2011-01-12

Sugestii culinare

E. 

- Retetar Ana-Maria Catalina 1969 - 12Google, Facebook A.M.C.
- Piata Republicii, Nr.6 - Restaurant Expres 
Ca la mama acasa

Piata Republicii Nr.49 - International and Lebanese Restaurant 


FamTAstic - Family Fest! - 24Google - A.M.C- 2024, NovaPG -  Ziua Copilului 
FamTAstic Land! -  72Google - A.M.C. - ChatGPT - Video - 2025, NovaPG -  Ziua Copilului 
Slow Food - Scoala de vara gastronomica  -  Youtube - filmarea lui Paul Z.
Slow Food - Secvente de la Scoala de vara gastronomica  -  Youtube
Blogmeet Culinar Ariesan - Turda  - Youtube - autori   CUA
Arta culinara - Sa gatim "frumos"  - preluat de pe  net
- Crama La Salina - satyr - vin  -  14Google -  I.L.T. - A.M.C.
Localuri - 51Google -  A.M.C. - (restaurante, cofetarii, Pizza) - linkuri
- Calea Victoriei, Nr.100 - Carmageria Moldovan - 23Google, Web. Maps 2022
- Despre dulceața de măceșe (sau pastă de măceșe) - A.M.C. - Foto CatGPT - CatGPT

Publicat pe:   1Google, 16Google, 15Google -  Facebook - A.M.C

albume pe: 1Google, 16Google, 15Google



- Ana-Maria Catalina - Retetar, 1969   - 12Google
☕️ "Prima" e cafeaua, pe urma mai vedem noi. -  A.M.C. - ChatGPT












- Sanda Marin - Carte de bucate  - 19Google, sursa format PDF 
de pe net 












- Biblioteca Noastră Nr.54 , Zotti Hodos - Carte de bucate - Cum se coace painea       buna - 12Google - sursa FFT










-


Avogado  - CatGPT

2023.07.11
- Consumul de fructe pe stomacul gol este cel mai bun lucru pe care-l poţi face dimineata.- A.M.C. - sursa postmodern.ro, 26








2016.09.20
 - Aperitiv: Branza de vaci, smantana, ceapa, chimin, boia, sare









2025.06.26
- Avogado 
De ce sa cumpar avogado. - A.M.C. - FotoCatGPT -  Cat GPT 










2019.07.13
- Ardei coptii








2019.03.25
- Aripioare la cuptor








2019.12.24
Bezele
Albusul batut cu mixarul adaugand in ploaie zahar tos Se adauga putin suc de lamaie sau otet . Se pun pe hartie de copt in lerul incins in prealabil, reducand de la inceput flacara la minim Se lasa timp indelungat sa se uste bine.

Cornuri de vanilie (delicioase)
300g.faina
200 g.unt
100g.nuci macinate
70 g. zahar
un ou mic
se taie cu paharelul in forma de luna.
Se coc la foc normal, potrivit.
Calde, dupa coacere se dau prin zahar vanilat farin


2024.08.31
- Cafea 
Ganduri - linkuri
-  Ce spun altii - 1Google, 16Google, 17Google, 31Google -  A.M.C - A.M.C.  
 "Cafeaua, bună sau rea? Legenda cafelei: "Se spune că în secolul al IX-lea, un păstor de capre pe nume Kaldi din Kaffa, Etiopia de astăzi, a observat că atunci când caprele lui ronțăiau boabele roșii ale unui anumit tufiș, deveneau foarte energice. Intrigat, Kaldi a mestecat el însuși fructele. Euforia experimentată în urma consumului boabelor misterioase l-a determinat să aducă acele boabe la cel mai apropiat lăcaș de cult din sat. Preotul a considerat boabele ca fiind „lucrarea diavolului” și a aruncat boabele în focul din templu. Curând după aceea, o aromă parfumată și puternică a umplut camera. Preotul a poruncit să se scoată acele boabe din foc și să se toarne apă fierbinte peste ele pentru a păstra mirosul.....După ce preotul și călugării au băut amestecul, au experimentat o senzație de liniște, căldură și calm. ..." Astazi „Cafeaua, băutura preferată a lumii civilizate” – Thomas Jefferson (1743- 1826), a fost președinte al Statelor Unite ale Americii" - A.M.C. - sursa info oanafaragluten.ro


2024.04.27
Ganduri - linkuri
2025.05.20
-  Ce spun altii - 1Google, 16Google, 17Google, 31Google -  A.M.C - A.M.C

Amal El-Mohtar (n.1984) este o scriitoare canadiana.
- Există probleme pe care doar cafeaua și înghețata le pot rezolva. – A.M.C. - sursa citat cassie.ro,9
Sugestii culinare  - 12Google,  A.M.C.-1Google, 16Google, 15Google -  A.M.C.  
- "Pune si tu suflet in ceea ce faci" - A.M.C. , 2025.05.20



2016.10.04
 - Cas pane








2017.02.09
 - Carnaciori de bere in aluat de placinta,  foto2 








2016.09.19
 - Clatite cumplute cu branza de vaci, oua, coaje de lamaie, zahar, vanilie, smantana, date la cuptor







2017.06.16
- Clatite pufoase









2016.09.23
 - Ciuperci cu maioneza
 Ciupercile si ceapa se calesc prealabil si reci se amesteca cu sosul de maioneza cu smantana , usturoi pisat, piper, frunza de patrunjel, sare.






2023.12.29
- Ciorba de perisoare sau..
Sugestie culinara, potrivita inainte sau dupa sarbatori... Daca ati fiert prea multe perisoare in ciorba de perisoare, sau daca veti prinde gust retetei prezente sugerate .. Faceti un sos cald din smantana (ceapa calita, condimente, si smantana grasa) in care adaugati perisoarele. Succesul este garantat Sunt un deliciu simplu cu paine si salata cruda de varza, sau....- A.M.C




2010.01.06
- Chiftele sau parjoale neconsumate "ieri" servite "astazi" cu sos vanatoresc varianta simpla din sos alb, otet, usturoi , sare, zahar, piper, frunza de dafin galbenus de ou si smantana - A.M.C.







2020.01.05
- Chiftele si aluat de chiftele facut pane. Cele pane sunt si ele bune dar nu merita efortul - A.M.C., comentariu








2020.03.21
- Creier in "fel si chip", cu ceapa sau pane - A.M.C.
- Ceapa  si  eventual alte zarzavaturi calite pe care se pun bucatelele mici de creier
- Pane
- In ciorbe








2017.04.22
- "Cordon bleu - felii de sunca, parizer s.a. se ung cu branza topita  se fac pane








2025.03.04
- Dovlecei pane
Ganduri - linkuri
Ann Wigmore (1909-1994) a fost o scriitoare... americana.
- Mâncarea pe care o consumi poate fi fie cea mai sigură și mai puternică formă de medicament, fie cea mai lentă formă de otravă. – A.M.C. - sursa citat  fainsisimplu.ro






2017.04.16
 - Friptura de miel (Preparat de Pasti) - Important a se adauga deasupra felii de slanina ce asigura grasimea in timpul coacerii










2016.09.15
 - Gomboti cu prune - aluat din catofi fierti facuti piure, ou , faina , prune presarate cu zahar vanilat si scortisoara, pezmet prajit







2024.11.13
- Jumari la cuptor si cartofi marunti prefierti









2017.05.12
- Mancare de conopida -
Se fierbe conopida in apa sarata
Se face un sos alb din: rantas,smantana, unt , lapte
Se serveste presarat deasupra cu pesmet usor prajit
foto pe Google1 - A.M.C.





2017.05.13
- Omleta cu cascaval - in timp ce se bat oale se adauga cativa stropi de apa rece pentru a deveni mai pufoasa
 foto pe 1Google- A.M.C.






2017.05.10
- Omleta cu ciuperci - Se prajeste usor in ulei si sare:  ceapa ardei s.a.
Se adauga ciupercile maruntite
Se adauga oua.
Se drege dupa gust cu: piper, frunza de patrunjel
foto pe1Google, - A.M.C.





 
- Papanasi cu smantana si dulceata - de  1 Aprilie e ziua păcălelilor -- Evenimente - linkuri
-  " Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi '' păcăliţii de aprilie''. - de pe net digi24.ro  - A.M.C
- Văzură în cele din urmă că sunt păcăliți, se cătrăniră de mânie, însă înghițiră gălușca. - citat din scrierile lui Petre Ispirescu (1830-1887) a fost un folclorist roman - sursa qdictionar.com - A.M.C


2017.05.05
- Lucicos, supa de varzao varza dulce, bucatele de afumatura, sau costite proaspete, fierte bine in prealabil, bulion, sare, cimbru, marar, piper, rantas cu boia, la sfarsit smantana. (obs. eu nu pun alte zarzavaturi pentru a nu denatura gustul de varza)
- Ciorba de varza cu carne si afumatura reteta de lucskos (lucicos) - savoriurbane.com




2019.06.04
- Lapte de pasare - Nota: in albusul batut spuma adaug putin zahar pt. a-i da consistenta - A.M.C.








2016.09.20
 - Rosteios - carne de manzat batuta cu ciocanul multa ceapa, boia. Se fierb 2-3 ore







2020.01.09
- Salata de cartofi garnitura rece la snitele de porc calde sau reci: cartofi fierti taiati dealungul si felii dealatul se pun in apa cu sare, otet, ulei, piper si ceapa abundenta taiata f. subtire









2016.08.22
 - Supa de carne cu galuste de gris








2017.05.22
- Supa de Cus-cus sau razalai de casa  - A.M.C.
 (supa femeilor lenese sau prea ocupate :) )
- Se caleste in ulei zarzavat taiat marunt la care se adauga boia
- se adauga cus cus sau răzălăi de casă.
- se stinge cu apa necesara supei
- la servit se adauga frunza de patrunjel




foto. Ioana - 2017.05.29
-   SOCATA - A.M.C.
3 l. apa calduta
1 lamie zeama
½ lamiae cu coaje si zeamastoarsa
Foarte putina sare de lamiae
300 g zahar
½ lingurita cu drojdie
3, 4 flori de soc
Zahar ars stins cu apa pentru a da culoare sucului


2020.01.04
- Sote de morcovi : se calesc in putin ulei. Se adauga sare, usturoi trecut prin presa, putin zahar si apa doar cat sa acopere morcovii. Se fieb doar putin cat sa se inmoaie - A.M.C.






2019.12.20
- Tobiţe cu nucă
- 6 albuse se bat spuma cu : 250 g.zahar, 150 g nuca macinata, i lungura de faina.
- 6 galbenuse, 250 g. zahar, 2 linguri cacao, 5 linguri rase de faina se amesteca cu 200 g lapte rece. Se pun la fiert pe plita la foc incet, amestecand continuu.  Dupa ce se raceste se adauga 200 g unt. Se freaca spuma cu mixarul
Bezelele se pun cate doua cu varful in interior. Se completeaza marginile cu crema si se tavalesc prin nuca.

2017.05.02 
- Cosulete procurate de la Kaufland , inghetata "vrac" dupa gust si buget 








2019.06.14
- Preparate la gratar pe Str. Salinelor, Nr.15, la curte








2019.07.12
- Clatite cu urda (lapte de pasare din restul de lapte)








2019.09.21
- Mamaliguta cu branza si jumari - Turda, AgroFest 2019









2024.08.20
Tocanita de ceapa cu mamaliguta. Estential este ca ceapa sa fie taiata: solzisori, fideluta sau în tehnica Julienne (depinde cum preferi sa o numesti) 🙂, 🙂, 🙂 "Tehnica Julienne sau Alumette este o tehnică care a fost menționată pentru prima dată în cartea din 1722 a lui Francois Massiot, (bucătar francez care a gătit pentru personalități ilustre din istorie...) Tehnica Julienne se referă la tăierea în fâșii foarte subțiri a legumelor, indiferent că vorbim despre morcovi, ardei, cartofi, ceapă, țelină sau oricare altă legumă." - A.M.C. - sursa info cugetliber.ro




2020.07.07
- "..Un mic dejun englezesc. O masă de dimineață din Marea Britanie este întotdeauna foarte hrănitoare. Asta înseamnă un preparat foarte bogat în calorii și satisfăcător, format din slănină prăjită, omletă sau ouă prăjite, roșii și ciuperci prăjite, cârnați precum și prăjituri cu gem cu ceai sau cafea... o masă conform spuselor: „Mic dejun ca un rege și cină ca un cerșetor!” ..." - Eu m-am rezumat la dovlecei, jumari si ou, suficient cat sa nu-mi mai dorec in continuarea zilei, altceva decat fructe .." - A.M.C., sursa info videointercoms.ro.

- Orongolusco - aluat de cozonac, facut galuste dat prin unt topit zahar si nuca, puse intr-o cratita la copt 

2021.06.19
- "Fagurele cu miere este unul dintre cele mai pure şi mai complexe produse apicole, utilizat atât ca aliment, cât şi ca remediu natural împotriva afecţiunilor respiratorii, anemiilor, asteniei sau problemelor stomacului. Nefiind supus niciunui tip de procesare, fagurele de miere îşi păstrează intacte toate proprietăţile benefice" - A.M.C. - apiland.ro




2022.01.01
- Nelipsite pe masa de Revelion
"Daca au existat pe masa de Revelion: peste, fructe rotunde sau legume verzi: inseamna ca : - te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, cu agilitatea unui peşte în apă. - fructele cu forma sferica pe masa inseamna ca vei avea sanse la perpetuitate în lucrurile bune din viața ta. - tot ce este verde cu referire la legume, este asociat cu banii pe care îi vei câștiga."  - A.M.C. - sursa info unica.ro


2023.08.12
- Pastrav - A.M.C
Sugestie culinara cu cantec ..... 
Franz Schubert "Die Forelle" D.550 - Pastravul (limba Romana)
 "Păstrăvul In apa cea curata Dintr-un pârâu venea Zburând ca o sageata Un pastrav mic fugea .... Pescarul sta hoteste Cu undita la mal Pândind pe micul peste Ce se juca în val Dar cât timp pârâiasul Tot limpede va fi Stiam eu ca vrajmasul Nu-l poate-ademeni........ "



2023.10.23
Pepene galben (Cucumis melo) - 13Google, 27Google -  I.L.T. - A.M.C. - Pag. 712
Natura - linkuri
Pepene galben (Cucumis melo), specie erbacee a carui origine nu se cunoaste exact, cunoscuta de egipteni din 2400 i.Hr. .... Conţine mai puţină apă comparativ cu cel roşu şi puţin mai mult zahăr ....dacă este consumat la micul-dejun, îţi va asigura saţietatea cel puţin până la ora prânzului..." - Este tratat detaliat, in cartea cu plante medicinale naturiste. Din comert, magazin de pe Calea Victoriei
Este tratat detaliat, in cartea cu plante medicinale naturiste. - A.M.C. - sursa horticultorul.ro,  csid.ro, Pag. 712


2025.03.01
- Spumoasa 
Evenimente - linkuri - 1 Martie - Martisoare - 








2023.08.07
-  Sfaturi: - La preparatul gombotilor, adaugati prunelor zahar vanilat si putina scortisoara. - Pentru a curata planseta lasati aluatul sa se usuce pentru ca acesta sa se poata desprinde usor.
- A.M.C

Sanda Marin pag.118, 119 - prefer "reteta mea" (sursa R.J.) 





2023.04.16
- Sarbatoarea Sfintelor  Pasti - linkuri




















  Istambul, restaurant - 23Google - A.M.C
         - oferta meniuri - foto
         - Kebab mixt picant 
  Familie - linkuri





2024.09.21 
   Foto









2024.04.08
Coffe Liberrti

"Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent daca este savurata dimineata pentru a furniza energie sau dupa-amiaza dupa pranz. ....... Sfatul specialistilor este sa nu bei mai mult de cinci cesti de cafea pe zi, pentru a te bucura de beneficiile sale pentru sanatate. Iar daca nu esti un bautor de cafea, nu trebuie neaparat sa incluzi cafeaua in dieta pentru a te mentine sanatos. Exista o multime de alte alimente si bauturi bogate in nutrienti si cu proprietati antioxidante pe care te poti baza, cum ar fi ceaiurile din plante, fructele si legumele. " - A.M.C. -  recomandari de pe net...reginamaria.ro



2024.03.27
-  Cafea Frape - diferita de ce mi-as fi dorit










2023.04.22
- Magazin de paine pe vatra cu foc de lemne
  Calea Victoriei, Nr.116, Bloc G2 acces din Str. Amurgului 
  Sugestii culinare - linkuri







2023.07.31
-  Reclama!
 Piata Republicii, Nr.37 - Restaurant Rusalca 
"Mesele sunt mai gustoase cu o Coca Cola" Am aflat in plus, de pe net ca: "Coca-Cola a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea de John Pemberton, (1809-1889),  un farmacist din Atlanta. Inițial a fost brevetată ca medicament." - A.M.C. - sursa info; Wikipedia 





2025.07.12
Piata Republicii Nr.49 - International and Lebanese Restaurant -  Un colț liniștit în inima Turzii — între ziduri de piatră, clădiri cu poveste și arome mediteraneene Dimineața, în tihna unei plimbări prin centrul istoric al orasului, m-am oprit în fața unei terase cunoscute, care pare să se pregătească pentru o reîntâlnire cu oaspeții săi. Este vorba despre Agora Restaurant Mediteranean, aflat la Nr. 49, într-o clădire construită „în manieră eclectică, în anul 1889” (conform inscripției de pe fațadă- Primăria Turda 2011). Locul e ca un mic pasaj tăcut, așezat între zidurile unei biserici-monument istoric (Biserica Romano-Catolica - Sf. Maria )  și case vechi de secol XIX, aproape de recent amenajatul Scuar  Avram Iancu  și în vecinătatea viitorului  Teatrul National si Biblioteca Teodor Murasanu , aflat în plin proces de reabilitare. Zona capătă un aer aparte — mai retrasă decât Piața Republicii, dar plină de farmec și istorie. M-a bucurat să văd terasa amenajată, umbrelele ridicate, iar ușa deschisă: semn că în curând ne vom putea bucura din nou de o cafea la nisip, o experiență aromată, de inspirație orientală. Poate chiar și de preparatele mediteraneene , o tentatie culinară care merită descoperită. 
🍋 Ce înseamnă bucătăria mediteraneană?   Sugestii culinare  
Este una dintre cele mai sănătoase din lume, bazată pe legume proaspete, ulei de măsline, pește, brânzeturi, mirodenii și arome naturale. Simplă, dar rafinată, are la bază ideea de echilibru, gust autentic și bună dispoziție. 
☕ Cafeaua la nisip, preparată lent, într-un ibric scufundat într-un strat de nisip încins, oferă o aromă intensă și o spumă densă — o întoarcere la ritualul tradițional de a savura clipa. 
🌿 Narghileaua — sau shisha — face parte din cultura orientală de relaxare și socializare. Fumul trece prin apă, iar aromele pot fi de fructe, mentă, vanilie etc., fără efecte tari, dar cu o prezență aromatică deosebită. 
Ce înseamnă „Agora” și de ce „libanez”? 
Agora – din greaca veche, „piață publică”, locul unde oamenii se întâlneau, schimbau idei și trăiau comunitatea. Un nume care spune: veniți, stați la povești, bucurați-vă de gust și de întâlnire. 
Lebanese Restaurant 
– indică rădăcina culinară: bucătăria libaneză, una dintre cele mai apreciate din spațiul mediteranean-oriental, bazată pe: legume proaspete, ierburi aromatice (mentă, pătrunjel), năut, linte, ulei de măsline,pește și carne fragedă (adesea pui sau miel), meze – platouri cu multe gustări: humus, tabbouleh, baba ganoush, falafel. International – adaugă deschidere: pe lângă libanez, probabil vom găsi și preparate din alte bucătării (mediteraneană, europeană etc.).
 Narghileaua (shisha) 
Face parte din cultura socială orientală: un ritual de conversație și relaxare, cu arome de fructe, mentă, vanilie. Nu e „tare”, ci mai mult aromatică și convivială. 
Cafeaua la nisip 
Un mic spectacol al răbdării: ibricul se încălzește în nisip fierbinte, iar cafeaua capătă o spumă densă și o aromă intensă, aproape ceremonială. 
De ce iubim (și ne prinde bine) spiritul mediteranean?
 Pentru echilibru, prospețime, simplitate gustoasă, dar și pentru felul în care aduce oamenii împreună la masă. Dacă vă tentează, eu zic că merită încercat: o cafea la nisip, un platou de meze și… timp pentru a sta de vorbă — exact cum se întâmpla, odinioară, în vechile agore. 
Ganduri la ideea ca nu ne gândim zilnic la mâncăruri libaneze, narghilea sau agore antice — dar tocmai aceste întâlniri neobișnuite cu gusturi și tradiții din alte culturi ne îmbogățesc interior - A.M.C. - Foto,ChatGPT  - ChatGPT



2024.05.07
- Str. Stefan cel Mare , Nr.19, in incinta la Auchan
Nr.19 - Auchan - 10Google, 22Google - A.M.C
Magazin  Bacchanalia 
"biscuiți, dulciuri și multe alte delicatese, în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 9:00- 20:30." - Facebook, 3 mai 2024


2024.12.18
Localuri - 51Google -  A.M.C. - Turkish Doner Kebab,
- În tinerețe, traversam Calea Victoriei din București, pornind din Piața Unirii (unde aveam caminul), spre Piața Buzești, (unde învățam despre arhitectură și construcții). Pe drum, un mic rotisor de kebab dintr-o vitrină îmi atrăgea mereu privirea. Astăzi, la Turda, pe o altă Calea Victoriei, plimbările mele ma poarta zilnic în fața unui rotisor modern, Turkish Doner Kebab, care-mi reamintieste de acele zile. De data aceasta, am oprit. Uneori, trecutul se împletește frumos cu prezentul, iar amintirile capătă gustul nou al momentului. Gandurile mele matinale... puse in cuvinte... - A.M.C


2024.07.30
- "Pofta de ce vrei tu" - Meniu - A.M.C
-  Cheile Turzii -linkuri
  Arta - linkuri
Sugestii culinare  - Retetar 12GoogleA.M.C. -  1 Google16Google 15Google - A.M.C.  - 





2024.05.31
    - preparate la tigaia mare








2024.08.02
Str. Clujului  - 8Google -  I.L.T. -  A.MC 
  Nr.122 - Talora Restaurant - info de pe Facebook

Localuri - 51Google -  A.M.C. - (restaurante, cofetarii, Pizza) - linkuri







2024.10.18
Localuri - 51Google -  A.M.C. - (restaurante, cofetarii, Pizza) - linkuri
 






 
2023.10.20
Str. Razboieni, Nr.1 -  31Google  -  A.M.C
 - Pizzeria Italiana Da Mario Ctolla 







2025.03.01
-  Str. Tineretului
Evenimente - linkuri - 1 Martie - Martisoare
- Fiecare detaliu dulce, plin de tentatie, aduce cu sine un strop de primăvară și speranță, transformând alegerea în o declarație de bucurie și iubire. Sărbătoarea mărțișorului ne amintește că micile gesturi, la fel de rafinate ca un desert delicios, pot înveseli sufletele și aduce un zâmbet sincer în inima fiecăruia. 
Am oprit, am admirat... Recunosc, niciodata nu am mai vazut asa o Spumoasa uriase... 🙂, ❤ Ganduri si sugestii, alternativa pentru o zi deosebita..- A.M.C. - FotoChat, 2025.03.01

-
2025.05.29
Palanete
Ce știm despre palaneț și cum se încadrează el în cultura noastră gastronomică și afectivă. 
🔸 Ce este palanețul? Palanețul este un preparat tradițional, de obicei copt sau prăjit, specific zonelor rurale din Transilvania, Banat și Maramureș, dar prezent și în alte regiuni. Rețetele variază de la o zonă la alta, dar, în esență, palanețul este un aluat umplut — fie cu brânză sărată, cartofi, varză, fie în versiune dulce, cu măr, brânză dulce sau gem. Se poate coace în cuptor ori prăji pe plită sau în ulei. 🔸 Tradiție sau brand?
 ✅ Tradiție românească – Da, palanețul face parte din patrimoniul culinar tradițional românesc. Este un aliment gospodăresc, făcut din ingrediente accesibile, cu origini vechi în cultura rurală. Era (și încă este) o gustare ușor de pregătit, ideală pentru muncile de câmp sau pentru pachețelul copiilor. 
✅ Brand local – În ultimii ani, datorită gustului autentic și a nostalgiei generate de el, palanețul a devenit un produs-vedetă la târguri și festivaluri, fiind ridicat la rang de simbol regional. În unele localități, precum în județul Hunedoara (ex. la Vața de Jos), se organizează Festivalul Palanețului, tocmai pentru a celebra acest preparat. Așadar, putem spune că este pe cale să devină un brand identitar al satului românesc și al gustului „ca la bunica”. Ganduri, pofte culinare si informatii de pe net.. - A.M.C.  -  Foto.ChatGPT - ChatGPT (Poveste ne povestita)



2024.06.18
- Meniuri, oferte - Facebook, A.M.C









2024.07.04
Langos ardelenesc, placinta proaspat prajita in ulei , telemea , usturoi si sos de smantana 




2024.07.28

2025.06.01
Parcul Central - comert stradal - 47Google -  A.M.C

-  Festival de Folclor „În Grădina Dorului” ediția VI - 2024  - 47Google - A.M.C.  - Parcul Central, Piata 1 Decembrie 1918 si Piata Republicii 

Sugestii culinare - linkuri - langose, bun! , zahar pe bat i iunie Ziua copiluui 



2025.03.25
-  Localuri - 51Google - A.M.C. -
In Parcul Central - 2025.03.26 "Gogosele" ❤ - Alte vorbe  - Sugestii culinare
 Pufoase, aurii și pudrate cu zahăr, sunt o mică bucurie ce face ziua mai frumoasă. Fie că le alegi mari, mici sau mijlocii, ele sunt tot acolo: o promisiune a gustului copilăriei. Dar știați că, în limba română, „gogoașa” nu e doar un desert, ci și o metaforă pentru minciună? Se spune că, la fel cum o gogoașă e ușoară și umflată, dar cu mult aer în interior, și o minciună frumos împachetată poate părea mare lucru, dar să nu aibă prea multă substanță. Din fericire, gogoșelele din parc nu ascund nicio înșelăciune—doar un gust cald și autentic. Ganduri si un zambet, la trecerea prin parc -  "Ganduri transformate in cuvinte"  - 44Google  - A.M.C. - FotoCath



2025.01.29
- Slanina de porc Mangalitza
 "Mangalița a apărut din combinarea raselor Bakonyi și Szalontai cu mistrețul. I se mai spune „porcul somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”, datorită conținutului de grăsimi polinesaturate in procent asemănător cu cel din uleiul de măsline sau somon." - A.M.C. - sursa info, ziarullumina.ro



2025.01.29
- Grepfrut (Citrus paradisi), rezultatul incrucișarii dintre pomelo și portocală intrebuintat in curele de slabire . Nelipsit iarna in meniul meu zilnic. Din comert  - A.M.C. - sursa info Wikipedia
Citrice (Citrus) -  13Google, 27Google - A.M.C. - 408 789 .






2024.07.28
Comert stradal - linkuri
-  Arta - linkuri
-  Sugestii culinare  - Retetar 12GoogleA.M.C. -  1 Google16Google 15Google - A.M.C
Langoș, (dex: - Produs de patiserie tradițional în Ungaria și Austria, asemănător cu o gogoașă mare și plată, servit cu mujdei de usturoi) la care, in imagine s-a adaugat telemea si sos de smantana 🙂, ❤ - din "comertul stradal" in Parcul Central fotografiata penru a putea fi comparata cu alte oferte... Arata super si e gustoasa pe masura - 2024.07.28 - A.M.C
Piata Agroindustriala din MR.III Oprisani - 3Google4Google, 23Google, 43Google -  I.L.T,,  I.L.T., I.L.T. 1., -  A.M.C, , A.M.C., A.M.C.  A.M.C. - Str. Lianelor



2025.05.07
- Salata asortata 
La "salata asortata" preparata cu ulei de măsline, suc de lămâie, zahăr ... se poate adauga si nucsoara praf? Intrebare iscata intr-un dialog. - 
 Personal nu adaug nimic fata de cele de mai sus scise Dar...?
sursa R.C., Mesenger 
 ChatGPT said: Da, se poate adăuga puțină nucșoară praf în „salata asortată” cu ulei de măsline, suc de lămâie și zahăr — dar cu mare moderație. Nucșoara are un gust puternic, cald și ușor dulceag, care poate oferi o notă rafinată și neașteptată salatei, mai ales dacă include ingrediente cum ar fi morcov ras, mere, sau sfeclă roșie — adică legume/fructe cu un fond dulceag. Totuși, dacă salata este strict una clasică (roșii, castraveți, ceapă, etc.), nucșoara s-ar putea să nu se potrivească prea bine și să „spargă” armonia gustului. E o alegere care ține de curajul culinar și de tipul de salată — dar nu e greșită în sine. Unii o folosesc chiar și în dressinguri fine. Ți-ar plăcea să experimentezi cu astfel de condimente sau preferi gustul simplu, curat și proaspăt? - FotoChatGPT

2024.07.28

Parcul Central - comert stradal - 47Google -  A.M.C

-  Festival de Folclor „În Grădina Dorului” ediția VI - 2024  - 47Google - A.M.C.  - Parcul Central, Piata 1 Decembrie 1918 si Piata Republicii 

Sugestii culinare - linkuri - langose, bun! 

Elemente decorative - linkuri



 -  Dovleac (Cucurbita maxima) Ganduri năstrușnice transformate in cuvinte 🙂 Dovleacul, pe cât de obișnuit pare în grădinile și piețele noastre, ascunde o poveste culinară fascinantă. De exemplu, știai că în unele culturi, el este considerat un simbol al abundenței și al renașterii? Ceea ce îl face cu adevărat curios este versatilitatea sa culinară: poate fi vedeta unui desert decadent precum plăcinta sau supa-vedetă a unei mese rafinate. Dar iată un detaliu interesant: în Japonia, dovleacul (numit "kabocha") este un ingredient apreciat pentru gustul său dulceag și textura cremoasă, fiind folosit chiar și în tempura ( preparat cu fructe de mare ) ! Un alt fapt captivant? Dovleacul este un călător, ajungând din America de Sud, unde a fost cultivat acum mii de ani, până în grădinile noastre, unde devine astăzi un simbol al toamnei, un aliment sănătos și chiar... o operă de artă pentru Halloween! Ce alt aliment mai poate îmbina astfel tradiția, sănătatea și creativitatea? Din comert de pe Calea Victoriei - 2024.11.11
Arta - linkuri
Sugestii culinare  - Retetar 12GoogleA.M.C. -  1 Google16Google 15Google - A.M.C.  - 
Evenimente - linkuri



2025.04.11
-  Urbanism - linkuri
-  Localuri - 51Google - A.M.C. - (restaurante, cofetarii, Pizza)
Cum e corect" Corect și elegant ar fi:
 „Unde iau masa?” ✔ 
„Unde servesc masa?” – poate crea ambiguitate, sugerând că tu ești cel care servește mâncarea. ✔ „Unde mănânc?” – e corect, dar sună mai simplu, colocvial. ✔ 
„Unde iau masa?” – este varianta cea mai potrivită, având un ton neutru și rafinat. 
Așadar, dacă vrei să fii clar și elegant, „Unde iau masa?” e cea mai bună alegere. 😊🍽️



2023.09.24
Festival Mediteranian, in Parcul Central, sept.2021 - linkuri
Festivalul mediteraneean ..., pe Calea Victoriei, Nr.39, sept.2023-24Google - A.M.C.- parcare Kaufland

Toate au un inceput. Intodeauna se urmareste din bine in mai bine... In materie culinara, interesul pentru fructele de mare pentru mine este un inceput.. provocat de fesitvaluri de profil si sugerat in mod curent de "Auchan" Am inceput prin a ma informa... ".. Fructele de mare sunt gustoase si au numeroase beneficii nutritionale... - Termenul de „fructe de mare” se folosește în vocabularul culinar de puţină vreme. În unele părți ale lumii sunt numite „roadele mării”, Va să zică, fructele de mare nu reprezintă alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluște – deci animale marine ori de apă dulce, folosite în alimentație." - In imagine Calmar tentacule (Desidicus gigans) si Creveti (Panaeus vannamei). Nu exista o reteta unica... Pot fi preparate la gratar, la tigae, pane sau in combinatie cu diverse sosuri.. Ma mai gandesc .. nici nu se poate altfel avand in vedere ca vizitez in mod curent magazinul -  A.M.C. - sursa info: dexologia.romega.image.ro, 2023.12.06 - Din naturaNatura vie - linkuri



2025.05.30
- Festival Mediteranian  FamTAstic Land Family Festival! Evenimente  - Sugestii culinare 
Festivalul Mediteraneean la Turda – un colț de soare, arome și gusturi din sud, Homari, creveți, midii, pește și delicii cu iz exotic, toate pregătite pe loc, în stil autentic. Un popas culinar de neratat la FamTAstic Land Family Festival!
 "Ce este specific mâncărurilor mediteraneene? 
Bucătăria mediteraneană este celebrată pentru simplitatea gustoasă și ingredientele proaspete.
 Iată câteva elemente definitorii: 
🔹 Fructe de mare și pește Homarul, caracatița, creveții, midii – toate sunt vedete în preparate gătite rapid, cu respect pentru savoarea naturală. 
🔹 Uleiul de măsline Folosit generos în loc de unt sau alte grăsimi – la sotat, stropit sau în salate. 🔹 Ierburi și condimente naturale Busuioc, oregano, rozmarin, mentă, pătrunjel, coriandru – toate conferă prospețime și caracter. 
🔹 Legume din abundență Roșii, vinete, ardei, dovlecei – de obicei gătite la grătar sau în sosuri ușoare. 🔹 Cereale și pâine simplă Pâine cu crustă, couscous, bulgur sau orez alb – însoțesc adesea felurile principale. 
🔹 Brânzeturi Feta, halloumi sau mozzarella – în salate sau la cuptor. 
🔹 Vin sau lămâie pentru aromă" Ganduri completate cu informatiide pe net.. - A.M.C  - Foto.ChatGpt - ChatGPT.


2025.05.30
- Festival Mediteranian  FamTAstic Land Family Festival! Evenimente  - Sugestii culinare 
 - Dulce oriental.....spectaculoase vizual – bogate în forme, culori și arome, ne dau ocazia să călătorim… gustând. La FamTAstic Land, Family Festival, tentațiile nu vin doar din carusele și voie bună, ci și din... sirop și fistic!
 🥮 Baklava în foi crocante, cu nucă, fistic, ciocolată și vișine 🍝 Cataif rumenit, cu nucă din belșug 
🍬 Rahat asortat – moale, parfumat, colorat ca un vis de copilărie orientală Greu să alegi, ușor să te bucuri! 
❤️ " 🌿 Despre aceste delicii orientale, pe scurt – o „cultură generală cu gust”: 
🍯 Baklava Origine: Turcia, dar prezentă și în Grecia, Orientul Mijlociu, Balcani. Compoziție: Foi fine de plăcintă (yufka) unse cu unt, între care se așază straturi de nuci, fistic sau alune măcinate. După coacere, se toarnă deasupra un sirop parfumat cu apă de trandafiri, lămâie, miere sau zahăr. Variante: Cu nucă – cea mai răspândită la noi. Cu fistic – mai rafinată, mai verde și mai scumpă. Cu ciocolată sau vișine – influențe moderne, un melanj între tradiție și inovație. 
🌾 Cataif Origine: Otomană, foarte prezent în Turcia, Siria, Liban. Compoziție: Făcut din tăiței fini (kataifi) unși cu unt, umpluți cu nucă sau fistic și însiropați după coacere. Uneori e servit cu frișcă, smântână dulce (kaymak) sau înghețată orientală (dondurma). 
🍬 Rahat (Lokum) Origine: Turcia (numit acolo lokum), apreciat și în Balcani. Compoziție: Amidon, zahăr și arome naturale (trandafir, lămâie, mentă, fistic). Textura este moale, gumată, pudrată cu zahăr farin. Variante: Simpli sau umpluți cu nuci, fistic, alune. Asortați, în forme și culori diferite – parcă scoși dintr-o cutie de bijuterii dulci." Evident ofertele m-au pus pe ganduri, m-au uimit, in continuare m-am informat si mi-am notat .... - A.M.C. - Foto.ChatGPT -  ChatGPT




2024.12.14
-   Calea Victoriei, Nr.100
-   Moldovan Carmagerie - Pag. web  - Street Vew, 2022 -  Google23
Nr.100 - Carmagerie Moldovan - 51Google - WebMaps
Piftie de curcan foto 






2025.05.30
-  Carmangeria Moldova - pagina de pe net. - Calea Victoriei, Nr.100
 - A.M.C
 -  Evenimente   -   5Google,  14Google,  24Google - I.L.T., I.L.T12,  - A.M.C.







2025.06.01
Macies, pe  Dig in zona la Str. Stefan cel Mare ,  in zona de acces pe Str. Petru Rares -  Sugestii culinare - 2025.06.01 🍯 
Despre dulceața de măceșe (sau pastă de măceșe)
Dulceața sau mai bine zis pasta de măceșe este un preparat cu rădăcini adânci în bucătăria românească, dar nu exclusiv românesc. Iată câteva lucruri despre ea:
 📜 Origine și răspândire: Se regăsește în toată zona Europei Centrale și de Est – în România, - Ungaria, Austria, Germania, Polonia, Serbia, Croația, etc. În România, este considerat un preparat tradițional, mai ales în zonele de deal și munte, unde măceșii cresc spontan. - În Ungaria este cunoscută sub numele de csipkebogyólekvár, iar în Germania ca Hagebuttenmark sau Hiffenmark în Bavaria.
 🏡 În cultura noastră: - Este deseori preparată în gospodării, printr-un proces laborios de fierbere și pasare a fructelor, apoi îndulcire cu zahăr. -Se folosește la tarte, clătite, cornulețe sau pur și simplu pe pâine cu unt. Are și o valoare terapeutică: este bogată în vitamina C, cu rol în susținerea imunității. Gandindu-ma cu pofta la pasta de macies m-am informat pe net: mi-am si notat.. 🙂 (pe blog, ca de obicei) - A.M.C. - Foto CatGPT - CatGPT
-  Ganduri transformate in cuvinte - Natura  - 70Google



...........................................................
 ....Astăzi, o altă poveste prinde contur aici: deschiderea unui magazin Petry – Anno 1879, o firmă transilvăneană cu tradiție în mezelărie. 
Cine este Petry? Numele vine de la familia Petry din Târgu Mureș, meșteri măcelari de peste cinci generații. Afacerea a fost fondată în 1879 de József Petry, iar astăzi este dusă mai departe de urmași care respectă rețetele tradiționale, dar folosesc și tehnologie modernă pentru controlul calității. Sloganul „0% vegan” este scris cu umor pe ușa magazinului – un mod direct de a spune că aici găsești doar carne și produse din carne. Până nu demult, turdenii se adunau în Piața Centrală Agroalimentară în ziua când „venea Petry” cu rulota mobilă – era mereu coadă. Iată că acum, în centrul orașului, avem acces zilnic la acele produse mult căutate. 
Despre porcul Mangalița Un detaliu care m-a bucurat în mod deosebit: găsim aici produse din porc Mangalița, o rasă veche, cunoscută pentru carnea sa gustoasă și sănătoasă. 
Ce o face specială? Carnea este marmorată, suculentă, bogată în acizi grași Omega-3 și Omega-6. 🔸 Untura de Mangalița – spre deosebire de cea clasică – este considerată sănătoasă, fiind comparabilă cu uleiul de măsline datorită compoziției sale. De aceea, carnea de Mangalița a revenit în preferințele celor care țin la gust, dar și la alimentație echilibrată. 
O amintire care miroase a adevăr: Friptura de Turda Mi-a trecut prin minte o bănuială... poate nu voi ajunge la capătul ei, dar merită spusă. În Turda, odinioară, era celebră Friptura de Turda. Nu e legendă, nu e invenție — e o amintire clară, chiar dacă estompată de trecerea timpului. Se pregătea într-un ceaun mare, chiar în mijlocul Pieței Agroalimentare. Bucăți generoase de carne, cu șorici și straturi de grăsime, rumenite încet, bine pătrunse, din care se tăiau felii la cererea pofticioșilor. Nu era doar o carne gătită — era un ritual. Gustul, mirosul, textura... toate erau parte dintr-o rețetă care acum pare pierdută. Astăzi, multe localuri afișează în meniu „Friptură de Turda”, dar de fiecare dată simt că lipsește ceva esențial. Cel mai adesea, e doar o coastă friptă sau un cotlet cu șorici — dar nu e acel gust. Citind despre carnea de porc Mangalița, mi s-a aprins o bănuială: oare nu aceasta era carnea folosită atunci? Cu stratificarea aceea firească între carne și grăsime, cu o untură care se topea lent în ceaun și dădea gust întregii fripturi? Nu am rețeta, dar am această presimțire. Poate că adevărata „Friptură de Turda” avea în ea nu doar meșteșug, ci și materia potrivită — carnea aceea rară, autentică, din porcul crescut cum se creștea odată. 
Ganduri, nostalgii......A.M.C. - Foto,ChatGPT - Chat GPT


----un colț unde vechiul și noul se întâlnesc în fiecare dimineață La parterul unei clădiri ridicate înainte de 1903, cu detalii în stil eclectic clasicizant și accente secession (așa cum ne amintește inscripția montată de Primăria Turda în 2011), funcționează astăzi un mic local care atrage atenția trecătorilor prin numele lui verde: The Green. 
Promite „mâncare sănătoasă” — deși, sincera, nu e foarte clar ce înseamnă asta în meniul lor destul de eclectic — de la hamburgeri cu ou până la sandwichuri cu gorgonzola. Dar poate tocmai această varietate e parte din farmecul locului: dacă nu vii pentru „green”, poți veni pentru cafeaua de dimineață, pentru o pauză de energie sau, de ce nu, pentru o porție de voie bună cu... înghețată. 
❄️🍦 Într-un oraș în care istoria e la tot pasul, astfel de opriri ne amintesc că modernitatea prinde rădăcini chiar în zidurile de altădată. Iar dimineața capătă gust mai bun când e condimentată cu o privire curioasă, o aromă de cafea și un zâmbet în drum spre ziua care începe. - 
Ganduri... În trecut, meniurile aveau nume românești simple și clare: „sandviș cu șnițel”, „ou ochi”, „chiflă cu parizer” sau „tocană cu mămăligă”. Astăzi, limbajul comercial a împrumutat mult din engleză uneori, doar pentru a părea modern sau „cool”. Azi, tot
ul e „burger”, „crispy” și „green” Un lucru însă rămâne constant: o înghețată bună nu are nevoie de traducere. Se topește la fel de frumos, în orice limbă. - A.M.C. -  Foto,ChatGPT - ChatGPT.



: 📍. 🍦 In timp ce aștepți comanda, poți ridica ochii spre clădirile de pe Republicii, martore tăcute ale unui oraș care știe să-și păstreze farmecul chiar și atunci când ortografia o ia puțin pe arătură.

 😊 Uneori, un mic „dicționar de traducere culinară” face lumină între firescul de altădată și amestecul (adesea stângaci) de limbaj comercial de azi:
.
 🟩 Privind meniul afișat pe perete, cu Chiken burger, Hamburger Green sau Egg burger, te întrebi uneori dacă ești într-o lecție de engleză, într-un test de imaginație culinară sau pur și simplu în fața unei tentative simpatice de modernizare. Limbajul comercial de azi încearcă adesea să pară cosmopolit, dar nu de puține ori se împiedică pe drum. Uneori în ortografie, alteori în logică. 
Se uită poate că mâncarea, înainte de a fi „trend”, e și poveste, și limbaj comun.

 Explicație clară și detaliată, fără pretenția vreunei „diplome gastronomice”, doar cu intenția de a aduce un pic de lumină în lumea acestor denumiri moderne, uneori stângace. 
 Ce este corect și ce e, totuși, o eroare? 
1. „Chiken burger” 🔴 Eroare: cuvântul corect este chicken, adică „pui” în limba engleză. ✅ Deci ar trebui scris Chicken burger – adică un burger (sandviș cald) cu carne de pui. 
 2. „Hamburger Green” 🔶 Ambiguu: pare o combinație între „hamburger” (adică un sandviș cu chiflă și carne de vită, în mod tradițional) și cuvântul „green” (verde). 🟢 Ar putea însemna fie un burger vegetarian (cu salată, spanac, chiftea vegetală etc.), fie doar faptul că în interiorul burgerului este ceva „verde” – cum ar fi salată, castraveți, avocado. ❗Dar exprimarea este neclară. O formulare mai clară ar fi fost: „Burger vegetarian” sau „Green veggie burger”, dacă tot e meniu bilingv. 
 3. „Egg burger” 🟡 Corect, dar confuzant pentru neinițiați: înseamnă un burger care conține ou (în general ou prăjit sau poșat). – Nu este o rețetă românească clasică, dar a devenit popular în unele fast-food-uri. – Numele ar putea fi tradus mai clar pentru clienți: „Burger cu ou”. 
 4. „Salate”, „Crispy cu cartofi pai”, „Aripioare crocante” – sunt scrise corect, dar într-un amestec de limbi (română și engleză), fără un sistem clar.
 Un meniu ideal ar trebui să fie: ori în limba română complet; ori bilingv, dar cu versiuni corecte și paralele:
 Ex: Chicken Burger / Burger cu pui, Egg Burger / Burger cu ou, etc. 


 🍽️ Cum păstrăm gustul local într-un meniu modern? Nu e nevoie să renunțăm la cuvintele noi, dar am putea să le așezăm lângă ale noastre, cu respect și puțină creativitate. 

Un meniu modern, într-un oraș cu rădăcini ca Turda, ar putea arăta cam așa: 
 – „Burger cu brânză de burduf și ceapă călită” – o fuziune între fast-food și stâna românească. 
– „Green ciorbă cu lobodă și leuștean” – dacă tot folosim „green”, să-l punem unde chiar e verde natural. 
– „Plăcintă wrap cu varză murată și afumătură” – reinterpretare urbană a gustului de acasă. – Sau de ce nu, o rubrică în meniu numită „Bun de Turda”, cu rețete locale în prezentare proaspătă. Nu e nevoie să dăm uitării ceea ce ne e propriu ca să părem în rând cu lumea. Gustul local poate fi o carte de vizită chiar și pentru cei veniți din alte orașe sau țări. 
Iar numele românești, scrise frumos și cu mândrie, pot fi la fel de apetisante ca orice „chicken wrap”. Când marketingul întâlnește tradiția cu delicatețe, rezultatul poate fi nu doar gustos, ci și memorabil.


🟢 Când gustul locului întâlnește ideile moderne..
🍴 Ne-am obișnuit să vedem prin oraș tot felul de denumiri englezite: chiken burger, egg wrap, green menu… unele scrise corect, altele mai puțin. Dar ne întrebăm uneori: unde au rămas borșul, ceapa călită, afumătura și brânza de burduf? Unde s-a ascuns gustul copilăriei noastre, când meniul era scurt, dar limpede, și farfuria – cu suflet? Poate că nu trebuie să alegem între vechi și nou. Poate că le putem așeza împreună, cu un strop de creativitate și mult respect pentru cine am fost și cine suntem. Așa că, în joacă, dar cu drag, am compus un mic meniu imaginar în care gustul românesc își păstrează identitatea, chiar și sub o pălărie modernă. Îl numim „Rădăcini urbane” și ne-ar plăcea să-l vedem, într-o zi, și într-un meniu adevărat: 
 - Mini-secțiune de „meniuri reinventate” — adică denumiri creative pentru feluri tradiționale românești în stil contemporan. 
 dar cu respect pentru identitatea locului și o notă de umor blând: 
 🥘 Meniu „Rădăcini Urbane” – Gusturi românești cu accent modern 
🌿 📌 Burger de stână Chiflă cu chiftea de vită, cremă de brânză de burduf, ceapă călită în vin și o frunză de salată verde… pentru echilibru. (Atenționare: poate provoca dor de munte.) 
 📌 Wrap cu gust de sobă caldă Lipie rumenă umplută cu varză murată, afumătură de casă și un strop de smântână acrișoară. (Se servește cu amintiri din ierni de altădată.)
 📌 Ciorbă green de lobodă cu ou poșat O reinterpretare locală a „suppei verzi”, cu leuștean, lobodă și un ou moale care îți zâmbește din mijloc. (Poate fi gustată și de străini curioși – traducerea inclusă.) 
 📌 Crispy de pui pe pat de mămăliguță prăjită Fâșii crocante de piept de pui, servite pe cuburi de mămăligă rumenă, cu sos de usturoi fin. (La granița dintre fast-food și cină la bunica.) 
 📌 Desert „Înghețata copilăriei” Înghețată de vanilie servită cu gem de vișine și biscuiți populari. (Se recomandă a fi consumată cu zâmbetul larg și telefonul uitat pe masă.)



 „Gustul simplu al verii” Rețetă fără pretenții, dar cu suflet
: afine de piață + zahăr + smântână bună. Atât
. Afinele, cumpărate din Piața Centrală din Turda, sunt lăsate cu zahăr până își lasă zeama, apoi se servesc reci, cu smântână de 35% grăsime (de la Oncos). Gustul... curat, viu, cu o urmă de copilărie. Da, smantana poate fi inlocuita cu inghetata, frisca ingrediente pe care nu intodeauna le ai "in casa". Poate că n-o să apară în vreun meniu cu denumiri sofisticate, dar e exact acel desert pe care-l ții minte. Și uneori, între un „chiken burger” și un „egg wrap”, tot ce-ți dorești e o lingură de vară adevărată. 
Am gasit pe net, si o varianta glumeata a retetei – cu romgleză în meniu
 "Today's fresh summer bowl: „Blueberry dream cu zahăr topit în slow motion & cream-on-top de Oncos 35%” (Se recomandă consumul cu lingura direct din castron, fără telefon și fără hashtag.) Alternative serving options include whipped cream, ice cream or just a nostalgic sigh. Warning: may contain memories."  - 
Ganduri cu putin umor - A.M.C.  - ChatGPT

2023.10.26
2025.07.29
Rosii (Solanum) -  Sugestii culinare  -  Piata Agroalimentara din Mr.2 Oprisani  "La Piata" -  3Google, 12Google, 17Google, 33GoogleI.L.T.  I.L.T. I.L.T I.L.T.          A.M.C. A.M.C. A.M.C.,  A.M.C.

De "La piata" de pe Str. Tineretului - 2025.
Am cumpărat un soi de roșii galbene, posibil din categoria Solanum lycopersicum var. cerasiforme sau Solanum lycopersicum tip Heirloom, după aspect. Sunt roșii cu o coajă netedă, subțire și pulpă galben-aurie, ....„roșii galbene”. 
M-am interesat pe net si am aflat..... 
Posibile motive pentru care să aleg si data viitoare acest soi: 
✅ Avantaje: 
- Conținut redus de aciditate – Roșiile galbene sunt mai puțin acide decât cele roșii, ceea ce le face potrivite pentru:Persoane cu sensibilitate gastrică. - Salate delicate, în combinație cu alte roșii, pentru contrast de culoare și gust. 
- Aspect vizual atractiv – Culoarea galbenă sau aurie oferă un plus estetic în farfurie, mai ales în salate sau platouri festive. - Gust blând și ușor fructat – Unele soiuri au o aromă discretă, cu o notă ușor dulceagă, dar nu intensă ca la roșiile de grădină clasice.
-  Valoare nutritivă bună – Sunt bogate în vitamina C, potasiu, antioxidanți (precum beta-carotenul, precursor al vitaminei A), dar au mai puțin licopen (responsabil de culoarea roșie intensă și proprietățile antioxidante puternice).
Concluzie: Roșia galbenă e ca o poezie delicată: nu-ți invadează simțurile, ci le mângâie. Dar dacă ești obișnuită cu romanul realist și profund al roșiei românești, plină de soare și gust, atunci roșia galbenă poate părea doar o variantă estetică, dar săracă în conținut emoțional. E un soi de cumpărat din curiozitate, pentru contrast cromatic și ocazional în salate fine – dar nu ca substitut al roșiei adevărate din grădină. Ai intuit perfect: nu era neapărat vina produsului, ci mai degrabă o diferență de scop și așteptări
 Ganduri legate de decizie atunci cand aleg sa cumpar rosii in functie de scop: decor sau gust.  .....s.a.  - A.M.C. - Foto, ChatGPT - ChatGPT



De pe net:
Turta de Turda (Tordai Pogacsa) - Facebook, Dana Arts, Biblioteca Teodor Murasanu
- Istoria sarmalelor - Ecouri
- Salinate de Turda, produs romanesc protejat european - Cluj Capitala - 
-  „Salinate de Turda” este al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european  - alte  12 produse româneşti : Magiun de prune, Salam de Sibiu   Scrumbie afumată de Dunăre Telemea de Sibiu Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni  Salata cu icre de ştiucă de Tulcea  Telemea de Ibăneşti , Salată tradiţională cu icre de crap  Plăcintă dobrogeană şi Pită de Pecica  - Digi.24, 2023
- Aluat de taitei, cu umplutura de branza, la cuptor - Facebook
- Secretul la Friptura de Turda - Youtube , Iacab Arpad TurdaNews
- Mancam in Turda - Facebook, apreciez
- Metode de fragezire a carnii - retete-usoare
- Pizza la tigaie: faina, sare, praf de copt, iaurt  ingrediente - Youtube
- Pizza buna de casa - 250 grame de faină albă de grâu un sfert de linguriță de sare o linguriță de zahăr 12 grame drojdie proaspătă (1/2 pachet) 2 linguri de ulei 150 ml de apă la temperatura camerei 
- Forme din ciocolata - Facebook, idei in 5 minute
- Ziua bucatariei maghiare - TurdaNews- 5. februarie 2022 - pe Str. Gheorghe Lazar, Nr.8
- 26.09- Ziua Bucătarului şi a Cofetarului La mulţi ani bucătară, patiseri, cofetari! Tortul Doboş cu glazură de zahăr ars, o specialitate culinară a Turzii, a fost inventat în Turda, prin anii '40 în unul dintre cele mai cunoscute laboratoare de cofetărie din Ardeal care aparţineau pe atunci lui Otto Steper venit aici din Viena. El a luat numele după al celui care l-a inventat, Otto Steper,era propietarul cofetariei iar,Doboș era cofetarul șef - Facebook, Mancam in Turda

Ganduri - linkuri
Henry Bromel (1947-2013) a fost un roancier englez
- E bine sa incepi o treaba pe stomacul plin. – A.M.C. - sursa citat citateistete.ro


Calea Victoriei, Bloc B15 - linkuri

Publicat pe 1Google, 16Google, 15Google Facebook: I.L.T. 1, dobos,  A.M.C.

Arta - linkuri
Urbanism - linkuri
Diverse