2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.27




 - inscriptie: - "Casa din P-ta Republicii, nr.27 din 1877,  a fost reconstruita dupa 1906 in stil eclectic cu elemente secession, adaptandu-se reliefului: subsolul din curte devine parter catre piata - Primaria Turda,2011"

- Comert.Eclectic cu elem sec. Reconstruita 1906 - Lista monumentelor 

Albume foto pe:  5Google,  21Google - Facebook: -  A.M.C

Albume foto pe: 5Google, 21Google





 - Imagine din 1907 - sursa: postcards, Facebook, S.P, imaginivechi cu explicatii R.C.











  - Fosta casa lui Nagy Dionisie, mare mosier in perioada interbelica, ajuns dupa anul 1950 sa traiasca din mici servicii. - info UBB - pag. 2627



- In 1964 - fosta redactia ziarului Turda-Noua - info pag. de ziar  de pe Facebook, D.A. - imag. de altadata -Google1



Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 
"Noroc că se pricepea la animale. Republicii 27 
Este admirabilă puterea de adaptare a oamenilor. Cu atât mai mult atunci când este vorba despre cei care au cunoscut bunăstarea, prosperitatea, au controlat averi însemnate şi apoi au fost aduşi, de forţa evenimentelor, la starea cea mai de jos a societăţii. Este cazul lui Nagy Dionisie,mare moşier în perioada interbelică, dar care a ajuns, în anii 1950, să trăiască din mici servicii făcute cunoscuţilor. „Aici este casa lui Nagy Dionisie sau Denes Bacs. Era moşier, pământ avea că nu ştia de el, păduri pe valea Arieşului, către Abrud… El nu era căsătorit, trăia singur. După naţionalizare, trăia undeva pe Raţiu într-o cameră improvizată. Nu avea nici un venit şi foştii angajaţi îl chemau să-i ajute să cumpere un cal, că se pricepea enorm de bine,sau mama îl chema: « Hai, Denes Bacsy, ajută-mă să cumpărăm un porc! » şi el zicea « Hai,dragă! » că îi era nepoată. Şi dacă a venit la noi a mâncat cu noi, la tăierea porcului, îi făceam câte un pacheţel. Aşa a trăit, într-o mizerie cruntă. Urmaşii nu au recuperat casa şi terenurile pentru că sunt prea mulţi urmaşi şi prea bine poziţionaţi ca să merite să mai lupte pentru ele” (Estera Filep)"












2023.01.25
- Parcari - linkuri
- Parcare privata in curtea interioara - Facebook, Babaioana Anca 13.01.2023






Imagini Google Maps - din anii: 20122014

Foto pe: 5Google,  21Google,  Facebook: -  A.M.C
Piata Republicii - linkuri
Vezi Turda - Piete


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu