2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.49

. E.-



    - inscriptie: - "Cladirea din P-ta Republicii nr.49 cu parter a fost supraetajata in maniera eclectica in 1889. - Primaria Turda.2011"

Biserica Romano-Catolica - Sf. Maria  -  - P-ta Republicii, nr.54
Localuri - 51Google -  A.M.C. - (restaurante, cofetarii, Pizza) - linkuri
Sugestii culinare  - Retetar 12GoogleA.M.C. -  1 Google16Google 15Google - A.M.C.  - 
- Case cu parter comun. Eclectic. - Lista monumentelor 
- Umbrelute - 9Google, 14.09.2020

Piata Republicii, Nr.49 - 5Google, 16Google, 21Google,  73Google -  Facebook:  -  I.L.T, -   A.M.C.

albume pe: 5Google, 16Google,  21Google 73Google



    - inscriptie: - "Cladirea din P-ta Republicii nr.49 cu parter a fost supraetajata in maniera eclectica in 1889. - Primaria Turda.2011"


2030.03.03
- Agora Restaurant din 21 febr.2020 Facebook 
 - Localuri - 51Google -  A.M.C. - (restaurante, cofetarii, Pizza) - linkuri













2024.11.30
Piata Republicii - Agora Restaurant 
Urbanism - linkuri
Localuri - 51Google -  A.M.C






2018.04.04
- Magazin cu produse traditionale romanesti - deschis la data de 1.aprilie 2018 - info de pe Facebook
 un ceai, o paine, un suvenir..
 Publicat pe Facebook: I.L.T, -   A.M.C.







2018.04.04











2017.03.20
 - imagine din curte foto pe foto pe 5Google













- Imagine colaj inainte si acum - sursa Facebook R.C.


  Fost Hotel Astoria 









2007
- foto de pe net, R.C.










  -  Fost Hotel si Restaurant "Astoria" în anul 1931, proprietatea familiei Heinrich Nussbaum. sursa, info, - Imagini vechi  R.C.


-  Fost Hotel "Astoria" cl.II,  intre 1940-1944 - proprietar  dr. Eugen Nussbaum (info.Eugen Gergely - Judetul Cluj-Turda intre anii 1940-1944, carte pe Google1,  pag.231.
    Istorie si Contemporaneitate, carte pe Google19,  pag 143
- Bordelul de la Turda - Afaceri Ardelene, 2018, I.L.T.
- Bordel "La becul rosu" - sursa info, Facebook, comentariu Carol Rus 2020

OBS. In cartea editata de Teodor Murasanu - Calauza Turzii 1923 album pe Google,19,  pag. 22 - se aminteste, gresit,  ca hotelul Astoria se afla in Piata Republicii, Nr.15 











2020.09.14
- Umbrelute - 9Google, 14.09.2020









2024.07.11
-   Agora, Restaurant Mediternian
"Cafeaua ne uneste, ne stimuleaza, ne inspira. Este prietenul cel mai bun, cel cu care depanam ganduri si amintiri, cel alaturi de care ne facem planuri si ne fixam obiective pentru ziua ce tocmai a inceput..." Da, da.. 🙂 dar cu "cafeaua la nisip" este o alta poveste. ❤ "Modul de preparare a acesteia datează de aproape 1000 de ani. Și trebuie să ai timp ca să poți savura și să te poți delecta cu o cafea la nisip. Ea se aseamănă cu un vin de meditație, care îți oferă plăcere, nu te grăbește – din contra – și nu te lasă să pleci din mrejele sale. Te simți ca un boier din vechime, pe lângă care timpul se scurge fără să îi pese." Mi-a placut descrierea.. si recomand sa va faceti timp pentru a savura o cafea traditionala turceasca facuta cum scrie la carte "La nisip sau da, pe nisip ..."este deosebita, obtinerea ei este o adevarata arta. Un ritual plin de tradiție și pasiune, în care fiecare pas are un rol important pentru a obține cafeaua perfectă.." - A.M.C. - sursa citate: officebarista.ro,  cetateavinului.ro



2024.07.11
- Narghilele -   A.M.C.  - sursa citat vrancea24.ro











2025.07.12
- Piata Republicii Nr.49 - International and Lebanese Restaurant -  Un colț liniștit în inima Turzii — între ziduri de piatră, clădiri cu poveste și arome mediteraneene Dimineața, în tihna unei plimbări prin centrul istoric al orasului, m-am oprit în fața unei terase cunoscute, care pare să se pregătească pentru o reîntâlnire cu oaspeții săi. Este vorba despre Agora Restaurant Mediteranean, aflat la Nr. 49, într-o clădire construită „în manieră eclectică, în anul 1889” (conform inscripției de pe fațadă- Primăria Turda 2011). Locul e ca un mic pasaj tăcut, așezat între zidurile unei biserici-monument istoric (Biserica Romano-Catolica - Sf. Maria )  și case vechi de secol XIX, aproape de recent amenajatul Scuar  Avram Iancu  și în vecinătatea viitorului  Teatrul National si Biblioteca Teodor Murasanu , aflat în plin proces de reabilitare. Zona capătă un aer aparte — mai retrasă decât Piața Republicii, dar plină de farmec și istorie. M-a bucurat să văd terasa amenajată, umbrelele ridicate, iar ușa deschisă: semn că în curând ne vom putea bucura din nou de o cafea la nisip, o experiență aromată, de inspirație orientală. Poate chiar și de preparatele mediteraneene , o tentatie culinară care merită descoperită. 
🍋 Ce înseamnă bucătăria mediteraneană?   Sugestii culinare  - Festival Mediteranian  - - Localuri -
Este una dintre cele mai sănătoase din lume, bazată pe legume proaspete, ulei de măsline, pește, brânzeturi, mirodenii și arome naturale. Simplă, dar rafinată, are la bază ideea de echilibru, gust autentic și bună dispoziție. 
Cafeaua la nisip, preparată lent, într-un ibric scufundat într-un strat de nisip încins, oferă o aromă intensă și o spumă densă — o întoarcere la ritualul tradițional de a savura clipa. 
🌿 Narghileaua — sau shisha — face parte din cultura orientală de relaxare și socializare. Fumul trece prin apă, iar aromele pot fi de fructe, mentă, vanilie etc., fără efecte tari, dar cu o prezență aromatică deosebită. 
Ce înseamnă „Agora” și de ce „libanez”? 
Agora – din greaca veche, „piață publică”, locul unde oamenii se întâlneau, schimbau idei și trăiau comunitatea. Un nume care spune: veniți, stați la povești, bucurați-vă de gust și de întâlnire. 
Lebanese Restaurant 
– indică rădăcina culinară: bucătăria libaneză, una dintre cele mai apreciate din spațiul mediteranean-oriental, bazată pe: legume proaspete, ierburi aromatice (mentă, pătrunjel), năut, linte, ulei de măsline,pește și carne fragedă (adesea pui sau miel), meze – platouri cu multe gustări: humus, tabbouleh, baba ganoush, falafel. International – adaugă deschidere: pe lângă libanez, probabil vom găsi și preparate din alte bucătării (mediteraneană, europeană etc.).
 Narghileaua (shisha) 
Face parte din cultura socială orientală: un ritual de conversație și relaxare, cu arome de fructe, mentă, vanilie. Nu e „tare”, ci mai mult aromatică și convivială. 
Cafeaua la nisip 
Un mic spectacol al răbdării: ibricul se încălzește în nisip fierbinte, iar cafeaua capătă o spumă densă și o aromă intensă, aproape ceremonială. 
De ce iubim (și ne prinde bine) spiritul mediteranean?
 Pentru echilibru, prospețime, simplitate gustoasă, dar și pentru felul în care aduce oamenii împreună la masă. Dacă vă tentează, eu zic că merită încercat: o cafea la nisip, un platou de meze și… timp pentru a sta de vorbă — exact cum se întâmpla, odinioară, în vechile agore. 
Ganduri la ideea ca nu ne gândim zilnic la mâncăruri libaneze, narghilea sau agore antice — dar tocmai aceste întâlniri neobișnuite cu gusturi și tradiții din alte culturi ne îmbogățesc interior - A.M.C. - Foto,ChatGPT  - ChatGPT

Idee preluata si de Turda News , 2025.07.29


2025.07.18
- Un trecator grabit - Artist plastic Cornel Vana 











2025.04.21
- Bucuresteni -  Simona cu Sofi, la Turda de Pasti  -  45Google
Familie - linkuri









Agora Restaurant Mediteranian , cafea la nisip si narghilea - ziarul21

Evenimente 




 Vedere panorama in zona,  Google Maps - in anii: 2012,  2014

 Foto pe:  5Google, 16Google, 21Google,  73Google   I.L.T, -   A.M.C.