2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.31


inscriptie: - "Casa construita cu parter, functiona in 1898, ca restaurant "La Cornul Vanatoresc". S-a etajat dupa 1906 in stil secession cu vitrine moderne la parter."

Imagini  publicate pe: 5Google, 16Google, 21Google, Facebook: - A.M.C


albume pe: 5Google, 16Google, 21Google



2020.03.12
- Vedere panorama in zona







- Hotel Palace (din 2013)

- "Imobilul de la acest numar a fost constuit in anul 1927 de fam Kecskemetyi. Construita in forma de "U" in stil Secession, cladirea a fost gandita de la bun  inceput ca spatiu comercial la parter si spatiu de locuit la etaj. La fatada se remarca balconul cu balustrada plina, acoperisul independent de celelalte cladiri si lucarna centrala din acoperis cu rol de echilibrare a intregii compozitii. In perioada interbelica la parter era un magazin de portelanuri, sticlarie , vase emailate. Magazinul a fost inchis in 1944. Tot la parter mai functiona un magazin de incaltaminte. Dupa nationalizare (1950) casa devine magazin de stofe si incaltaminte iar in anul 2002 este retrocedata proprietarului." - info.U.B.B - pag.2829

- Fost Magazin de manufactura Ionel Cretu info Gazeta Ariesul 1929
 Nelamurire. De ce  Nr.31  ar fi "langa posta" ?!












 - Universitatea Babes-Bolyai - Memorii intersectate - 1Google

Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 
"Admirarea Armatei Roşii îţi aduce câţiva ani de Siberia. Republicii 31 
Imobilul de la acest număr a fost construit în 1927 de una dintre cele mai puternice familii ale burgheziei maghiare– familia Kecskemetyi. Construită în formă de U, în stil Secession, clădirea a fost gândită de la bun început ca spaţiu comercial cu vitrine mari, moderne la parter şi spaţiu de locuitla etaj. La faţadă se remarcă balconul cu balustradă plină,acoperişul independent de celelalte clădiri şi lucarna centrală din acoperiş cu rol de echilibrare a întregii compoziţii. În perioada interbelică, familia Kecskemetyi deţinea, laparter, un magazin de porţelanuri, sticlărie, vase emailate şi sticlă de geam. Magazinul a fost închis în 15 octombrie 1944,când armata rusă a intrat în oraş şi a devastat totul, inclusiv magazinul. Tot la parterul acestei case funcţiona, în chirie,magazinul de încălţăminte al lui Frenkel Francisc. Familia Kecskemetyi mai deţinea pe strada Şuluţiu casele de la numerele 5, 7, 9 şi 11. În 1950, regimul comunist naţionalizează toate aceste imobile, trecându-le în proprietatea statului. Familia Kecskemetyi, compusă în acel moment dinp atru persoane (tatăl, mama, fiul şi soţia acestuia) este obligatăsă părăsească cele 10 încăperi de la etajul casei de pe Republicii 31 şi să se restrângă în două camere, o baie şi o bucătarie pe Şuluţiu nr. 5. Tot aici mai erau încă două familii, fiecare având câte o cameră, o baie şi o bucătărie. Casa de pe Republicii 31 devine magazin de stofe şi încălţăminte şi va fi retrocedată proprietarilor abia în 2002.Ştefan Kecskemetyi este unul dintre martorii care au intrat în contact direct cu evenimentele marii istorii care i-au contorsionat destinul. Elev la Liceul „Brassai Samuel” din Cluj-Napoca, el a fost luat de pe stradă ca prizonier şi dus în U.R.S.S. „În 1944, când au intrat armatele sovietice în Cluj, eu eram elev la Liceul „Brassai Samuel”. Şi ieşisem pe marginea străzii să privim cum trece armata. Acolo m-au tras şi pe mine în rând şi m-au dus în Rusia ca prizonier. Când m-am întors, familia era înghesuită în două camere” (Kecskemetyi Ştefan).


2023.11.01
- Arta - linkuri
- Imagini din vitrina  - linkuri








Imagini  Google Mapsa din anii: 2012, 2014

Foto pe: 5Google, 16Google, 21Google, Facebook: A.M.C
Vezi: Piata Republicii 
Vezi Turda - Piete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu