Oul era gaurit de doua parti. prin suflare era scos continutul . Coaja era ornata in f. multe feluri.
Coaja oului putea fi pictata in culori de apa in chip de clovn dupa care din hartie creponata i se facea un fel de guler si din carton colorat, coif (desigur ornate si gulerul si coiful) Cu o sforicica (dubla) se lega gulerul, trecea sforicica prin ou si coif legand astfel tot aansamblu Capatul sforicicii era lasat mai lung pentru a putea atarna ornamentul de pom. Pe clovn pe alocuri erau lipite cioburi de globuri sparte.
Tot oua gaurite si golite erau simplu "galzurate" cu cioburi de globuri sparte
Ornamente din nuci poleite cu culori de aur sau argint.
In locul betelelor de astazi confectiona ghirlande din lanturi realizate din inele de hartie colorata. Bomboanele de pom erau facute in secret noaptea de mama si de tata. (sa nu aflam noi copii cine este "Mosu") Erau ambalate in staniol recuperabil de la an la an. Ele nu erau simplu impachetate. Staniolul la cele doua capete era taiat sub forma de franjuri. Am incercat si eu mai tarziu sa fac astfel de bomboane dar nu mi-au reusit. Este o arta sa stii cum sa fierbi zaharul in lapte ca sa nu se cristalizeze. Au fost cele mai gustoase bomboane mancate de mine vreodata :)
A.M.C. - 2015.12.12 - A.M.C. , 2020, video
- BISCUITI PRIN MASINA: 1kg.faina, 2 oua intregi, 300 g.zahar, 1 pac. margarina sau untura, un varf de cutit salicale dizolvat in lapte caldutz, lapte cat cuprinde, neaparat coaje de lamaie. Se face un aluat tare. Se dau prin masina cu forme de biscuiti. - imag.de pe Facebook
- Varza a la Cluj varza acra stoarsa si pus cu putin ulei la dunst. 2 carnea tocata cu putin ulei se rumeneste cu boia si piper. 3 se fierbe orezul cam 8 minute se opreste gazul si se acopera si se mai lasa 10 minute si se strecoara sub apa rece in strecuratoare. 4. se pune un strat de varza calita peste ea un strat de orez apoi toata carnea apoi un strat de orez si pe deasupra nun stat de varza,se sropeste bine cu smantana din piata ca cel din magazn nu se topeste si se pune la cuptor o ora buna la foc mediu. - Reteta de la G.Makara
- Varza a la Cluj (colojvari kaposta) "ca la mama acasa" - 1.Varza acra taiata marunt se dunstuleste . 2.Carne afumata (ciolan, costita,) se fierbe pana se fragezeste, dupa care se taie bucatele. 3. Orezul se fierbe, dupa zece minute se strecuoara sub apa rece prin strecuratoare. In toate cle 3 semipreparate se adauga piper.
4. se pune un strat de varza calita, unul de orez bucatele de carne, orez varza si din nou orez carne varza Se ineaca totul cu smantana grasa de calitate . Se pune la cuptor cca o ora la foc mediu
Vezi Familie
Vezi Ganduri
Arta - linkuri
Sugestii culinare - linkuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu