- Str. Razboieni, Nr.33 - sursa Facebook
- Promenada orasului. Parcul Tineretului. Dec.6. sec XIX. - Lista monumentelor
Fost:
- in 1909 Crangul Szechenyi (n. 1791, – d. 1860), scriitor și politician, reformist maghiari.
- Crângul Elisabeta - (n.1837, München - d.1898, Geneva) a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei.
- dupa 1918, Parcul "Regina Maria" - (n. 1875, Anglia — d. 1938, Regatul României) - a fost principesă de coroană și regină a României
- dupa 1945 Parcul Puschin - (n. 1799, d. 1837), poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică.
- Parcul Central, Parcul Orăşenesc, Parcul Municipal. Parcul Tineretului.
2022.04.06 |
- Banci - linkuri
- Sotron -
- Elemente decorative diverse - linkuri
- Teren de handbal
- Sotron -
Fantana 2
Cismea 2
- Viaţa este ca o partidă de şah: se schimbă după fiecare mutare. – din film - Lelouch Lamperouge
- A.M.C. - sursa citate blogmagazinuldesah.ro
2022.04.19 |
2022.04.06 |
- Teren de fotbal
si
Fantani arteziene - linkuri
- Daca noi asa , urmasii nostrii cum !? - linkuri
- Mizerii - linkuri
- Istorie, Informatii - Asezari medievale
Satul Bisericii atestat 1202 a cuprins Parcul Central, Str.Libertatii, Str.Razboieni. si Str.Aurel Vlaicu..
sursa R.C.
- Satul Cruciatilor - Oprisani Wikipedia
- Turda Noua, cartier minier - Str. Salinelor
Imagini de altadata - linkuri
- Piata 1 Decembrie 1918, Nr. 29 - In anul 1170, pe amplasamentul acestei constructii exista o manastire a Ordinului Calugaresc Ioanit in a carui proprietate era satul Cristis actualul cartier Oprisani. - A.M.C. (info: Wiki)
- Informatii selectate si publicate pe Facebook de Petre Suciu
din:
„Târgurile din Turda” – Tudor Ştefănie şi Valentin Vişinescu
„Oraşul care nu vrea să moară” vol.1 – Dana Deac
"Terenul pentru amenajarea parcului a fost aprobat de primarie in anul 1860. Fondurile financiare au fost realizată de un grup de tineri care au avut ideea de a organiza „câteva petreceri cu dans şi câteva producţii artistice” în urma cărora au adunat mare parte din capitalul necesar
Primul nume dat parcului turdean (şi sub care fost cunoscut pe toată perioada până la Marea Unire) a fost „Széchényi liget” (Crângul Szechenyi). Dar o carte poştală ilustrată de la începutul secolului XX ne demonstrează că parcul a mai purtat un nume: „Erzsébet liget” (Crângul Elisabeta).
„În Parcul oraşului se adunau intelectualii turdeni. Era acolo un chioşc unde se putea servi cornuri foarte gustoase cu sare, chimion şi bere. Se asculta muzică. Alături se juca popice şi se purtau tot felul de discuţii”.
După 1 Decembrie 1918, s-a numit parcul „Regina Maria”.
Parcul turdean are două porţi de acces, una în apropierea podului de peste Arieş, cealaltă în catătul opus, spre Primărie. O a treia cale de acces spre parc este o punte, ridicată, probabil, pe la începutul secolului XX, când pe partea dreaptă a Arieşului s-a mutat târgul de animale, şi, după câţiva ani s-a construit şi stadionul oraşului.
In zilele de târg, la care participau, în special, ţărani din satele învecinate şi de pe Valea Arieşului, aceştia treceau peste punte în parc şi asistau sau chiar participau la jocuri populare ce se încingeau în spaţiul din faţa restaurantului, în muzica unuor tarafuri, şi beau adălmaşul pentru o afacere bine încheiată. De asemenea, parcul era asaltat de microbişti după meciurile jucate de echipele de fotbal turdene dar în special de echipa de suflet a oraşului, Sticla-Arieşul Turda, în campania de cucerire a Cupei R.P.R. la Fotbal din anul 1961.
Dar toate acestea s-au terminat odată cu inceperea lucrărilor de extindere a fabricii „Electroceramica”, stadionul demolat fiind mutat, tot pe malul Arieşului dar la marginea oraşului iar târgul de animale mutat în zona Oprişani.
După instaurarea regimului comunist în România parcul turdean a suferit, şi el, transformări, unele dintre ele amintind de „fratele de la răsărit”. În primul rând, ca o concesie făcută ocupantului sovietic, a fost botezat „Parcul Puşkin” şi dotat cu un bust al celui care a fost cel mai mare poet rus, dar care a trăit la începutul secolului XIX, deci neavând nicio legătură cu bolşevismul. Apoi, în fiecare an înainte de sărbătorile de iarnă se organiza „Orăşelul copiilor” dominat de un Moş Gerilă de import (Moş Crăciun fiind interzis) uriaş, care domina căsuţele din poveşti, unele în formă de ciupercuţe şi înconjurate de pitici şi tot felul de animăluţe, în care se vindeau: dulciuri, turtă de turda, cărţi de colorat şi cu poveşti, vată de zahăr şi alte atracţii pentru copii şi bunici, aşezate de-o parte şi de alta a aleilor parcului.
Dar nici acest nume nu a rezistat prea mult, doar circa două decenii, după care fiind numit: Parcul Central, Parcul Orăşenesc, Parcul Tineretului, Parcul Municipal.
O altă transformare a fost desfiinţarea restaurantului, clădirea devenind sediu pentru Şcoala generală nr. 3 până când s-a ridicat noua clădire destinată acestei unităţi de învăţământ. Şcolii nr. 3 îi revenea şi sarcina îngrijirii parcului iar toamna, în grupuri organizate, elevii participau la colectarea de castane în cadrul unui program naţional al ministerului de resort.
După ce şcoala s-a mutat clădirea a găzduit: o şcoală de şoferi profesionişti cu plată, „Casa Pionierilor”( iniţial, aceasta a funcţionat într-o mică clădire din faţa fostului restaurant), „Clubul Tineretului”, „Şcoala populară de artă”, „Cercul filatelic” etc …
Mulţi ani, duminica, atunci când oamenii, indiferent de categoria socială din care făceau parte erau liberi, în parcul turdea cânta fanfara oraşului care îşi etala alămurile şi bogatul repertoriu, spre admiraţia privitorilor şi ascultătorilor.
Pe timp de iarnă era amenajat un frumos patinoar, mereu insuficient pentru numărul mare de amatori ai patinelor, copii şi tineri, iar vara amenajat ca teren de fotbal şi de handbal. A fost o perioadă când, pe aleile parcului erau organizate cursuri şi curse de karting pentru copii.
Popicăria despre care povestea şi avocatul turdean Sever Mureşan a mai rămas mulţi ani în funcţie, fiind organizate competiţii între echipe ale întreprinderilor şi instituţiilor turdene dar frecventată şi de elevi şi grupuri de prieteni, în special în zile de sărbătoare.
La începutul anilor 60 ai secolului trecut o aripă a popicăriei din parc a fost cedată Clubului de Aeromodele al Fabricii de Ciment din Turda, care avea să aducă multe satisfacţii celor care au practicat sportul machetelor zburătoare dar şi oraşului. Bazele acestui sport au fost puse de Gheorghe Barbu care, deşi născut la Bucureşti, în anul 1953, a ajuns şi s-a stabilit la Turda, timp de cinci decenii fiind instructor la clubul Cimentul Turda. Cel care era numit, în glumă, „Bau-bau” împreună cu elevii săi au adus Turzii mai mult de 650 de medalii, peste 120 dintre ele fiind câştigate la concursuri desfăşurate în străinătate. Individual ori cu echipele sale, Gheorghe Barbu a adus, la Turda, 71 de titluri de campion naţional, 16 titluri de campoin mondial şi 7 titluri de campion european, precum şi 14 titluri de “maestru al sportului”. Ca o recunoaştere internaţională a activităţii şi valorii lui Gheorghe Barbu începând cu anul 1983, la Turda s-au organizat şi desfăşurat numeroase Campionate Europene şi Mondiale de aeromodelism.
În secolul trecut parcul turdean a cunoscut şi a avut de suferit de pe urma a două manifestări extreme ale naturii. În anul 1961 asupra oraşului s-a abătut o furtună goaznică, aşa cum nu am mai văzut niciodată. Mulţi dintre arborii seculari, mândria parcului turdean, au fost smulşi din rădăcini, rănile fiind vizibile,apoi, mulţi ani, până când puieţii, plantaţi în locul lor, au crescut făcând uitat dezastrul. Peste parc s-au revărsat şi apele învolburate ale Arieşului, ieşite din matca lor firească, în timpul marilor inundaţii din anul 1975. După retragerea viiturilor parcul a rămas acoperit de un strat de mâl aluvionar gros de jumătate de metru, căruia i s-a adăugat şi cel adăugat în urma curăţitii aleilor de acces şi care a rămas, printre arbori, definitiv. Aceste inundaţii au distrus puntea veche, din lemn, de peste Arieş, în locul ei fiind construită, după mai mulţi ani, o punte din fier, mai rezistentă şi mai durabilă.
In anul 1984, Parcul Municipat din Turda a fost gazdă, Cenaclului „Flacăra” condus de poetul Adrian Păunescu.
În vara anului 2010 Primăria turda a supus Parcul Municipal unui proces de modernizare dându-i-se o nouă înfăţişare. Vechilor alei li s-au adăugat altele noi şi au fost placate cu dale şi bordurate. Pe margini s-au montat noi băncuţe iar pe mijloc havuzuri şi felinare, acestea din urmă având un design amintind de cele care erau amplasate în centrul Turzii în perioada interbelică."- Stirea cititorului pe TurdaNews
2019.10.20 |
2023.09.23 |
2011.06.29 |
2016.10.21 |
"Clubul Tineretului a funcționat de prin anii de prin anii 1978. Acolo se ținea Discoteca Tineretului, aveau loc repetiții ale formațiilor de muzică turdene (Telegraf) și mai mult aici s-au ținut cursuri ale Școlii de pregătire a cadrelor UTC." - Sursa info Facebook, comentariu Neagu Emilia -
- Casa pionierilor, fost Cazino. Mai precis "Kaszinó úriemberek számára"
Fosta casa a pionierilor au privatizat-o unui Marculescu Marin care a demolat vechea construcție, și construit un fel de local tip club și sala de evenimente, nu sa finalizat se pare că proprietarul a murit, în urmă cu trei patru ani a fost și ea demolată. Chioșcul turn a fost demolat de cca. 20 de ani.
Vizavi era o popicarie cu doua piste și o terasa, iar la mijloc un pavilion unde canta dumineca fanfara orașului. Fanfara avea o sala de repetiții pe strada Coșbuc, lângă pod. 1956...(comentariu Radu Oprisoni)
sursa info Facebook, I.L.T., Victor Cretu
foto pe gooogle1 |
din albumul "Imagini de altadata", parcuri
2013 |
2019.05.16 |
2016.10.21 |
2019.04.02 |
2023.12.29 |
2023.12.29 |
- Ce spun altii - 1Google, 16Google, 17Google, 31Google - A.M.C - A.M.C.
Michel de Montaigne (1533-1592), a fost un filosof francez
- Sufletul fără prejudecăţi a făcut paşi mari către linişte. - A.M.C. - sursa citatepedia.ro
- Jocurile copiilor sunt jocuri foarte grele. Copiii nu sunt niciodată mai serioşi decât atunci când se joacă. - A.M.C., A.M.C. - sursa citat citatepedia.ro
- Pagina oficiala a Parcului Central Municipal Turda - Facebook
- Parcul Central din Turda - Revista Ecouri - Facebook, 3.sept.2019
- Din 11. 08.2014 - 2 h. retea wi-fi gratuita (sursa. TurdaNews)
- Scurgerea pentru apa pluviuala - de pe Facebook - I'Love Turda, Ionel Ignat - 2015.05.27
- In prag de evacuare - ProTv - Facebook - 2015.aug.
- A fost in zona parcului - Facebook, comentarii, oct.2015
- "Parcul mare nu-i pe lista" - zamfirpop.wordpres.com
- Campanie - Hai sa plantam impreuna - video Cristian Matei, 2019.11.08
- Parcul central urmeaza sa fie modernizat cu fonduri europene - turdainfo.ro - 1.02.2020
- Proiect de modernizare a parcului contraversat - infoaries.ro , Cornelia Mic - 12.02.2020
- Reabilitat in anul 2020 - Facebook, Matei Cristian
- Sau amenajat parcuri de joaca pentru caini - Facebook, Cristian Matei, iunie 2020
- Foto A.M.C. - Fan Turda
- Parcul Central redotat in aprilie 2020 - sursa info si foto Facebook Matei Cristian
- S-a aprobat contractul de modernizare a Parcului Central cu fonduri europene - noiembrie 2020, Facebook, Matei Cristian
- Centru multifunctional - Facebook, Primaria Turda, 7 iulie 2023
2022.12.05 |
- Album foto, video si informatii lucrari - Facebook Matei Cristian 2023.08.17, - Imagini din Turda, de alti autori, foto postat pe 24Google -
- Parcul Multifunctional in prag de terminare - Facebook Matei Cristian - album foto, 2023.12.23
- Motoiepuras, 15.aprilie 2023 - Facebook
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu