.- O stradă care, poate fi considerată un mic muzeu în aer liber al arhitecturii urbane locale.
– Un muzeu discret al orașului vechi
- O bijuterie urbană.
Dacă ești iubitor de arhitectură, o plimbare pe această stradă e ca o vizită într-un muzeu tematic: fiecare casă e o piesă aleasă, păstrătoare de povești și stiluri.
Pe o latură, în urcuș domol, vilele elegante — unele cu aer aristocrat — privesc spre soare; pe cealaltă, casele mai modeste ale Turzii Vechi, înșirate pe vale, în oglindă cu trecutul lor simplu.
Ce face această stradă cu totul specială? Poate faptul că aici se păstrează tăcută o urmă adâncă a istoriei locale. În apropiere a existat Castrul Roman al Legiunii a V-a Macedonica, centrul militar al anticei Potaissa. Cu timpul, zidurile castrului s-au destrămat, dar pietrele lui nu s-au risipit: au fost refolosite cu iscusință în construcțiile de pe această stradă. Astfel, Strada Traian devine o punte între două lumi – antichitatea romană și modernitatea timpurie a Turzii.
. Moștenirea tăcută a Castrului Roman – piatră peste timp Puțini trecători își dau seama că sub pașii lor, pe Strada Traian, pulsează încă ecoul vechii Potaissa. Castrul Roman al Legiunii a V-a Macedonica, aflat în imediata apropiere, a fost vreme de două secole o fortăreață militară de importanță strategică. Dar după retragerea romană, zidurile sale — impunătoare, trainice, ridicate din piatră fasonată — nu au fost abandonate, ci repuse în circuitul viu al orașului medieval și modern. De-a lungul secolelor, blocurile masive de piatră romană au fost folosite ca material de construcție pentru numeroase clădiri din Turda. Case, pivnițe, biserici, fundații — toate poartă, nevăzut, firimituri din Roma antică. Astfel, Turda de astăzi nu doar că stă pe ruinele unui castru, ci își clădește identitatea literalmente pe temelia istoriei. Strada Traian este una dintre aceste punți între lumi: loc în care, fără să știm, putem atinge cu mâna o piatră cioplită acum două milenii. -
- Nr.1 si Nr.15
Două vile, două rotonde, două fire de poveste.
Cele două case sunt unite vizual prin prezența acestor terase rotunde la etaj – una deschisă, cealaltă închisă; una integrată într-un turn, cealaltă susținută de coloane. Ambele exprimă ideea de „privire de sus”, de contemplație. Ca niște puncte de observație peste oraș, dar și simboluri ale unui stil de viață care prețuia lumina, aerul și perspectiva. -
A.M.C. -
FotoCatGPT -
CatGPT
- Nr. 11, 13
.
este un exemplu fermecător de arhitectură tradițională urbană românească din prima jumătate a secolului XX, cu influențe neo-brâncovenești simplificate. 🔸 Elemente arhitecturale deosebite: Logia centrală cu trei arce în plin cintru sprijinite pe coloane zvelte este piesa de rezistență a fațadei — o trimitere discretă la
. Stâlpii din lemn ai logiei și parapetul jos cu jardiniere indică preocuparea pentru estetică și vegetație încă de la construcție. Detaliile de stucatură în jurul ferestrelor laterale, chiar dacă modeste, oferă personalitate și textură fațadei. Acoperișul în patru ape, cu streașină generoasă, protejează bine zidăria — specific unei arhitecturi durabile, adaptate climatului.
🔸 Valoare istorică și de suflet: Deși nu există informații documentate despre evenimente istorice marcante legate de această casă, ea pare să fi fost mereu o locuință de familie. Grădina plină de verdeață, trandafiri și viță-de-vie, leagănul suspendat, scările învăluite de flori — toate transmit o poveste tihnită de viață, de copilărie, de continuitate.
-
"Ganduri transformate in cuvinte" - 44Google
 |
2020.01.24 |
- Nr.19
 |
2020.01.24 |
- Nr.21
 |
2020.08.30
|
- ?
 |
2018.06.22 |
- Nr.23 - Vila Filip - (ing.sef a orasului in per. interb.) - fost Sanatoriu TBC
- Fostul dospensar TBC lasat in paragina -
Facebook,,
S.B.T. 2016
- in 1977 si dupa a fost sectia contagioase...in 1988 la etaj era sectie de pshiatrie..- info
Facebook, comentariu, Maria Ploata
- Simion Braicu - fost medic pneumolog
- Nou proprietar Morar Victor, sursa info: renovare imprejmuire in 2020
 |
2020.01.24 |
- Nr.25
Str. Traian , detaliu ornament de fatada, „
traforaj decorativ” sau „săgeată de fronton " - șezată între construcții mai noi și poate mai impunătoare, pare timidă, dar totuși mândră de detaliul ei aparte — acel fronton cu decupaj delicat, sculptat în lemn, ce îmbracă fereastra de la pod ca o broderie din altă epocă. Acest tip de decor se încadrează în ceea ce se numește „traforaj decorativ” sau „săgeată de fronton”, caracteristic arhitecturii vernaculare transilvănene de la final de secol XIX – început de secol XX. Lemnul era, la acea vreme, un material accesibil și versatil, iar meșterii locali își lăsau adesea amprenta prin ornamente traforate, influențate de stiluri populare, dar și de ecouri secession ori neoromânești. Înconjurată de construcții moderne, această casă pare că se retrage ușor din lumina scenei. Și totuși, nu renunță. Un detaliu de lemn, migălos traforat, apără o mică fereastră de pod ca o dantelă veche de familie. E gestul prin care casa își cere locul între suratele ei mai mari. Poate n-a avut parte de renovări, dar are parte de memorie și privire atentă. Iar uneori, e de-ajuns.” Acest detaliu e ca o semnătură discretă, o declarație de gust și demnitate. Ganduri. atenta la detalii. -
A.M.C -
FotoCatGPT -
CatGPT
 |
2020.01.24 |
- 29A
O vilă care m-a atras prin echilibrul dintre simplitate și detaliu.
Panta abruptă a acoperișului duce gândul la casele tradiționale moțești de pe Valea Arieșului ori la cele maramureșene — locuri unde iarna grea a inspirat forme înalte și acoperișuri repezi, menite să reziste.
Fațada păstrează un decor discret, dar elegant, cu motive vegetale stilizate și linii curbe ce amintesc de
stilul secession, într-o interpretare locală romantică. Aceste ornamente par a fi o semnătură de meșter, acel gest final care transformă o simplă construcție într-o creație. Judecând după detalii arhitecturale și finisaje, vila pare să dateze din primele decenii ale secolului XX, o perioadă în care Turda își contura identitatea urbană prin astfel de construcții armonioase și expresive. Nu e o casă somptuoasă, dar are demnitate și o anumită noblețe tăcută, cum au casele ridicate cu suflet și pricepere. -
A.M.C. -
FotoCatGPT -
CatGPT
 |
2020.01.24 |
- Nr.29
 |
2020.01.24 |
- Nr.31
 |
2020.01.24 |
- Nr.33
 |
2020.01.24 |
- Nr.35
 |
2025.06.09 |
- Nr.37 -
- Ioan Gheorghe Ratiu - Cartea de aur a fam Ratiu - vol 2 - 30
GooglePag.
101 - Str. Traian Nr.37 - orfelinat si capela
Cu mult înainte ca străzile să fie umbrite de clădiri moderne, această casă vorbea în tăcere despre grija față de cei mici. Între 1945 și 1948, aici funcționa Orfelinatul „Providența”, sub oblăduirea Bisericii Greco-Catolice, administrat de călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.
În interior se afla și o capelă publică, deschisă și credincioșilor din oraș.
Dar ce mi-a atras ochii – dincolo de poveste – este înălțimea clădirii, care pare să își caute echilibrul între solemnitate și poezie.
Fațada este articulată cu piloane verticali proeminenți, în relief, care urcă ritmat de-a lungul colțurilor – aducând aminte, subtil, de „Coloana fără sfârșit” a lui Brâncuși. O metaforă vizuală a continuității, a rugăciunii și a dăruirii neîntrerupte.
n centrul compoziției arhitecturale, se înalță rotonda octogonală, cu un acoperiș metalic tuguiat, care se deschide într-un turn-pavilion elegant. Ferestrele ovale de sub cornișă, atent decupate, sugerează un stil eclectic cu influențe Art Nouveau, dar și accente de arhitectură mitteleuropeană (specifică Ardealului de început de secol XX).
Îmi place să cred că astfel de case nu doar adăpostesc amintiri, ci le păstrează în ziduri, în forme, în umbrele care cad pe fațadă
 |
2025.06.09 |
Reamintesc: "când se face o panoramă de aproape, fără destul recul, se produce o ușoară „încovoiere” a liniilor orizontale și verticale, efect cunoscut sub numele de barrel distortion sau efect de butop" „Panorama unei străzi — ce vedem și ce nu vedem?” sau „Priviri: de la obiectiv, la ochi, la suflet”
🔹 1. „Ce vede un aparat mobil?” „Un aparat mobil vede totul egal. Înregistrează linii, contraste, umbre. Nu se miră de un fronton sau de o cornișă. Nu face diferența între lux și uzură, nu are amintiri. Panoramează totul, ca și cum totul ar fi la fel de important. Ochiul lui nu bate în retragere și nu visează. Doar captează.” ➡️ telefonul uneori ne face să „vedem” mai bine — tocmai pentru că ne obligă să ne uităm.
🔹 2. „Ce vede ochiul uman?” „Ochiul uman alege. Se oprește. Se întoarce. Vede detaliul din stucatură, dar uită uneori ce e dincolo de gard. Se lasă atras de o culoare sau un gest al luminii. Nu vede totul, dar simte ceva în plus: istoria. Tristețea. Sau măreția.” ➡️ ochiul uman nu e niciodată doar optic — e afectiv, selectiv și visător.
🔹 3. „Ce vede un animal?” „Poate un câine nu vede nuanțele clădirilor, dar simte viața din ele. Se oprește lângă o poartă care păstrează urme. Știe unde locuiește singurătatea. Știe unde se coace pâinea. Pentru el, fiecare casă are mirosul ei, vibrația ei.” ➡️ animalele simt trecutul „cald” al locurilor, fără să vadă detaliile arhitecturale.
🔹 4. „Ce vede o plantă?” „O plantă nu are ochi, dar simte lumina. Știe unde e umbra gardului, unde cade roua dimineții. Se înalță lângă ziduri vechi și nu judecă. Uneori crește lângă temelii care nu mai sunt. Pentru ea, o casă e doar o parte din peisajul etern. O formă care nu se opune vieții, ci o încadrează.” ➡️ O plantă nu vede, dar „știe” să trăiască lângă lucruri care au fost și care vor fi.
Ganduri ce m-au preocupat mult timp greu de exprimat in cuvinte.. -
A.M.C. -
Foto,CatGPT -
Cat GPT -
 |
2020.01.24 |
- Nr.37 A
 |
2020.01.24 |
- Nr.39
 |
2020.01.24 |
- Nr.41
 |
2020.07.05 |
- ?
 |
2025.06.09 |
- Nr.41 ?
-

- Nr.43 - Casa Fam Oltean
Album foto de pe
Facebook -
I.L.T. 2016. (casa ap. familiei Oltean, Farcasan)
-
Din familia Farcasan - linkuri
Arbore genealogic a fam Catalina si Farcasan
- Nr.45 - Domiciliul prefect. sursa info. Cartea de telefon din anul 1938,
Google19,
foto colaj

- Piata Regina Maria
Nr.28 - Prefectura Judetului (centrala, cabinet prefect, secretarul)
 |
2020.01.24 |
- Nr.49, 51
 |
2025.06.09 |
- Nr.51
 |
2020.01.24 |
- Nr.53
 |
2018.06.23 |
- Nr.55
 |
2020.01.24 |
- Nr.57
 |
2018.06.23 |
- Nr.59
 |
2020.01.24 |
- Nr.61, 63
- Nr.63 - The Da Vinci System - educatie -
Facebook ,2014,
TurdaNews, 2017
 |
2023.03.23 |
- Nr.59 -
Street View
 |
2020.01.24 |
-
Str. Pictor Teodor Aman
 |
2018.06.23 |
- Nr.65 -
Case rurale -
Google1
Casa cu specific
"muzeul satului" -
intersectie cu
Str. Pictor Teodor Aman
 |
2023.03.23 |
- Nr.67, 69
 |
2023.03.23 |
- Nr.71
 |
2011.011.24 |
-
Nr.73 - Vila - fosta Scoala Waldorf
 |
2011.04.04 |
-
Nr.73 - Basorelief

- Nr.75 - Vila Murgau - fost prefect, inspector general farmaceutic
foto si info.V.Visinescu - Statornicie si continuitate, carte pe
Google1, pag
.62.
 |
2020.02.14 |
- Mormantul Ioan Murgau din
Cimitirul Central (881 - 1948) farmacist
 |
2018.06.23 |
- Nr.77 - Vila Capusan - din 1898 - fosta Casa primarului
Nr.77 -
Imagini de altadata - linkuri
pagina din publicatia Turda si imprejurimile in 1909 -
Google19
 |
2023.03.23 |
- Nr.79 - atelier
 |
2023.03.23 |
- Nr.79 - locuinta
 |
2023.03.23 |
- Nr.85
 |
2023.02.23 |
- Nr.87 - ??
 |
2011.11.24 |
- Nr.87 - Casa Dr. Valer Moldovan
sursa info din
volumul Mihai Răzvan Neagu și Horațiu Groza. - "George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”,
pag. 96
- Nr.87 - Casa in care a trait Dr. Valeriu Moldovan - info. personalitate
Facebook. Dana Deac,
Wikipedia
Google Maps Street View,
2014
 |
2023.03.23 |
- Nr.89
 |
2023.03.23 |
- Nr.91
 |
2023.02.23 |
- Nr.97 - Bar
 |
2023.03.23 |
- Nr.97,99
 |
2023.02.23 |
- Nr.99 , 101.103
- Nr.101 - Sediul ProTvTurda -
pag.webProTv Pro.Tv Turda - infiintat la data de 1999.03.01 -
TurdaLive - 2015.01.13
 |
2023.02.23 |
- Nr. 111
 |
2023.02.23 |
- Nr.113
NUMERE PARE:
 |
2020.07.05 |
- Nr.2, Nr.4
 |
2020.07.05 |
- Nr.8, 10, 12
 |
2020.07.05 |
- Nr.10
 |
2020.07.05 |
- Nr.12
 |
2020.07.05 |
- Nr.14
 |
2020.07.05 |
- Nr.16
 |
2020.07.05 |
- Nr.18 - panorama
 |
2020.07.05 |
- Nr.18
 |
2020.07.05 |
- Nr.20
 |
2020.07.05 |
- Nr.20 B
 |
2020.07.05 |
- Nr.20, 22, 24 - Panorama
 |
2020.07.05 |
- Nr.22
- Nr.24
 |
2020.07.05 |
- Nr.26
 |
2020.07.05 |
- Nr.28, 30 - panorama
 |
2020.01.24 |
- Nr.28
 |
2020.01.24 |
- Nr.30
 |
2020.07.05 |
- Nr.30 A
 |
2020.01.24 |
- Nr.30 - Firma
 |
2020.07.05 |
- Nr.30 A - panorama
 |
2020.08.30
|
- Nr.30 ? - pasaj
Str. General Dragalina
 |
2020.01.24 |
- Nr.30 ? O curte
 |
2023.03.23 |
- Nr. 32
 |
2023.03.23 |
- Nr.34
 |
2023.03.23 |
- Nr.36 - Propacient, ingrijiri la domiciliu -
Google Maps Nr.36 - ELTRA Comimpex S.R.L
Salcie pletoasa (Salix babylonica) plantata de Ilea Traian -
Facebook, Toader Stoica , 2020
 |
2023.03.23 |
- Nr.46
 |
2023.03.23 |
- Nr.48
-
Facebook, locuinta lui Carol Rus, comentariu
 |
2023.03.23 |
- Nr.54 - Poarta veche
 |
2020.08.30 |
 |
2023.03.23 |
- Nr.56
 |
2023.03.23 |
- Nr.58
 |
2023.02.23 |
- Nr.60, 62
 |
2023.03.23 |
- Nr.70, 72
 |
2023.03.23 |
- Nr.70 - contabil autorizat
 |
2023.02.23 |
- Nr.76
- Nr.78
 |
2023.02.23 |
- Nr.80, Nr.82
De pe net:
- Vedere Aeriana - sursa R.C.
Din Natura