2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.16


- Nr15-16 - Sapaturi, 2023 -  21Google - A.M.C.

Albume foto publicate pe 16Google, 18Google, 21Google,  Facebook  -  A.M.C.

 5Google 16Google, 18Google, 21Google 



inscriptie: - "Constructie cu etaj datand din anul 1859, langa turnul bisericii reformate (prabusit in anul 1862). Cladirea se integreaza ambiental in incinta sacrala a bisericii monument istoric"
- Scoala de fete. Case cu parter comercial. Neoclasic.- Lista monumente

2018.01.13
- Acces de pe Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu







- Video - imagine in curtea Bisericii Reformate - Google5

2023.07.08
- Nr15-16 - Sapaturi, 2023 -  21Google - A.M.C.










De pe net:
Cladire construita pentru scoala reformata de fete: sursa welcometoromania.ro

- "Constructie din sec. XIX cu modificari in sec. XX in stil Neoclasic este rezultatul unificarii a doua cladiri in scopul organizarii scolii reformate de fete. Cladire in proprietatea parohiei reformate avea la parter un atelir de curelarie , scoala maghiara si locuinta invatatorului. La etaj era Clubul Tineretului Reformat care organiza printre altele campionate de tenis de masa pentru maghiari romani si evrei". - Info. UBB, Memorii intersectate. Carte pe 1Google- pag.21.

 - Casa fosta scoala reformata de fete - info. Revista "Orasul"

- "Pe marele perete gol al clădirii din Piaţa Republicii nr.16 din Turda era pictat prin anii 50 chipul diabolic al lui Tito..." - sursa Facebook, R.C., 2016

- Fost cazinou maghiar - sursa info Facebook, R.C. comentariu Dana Arts, martie.2016

 Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 
"La ping-pong. Republicii 16 Construcţie din secolul al XIX-lea, cu modificări însecolul al XX-lea, actualul imobil în stil Neoclasic este rezultatul unificării a două clădiri în scopul organizării şcolii reformate de fete. Clădirea, aflată în proprietatea parohiei reformate,avea la parter, în perioada interbelică, un atelier de curelărie unde lucrau trei-patru muncitori. Tot la parter mai era şcoala maghiară şi locuinţa învăţătorului. La etaj era Clubul Tineretului Reformat care, printre altele, organiza campionate de tenis de masă la care participau atât tineri maghiari, cât şi români şi evrei. Existenţa acestui club aflat într-o clădire acomunităţii maghiare, dar despre care îşi aminteşte un român, poate fi o dovadă concretă că buna înţelegere cotidiană nu afost, în perioada interbelică, o frază goală, ci o realitate palpabilă. „Eu îmi amintesc că mergeam aici, la etaj, când eram mici. Că funcţiona aici un club al tineretului maghiar. Ş-apoi eu aveam prieteni maghiari şi mergeam cu ăştia să jucăm ping-pong şi nu mai ştiu ce jocuri” (Mircea Raţiu) "


- Două schelete umane, aparet imbratisate au fost descoperite în zona săpăturilor care se execută în Piața Republicii intre Nr.15Nr.16 ..Conform directorului Muzeului de Istorie Turda, Dan Matei, scheletele sunt din secolele XVII-XVIII. - sursa info TurdaNews, 2023.05.10
Foto pe 19Google



Imagini Google Maps din anii: 2012, 2014

Foto pe: 5Google, 16Google, 18Google, 21Google,  Facebook:   A.M.C.: 2018.I.L.T. - 2018.A.M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu