In hotarul Poiana, in timpuri vechi , se afla o localitate numita Lisca . Pe vremea invaziilor tatare aceasta a fost distrusa, iar familiile care au ramas s-au asezat langa raul Aries, punand bazele cartierului Poiana de astazi. Dealungul secolelor a purtat diverse denumiri: Polyan, Poyana si Aranyos-Polyan, fiind integrata in Scaunul Aries pana in anul 1876. Din 1968 a fost integrata teritorial si administrativ orasului Turda.
“Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului este construitǎ in stil navǎ fiind ziditǎ in anul 1889
de catre Czako Joszef in timpul pǎstoririi Mitropolitului Dr.Ioan Vancea, prin strǎdania credinciosilor Greco-catolici, avand ca paroh pe preotul Petru Rus.In timpul primului rǎzboi mondial clopotul cel mare a fost confiscate de armata maghiarǎ, fiind posibilǎ inlocuirea sa doar in anul 1921. Din anul 1948 Biserica a intrat in folosinta Parohiei Ortodoxe, fiind singura bisericǎ romaneascǎ din Poiana, credinciosii ortodocsi ne avand panǎ atunci decat o capelǎ la scoala din localitate. Primul preot ortodocs al acestei parohii a fost parohul ortodocs Hansa Ioan. In anul 1957 a fost confectionat un nou iconostas, iar in anul 1967 s-au intreprins o serie de lucrǎri de modernizare si reabilitare (electrificare, tencuieli, schimbare acoperis cu tablǎ zincatǎ, picturǎ, achizitionarea a 2 noi clopote). Din anul 1990 Biserica a reintrat in folosinta Parohiei Greco-Catolice Poiana”
(Info. Pr.Dr.Florin Gheorghiu “Parohii greco-catolice turdene Istorie si actualitate 1700-2011", pag. 81 si pag.82)
2011.04.17 |
ACEASTA S. BASERICA SA EDIFICATU ÎN ANULU 1888 ÎN ZILELE MAI (Măriei) SALE IMPERATULUI) - REGE FRANCISC IOSIF – DE ARCHIEPISCOPU ȘI METROPOLITU DR. IOANU VANCEA PROTOPOPULU TRACTUALE PR. ON. (Onoratul) DOMNU SIMION POPU PAROCHULU M. ON. DOMNU PETRU RUSU, CANTORU ALEXA MARTINU, CTITORII LAZARU MAXIMU, MICHAILU OLTEANU, PAVELU RUSU, PRECUPU POGACEANU, IOANU BACIU, TEODORU CUCUREANU, LAZARU MARTINU, IOANU POPA, IOANU HODREA, ALESANDRU DEACU SEN (Senior), NECHITA HODREA, LAZARU RUSU, ELISIE MIRCEA, TEODORU FLOREA, NICOLAE MARTINU, SAMUILU POGACEANU, TEODORU DARABANU
SCRISA PREIN
CZAKO JOSZEF (MAIESTR. EDIF.)
VASILIE PINTEA (CANT.GR.CAT.ÎN GHIRIȘIU)
- Biserica Greco-Catolica Poiana. sec. XIX. - Lista monumentelor
- Daraban Alexandru, urmas de ctitor - sursa Dictionar de personalitati turdene, pag. 52
- Parohia Greco-Catolica din Poiana:
"Romanii din Poiana, au avut biserica inca din anul 1744, construita pe un loc domnesc, proprietar al locului fiind Tordai Ferencz.....In curtea bisericii era amenajat si un cimitir. Inca din anul 1733, preot era Toader. Biserica a fost sfintita in anul 1888. " - info. - Prof. dr. Eugen Gergely - "Turda- Istorie si Contemporaneitate, carte pe Google19, pag. 286.
- Prof. Dr. Florin Gheorghiu - Parohii Greco Catolice turdene - Google1
- In anul 2016 este renovat exteriorul bisericii. In anul 2017 se reface pictura din interiorul bisericii.
Pictor, Vancea Cristian de la Blaj - pag. pe Facebook (urmas al Mitropolitului Dr. Ioanu Vancea, ce a luat parte la sfintirea bisericii in anul 1888). Altarul este terminat de pictat in febr.2017. urmand ca pictura sa fie terminata de Pasti. Parinte Fetita... - info de pe Facebook, Mesenger - Lian Ste
Turda Noua, Turda-Veche - Poiana
- Biblioteca Filialei Cluj-Napoca a Academiei Romane
- Turda - Poiana - Parohia Greco-Catolica - blogspot.ro
Imagini Google Maps - din anii: iul. 2012, oct.2012. 2014
Foto pe: Biserici.org
Str. Campiei
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Biserici si cimitire
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu