- Retetar Ana-Maria Catalina 1969 - Google12, Facebook A.M.C.
- Piata Republicii, Nr.6 - Restaurant Expres
- Ca la mama acasa
- Ca la mama acasa
- Festival de Folclor ”În grădina dorului”, editia IV, in Parcul Central - 2022 - Google20 - A.M.C., video
- Slow Food - Scoala de vara gastronomica - Youtube - filmarea lui Paul Z.
- Slow Food - Secvente de la Scoala de vara gastronomica - Youtube
- Blogmeet Culinar Ariesan - Turda - Youtube - autori CUA
- Arta culinara - Sa gatim "frumos" - preluat de pe net
- Crama La Salina - satyr - vin - Google14 - I.L.T. - A.M.C.
- Ana-Maria Catalina - Retetar, 1969 - Google12
- Sanda Marin - Carte de bucate - Google19, sursa format PDF
- Aperitiv: Branza de vaci, smantana, ceapa, chimin, boia, sare
- Ardei coptii
- Aripioare la cuptor
- Cas pane
- Carnaciori de bere in aluat de placinta, foto2
- Clatite cumplute cu branza de vaci, oua, coaje de lamaie, zahar, vanilie, smantana, date la cuptor
- Clatite pufoase
- Ciuperci cu maioneza
Ciupercile si ceapa se calesc prealabil si reci se amesteca cu sosul de maioneza cu smantana , usturoi pisat, piper, frunza de patrunjel, sare.
- Chiftele sau parjoale neconsumate "ieri" servite "astazi" cu sos vanatoresc varianta simpla din sos alb, otet, usturoi , sare, zahar, piper, frunza de dafin galbenus de ou si smantana - A.M.C.
- Chiftele si aluat de chiftele facut pane. Cele pane sunt si ele bune dar nu merita efortul - A.M.C., comentariu
- Creier in "fel si chip", cu ceapa sau pane - A.M.C.
- Ceapa si eventual alte zarzavaturi calite pe care se pun bucatelele mici de creier
- Pane
- In ciorbe
- Bezele
Albusul batut cu mixarul adaugand in ploaie zahar tos Se adauga putin suc de lamaie sau otet . Se pun pe hartie de copt in lerul incins in prealabil, reducand de la inceput flacara la minim Se lasa timp indelungat sa se uste bine.
Cornuri de vanilie (delicioase)
300g.faina
200 g.unt
100g.nuci macinate
70 g. zahar
un ou mic
se taie cu paharelul in forma de luna.
Se coc la foc normal, potrivit.
Calde, dupa coacere se dau prin zahar vanilat farin
- "Cordon bleu - felii de sunca, parizer s.a. se ung cu branza topita se fac pane
- Friptura de miel (Preparat de Pasti) - Important a se adauga deasupra felii de slanina ce asigura grasimea in timpul coacerii
- Gomboti cu prune - aluat din catofi fierti facuti piure, ou , faina , prune presarate cu zahar vanilat si scortisoara, pezmet prajit
- Mancare de conopida -
Se fierbe conopida in apa sarata
Se face un sos alb din: rantas,smantana, unt , lapte
Se serveste presarat deasupra cu pesmet usor prajit
foto pe Google1 - A.M.C.
- Omleta cu cascaval - in timp ce se bat oale se adauga cativa stropi de apa rece pentru a deveni mai pufoasa
foto pe Google1 - A.M.C.
- Omleta cu ciuperci - Se prajeste usor in ulei si sare: ceapa ardei s.a.
Se adauga ciupercile maruntite
Se adauga oua.
Se drege dupa gust cu: piper, frunza de patrunjel
foto pe Google1, - A.M.C.
- Lucicos, supa de varzao varza dulce, bucatele de afumatura, sau costite proaspete, fierte bine in prealabil, bulion, sare, cimbru, marar, piper, rantas cu boia, la sfarsit smantana. (obs. eu nu pun alte zarzavaturi pentru a nu denatura gustul de varza)
- Lapte de pasare - Nota: in albusul batut spuma adaug putin zahar pt. a-i da consistenta - A.M.C.
- Rosteios - carne de manzat batuta cu ciocanul multa ceapa, boia. Se fierb 2-3 ore
- Salata de cartofi garnitura rece la snitele de porc calde sau reci: cartofi fierti taiati dealungul si felii dealatul se pun in apa cu sare, otet, ulei, piper si ceapa abundenta taiata f. subtire
- Supa de carne cu galuste de gris
- Supa de Cus-cus sau razalai de casa - A.M.C.
(supa femeilor lenese sau prea ocupate :) )
- Se caleste in ulei zarzavat taiat marunt la care se adauga boia
- se adauga cus cus sau răzălăi de casă.
- se stinge cu apa necesara supei
- la servit se adauga frunza de patrunjel
- SOCATA - A.M.C.
3 l. apa calduta
1 lamie zeama
½ lamiae cu coaje si zeamastoarsa
Foarte putina sare de lamiae
300 g zahar
½ lingurita cu drojdie
3, 4 flori de soc
Zahar ars stins cu apa pentru a da culoare sucului
- Sote de morcovi : se calesc in putin ulei. Se adauga sare, usturoi trecut prin presa, putin zahar si apa doar cat sa acopere morcovii. Se fieb doar putin cat sa se inmoaie - A.M.C.
- Tobiţe cu nucă
- 6 albuse se bat spuma cu : 250 g.zahar, 150 g nuca macinata, i lungura de faina.
- 6 galbenuse, 250 g. zahar, 2 linguri cacao, 5 linguri rase de faina se amesteca cu 200 g lapte rece. Se pun la fiert pe plita la foc incet, amestecand continuu. Dupa ce se raceste se adauga 200 g unt. Se freaca spuma cu mixarul
Bezelele se pun cate doua cu varful in interior. Se completeaza marginile cu crema si se tavalesc prin nuca.
- Cosulete procurate de la Kaufland , inghetata "vrac" dupa gust si buget
- Preparate la gratar pe Str. Salinelor, Nr.15, la curte
- Clatite cu urda (lapte de pasare din restul de lapte)
- Mamaliguta cu branza si jumari - Turda, AgroFest 2019
- "..Un mic dejun englezesc. O masă de dimineață din Marea Britanie este întotdeauna foarte hrănitoare. Asta înseamnă un preparat foarte bogat în calorii și satisfăcător, format din slănină prăjită, omletă sau ouă prăjite, roșii și ciuperci prăjite, cârnați precum și prăjituri cu gem cu ceai sau cafea... o masă conform spuselor: „Mic dejun ca un rege și cină ca un cerșetor!” ..." - Eu m-am rezumat la dovlecei, jumari si ou, suficient cat sa nu-mi mai dorec in continuarea zilei, altceva decat fructe .." - A.M.C., sursa info videointercoms.ro.
- Orongolusco - aluat de cozonac, facut galuste dat prin unt topit zahar si nuca, puse intr-o cratita la copt
- "Fagurele cu miere este unul dintre cele mai pure şi mai complexe produse apicole, utilizat atât ca aliment, cât şi ca remediu natural împotriva afecţiunilor respiratorii, anemiilor, asteniei sau problemelor stomacului. Nefiind supus niciunui tip de procesare, fagurele de miere îşi păstrează intacte toate proprietăţile benefice" - A.M.C. - apiland.ro
- Sarbatoarea Sfintelor Sarbatori de Pasti - linkuri
- Masa mea de lucru si altele de suflet - linkuri
Calea Victoriei, Bloc B15 - linkuri
Publicat pe Google1, Google16, Google15, Facebook: I.L.T. 1, dobos, A.M.C.
- Slow Food - Scoala de vara gastronomica - Youtube - filmarea lui Paul Z.
- Slow Food - Secvente de la Scoala de vara gastronomica - Youtube
- Blogmeet Culinar Ariesan - Turda - Youtube - autori CUA
- Arta culinara - Sa gatim "frumos" - preluat de pe net
- Crama La Salina - satyr - vin - Google14 - I.L.T. - A.M.C.
- Piete agroalimentare - linkuri
![]() |
albume pe: Google16, Google15 |
![]() |
2016.10.17 - album pe Google1 |
- Ana-Maria Catalina - Retetar, 1969 - Google12
de pe net
![]() |
2016.09.20 |
![]() |
2019.07.13 |
![]() |
2019.03.25 |
![]() |
2016.10.04 |
![]() |
2017.02.09 |
![]() |
2016.09.19 |
![]() |
2017.06.16 |
![]() |
2016.09.23 |
Ciupercile si ceapa se calesc prealabil si reci se amesteca cu sosul de maioneza cu smantana , usturoi pisat, piper, frunza de patrunjel, sare.
![]() |
2010.01.06 |
![]() |
2020.01.05 |
![]() |
2020.03.21 |
- Ceapa si eventual alte zarzavaturi calite pe care se pun bucatelele mici de creier
- Pane
- In ciorbe
![]() |
2019.12.24 |
Albusul batut cu mixarul adaugand in ploaie zahar tos Se adauga putin suc de lamaie sau otet . Se pun pe hartie de copt in lerul incins in prealabil, reducand de la inceput flacara la minim Se lasa timp indelungat sa se uste bine.
Cornuri de vanilie (delicioase)
300g.faina
200 g.unt
100g.nuci macinate
70 g. zahar
un ou mic
se taie cu paharelul in forma de luna.
Se coc la foc normal, potrivit.
Calde, dupa coacere se dau prin zahar vanilat farin
![]() |
2017.04.22 |
![]() |
2017.04.16 |
![]() |
2016.09.15 |
![]() |
2017.05.12 |
Se fierbe conopida in apa sarata
Se face un sos alb din: rantas,smantana, unt , lapte
Se serveste presarat deasupra cu pesmet usor prajit
foto pe Google1 - A.M.C.
![]() |
2017.05.13 |
foto pe Google1 - A.M.C.
![]() |
2017.05.10 |
Se adauga ciupercile maruntite
Se adauga oua.
Se drege dupa gust cu: piper, frunza de patrunjel
foto pe Google1, - A.M.C.
- Papanasi cu smantana si dulceata - de 1 Aprilie e ziua păcălelilor -- Evenimente - linkuri
- " Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi '' păcăliţii de aprilie''. - de pe net digi24.ro - A.M.C.
- Văzură în cele din urmă că sunt păcăliți, se cătrăniră de mânie, însă înghițiră gălușca. - citat din scrierile lui Petre Ispirescu (1830-1887) a fost un folclorist roman - sursa qdictionar.com - A.M.C.
![]() |
2017.05.05 |
![]() |
2019.06.04 |
![]() |
2016.09.20 |
![]() |
2020.01.09 |
![]() |
2016.08.22 |
![]() |
2017.05.22 |
(supa femeilor lenese sau prea ocupate :) )
- Se caleste in ulei zarzavat taiat marunt la care se adauga boia
- se adauga cus cus sau răzălăi de casă.
- se stinge cu apa necesara supei
- la servit se adauga frunza de patrunjel
![]() |
foto. Ioana - 2017.05.29 |
3 l. apa calduta
1 lamie zeama
½ lamiae cu coaje si zeamastoarsa
Foarte putina sare de lamiae
300 g zahar
½ lingurita cu drojdie
3, 4 flori de soc
Zahar ars stins cu apa pentru a da culoare sucului
![]() |
2020.01.04 |
![]() |
2019.12.20 |
- 6 albuse se bat spuma cu : 250 g.zahar, 150 g nuca macinata, i lungura de faina.
- 6 galbenuse, 250 g. zahar, 2 linguri cacao, 5 linguri rase de faina se amesteca cu 200 g lapte rece. Se pun la fiert pe plita la foc incet, amestecand continuu. Dupa ce se raceste se adauga 200 g unt. Se freaca spuma cu mixarul
Bezelele se pun cate doua cu varful in interior. Se completeaza marginile cu crema si se tavalesc prin nuca.
![]() |
2017.05.02 |
![]() |
2019.06.14 |
![]() |
2019.07.12 |
![]() |
2019.09.21 |
![]() |
2020.07.07 |
- Orongolusco - aluat de cozonac, facut galuste dat prin unt topit zahar si nuca, puse intr-o cratita la copt
![]() |
2021.06.19 |
"Daca au existat pe masa de Revelion: peste, fructe rotunde sau legume verzi: inseamna ca : - te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, cu agilitatea unui peşte în apă. - fructele cu forma sferica pe masa inseamna ca vei avea sanse la perpetuitate în lucrurile bune din viața ta. - tot ce este verde cu referire la legume, este asociat cu banii pe care îi vei câștiga." - A.M.C. - sursa info unica.ro
![]() |
2023.04.16 |
![]() |
2023.04.14 |
Evenimente - linkuri
Sarbatori de iarna - linkuri
- Istoria sarmalelor - Ecouri
- Retete culinare in stil ardelenesc - Facebook Mircea Groza
Biscuiti ... cu turmeric si parmezan
Biscuiti sarati fara ou
Carnaciori de bere in aluat
Biscuiti ... cu turmeric si parmezan
Biscuiti sarati fara ou
Carnaciori de bere in aluat
Crema de zahar ars cu pandispan si mere - Facebook
Guguluf de panna cotta si jeleu de caise cu zmeura, banane si mure....
Guguluf de panna cotta si jeleu de caise cu zmeura, banane si mure....
Idei de sarbatori - Facebook, La rosa del amor
Pere coapte in crusta de sare... si sare de baie cu merisoare si Salvie
Pogaci fara jumari
Tarta cu branza si stafide - vezi reteta la comentarii
Pere coapte in crusta de sare... si sare de baie cu merisoare si Salvie
Pogaci fara jumari
Tarta cu branza si stafide - vezi reteta la comentarii
- Aluat de taitei, cu umplutura de branza, la cuptor - Facebook
- Secretul la Friptura de Turda - Youtube , Iacab Arpad TurdaNews
- Secretul la Friptura de Turda - Youtube , Iacab Arpad TurdaNews
- Mancam in Turda - Facebook, apreciez
- Metode de fragezire a carnii - retete-usoare
- Pizza la tigaie: faina, sare, praf de copt, iaurt ingrediente - Youtube
- Pizza la tigaie: faina, sare, praf de copt, iaurt ingrediente - Youtube
- Pizza buna de casa - 250 grame de faină albă de grâu un sfert de linguriță de sare o linguriță de zahăr 12 grame drojdie proaspătă (1/2 pachet) 2 linguri de ulei 150 ml de apă la temperatura camerei
- Forme din ciocolata - Facebook, idei in 5 minute
- Ziua bucatariei maghiare - TurdaNews- 5. februarie 2022 - pe Str. Gheorghe Lazar, Nr.8
Calea Victoriei, Bloc B15 - linkuri
Publicat pe Google1, Google16, Google15, Facebook: I.L.T. 1, dobos, A.M.C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu