- Facebook. -
 |
2020.09.27
|
-
Piata Centrala Agroalimentara
De "La piata" de pe Str. Tineretului - 2025.
Am cumpărat un soi de roșii galbene, posibil din categoria Solanum lycopersicum var. cerasiforme sau Solanum lycopersicum tip Heirloom, după aspect. Sunt roșii cu o coajă netedă, subțire și pulpă galben-aurie, ....„roșii galbene”.
M-am interesat pe net si am aflat.....
Posibile motive pentru care să aleg si data viitoare acest soi:
✅ Avantaje:
- Conținut redus de aciditate – Roșiile galbene sunt mai puțin acide decât cele roșii, ceea ce le face potrivite pentru:Persoane cu sensibilitate gastrică. - Salate delicate, în combinație cu alte roșii, pentru contrast de culoare și gust.
- Aspect vizual atractiv – Culoarea galbenă sau aurie oferă un plus estetic în farfurie, mai ales în salate sau platouri festive. - Gust blând și ușor fructat – Unele soiuri au o aromă discretă, cu o notă ușor dulceagă, dar nu intensă ca la roșiile de grădină clasice.
- Valoare nutritivă bună – Sunt bogate în vitamina C, potasiu, antioxidanți (precum beta-carotenul, precursor al vitaminei A), dar au mai puțin licopen (responsabil de culoarea roșie intensă și proprietățile antioxidante puternice).
Concluzie: Roșia galbenă e ca o poezie delicată: nu-ți invadează simțurile, ci le mângâie. Dar dacă ești obișnuită cu romanul realist și profund al roșiei românești, plină de soare și gust, atunci roșia galbenă poate părea doar o variantă estetică, dar săracă în conținut emoțional. E un soi de cumpărat din curiozitate, pentru contrast cromatic și ocazional în salate fine – dar nu ca substitut al roșiei adevărate din grădină. Ai intuit perfect: nu era neapărat vina produsului, ci mai degrabă o diferență de scop și așteptări
Ganduri legate de decizie atunci cand aleg sa cumpar rosii in functie de scop: decor sau gust. -
A.M.C. -
Foto, ChatGPT -
ChatGPT
Comparativ cu „roșia de pe la noi”:
Caracteristică Roșia galbenă (din imagine) = Roșia tradițională de grădină
- Gust Blând, ușor dulce, puțin acid = Intens, dulce, ușor acrișor Aromă Discretă, uneori slabă Puternică, inconfundabilă
- Culoare pulpă Galben-pal sau aurie = Roșu aprins, uniform Textură Zemoasă, uneori puțin făinoasă Suplă, consistentă, plină
- Utilizare ideală Salate combinate, decor, tartine fine = Salată simplă, consum direct
- Aciditate Scăzută = Moderată
- Licopen Mai puțin = Mult
- Emoție la gust Neutră–curioasă = Nostalgie, satisfacție.
"Tomata, cuvânt internaţional Multe dintre denumirile roşiei din alte ţări sunt similare: engleză- tomato, franceză – tomate, olandeză – tomaat, germană – tomate, daneză – tomat, spaniolă – tomate. Denumirea tomatei îşi are originea în limba Nahuatl, vorbită de azteci, tomatl, care însemna fructul umflat." Roșia (pătlăgica roșie sau tomata), numită științific Solanum lycopersicum, din spatiul verde al blocului, crescute la intamplare -
A.M.C. - sursa info.
diversificare.ro
 |
2020.07.21 |
-
Str. Primaverii
 |
2019.05.29 |
-
Str. Salinelor, Nr.15
 |
2022.06.08 |
- Str. Salinelor, Nr.2
 |
2020.08.14 |
-
Str. Viorelelor
 |
2019.08.02 |
-
Gherla, Str. Romna, Nr.37
 |
2019.09.21 |
-
Parcul Central AgroFest, 2019
 |
2019.09.23 |
-
Mihai Viteazu, comuna in judetul Cluj, Str. Paltinis
 |
2020.09.04
|
-
Mihai Viteazu, comuna in judetul Cluj, Str. Principala, comert stradal
 |
2021.08.12 |
-
Str. Tribunu Corches "Rosiile nu trebuie depozitate in frigider, deoarece aerul rece le stopeaza procesul de coacere, cel care ofera un gust bun legumei. Se recomanda sa se pastreze la temperatura camerei, ferite de lumina directa." -
A.M.C. - sursa info.
depozituldelegume.ro
 |
2020.09.02
|
-
Calea Victoriei, preparat in casa
 |
2021.08.21 |
- "Rosii (Solanum lycopersicum) - Din latina, lycopersicum, semnifică "piersică-lup" - Fiind plante afrodisiace sunt denumite in unele regiuni din Franta si pomme d amour - In trecutul indepartat erau numite datorita unor neintelegeri „mere otrăvitoare”
- In imagine Tomate Cherry Mila
"Numele de "Tomate" provine din tara de origine a lor Mexic si Peru. Denumirea de tomate mai putin raspandita in Romania, a fost adoptata din mai multe motive, unul dintre ele fiind acela ca nu poti spune rosii de culoare galbena sau portocalie... " -
A.M.C. - surse info:
semplus.ro,
legumefericite.ro,
descopera.ro
- Rosii negre
Atat cafeaua cat si fructele au indicatii si contra indicatii in a fi consumate dimineata pe stomacul gol. Astazi incep ziua cu "un fruct.."
Nota! Din anul 2001, rosia este considerata fruct nu leguma . 🙂 - sursa info.
plantmaster De data asta , Tomatele negre (numite uneori și „tomate violet” sau „tomate indigo”) Pentru mine este ceva nou. Aspectul lor m-a uimit si in acelasi timp mi-a starnit curiozitatea. . Am cumparat, si m-am informat pe net...
De acum stiu ca:
1 - Culoarea închisă Este rezultatul conținutului crescut de antocianine (aceleași substanțe care colorează afinele sau coacăzele negre). Acestea sunt antioxidanți naturali, benefici pentru sănătate. În funcție de soi, culoarea poate varia de la un violet-maroniu până la un negru-violaceu intens.
2 - Origine Tomatele negre pot proveni din diferite zone – Spania, America de Nord....Pe eticheta scrie „Agricola Pachinese” ceea ce inseamna ca este un producator din Italia.
3 - Gust și textură Se remarcă prin dulceață accentuată, ușor picantă, și o textură suculentă. Mulți consumatori le consideră mai aromate decât roșiile roșii, mai ales în afara sezonului.
4 - Valoare nutrițională Fiind bogate în antioxidanți (inclusiv antocianine), pot avea beneficii suplimentare pentru sănătate, contribuind la combaterea stresului oxidativ din organism. Ca orice roșie, furnizează vitamine (A, C), minerale și fibre alimentare.
5 - În concluzie, roșiile negre sunt rezultatul unei selecții care pune accent pe gust, aromă și conținutul de antioxidanți. Sunt mai dulci și mai aromate, o alternativă interesantă la roșiile obișnuite, mai ales în sezonul rece, când roșiile roșii de seră pot părea fade.
Pe mine m-a convins le voi avea in vedere in continuare cu interes. Le prefer savurate ca un fruct, nepreparate, doar cu putina sare . astfel își pun în valoare dulceața și aroma specifică. E o modalitate minunată de a le simți gustul autentic. -
A.M.C. -
Foto.Chat. - 2025.03.03 -
La Piata - Plantele Medicinale Importante in Tratamentele Naturiste Dr. Eugen Giurgiu Editia A II A - foto 30
Google -
A.M.C. - Patlageaua rosie Pag.
650
Plante medicinale, denumirea latineasca si corespondentul ei in populara romaneasca -
prospectul.ro - da
De pe net:
-
Wikipedia"De regulă culoarea tomatelor este roşie, însă aceasta poate varia de la verde, galben, portocaliu, roz, până la negru, alb sau mov.....Multe dintre denumirile roşiei din alte ţări sunt similare: engleză- tomato, franceză – tomate, olandeză – tomaat, germană – tomate, daneză – tomat, spaniolă – tomate. Denumirea tomatei îşi are originea în limba Nahuatl, vorbită de azteci, tomatl, care însemna fructul umflat...." -
A.M.C. - sursa info:
diversificare.ro
"Desi v-ati fi asteptat ca rosiile, dovleceii, mazarea si vanata sa fie legume, din punct de vedere botanic, ele sunt fructe..fructele isi au originea in plantele cu flori – unde se gasesc semintele.." -
A.M.C. - sursa info
dralinpopescu.ro
"sucul de rosii una dintre cele mai populare băuturi care oferă o largă varietate de vitamine, minerale şi antioxidanţi" -
A.M.C. - sursa info.
csid.ro