2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.11



album pe 5Google, 18 Google, 21Google


 -  Inscriptie din anul 2011 - "Casa din piatra cu etaj datand dinainte de 1879, a fost refatadizata in perioada interbelica"

 - Initial cu aspect rural, interbelic a fost refacuta partea dinspre strada, in stil "international" dupa planurile arhitectului Samuel Lengyel.- info. UBB - pag. 1617

 -  "Modernismul interbelic se citeste pe fatada cladirii de la nr.11 - info. Revista "Orasul"


 - Imagine de altadata - sursa Facebook, F. T., foto Temlo








- Imagine de altadata - sursa Régi képeslapok









 - Imagine de altadata - 1915, 1900 - sursa Facebook1, Facebook.2-  S.P.







 - ante 1918 cu indicatii -  sursa: Imagini vechi, Radu Cerghizan.
Primit prin mail 
"In 1917 Kleinhempel Samu avea magazinul de vȃnzare a pȃinii într-o veche clădire (între timp demolată, înlocuită cu una mai modernă după război) în Piaţa Republicii nr.11. După război, îmi amintesc că avea brutăria pe str. Vasile Alecsandri nr.14. De acolo cumpăram cele mai bune franzele şi cornuri din Turda. Trimit o poză din anul 1917 pe care se vede panoul cu numele brutăriei sale. "


- Intrarea armatei romane 1918










2021.11.12
- Vedere panorama 360 - Facebook




Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 
„Sunt şchiop până trece războiul”. Republicii 11 Construită în secolul al XIX-lea, casa avea iniţial un aspect rural. În perioada interbelică, a fost refăcută partea dinspre stradă, care a primit o faţadă modernă, în stil“internaţional”, după planurile arhitectului Samuel Lengyel.Construcţia ne ajută să-l găsim pe simplul participantla mersul istoriei, dar un participant care încearcă să evite coliziunea frontală cu marea istorie şi să-şi urmeze firul normal al vieţii. Nu ei au determinat marile catastrofe istorice,deci nu vor să fie implicaţi. Este cazul lui Zsigo Bacs,  proprietarul iniţial al casei. „Casa aceasta, la numărul 11, este încă în proprietatea familiei care a construit-o. …Mai mult, bătrânul,Zsigo Bacs, era comerciant, deci bunicul celor care trăiesc astăzi.Tatăl meu era tot supărat pe Zsigo Bacs că în timpul PrimuluiRăzboi Mondial ăsta era tot timpul şchiop. Şi aşa a scăpat de armată, în timp ce bunicul şi ceilalţi de aceeaşi vârstă au ajuns până în Sicilia. Şi când bunicul s-a întors în Turda i-a spus: « Gata, Zsigo,nu mai şchiopăta că războiul s-a terminat ». Şi i-a trecut urgent.Ladislau Farkas, copilul lui Zsigo Bacs, nu a fost interesat de comerţ,a fost contabil la Ocolul Silvic” (Estera Filep). Vechii vecini îşi cunosc, reciproc, nu doar trecutul, ci şiviaţa actuală cu toate meandrele ei. „Băieţii lui Farkas Ladislau,unul locuieşte chiar în casă, iar celălalt este pe la Cluj. Ei şi-auîmpărţit casa, fiecare administrează o parte din ea” (Estera Filep).Se pare că până în anii 1940 încă se mai practicau, încazul familiilor înstărite, aşa cum era cazul celor din centruloraşului, strategii matrimoniale. „Maghiarii se distrau maimult doar între ei. Era o familie care avea două fete şi la noi înfamilie era tata şi un frate mai mic şi s-au înţeles părinţii lor caunul dintre ei să ia pe o fată. Şi aşa s-a întâmplat” (ZoltanFarkas)

Imagini Google Maps, din anii: 20122014


Piata Republicii - imagini de altadata 
Foto pe:5Google, 18 Google, 21Google - A.M.C. 
Piata Republicii - linkuri
Vezi Turda - Piete





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu