2011-01-27

Ca la mama acasa...de toate

Ornamentele de pom de pe vremea lui mama. Confectionate manual de ea.
         Oul era gaurit de doua parti. prin suflare era scos continutul . Coaja era ornata in f. multe feluri.
Coaja oului putea fi pictata in culori de apa in chip de clovn dupa care din hartie creponata i se facea un fel de guler si din carton colorat, coif (desigur ornate si gulerul si coiful) Cu o sforicica (dubla) se lega gulerul, trecea sforicica prin ou si coif legand astfel tot aansamblu Capatul sforicicii era lasat mai lung pentru a putea atarna ornamentul de pom. Pe clovn pe alocuri erau lipite cioburi de globuri sparte.
       Tot oua gaurite si golite erau simplu "galzurate" cu cioburi de globuri sparte
       Ornamente din nuci poleite cu culori de aur sau argint.
       In locul betelelor de astazi confectiona ghirlande din lanturi realizate din inele de hartie colorata.        Bomboanele de pom erau facute in secret noaptea de mama si de tata. (sa nu aflam noi copii cine este "Mosu") Erau ambalate in staniol recuperabil de la an la an.  Ele nu erau simplu impachetate. Staniolul la cele doua capete era taiat sub forma de franjuri. Am incercat si eu mai tarziu sa fac astfel de bomboane dar nu mi-au reusit. Este o arta sa stii cum sa fierbi zaharul in lapte ca sa nu se cristalizeze. Au fost cele mai gustoase bomboane mancate de mine vreodata :)
A.M.C. - 2015.12.12

 - BISCUITI PRIN MASINA: 1kg.faina, 2 oua intregi, 300 g.zahar, 1 pac. margarina sau untura, un varf de cutit salicale dizolvat in lapte caldutz, lapte cat cuprinde, neaparat coaje de lamaie. Se face un aluat tare. Se dau prin masina cu forme de biscuiti. - imag.de pe Facebook

De pe net:
Instalatii ornamente brad - Copilaria anilor  1970-198- Facebook


Vezi Familie
Vezi Ganduri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu