- Expozitie de arta plastica - Metafore in pictura - Gavril Nechifor, Oleg Rusnac - Google12 - A.M.C.
![]() |
2017.03.20 - album pe: 5Google, 18 Google, 21Google, 40Google, 54Google |
- Stil Renascentist cu etaj, reconstruita in prima jumatate a sec XX. Casa initial din aceeasi epoca cu palatul voirvodal, fost conac Sarkozi - lista monumente
- Construita dupa anul 1700. Primul proprietar groful Miko Endre care o vinde in anul 1900 fam Fodor. Aici a functionat Judecatoriade de Ocol Turda (1925). Pana in anul 2004 a functionat Politia, fost proprietar Dancila Info E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate, carte Google19, pag. 143.



- In 2014 - Farmacia Ducfarm si Magazin Bila
![]() |
2010.05.11 |
![]() |
2018.01.13 |
![]() |
2017.03.20 |
![]() |
2023.01.15 |
- Nr.32, si Nr. 33. - si alte numere in album
- Str. Sterca Sulutiu
- Urbanism - linkuri
De pe net:
- Str. Sterca Sulutiu
3024.06.09 |
De pe net:
- Piata Republicii, Nr.13-14 - Travel Gate - Agentie de Turism - Facebook , 2024.09.24
![]() |
2010 |
foto pe Google1
- In 1934 - Fosta cofetaria "Stepper" - imagini de altadata - foto sursa Facebook, Suciu Petru, Google1
![]() |
1935 |
autor foto Stefan Tomlo - foto de pe net, R.C.
Nr.13, magazin Dancila, Nr.12 Cofetaria Schtepper
Imagini de altadata - linkuri
- Nr.13 - Fratii Dancila - Coloneale
![]() |
2022.11.01 |
- Supermarketuri Billa , îşi vor schimba numele în Carrefour - sursa inturda.ro, 2016
- Gabiok, Boutique de Souvenirs - Facebook
Extras din Memoria locurilor, doc finantat de Universitatea “Babeş -Bolyai”
"De la brânzeturi, la transport auto.
Republicii 13 Casa Dăncilă a fost construită între 1889 şi 1900. Este o construcţie organizată simetric în jurul gangului carosabil, cu o faţadă cu decoraţiuni în stil Secession.Memoria păstrează încă vie structura etnică închisă a centrului oraşului şi reţine ca un fapt notabil forţarea acestor bariere. „Familia Dăncilă a fost una dintre primele familii româneşti care au intrat în centrul oraşului. Erau originari din zona Sibiului şi au făcut avere, fraţii ăştia Dăncilă, au făcut avere din comerţul cu brânzeturi. Apoi, după 1930, au concesionat liniile d etransport cu autobuzul pe traseele Turda-Luduş, Turda-Cluj şi pe alte trasee. În acea perioadă, la parterul casei era un magazin de alimente, în curte era atelierul de reparaţii auto, iar în faţa casei era o parcare pentru autobuze” (Mircea Raţiu).Dacă la început au fost respinşi, odată pătrunşi în acest spaţiu dominat de maghiari, românii au fost totuşi trataţi în funcţie de condiţia socială şi nu de originea etnică. „Înainte de război, trecătorii erau obişnuiţi să o vadă în balconul casei pe doamna Dăncilă tricotând şi – în acelaşi timp – dând sfaturi servitoarei” (Estera Filep)
.....acolo unde trecutul și prezentul se întâlnesc zilnic la pas, o clădire elegantă, cu etaj și decorațiuni renascentiste discrete, reînvie printr-o destinație nouă. Cei mai vârstnici turdeni își amintesc poate că aici a funcționat, începând din 1925, Judecătoria de Ocol Turda. Iar până în 2004, clădirea găzduia sediul Poliției. Reconstruită parțial în prima jumătate a secolului XX, construcția este organizată simetric în jurul unui gang carosabil, așa cum erau multe imobile urbane din acea vreme. Astăzi, o altă poveste prinde contur aici: deschiderea unui magazin Petry – Anno 1879, o firmă transilvăneană cu tradiție în mezelărie.
Cine este Petry? Numele vine de la familia Petry din Târgu Mureș, meșteri măcelari de peste cinci generații. Afacerea a fost fondată în 1879 de József Petry, iar astăzi este dusă mai departe de urmași care respectă rețetele tradiționale, dar folosesc și tehnologie modernă pentru controlul calității. Sloganul „0% vegan” este scris cu umor pe ușa magazinului – un mod direct de a spune că aici găsești doar carne și produse din carne. Până nu demult, turdenii se adunau în Piața Centrală Agroalimentară în ziua când „venea Petry” cu rulota mobilă – era mereu coadă. Iată că acum, în centrul orașului, avem acces zilnic la acele produse mult căutate.
Despre porcul Mangalița Un detaliu care m-a bucurat în mod deosebit: găsim aici produse din porc Mangalița, o rasă veche, cunoscută pentru carnea sa gustoasă și sănătoasă.
Ce o face specială? Carnea este marmorată, suculentă, bogată în acizi grași Omega-3 și Omega-6. 🔸 Untura de Mangalița – spre deosebire de cea clasică – este considerată sănătoasă, fiind comparabilă cu uleiul de măsline datorită compoziției sale. De aceea, carnea de Mangalița a revenit în preferințele celor care țin la gust, dar și la alimentație echilibrată.
O amintire care miroase a adevăr: Friptura de Turda Mi-a trecut prin minte o bănuială... poate nu voi ajunge la capătul ei, dar merită spusă. În Turda, odinioară, era celebră Friptura de Turda. Nu e legendă, nu e invenție — e o amintire clară, chiar dacă estompată de trecerea timpului. Se pregătea într-un ceaun mare, chiar în mijlocul Pieței Agroalimentare. Bucăți generoase de carne, cu șorici și straturi de grăsime, rumenite încet, bine pătrunse, din care se tăiau felii la cererea pofticioșilor. Nu era doar o carne gătită — era un ritual. Gustul, mirosul, textura... toate erau parte dintr-o rețetă care acum pare pierdută. Astăzi, multe localuri afișează în meniu „Friptură de Turda”, dar de fiecare dată simt că lipsește ceva esențial. Cel mai adesea, e doar o coastă friptă sau un cotlet cu șorici — dar nu e acel gust. Citind despre carnea de porc Mangalița, mi s-a aprins o bănuială: oare nu aceasta era carnea folosită atunci? Cu stratificarea aceea firească între carne și grăsime, cu o untură care se topea lent în ceaun și dădea gust întregii fripturi? Nu am rețeta, dar am această presimțire. Poate că adevărata „Friptură de Turda” avea în ea nu doar meșteșug, ci și materia potrivită — carnea aceea rară, autentică, din porcul crescut cum se creștea odată.