- Urbanism - linkuri
- Arta - linkuri
- Imagini din vitrine - linkuri
Turda - Piata Republicii, Nr.22 - 5Google, 14Google, 21Google, 73Google - Facebook - A.M.C - I.L.T. A.M.C.
- inscriptie: - Imobil P-ta Republicii nr.22 - cu ocazia demolarii fortificatiei spre piata la sfarsitul sec. XIX, casa a fost reconstruita cu etaj, trei pravalii si zece camere inainte de 1903, in stil eclectic clasicizant cu urme de secession - Primaria Turda,2011
- Casele cu numerele 17-22 din Piata Republicii si 3-13 de pe Str. B.P.Hasdeu contin fragmente din ruinele cetatii medievale, reutiliz. mon.romane - info doc. Muzeu
- Detaliu balcon
- Balcoane in 2009 - Youtube
- Fatade de case - ornamente - Google1 - I.L.T. - A.M.C.
- Fatade de case in 2009 - Youtube - Ma Planet - I.L.T. - A.M.C
Piata Republicii - Nr.22 - Casa in stil eclectic clasicizant dinainte de 1903 - 5Google, 14Google, 21Google - A.M.C.
- Vedere de pe Str. Mircea cel Batran
- Imagine din a doua jumatate a sec. XX - sursa. omeka, delcampe
- Fosta Agentura generala Iuliu Lofi - info Ziarul Ariesul din 1928, pag.8
- imagine din anii 70
Colectie ilustrate Ionel Palcau si. de pe net
- Piata Republicii vedere panorama din Piata 1 Decembrie 1918 - Facebook A.M.C.
-- Mesteacan (Betula) - 13Google, 14Google, 17Google, 27Google - I.L.T. F.T. 1, - A.M.C. - Pag. 516
Imagini Google Maps - din anii: 2012, 2014
Foto pe: 5Google, 14Google,, 21Google, 73Google - Facebook: I.L.T. A.M.C - A.M.C.
![]() |
album pe: 5Google, 14Google, 21Google, 73Google |
- inscriptie: - Imobil P-ta Republicii nr.22 - cu ocazia demolarii fortificatiei spre piata la sfarsitul sec. XIX, casa a fost reconstruita cu etaj, trei pravalii si zece camere inainte de 1903, in stil eclectic clasicizant cu urme de secession - Primaria Turda,2011
- Casele cu numerele 17-22 din Piata Republicii si 3-13 de pe Str. B.P.Hasdeu contin fragmente din ruinele cetatii medievale, reutiliz. mon.romane - info doc. Muzeu
![]() |
2018.02.07 |
- Balcoane in 2009 - Youtube
- Fatade de case - ornamente - Google1 - I.L.T. - A.M.C.
- Fatade de case in 2009 - Youtube - Ma Planet - I.L.T. - A.M.C
2024.11.20 |
- Firme diverse - 44Google - A.M.C. - harta - S.C. MENTERA S.R.L. Termopane
- Localuri - 51Google - A.M.C. - The Green - Restaurant - info pe Facebook
- Localuri - 51Google - A.M.C. - The Green - Restaurant - info pe Facebook
2025.05.17 |
- Intersectie Str. Mircea cel Batran cu Piata Republicii
Nr.22 - Casa in stil eclectic clasicizant dinainte de 1903 - 5Google, 14Google, 21Google, 73Google - A.M.C. - TheGreen, Termopane
Vedere de pe Str. Mircea cel Batran
Vedere de pe Str. Mircea cel Batran

- Fosta Agentura generala Iuliu Lofi - info Ziarul Ariesul din 1928, pag.8
- imagine din anii 70
Colectie ilustrate Ionel Palcau si. de pe net
2022.01.16 |
![]() |
2023.12.09 |
"Mesteacăn Betula pendula 'Zwitsers Glorie', Un arbore clasic, rustic, deosebit de ornamental prin coaja albă şi portul suplu, elegant. Cu frunze hexagonale, verzi primavara, galbene toamna. 'Zwitsers Glorie', datorită coroanei îngust piramidale, ancorarii bune și ramurilor laterale destul de ușoare, este foarte potrivit pentru străzi și bulevarde" - A.M.C. -
vdberc.ro En
Ganduri - linkuri
Napoleon Hill.(1883-1970), a fost un scriitor..... american
- Credința este puterea care ne face să ducem la îndeplinire lucrurile pe care alții le consideră imposibile – A.M.C. sursa citat: libertatea.ro
Turda - Piata Republicii, Nr.22 - 5Google, 14Google, 21Google, 73Google - Facebook - A.M.C - I.L.T. A.M.C.
----un colț unde vechiul și noul se întâlnesc în fiecare dimineață La parterul unei clădiri ridicate înainte de 1903, cu detalii în stil eclectic clasicizant și accente secession (așa cum ne amintește inscripția montată de Primăria Turda în 2011), funcționează astăzi un mic local care atrage atenția trecătorilor prin numele lui verde: The Green.
Promite „mâncare sănătoasă” — deși, sincera, nu e foarte clar ce înseamnă asta în meniul lor destul de eclectic — de la hamburgeri cu ou până la sandwichuri cu gorgonzola. Dar poate tocmai această varietate e parte din farmecul locului: dacă nu vii pentru „green”, poți veni pentru cafeaua de dimineață, pentru o pauză de energie sau, de ce nu, pentru o porție de voie bună cu... înghețată.
❄️🍦 Într-un oraș în care istoria e la tot pasul, astfel de opriri ne amintesc că modernitatea prinde rădăcini chiar în zidurile de altădată. Iar dimineața capătă gust mai bun când e condimentată cu o privire curioasă, o aromă de cafea și un zâmbet în drum spre ziua care începe. -
Ganduri... În trecut, meniurile aveau nume românești simple și clare: „sandviș cu șnițel”, „ou ochi”, „chiflă cu parizer” sau „tocană cu mămăligă”. Astăzi, limbajul comercial a împrumutat mult din engleză uneori, doar pentru a părea modern sau „cool”. Azi, tot
ul e „burger”, „crispy” și „green” Un lucru însă rămâne constant: o înghețată bună nu are nevoie de traducere. Se topește la fel de frumos, în orice limbă.
: 📍. 🍦 In timp ce aștepți comanda, poți ridica ochii spre clădirile de pe Republicii, martore tăcute ale unui oraș care știe să-și păstreze farmecul chiar și atunci când ortografia o ia puțin pe arătură.
😊 Uneori, un mic „dicționar de traducere culinară” face lumină între firescul de altădată și amestecul (adesea stângaci) de limbaj comercial de azi:
.
🟩 Privind meniul afișat pe perete, cu Chiken burger, Hamburger Green sau Egg burger, te întrebi uneori dacă ești într-o lecție de engleză, într-un test de imaginație culinară sau pur și simplu în fața unei tentative simpatice de modernizare. Limbajul comercial de azi încearcă adesea să pară cosmopolit, dar nu de puține ori se împiedică pe drum. Uneori în ortografie, alteori în logică.
Se uită poate că mâncarea, înainte de a fi „trend”, e și poveste, și limbaj comun.
Explicație clară și detaliată, fără pretenția vreunei „diplome gastronomice”, doar cu intenția de a aduce un pic de lumină în lumea acestor denumiri moderne, uneori stângace.
Ce este corect și ce e, totuși, o eroare?
1. „Chiken burger” 🔴 Eroare: cuvântul corect este chicken, adică „pui” în limba engleză. ✅ Deci ar trebui scris Chicken burger – adică un burger (sandviș cald) cu carne de pui.
2. „Hamburger Green” 🔶 Ambiguu: pare o combinație între „hamburger” (adică un sandviș cu chiflă și carne de vită, în mod tradițional) și cuvântul „green” (verde). 🟢 Ar putea însemna fie un burger vegetarian (cu salată, spanac, chiftea vegetală etc.), fie doar faptul că în interiorul burgerului este ceva „verde” – cum ar fi salată, castraveți, avocado. ❗Dar exprimarea este neclară. O formulare mai clară ar fi fost: „Burger vegetarian” sau „Green veggie burger”, dacă tot e meniu bilingv.
3. „Egg burger” 🟡 Corect, dar confuzant pentru neinițiați: înseamnă un burger care conține ou (în general ou prăjit sau poșat). – Nu este o rețetă românească clasică, dar a devenit popular în unele fast-food-uri. – Numele ar putea fi tradus mai clar pentru clienți: „Burger cu ou”.
4. „Salate”, „Crispy cu cartofi pai”, „Aripioare crocante” – sunt scrise corect, dar într-un amestec de limbi (română și engleză), fără un sistem clar.
Un meniu ideal ar trebui să fie: ori în limba română complet; ori bilingv, dar cu versiuni corecte și paralele:
Ex: Chicken Burger / Burger cu pui, Egg Burger / Burger cu ou, etc.
🍽️ Cum păstrăm gustul local într-un meniu modern? Nu e nevoie să renunțăm la cuvintele noi, dar am putea să le așezăm lângă ale noastre, cu respect și puțină creativitate.
Un meniu modern, într-un oraș cu rădăcini ca Turda, ar putea arăta cam așa:
– „Burger cu brânză de burduf și ceapă călită” – o fuziune între fast-food și stâna românească.
– „Green ciorbă cu lobodă și leuștean” – dacă tot folosim „green”, să-l punem unde chiar e verde natural.
– „Plăcintă wrap cu varză murată și afumătură” – reinterpretare urbană a gustului de acasă. – Sau de ce nu, o rubrică în meniu numită „Bun de Turda”, cu rețete locale în prezentare proaspătă. Nu e nevoie să dăm uitării ceea ce ne e propriu ca să părem în rând cu lumea. Gustul local poate fi o carte de vizită chiar și pentru cei veniți din alte orașe sau țări.
Iar numele românești, scrise frumos și cu mândrie, pot fi la fel de apetisante ca orice „chicken wrap”. Când marketingul întâlnește tradiția cu delicatețe, rezultatul poate fi nu doar gustos, ci și memorabil.
🟢 Când gustul locului întâlnește ideile moderne...
🍴 Ne-am obișnuit să vedem prin oraș tot felul de denumiri englezite: chiken burger, egg wrap, green menu… unele scrise corect, altele mai puțin. Dar ne întrebăm uneori: unde au rămas borșul, ceapa călită, afumătura și brânza de burduf? Unde s-a ascuns gustul copilăriei noastre, când meniul era scurt, dar limpede, și farfuria – cu suflet? Poate că nu trebuie să alegem între vechi și nou. Poate că le putem așeza împreună, cu un strop de creativitate și mult respect pentru cine am fost și cine suntem. Așa că, în joacă, dar cu drag, am compus un mic meniu imaginar în care gustul românesc își păstrează identitatea, chiar și sub o pălărie modernă. Îl numim „Rădăcini urbane” și ne-ar plăcea să-l vedem, într-o zi, și într-un meniu adevărat:
- Mini-secțiune de „meniuri reinventate” — adică denumiri creative pentru feluri tradiționale românești în stil contemporan.
dar cu respect pentru identitatea locului și o notă de umor blând:
🥘 Meniu „Rădăcini Urbane” – Gusturi românești cu accent modern
🌿 📌 Burger de stână Chiflă cu chiftea de vită, cremă de brânză de burduf, ceapă călită în vin și o frunză de salată verde… pentru echilibru. (Atenționare: poate provoca dor de munte.)
📌 Wrap cu gust de sobă caldă Lipie rumenă umplută cu varză murată, afumătură de casă și un strop de smântână acrișoară. (Se servește cu amintiri din ierni de altădată.)
📌 Ciorbă green de lobodă cu ou poșat O reinterpretare locală a „suppei verzi”, cu leuștean, lobodă și un ou moale care îți zâmbește din mijloc. (Poate fi gustată și de străini curioși – traducerea inclusă.)
📌 Crispy de pui pe pat de mămăliguță prăjită Fâșii crocante de piept de pui, servite pe cuburi de mămăligă rumenă, cu sos de usturoi fin. (La granița dintre fast-food și cină la bunica.)
📌 Desert „Înghețata copilăriei” Înghețată de vanilie servită cu gem de vișine și biscuiți populari. (Se recomandă a fi consumată cu zâmbetul larg și telefonul uitat pe masă.)
Foto pe: 5Google, 14Google,, 21Google, 73Google - Facebook: I.L.T. A.M.C - A.M.C.