2011-01-10

Turda - Str. Traian, Nr.1

E



album pe 12Google


2017.06.19
- Fatade de case  - 1Google, 20Google - I.L.T. - A.M.C.
  Urbanism - linkuri
 - Cladiri cu trecut istoric -  13Google - A.M.C.







2024.08.09
- In renovare - A.M.C








- Cladire, vila, cuprinsa in zona extinsa  protejata - info. Primaria Municipiului 
- Secesion istoricist, sf. sec XIX, amplasarea, model urbanistic de regulament de construire urmat la incep.sec XX, clasare - lista cladiri patrimoniu

2018.10.11
Viță de Canada(Parthenocissusquinquefolia) -13Google,16Google, 17Google, 27GoogleI.L.T A.M.C.






Cladire stil seces.istoricist. Sf.sec XIX,  - cf. listei cladirilor monument




2025.06.09
- Vila de la Nr. 1
-  Cuprinsa in zona extinsa  protejata - info. Primaria,  
– Un secesion cu suflet vechi 
Casa de la numărul 1 este poate cea mai spectaculoasă apariție de pe stradă. O vilă impozantă, cu accente ale stilului Secession istoricist, construită spre sfârșitul secolului al XIX-lea. 
Amplasarea ei pe colțul de deal, retragerea de la stradă, grădina în pantă și silueta neogotică sunt elemente care respectă un model urbanistic preluat din regulamentele de construcție de la începutul secolului XX. 
Informațiile disponibile prin Primăria Municipiului Turda confirmă că această clădire face parte din zona extinsă protejată și este inclusă pe lista clădirilor de patrimoniu.
 Recenta intervenție asupra acoperișului (2025) a readus în lumină o parte din splendoarea ei originală: țigla nouă, roșu-aprins, se așază cu eleganță peste ancadramentele de piatră și decorațiile de lemn, semn că vila încă trăiește și își cere dreptul la respect. 
Un element arhitectural aparte este rotunda de la etaj, cu acoperișul conic și cu o priveliște amplă, posibil legată de o mansardă sau spațiu de belvedere. O notă de noblețe discretă și un detaliu care o face inconfundabilă.  - A.M.C. - FotoCatGPT - CatGPT
-  "Ganduri transformate in cuvinte"  - 44Google  



2025.06.09
 -  Str. Traian 
.- O stradă care, poate fi considerată un mic muzeu în aer liber al arhitecturii urbane locale. 
– Un muzeu discret al orașului vechi 
- O  bijuterie urbană. 
Dacă ești iubitor de arhitectură, o plimbare pe această stradă e ca o vizită într-un muzeu tematic: fiecare casă e o piesă aleasă, păstrătoare de povești și stiluri. 
Pe o latură, în urcuș domol, vilele elegante — unele cu aer aristocrat — privesc spre soare; pe cealaltă, casele mai modeste ale Turzii Vechi, înșirate pe vale, în oglindă cu trecutul lor simplu.
 Ce face această stradă cu totul specială? Poate faptul că aici se păstrează tăcută o urmă adâncă a istoriei locale. În apropiere a existat Castrul Roman al Legiunii a V-a Macedonica, centrul militar al anticei Potaissa. Cu timpul, zidurile castrului s-au destrămat, dar pietrele lui nu s-au risipit: au fost refolosite cu iscusință în construcțiile de pe această stradă. Astfel, Strada Traian devine o punte între două lumi – antichitatea romană și modernitatea timpurie a Turzii.
 . Moștenirea tăcută a Castrului Roman – piatră peste timp Puțini trecători își dau seama că sub pașii lor, pe Strada Traian, pulsează încă ecoul vechii Potaissa. Castrul Roman al Legiunii a V-a Macedonica, aflat în imediata apropiere, a fost vreme de două secole o fortăreață militară de importanță strategică. Dar după retragerea romană, zidurile sale — impunătoare, trainice, ridicate din piatră fasonată — nu au fost abandonate, ci repuse în circuitul viu al orașului medieval și modern. De-a lungul secolelor, blocurile masive de piatră romană au fost folosite ca material de construcție pentru numeroase clădiri din Turda. Case, pivnițe, biserici, fundații — toate poartă, nevăzut, firimituri din Roma antică. Astfel, Turda de astăzi nu doar că stă pe ruinele unui castru, ci își clădește identitatea literalmente pe temelia istoriei. Strada Traian este una dintre aceste punți între lumi: loc în care, fără să știm, putem atinge cu mâna o piatră cioplită acum două milenii. -
-  Nr.1 si Nr.15 
Două vile, două rotonde, două fire de poveste. 
Cele două case sunt unite vizual prin prezența acestor terase rotunde la etaj – una deschisă, cealaltă închisă; una integrată într-un turn, cealaltă susținută de coloane. Ambele exprimă ideea de „privire de sus”, de contemplație. Ca niște puncte de observație peste oraș, dar și simboluri ale unui stil de viață care prețuia lumina, aerul și perspectiva. - A.M.C.  - FotoCatGPT  - CatGPT 



Reabilitarea acestei vile este mai mult decât un proiect de conservare arhitecturală; este o reinvestire în identitatea istorică a orașului. Clădirea poate deveni un simbol reîmprospătat al valorii patrimoniului local, conectând trecutul de epoca sa modernă cu viitorul turistic și cultural al Turzii. Fiecare pas în restaurare aduce speranța redescoperirii unui farmec pierdut al orașului, ce așteaptă să fie integrat din nou în circuitul cotidian al comunității. Str. Traian Nr.1 - 2024.10.25 Alte ganduri transpuse in cuvinte: Vila de pe Strada Traian nr. 1 este un exemplu remarcabil al arhitecturii de sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Construită în stil eclectic cu accente Secession, această clădire este reprezentativă pentru perioada modernizării orașului Turda, un timp în care multe alte edificii cu influențe similare au apărut pe această stradă, consolidând imaginea sa urbană și culturală. Elementele arhitecturale distincte, precum acoperișul înalt cu lucarne și detaliile decorative ale fațadei, sugerează o perioadă de apogeu urban al orașului Turda. În contextul istoric al zonei, această clădire este un martor al dezvoltării orașului la granița dintre epoca modernă și perioada interbelică, când Turda avea un statut de important centru administrativ și cultural. Poziționarea pe strada Traian poate fi simbolică, având în vedere că aceasta reprezenta o arteră importantă în planul urbanistic al orașului. Această vilă a fost folosită pentru diverse scopuri de-a lungul timpului, incluzând uneori funcțiuni rezidențiale și comerciale, fiind parte dintr-un ansamblu urban al străzii, care găzduia numeroase case nobiliare sau cu destinații publice. Structura și decorațiile ei reflectă atât influențele arhitecturii europene, cât și adaptările la specificul local al orașului, care a fost un important centru administrativ și cultural în Transilvania. Pentru mai multe detalii despre istoria specifică a vilei sau despre stilurile arhitecturale prezente în orașul Turda, vă recomand să explorați resursele dedicate ansamblului urban din zonă, precum cele menționate în lucrări istorice și arhitecturale recente despre Turda ​WIKIPEDIA - ​LUMEA VĂZUTĂ DIN TURDA - Str. Traian informatii .- A.M.C.2024


De pe net:
- cladire construita in anul 1900, info. R.C.2016
- in anii 1950 , in aceasta cladire au fost cazati pe o perioada, refugiati din Corea , adapostiti fiind de guvernul roman de atunci . - sursa info Facebook, comentarii S.B.P.
- casa a fost naționalizată a fost revendicata. Proprietarii sunt in Ungaria - comentariu Facebook, Laura M.Dragoste

- In copie citat comentariu de pe Facebook, Silviu Bibicu
"in aceasta cladire , in anii 1954 erau cazati niste cetateni coreeni , adapostiti de guvern , din cauza razboiului dintre cele doua tari , respectiv de Nord si Sud ..ulterior cele doua state s-au despartit asa cum sunt si azi ....si acolo si-au bagat coada americanii ."
- Comentarii pe I.L.T. 2023


Imagini de pe Google Maps in anii: 20122014

Foto pe; 12Google  Facebook, I.L.T., I.L.T. - A.M.C.
Str. Traian
Vezi Turda - Strazi