşte la 10 florini şi îi trimite ziarului „Tribuna” din Sibiu, drept început al unui fond din care să se ridice un monument lui Avram Iancu.
În acest scop, împărtăşind gândul nobil al lui Şirianu, la 5 aprilie 1894 „Tribuna” lansează chemarea pentru o subscripţie publică - care cât poate - şi sumele să fie trimise pe adresa redactorului său, Tit Liviu Albim din Sibiu. La acest apel au răspuns un mare număr de români din Transilvania, Banat, Bucovina, România şi studenţi români din diferite centre universitare europene.
Sesizate de amploarea pe care a luat-o în rândul românilor problema ridicării unui monument lui Avram Iancu, autorităţile maghiare a luat măsuri pentru a i se pune capăt, Astfel la 15 martie 1895 ministrul de interne, Dezideriu Perczel, prin ordinul nr.462/ 1895, interzice colecta publică pentru plănuitul monument al lui Iancu.
Comitetul de iniţiativă din Sibiu, bănuind intervenţia guvernului de a confisca banii colectaţi în scop naţional, transferă, prin intermediul lui Ion Slavici, 4430 florini de la o bancă din Bucureşti.
Autorităţile au încercat să confişte banii. Dar negăsindu-i, 1-au arestat pe Tit Liviu Albini timp de 13 luni la închisoarea din Alba Iulia. Fondul de 4701 florini, adunat pentru monumentul lui Avram Iancu, a fost readus de la Bucureşti şi depus la Banca „Victoria” din Arad, apoi confiscat. Studenţii români din Cluj au protestat împotriva profanării memoriei lui Iancu şi a poporului român. Au trimis pe tinerii studenţi Ioan Scurtu, George Novacovici şi Coriolan Steer, să depună o coroană de flori, cu panglici tricolore îndoliate, pe mormântul lui Iancu din cimitirul de la Ţebea. Au cântat trei strofe din „Deşteaptă-te, române!” (12 Decembrie 1899). Autorităţile şi de data aceasta au intervenit brutal, confiscă coroana, îi elimină din învăţământul universitar pe cei trei studenţi, li s-a făcut proces şi sunt condamnaţi.
După numeroase procese de presă, la 16 aprilie 1903 şi „Tribuna Sibiului” este nevoită să-şi înceteze apariţia.
Aceste umilinţe şi prigoană au fost îndreptate împotriva tuturor românilor care apărau memoria lui Iancu şi a cauzei naţionale. Ideea cinstirii memoriei lui Avram Iancu, prin ridicarea unui monument a devenit posibilă de abia după l Decembrie 1918.
Intelectualii din Tg. Mureş, în vara anului 1925, hotărăsc să ridice o statuie ecvestră lui Avram Iancu pe care s-o aşeze în centrul oraşului.
Un mare român, în care a bătut o „inimă de moţ”, a fost rânduit de Dumnezeu să înfăptuiască ridicarea unui monument închinat lui Avram Iancu. Acesta este Emil Dandea. Fiu al Munţilor Apuseni, s-a născut în casa bunilor români Simion şi Agaftea din localitatea plină de istorie Bucium-Sat la anul 1893, 23 ianuarie.
Face parte dintr-o familie de moţi revoluţionari activi la marile evenimente legate de Horea, Iancu, Memorandişti.
După studiile gimnaziale, urmează cursurile Facultăţii de Drept din Cluj şi Viena. Doctor în drept, Emil Dandea a fost numit ca primar al Tg. Mureşului în două legislaturi, între anii 1922-1926, 1934-1937.
Între anii 1926-1928 reprezintă judeţul Tg. Mureş în Camera Deputaţilor. Luptător pentru cauza românilor - cauza naţională - a rămas în istorie ca cel mai destoinic primar al acestui oraş. Un om de cultură, un om al faptelor.
Multe şi mari sunt realizările lui Emil Dandea în perioada celor 8 ani când s-a aflat în fruntea primăriei de la Tg. Mureş.
Statuia ecvestră a lui Avram Iancu, comitetul de iniţiativă avându-1 în frunte pe primarul Emil Dandea, a încredinţat-o sculptorului I.D. Dimitrie Bârlad. Terminată în primele luni ale anului 1927, statuia, turnată în bronz la Fabrica V.V. Răşcanu, Bucureşti, a fost urcată pe soclu şi înfăşurată într-un lat tricolor, iar la 10 Mai 1930 a fost inaugurată în faţa unei mari mulţimi de oameni veniţi din toată ţara.
La 30 august 1940, când, prin dictatul de la Viena, 11 judeţe din partea de N-V a României au fost ocupate de Ungaria horthystă, românii nu au pierdut din vedere necesitatea salvării operelor de artă legate de trecutul istoric al poporului nostru. Printre acestea, un loc de seamă îl ocupă statuia lui Avram Iancu din Târgu Mureş.
În luna septembrie 1940, prefectul judeţului Turda, colonelul Emil Crişan, împreună cu pretorul plasei Câmpeni, Dr. Motora, au făcut demersurile necesare pentru a obţine de la primăria oraşului Tg. Mureş statuia lui Avram Iancu şi „Santinela română”. Primarul Tg. Mureşului, Generalul Dr. E. Curta a dat ordin unităţilor militare din garnizoană să demonteze cele două statui si să dea concursul la îmbarcarea lor în maşini.
Statuia a fost transportată la Câmpeni - capitala de suflet a Moţilor - în toamna aceluiaşi an, unde a fost aşezată pe un soclu de piatră pregătit din timp. De pe înălţimea soclului, Craiul Munţilor a fost martor al luptelor îndârjite şi faptelor de eroism ale moţilor, ale armatei române în toamna anului 1944, când duşmanul încerca din nou să pătrundă în cetatea Munţilor Apuseni....."
- sursa info. dacoromania-alba.ro
- "Statuia lui Avram Iancu a fost o sculptură ecvestră de bronz, amplasată în centrul oraşului Târgu Mureş, în Piaţa Regele Ferdinand (astăzi Piaţa Trandafirilor), pe locul în care se află în prezent Statuia ostaşului român. Statuia, opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad, a fost definitivată în cursul anului 1927 şi a fost dezvelită în 10 mai 1930. După doar 10 ani, din dorinţa de a salva statuia de urmările cedării Ardealului, conform Dictatului de la Viena, statuia lui Avram Iancu a fost mutată la Câmpeni, în judeţul Alba, împreună cu Statuia ostaşului român (aceeaşi soartă a avut şi Monumentul latinităţii, fiind mutat la Turda).
În 1978, în aceeaşi piaţă, dar la polul opus faţă de vechea amplasare a statuii lui Dimitriu-Bârlad, a fost dezvelit un alt monument ecvestru înfăţişându-l pe Avram Iancu, opera sculptorului Florin Codre......" - sursa: enciclopediaromaniei.ro
- "....Dupa infrangerea revolutiei si pana in apropierea mortii sale, Avram Iancu a fost primit intotdeauna la Campeni ca un erou al tuturor romanilor din Transilvania. In semn de eterna aducere aminte si de cinstire a marelui patriot, in piata care ii poarta numele la Campeni "Craiul Muntilor", se inalta statuia sa ecvestra. Statuia este opera sculptorului Dimitriu Barlad, fiind realizata in 1930 la Targu Mures. In 1940, statuia a fost mutata la Campeni in urma odiosului Diktat de la Viena....." - sursa: primariacimpeni.ro
- "Statuia lui Avram Iancu din Capeni - situata in orasul Campeni, in locul in care Avram Iancu si-a avut cartierul general;
realizata in anul 1940;
opera a sculptorului C. Dimitriu-Barlad;
turnata in bronz la fabrica V.V. Rascanu, din Bucuresti;
prima initiativa pentru ridicarea unei statui in memoria "Craisorului Muntilor" a fost luata de gazetarul Rusu Sirianu, in anul 1894; aceasta initiativa a fost stopata de catre autoritatile din acea vreme." - sursa - skytrip.ro
- Statuia lui Avram Iancu "un Monument pentru o Tara" - dacoromania-alba
- Pe lista monumentelor istorice din Targul Mures (MS-III-m-A-16078), apare ca monument istoric Statuia ecvestra a lui Avram Iancu executata in anul 1978 de Florin Codre.- foto de pe wiki.commons
- Statuia lui Avram Iancu - Targu Mures - 1930 - sursa multihobby.ro
foto pe Google1 si foto 2
- Statuia ecvestra a lui Avram Iancu pe amplasamentul din Târgu Mureş - imagine veche din: enciclopediaromaniei.ro
OBS !!!!
Fotograii ce se refera la statuile executate in memoria lui Avram Iancu ce au fost publicate pe Wikipedia in anul 2012 pentru localitatile Campeni si Baia de Aries, ele nu mai exista la data de 2015.04.05.Pentru Municipiul Turda a ramas selectiv o imagine de ansamlu al pietei nu statuia in sine. vezi wikipedia
- Corul din Bistra in fata statuii lui Avram Iancu in anul 1970-75
Sursa Bistra -Alba , Facebook
Vezi si
Statuia lui Avram Iancu din Turda - Piata Republicii
De pe net:
- Statuia lui Avram Iancu din Câmpeni un monument pentru o ţară: Ţara Moţilor - dacoromania-alba.ro
- Statuia lui Avram Iancu din Târgu Mureş - enciclopediaromaniei.ro
- Avram Iancu - Wikicommons
- Campeni - Wikipedia
- Avram Iancu - Wikipedia
- Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Alba - Muzeul Avram Iancu
- Odissea Statuii lui Avram Iancu - adevarul.ro - autor foto A.M.C. 2012.10.22.
- Scandal cu iz politic legat de modernizarea centrului civic din Campeni campeniinfo.ro, 2019
Reamenajarea parcului - Alba24.ro, 2021
2020 |
2022.01.03 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu