2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.39


- Imagini publicate pe: 5Google, 14Google, 20Google,  21Google, Facebook - A.M.C. 

album pe: 5Google, 14Google, 18Google, 21Google, 40Google



 - inscriptie: - "Casa din piatra, cu 6 camere, datand dinainte de 1874, a fost reconstruita dupa 1917 cu etaj, 2 pravalii, 11 incaperi in stil eclectic, cu interventii si adaptari de la inceputul sec. XX (1902)"


2018.02.03
- Firme









2020.06.26
- Vedere panorama
Nr.32 la 43





2023.06.03
Calea Victoriei, Nr.9 -  Vodafone - inchis
 Recomandare alte adrese: 
Strada Republicii Nr.55   ?????









2023.08.29
- Arta - linkuri
- Banci - linkuri
- Urbanism - linkuri















 - Cladire datata din anul 1902 construita pe baza unor cladiri mai vechi. Initial era casa familiei Fussi mai tarziu aceasta a intrat in proprietatea familiei Opreanu - info. U.B.B.- pag.35 36

- Fosta librarie in stanga imaginii, fost restaurant Oprescu in dreapta imaginii

 - Imagini vechi ( foto1,1907 si  foto2, 1930) cu indicatii - sursa Imagini vechi, R.C.


 - imagine din perioada interbelica -  sursa: Imagini vechi, R.C.

 - Colaj, imagini foto. inainte si acum  - sursa Facebook. R.C











Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 

Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai” 
Fata care-i bate pe peţitori. Republicii 39 
Aici este o clădire datată pe la 1902, construită pe baza unor construcţii mai vechi. Iniţial, era casa familiei Fussi, iar de pe la sfârşitul perioadei interbelice aceasta a intrat în proprietatea familiei Opreanu În perioada interbelică, familiile de vază din oraş făcuseră o tradiţie din a organiza petreceri la care să invite lumea bună a oraşului. Aceste petreceri erau un prilej pentru tineri de a se cunoaşte şi un “barometru” al fetelor ajunse lavârsta măritişului. „Domnul Fussi o fost căsătorit cu Elsa Szentkiray, no, tot o familie aşa… Se spune că erau petreceri acolo sus la etaj. No, şi un funcţionar de bancă se tot învârtea în jurul la ea, la tanti Elsa. Şi ea era de vreo douăzeci de ani. Şi ea s-a săturat că nu-i plăcea de tipul şi s-a întors, dar asta nu era prea admis nici din partea fetei ca educaţie. Şi s-a înfuriat că nu-l suporta pe tipul, şi l-o învârtit că în două camere s-a tot dus ca să nu pice pe nas. No, şi atunci a spus taică-so: « No, pe Elsa trebuie să o mărităm rapid că dacă nu, îi bate pe băieţi ». Cam asta o fost” (Estera Filep). Dispariţia unor familii cunoscute din viaţa cotidiană şi instalarea altora în locul lor este un fapt care nu a trecut neremarcat. „Casa lui Fussi este casa lui Opreanu, că el a cumpărat casa de la Fussi. Există şi astăzi. Au vândut casa şi au plecat. Nu ştiude ce au plecat. Opreanu era o familie din Poiana Sibiului. Avea doi băieţi şi o fată. Unul dintre ei, cel mai mare, după ce o fost elev de liceu, o fost dus şi el la Canal, cu socru-meu, că taică-su o fost chiabur .Băiatul care a fost la Canal s-a dus la Gheorghiu-Dej şi i-a spus că a fost reţinut degeaba un an la Canal pentru că el nu a făcut politică, nu a fost nici legionar şi că el vrea să facă şcoală. Şi s-a dus la Cluj şi at erminat Medicina. Celălalt băiat, Ionel, a plecat la Braşov şi acolo a terminat Academia Comercială. Deci toţi care s-au mutat de aici şi lis-a pierdut urma au putut să facă şcoală” (Nemeş Emil)

2023.05.13
- Natura vie - linkuri









welcometoromania.ro


Imagini Google Maps - din anii : 2012. 2014

Foto pe:  5Google, 14Google, 20Google,  21Google, 40Google - Facebook  A.M.C.
Piata Republicii - linkuri
Vezi Turda - Piete


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu