- Ganduri - linkuri
Citate si imagini - 1Google, 17Google, 31Google Facebook - A.M.C.
- Biblioteca Teodor Murasanu - linkuri
Album pe: 1Google, 17Google, 31Google Facebook - A.M.C.
![]() |
album pe: 1Google, 17Google, 31Google |
![]() |
2022.09.28 |
- Ofera mai mult decat cere - A.M.C.
Castanii și arțarii își etalează frunzele aprins portocalii, în contrast vibrant cu verdele adânc al brazilor și al iederii engleze. Pe lângă ele, vița canadiană domină peisajul cu un roșu sângeriu intens. Toate aceste culori ale naturii si-au fac simțită prezența în cimitir, aliate parcă în tăcerea și solemnitatea Zilei Morților din acest an. Natura se alătură comemorării, aducând viață în mijlocul amintirii.. - A.M.C.
Cătina roșie își poartă culorile ca pe o poveste a anotimpurilor, trecând de la verdele viu al primăverii la nuanțe aprinse de roz și roșu sub soarele verii, pentru ca toamna să-i ofere un spectacol de arămiu și ruginiu. Sub mângâierea fiecărui anotimp, ramurile ei par să își schimbe haina, oglindind ritmul naturii într-un dans tăcut al culorilor. - A.M.C.
Dealul Cimitirului, râul Arieș șerpuiește liniștit printr-un peisaj ce pare desprins dintr-o lume de vis. Malurile sale sunt pictate în culori vii, aprinse de toamnă, fiecare nuanță adăugând un strop de magie tabloului natural. Arieșul curge ca o punte între timpuri și anotimpuri, purtând cu sine farmecul efemer al naturii în prag de toamnă târzie Arieșul înconjurat de culorile anotimpului este un spectacol ce trebuie văzut. . - A.M.C.
După o noapte cufundată în ceață, dimineața a sosit senină, scăldând orașul într-o lumină blândă și caldă. De pe dealul cimitirului, panorama se desfășoară clar, iar turlele bisericilor strălucesc în soare, ca niște ancore de speranță și credință, primindu-și parcă noua zi cu optimism. Sa avem grijă de noi și de frumusețea lumii pe care o vedem în jur! - A.M.C. - 2024.11.01
Personalitati - linkuri
Este o dimineață misterioasă, încărcată de liniște, în care trecutul și prezentul par să se întâlnească sub un voal de necuprins. - A.M.C.
Halloween-ul, cu rădăcinile sale în festivalul celtic Samhain, este o perioadă când se credea că granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor este subțire. Pisicile, datorită comportamentului lor tainic și abilității de a vedea în întuneric, au fost considerate animale care pot „percepe” alte lumi. - A.M.C.
Halloween-ul este Ajunul Zilei Tuturor Sfinților (All Hallows’ Eve), celebrat pe 31 octombrie și urmat de Ziua Tuturor Sfinților (All Saints' Day) pe 1 noiembrie în Biserica Catolică și alte tradiții creștine occidentale. Halloween-ul are o origine legată de comemorarea creștină a sfinților, dar include și elemente pagane din sărbătoarea celtică Samhain. Ziua Tuturor Sfinților este celebrată la date diferite în funcție de tradiția creștină. și calendare diferite Biserica Ortodoxa și în bisericile de rit bizantin, Ziua Tuturor Sfintilor este celebrată în prima duminică după Rusalii. În ambele cazuri, scopul zilei este același: să onoreze memoria și exemplul de viață ale tuturor sfinților. Nota! Ziua Mortilor (din 2 noiembie), In Ardeal, Luminaţia , este sarbatorita in contextul Zilei Tuturor Sfintilor la 1 noiembrie. - A.M.C.
În liniștea acestui loc, in Cimitiruli Eroilor Romani, se odihnesc cei ce și-au dat viața în numele unui ideal – aceia care, fără nume și fără așteptări, au lăsat în urmă totul pentru ca familiile lor, pentru ca noi, să putem trăi în pace. Ridicate pe deal, crucile albe par să vegheze în tăcere asupra orașului, simboluri eterne ale sacrificiului și ale dăruirii. Sub privirea lor, orașul își vede mai departe de viață, în timp ce noi păstrăm vie recunoștința și respectul pentru acești eroi necunoscuți. În această zi solemnă, gândurile noastre coboară printre morminte și ne reamintesc că fiecare viață curajoasă lăsată aici ne-a deschis calea spre libertate și normalitate. În amintirea lor, să le păstrăm sacrificiul neștirbit în inimă. - A.M.C.
În multe comunități tradiționale, cimitirele erau de obicei amplasate inițial pe dealuri sau în locuri mai înalte, și abia mai târziu s-au extins treptat către zonele mai joase și apropiate de localitate. Motivele pentru această așezare inițială pe dealuri erau atât simbolice, cât și practice:. Amplasarea cimitirelor pe dealuri era văzută ca un mod de a aduce sufletele mai aproape de cer, fiind locuri mai aproape de Dumnezeu sau de divinitate, un loc de repaus spiritual. Pe măsură ce localitățile s-au extins, unele cimitire au ajuns mai aproape de așezări, și în timp, s-au extins spre zonele de vale, mai accesibile - A.M.C.
Luminația este o tradiție de comemorare a celor decedați, marcată în special în Transilvania și Banat, unde oamenii aprind lumânări și aduc flori la morminte în seara de 1 noiembrie. Este inspirată de Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și Ziua Morților (2 noiembrie) din tradiția catolică, și reprezintă un moment de reculegere și respect față de cei dragi trecuți din viață. Atmosfera cimitirelor luminate de lumânări simbolizează speranța și amintirea vie pentru sufletele celor adormiți. Obiceiul de a aprinde lumânări pe morminte în noaptea de 1 noiembrie a fost preluat și respectat si de ortodocșii din Transilvania, ca un mod de a onora memoria celor dragi, într-un context comunitar mai larg. - A.M.C.
Lumina soarelui pătrunde printre copaci, colorând frunzele portocalii într-o strălucire caldă și vie, în contrast cu brazii întunecați și semeți. Acest colț de cimitir, de o frumusețe profundă, ne amintește că viața și moartea coexistă într-un echilibru perfect. Este o scenă de liniște și contemplare, în care natura își urmează cursul firesc, iar noi ne simțim aproape de sufletele celor plecați, într-o amintire vie, luminată de razele toamnei..- A.M.C.
Nadina domestica, cunoscută și sub denumirea de "bambusul sacru," este adesea asociată cu simbolismul norocului și al prosperității, fiind folosită în diverse culturi asiatice, inclusiv în Feng Shui. Cu toate acestea, nu este o specie de bambus autentic, ci un arbust ornamental din familia Berberidaceae. Caracteristicile sale, precum frunzele grațioase ce amintesc de bambus și bobițele roșii strălucitoare care persistă până iarna, au făcut-o foarte populară ca plantă decorativă. În Feng Shui, este considerată aducătoare de energie pozitivă datorită culorilor vibrante și aspectului armonios. Totuși, "bambusul norocos" folosit în mod tradițional în Feng Shui este de obicei o varietate de Dracaena sanderiana, nu Nadina domestica. Confuzia vine din suprapunerea simbolismului și din faptul că ambele plante sunt asociate cu norocul și prosperitatea. Pe scurt: Nadina domestica nu este același lucru cu bambusul norocos din Feng Shui, dar împărtășește aceeași simbolistică pozitivă și estetică atrăgătoare. 😊 - A.M.C.2024.11.07
O bancă simplă, în singurătatea cimitirului, își așteaptă tăcută oaspeții, oferindu-le un loc de odihnă și reflecție. Nu e doar o piesă de mobilier, ci un punct de răgaz între lumi, un loc unde poți sta și, în tăcerea solemnă, să îți lași gândurile să zboare spre cei dragi plecați. Sub cerul acoperit de toamnă, banca te îndeamnă să rămâi o clipă în plus, să asculți liniștea grea, dar blândă, ce pare să șoptească povești de demult. Așezat acolo, simți parcă o mână invizibilă care te încurajează să privești în adâncul sufletului, să-ți lași amintirile să se deruleze încet și să păstrezi vie legătura dintre inimile ce bat și cele ce odihnesc. E o chemare delicată la împăcare și la tihnă, într-un loc unde timpul pare că a învățat să aștepte. - A.M.C.
Pe data de 1 noiembrie, credinciosii catolici, greco-catolici, ortodocsi, protestanti, reformati din Transilvania, Banat si Maramures celebreaza „Luminatia”, considerata a fi o sarbatoare a mortilor. Deși Luminația nu este o sărbătoare ortodoxă propriu-zisă, obiceiul de a aprinde lumânări pe morminte în noaptea de 1 noiembrie a fost preluat și respectat de ortodocșii din Transilvania, ca un mod de a onora memoria celor dragi, într-un context cultural și comunitar mai larg.- A.M.C.
Porumbarul, cu fructele sale întunecate, aproape purpurii, și ramurile înțesate de spini, stă ca un străjer tăcut în cimitirul de toamnă. Fructele sale mici și amare, ca niște perle albastre ascunse printre frunze ruginite, își duc povestea simplă și răbdătoare în această zi de reculegere. În contrast cu tristețea ce domnește în jur, porumbarul sugerează rezistență și continuitate – chiar și printre ramurile spinoase, viața își poartă rodul în liniște, rămânând martor al amintirilor și al rugăciunilor murmurate în ziua în care vii și morți par mai aproape ca oricând. - A.M.C.
Porumbei. O nouă zi începe, iar porumbeii, stăpâni efemeri ai cerului deasupra orașului, revin în centrul agitației urbane, încrezători în instinctul lor de a găsi un colț prielnic. Atracția lor pentru oraș e o poveste tăcută despre adaptare, despre speranța că și în mijlocul zidurilor, al asfaltului și al vacarmului există resurse pentru a trăi și a merge mai departe. Poate că banalitatea lor ne amintește subtil de propria noastră căutare zilnică – a ceva mai bun, mai luminos, într-o lume ce continuă să se transforme. - A.M.C.
Stâlpii funerari reprezintă un element comun în multe cimitire istorice din Transilvania fiind întâlniți la mormintele creștinilor, în special printre comunitățile maghiare reformate și unitariene, dar și printre sași și secui, Stâlpii funerari sunt o alternativă simbolică la cruce. Stâlpii funerari întâlnim în mod tradițional în anumite regiuni din România, cum ar fi Maramureșul și alte zone ale Transilvaniei, ridicati pentru a marca locurile de odihnă ale celor decedați. Acești stâlpi au un limbaj simbolic aparte, specific artei populare românești, și transmit prin forme și simboluri o poveste a celui plecat, un tribut al vieții și al credințelor sale. - A.M.C
Trandafirul are o legătură strânsă și bogată cu simbolismul și spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, fiind un simbol de venerație, dragoste și sacrificiu. Trandafirul reprezintă puritatea și iubirea maternă a Fecioarei Maria. Imaginea ei ca Trandafirul Mistic apare în liturghii, iconografie și în anumite rugăciuni catolice, mai ales în Rozariu, care derivă de la cuvântul latin pentru „cunună de trandafiri” (rosarium)." Rozariului folosește șiruri de mătănii, dar cuvântul „rozariu” vine din tradiția medievală de a închina o „cunună de trandafiri” spirituali Mariei. Fiecare rugăciune în Rozariu este văzută ca un „trandafir” oferit Fecioarei. - A.M.C.
Treptele acestea, ce urcă printre morminte, par a fi un drum simbolic între lumi, un loc de reculegere și de apropiere de amintirea celor dragi. Fiecare pas e o întâlnire tăcută cu cei ce-au fost, un omagiu adus sufletelor ce dăinuiesc în lumina eternă. În tăcerea solemnă a cimitirului, pașii devin rugăciuni mute, iar scările, un pod spre liniștea adâncă a celor plecați. - A.M.C.
- Nr.12 - Biserica Reformata-Calvina din Turda-Nouă, Monument istoric. O formă de "dialog" între generațiile trecute și cele viitoare. - Turnurile bisericilor au fost dintotdeauna privite ca un simbol al aspirației umane către ceruri, către divinitate. Ele sunt ridicate pentru a sublinia conexiunea dintre pământ și cer și rolul bisericii ca punte între credincioși și Dumnezeu. Prezența ceasurilor și a cadranului solar are semnificații practice și spirituale. Ele simbolizează trecerea timpului și importanța utilizării acestuia în mod înțelept. În tradiția creștină, astfel de elemente aminteau și de efemeritatea vieții umane și de pregătirea pentru veșnicie. Elementul decorativ al buzduganului cu țepi poate avea o semnificație istorică și simbolică. Buzduganul era un simbol al autorității și al puterii, folosit în trecut de lideri sau dregători. ( Turnurile bisericilor din Transilvania aveau uneori și roluri practice, cum ar fi turnuri de observație sau adăposturi pentru comunitate în caz de atacuri. Acest lucru subliniază și rolul lor protector. Au fost ganduri transformate in cuvinte... - A.M.C. - 2024.12.18 - Foto
In Piata Republicii, acolo unde 'toate-s vechi și nouă toate', unde schimbarea nu șterge amprenta trecutului, ci o aduce în fața ochilor turiștilor, mai vie și mai colorată, mai prietenoasă și primitoare. Acolo unde, modernizarea nu i-a răpit farmecul, ci l-a transformat într-un punct de atracție și de liniște – un loc în care vocile trecutului se aud discret, iar prezentul aduce un suflu nou. - zic si eu... A.M.C. -
Printre clădirile istorice, fântânile și copacii proaspăt plantați dau o promisiune: că centrul nostru vechi va continua să fie viu, chiar dacă altfel decât înainte. Efectele de culoare și lumină aduc vitalitate unei piețe care nu mai e doar loc de trecere sau întâlnire, ci un spațiu de reflecție și apreciere a tot ce a fost și tot ce poate deveni. Este o nouă față a unui loc ce rămâne, fundamental, același. - A.M.C.
- „Piața Statuii lui Avram Iancu” este o denumire clară, onorantă și ușor de reținut, păstrând în același timp respectul cuvenit personalității istorice" - Foto,info, 2025
În mijlocul unei curți vechi, cu aer de vremuri apuse și ateliere ce par martori ai unei istorii aproape uitate, apare paradoxul: o mașină cu o reclamă veselă, ‘Oriunde cu plăcere!’ Și totuși, aici mă aflu, în mijlocul unui trecut știrbit, printre clădiri ce-și păstrează demnitatea chiar dacă unele se clatină, ascunse vederii de cladirea fostului han medieval de Piața Republicii modernizată. Poate că plăcerea e tocmai să descopăr frumusețea din imperfecțiune, să mă bucur de autenticitatea vechiului în mijlocul unui oraș ce se reinventează. Și, da, râd cu poftă de ironia vieții: oriunde, chiar și aici, cu plăcere! - A.M.C., 2024.11.02
In soarele blând al amiezei, o masă din centrul istoric îți oferă comanda perfectă: ‘Pe loc, repaus!’ Așază-te, savurează o cafea și lasă gândurile să se odihnească. E momentul tău de destindere! -
A.M.C. - 2024.12.23
- Localuri
Chiar dacă toamna își lasă amprenta peste oraș, rămâi cu speranța că încă te poți bucura de o cafea, la o poveste sau într-o clipă de răgaz, în aer liber, în centrul viu și deschis al orașului. - A.M.C.
- Monumentul Eroilor Aviatori din Parcul Catedralei - Ganduri matinale, - A.M.C. 2024.11.06
- Evenimente - linkuri
- Razele soarelui care străbat crengile copacilor le privesc ca pe un simbol al înnoirii și al optimismulu. În acest cadru, lumina devine mesagerul naturii către om, purtând un mesaj tăcut de unitate și armonie. Sărbătoarea nu mai este doar un moment al neamului, ci o celebrare cosmică, în care fiecare rază de soare și fiecare foșnet al frunzelor sunt o invitație la recunoștință și introspecție. - A.M.C.
- Natura vie - linkuri
Caii din fotografiile, liberi de orice constrângeri vizuale, reprezintă o metaforă puternică pentru libertatea gândirii și complexitatea umană. Comparand cu omul, așa cum un cal educat poate acționa cu grație și autonomie fără a fi limitat de ochelari, și omul, în evoluția sa, trebuie să depășească barierele mentale impuse de dogme, prejudecăți sau perspective unilaterale. Omul, spre deosebire de animal, are darul introspecției, al imaginației și al înțelegerii abstracte. H2O-ul, sursa vieții, este un element științific, dar pentru om devine mai mult – un simbol, o inspirație, o poezie. Așa cum calul își poate folosi întreg câmpul vizual pentru a înțelege mai bine lumea din jur, omul educat poate să își extindă orizonturile, să vadă dincolo de simpla utilitate a lucrurilor și să le acorde sensuri multiple, interconectate. Caii eleganți și impunători care participă la evenimente devin un simbol al continuității între natură, istorie și sufletul uman. Ei ne amintesc că educația, fie ea a animalului sau a omului, nu înseamnă doar disciplinare, ci și deschidere spre armonie, respect și libertate interioară. - A.M.C.
- Ape... - Ganduri ce am simtit nevoia sa mi le spun sa mi le lamuresc... Apa, acest element indispensabil vieții, are o prezență variată și semnificații diverse:
Apa de izvor: Este pură și provine din surse naturale. Reprezintă vitalitate și conexiunea omului cu natura. E adesea asociată cu sănătatea și prospețimea.
Apa minerală: Bogată în minerale naturale, este extrasă din adâncuri. Simbolizează echilibrul dintre om și resursele Pământului.
Apa plată: Simplă și accesibilă, apa plată este un element de bază în viața cotidiană, reflectând simplitatea și nevoile esențiale ale existenței.
Apa de la robinet: Un simbol al civilizației și al progresului tehnologic, reprezintă confortul modern, dar ridică uneori întrebări legate de calitate și responsabilitate.
Apa ca inspirație poetică: Un simbol profund și versatil, apa poate sugera viața, puritatea, schimbarea, curgerea timpului sau profunzimea sentimentelor. Apa este, astfel, mai mult decât un element fizic – este o sursă de inspirație, de sănătate și de reflecție. - A.M.C. 2024.11.30 - Foto
- Decoratiuni de Craciun - 12Google, 20Google - A.M.C.
Această sferă luminoasă, ca o bijuterie strălucitoare în inima orașului, pare să fie o poartă magică spre călătorii imaginare. Din sălbăticia de odinioară până la confortul tehnologiei moderne, ea ne amintește că trăim în prezentul norocos, înconjurați de pace și armonie. Este un simbol al visării și al bucuriei de a sărbători, oferindu-ne luxul de a reflecta asupra trecutului și de a visa la un viitor strălucitor.' - A.M.C.
- Imaginile sunt făcute de cu seara, dar recomandarea mea este pentru orele dimineții, când o cafea savurată aici poate începe ziua în cel mai plăcut mod ! - Foto- 2025.01.02
- O poartă cu trepte, acoperită de iederă, păstrează în ea un mister aparte – o chemare tăcută către trecut și către ceea ce a fost odată vibrant și viu. Este simbolul graniței dintre exterior și interior, dintre cunoscut și necunoscut, iar iedera, ca un văl natural, ascunde și protejează ceea ce se află dincolo de ea. Asemenea unei case vechi, sufletul uman poate deveni inaccesibil, fie din teama de a nu fi rănit, fie din dorința de a păstra intactă intimitatea sa. Treptele, ce par să conducă spre ceva mai înalt, sugerează efortul necesar pentru a pătrunde dincolo de zidurile invizibile. Iedera, cu rădăcinile sale bine înfipte, ar putea fi interpretată ca legătura cu trecutul, cu trăirile și experiențele care ne-au modelat și care, uneori, ne învăluie. Poarta e închisă, dar nu uitată – asemenea inimilor care își păstrează fragilitatea sub straturi de tăcere și timp. În final, cel ce vrea să intre trebuie să aibă răbdare, înțelegere și dorința autentică de a descoperi ceea ce se ascunde în spatele ei. O astfel de fotografie spune mai mult decât o simplă poveste; e o invitație la reflecție despre granițele și deschiderile noastre interioare. - A.M.C.
Spatiu verde, - E fain si la noi! În inima Pieței 1 Decembrie 1918, un cireș japonez ornamental
(Prunus serrulata) .... intr-o zi senina de toamna - 2024.11.06 - A.M.C.
- O poartă cu trepte, acoperită de iederă, păstrează în ea un mister aparte – o chemare tăcută către trecut și către ceea ce a fost odată vibrant și viu. Este simbolul graniței dintre exterior și interior, dintre cunoscut și necunoscut, iar iedera, ca un văl natural, ascunde și protejează ceea ce se află dincolo de ea. Asemenea unei case vechi, sufletul uman poate deveni inaccesibil, fie din teama de a nu fi rănit, fie din dorința de a păstra intactă intimitatea sa. Treptele, ce par să conducă spre ceva mai înalt, sugerează efortul necesar pentru a pătrunde dincolo de zidurile invizibile. Iedera, cu rădăcinile sale bine înfipte, ar putea fi interpretată ca legătura cu trecutul, cu trăirile și experiențele care ne-au modelat și care, uneori, ne învăluie. Poarta e închisă, dar nu uitată – asemenea inimilor care își păstrează fragilitatea sub straturi de tăcere și timp. În final, cel ce vrea să intre trebuie să aibă răbdare, înțelegere și dorința autentică de a descoperi ceea ce se ascunde în spatele ei. O astfel de fotografie spune mai mult decât o simplă poveste; e o invitație la reflecție despre granițele și deschiderile noastre interioare. - A.M.C.
...înconjurat de coroanele depuse cu ocazia ceremonialul militar-religios dedicat Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății - 2024.12.23 În dimineața Ajunului de Crăciun, gândurile mele se îndreaptă cu recunoștință către eroii Revoluției din Decembrie 1989, cei care, prin jertfa lor, ne-au dăruit libertatea de a trăi sărbătorile în pace și demnitate. . Să nu uităm niciodată sacrificiul lor și să ne străduim să cinstim libertatea prin responsabilitate, unitate și respect reciproc.- A.M.C. - Foto
- Este fascinant cum unele lucruri, aparent simple, precum o roabă, o lopată și un târnăcop, continuă să își păstreze relevanța în fața tehnologiilor moderne. Imaginea surprinde un simbol al tranziției: uneltele tradiționale, care par "de când lumea", sunt folosite pentru a pregăti locul unui stâlp modern, parte a unei rețele urbane mai avansate, Aceasta e povestea progresului: nu este un salt brusc, ci o îmbinare între vechi și nou. Sculele rudimentare, în ciuda simplității lor, sunt indispensabile chiar și în proiectele moderne. Ele simbolizează continuitatea și ne amintesc de rădăcinile noastre, în timp ce tehnologia nouă arată dorința de evoluție, de eficiență și de estetică. E o lecție despre complementaritate: nu renunțăm complet la trecut, ci îl folosim ca fundament pentru a construi viitorul. E o invitație subtilă de a privi în jur și de a aprecia cum progresul se scrie zilnic, în detalii mici și aparent banale, dar esențiale.....A.M.C., 2024.11.28
Calea Victoriei - Alei - Trandafiri - "Nu aduce anul ce aduce ceasul"– un proverb ce pare să descrie perfect surprizele vieții. Dar iată, natura își face și ea propriile excepții! Acești trandafiri înfloriți, sfidând înghețul și calendarul, sunt o lecție subtilă despre rezistență și frumusețea momentului. Ei sunt dovada vie că viața are întotdeauna puterea de a ne uimi și de a ne aminti că fiecare clipă poate aduce ceva neașteptat și minunat - 2024.01.03 - A.M.C. -
- Diminețile toamnei – povești din colțuri simple ale vieții Într-o toamnă ce-și pictează zilele cu nuanțe de arămiu, diminețile capătă un farmec aparte. Pe alei acoperite de frunze, un pisic jucăuș își croiește drum, de parcă ar fi un explorator al unui univers de foșnete și culori. Pe lângă blocuri, batătorul de covoare, singuratic în lumina rece a dimineții, devine un martor tăcut al vieți Este o perioadă în care natura își lasă poveștile să fie descoperite în detalii simple, iar omul își amintește, printre pași și priviri aruncate în jur, să fie parte din acest spectacol al timpului ce trece. Toamna nu e tristă; ea doar ne învață să privim altfel trecerea – cu liniște și recunoștință. - A.M.C.
- Micile oaze din jurul blocurilor reflectă grija și respectul locatarilor pentru mediul în care trăiesc. Dimineața, privirea aruncată spre un spațiu verde bine îngrijit aduce un sentiment de liniște și mulțumire, fiind o dovadă clară a unei comunități civilizate. Chiar dacă există și excepții, fiecare pas făcut spre îngrijirea acestor colțuri de natură urbană este o investiție în frumusețea și armonia vieții cotidiene.- A.M.C.
- Privesc fotografia apusului de soare – o explozie de culori puternice și forme ce par desprinse dintr-o lume S.F. Îmi amintesc cât de relativă este realitatea: ochiul uman percepe doar o parte din spectacol, aparatul foto îi adaugă propriile distorsiuni, artiștii plastici o transformă în emoție pură, iar oamenii de știință o descompun în formule și fenomene. Fiecare perspectivă este diferită, dar la fel de valoroasă. Poate că tocmai această diversitate în modul de a vedea lumea este ceea ce face realitatea atât de fascinantă – un apus unic pentru fiecare dintre noi. Și da, sunt sigura că si poeții ar fi de acord cu mine - A.M.C. - 2024.11.21
- Privind pe geam, dimineața, am fost întâmpinata de prima zăpadă, firavă, dar suficientă pentru a mă chema afară. În spațiul verde al blocului, parcă natura încearcă să compenseze austeritatea iernii ce se apropie. Crizantemele galbene, încăpățânate în frumusețea lor târzie, aduc un strop de culoare vie printre frunzele moarte și liniștea gardului viu crescut salbatic, neîngrijit. Decorurile inocente, precum căsuța din copac, zmeul multicolor și soarele desenat, parcă își unesc forțele să aducă optimismul în peisajul comun. Sunt semne că, atunci când există dorință, și un colț al blocului poate deveni un refugiu al frumuseții și al armoniei. - A.M.C. - 2024.11.22
Dimineața începe cu un tablou ce combină liniștea nocturnă cu promisiunea unei noi zile. Luminile artificiale strălucesc timid pe fondul cerului care începe să se lumineze, iar crizantemele galbene, înflorite și pline de viață, aduc o notă de optimism. Contrastul dintre fragilitatea naturalului și lumina urbană accentuează frumusețea detaliilor mici, care transformă banalul într-un moment de contemplare profundă. De pe fereastră, privirea întâlnește această dualitate: un univers simplu, dar bogat în emoție și culoare.- A.M.C. 2024.11.09
- „Noaptea e un sfetnic bun” Expresia ce provine din înțelepciunea populară sugerează că timpul petrecut în liniștea nopții oferă minții claritate și răgaz pentru a lua decizii mai bune. Noaptea simbolizează pauza de la agitația zilei, iar somnul și odihna ajută la limpezirea gândurilor și la găsirea soluțiilor. Se crede că detașarea emoțională și odihna ne permit să vedem problemele dintr-o perspectivă nouă, echilibrată, dimineața. Astfel, multe decizii pripite luate pe fondul oboselii sunt evitate. Au fost ganduri in ceas de noapte... - A.M.C. - 2024.12.17
- Ma gandesc apropo de ceea ce se spune, că pe 13 ianuarie este Ziua Îndeplinirii Viselor... însă uneori, realitatea depășește chiar și cele mai îndrăznețe vise. Apusul surprins de la fereastra mea în această zi a pictat cerul într-un roșu intens, aproape apocaliptic, o atmosferă ce îți taie răsuflarea și te face să meditezi la puterea naturii. Deși fascinant și de o frumusețe rară, un astfel de spectacol nu este ceva ce mi-aș dori să văd mereu – poate pentru că ne amintește că orizonturile roșii, atât de dramatice, poartă uneori promisiunea vântului sau a schimbării. Poate că acesta este mesajul acestei zile speciale: să îndrăznim să visăm, dar să apreciem și echilibrul liniștit al momentelor obișnuite. - A.M.C. - foto Foto 2025.01.08 - Evenimente
- În timp ce orașul nostru se ridică și se modernizează, mai rămân blocuri unde spațiile verzi se lasă pradă neglijenței – un lanț vicios în care lipsa întreținerii îi transformă peisajul într-un depozit de gunoaie. În loc să fie o oază de relaxare, grădina blocului, cu un munte de frunze uscate și mizerii aruncate, devine un peisaj sălbatic, care nu numai că blochează circulația, dar și deprima spiritul comunității. Astfel de imagini, într-o zonă altfel civilizată, ne amintesc că îngrijirea spațiilor publice este esențială pentru calitatea vieții – iar, din fericire, aceste cazuri rămân excepți Ganduri ce deprima.. atunci cand nu exista respect fata de regulile orasului civilizat. - A.M.C. - Foto, 2025.01.31
- Nr.98 - În fiecare zi, când mă întorc acasă, privirea îmi cade asupra grupului de opt mesteceni din apropiere. Înalți, cu trunchiurile ușor înclinate de vânt, acești străjeri albi transformă peisajul obișnuit într-un colț unic de poveste. Astăzi, lumina blândă a toamnei dansa printre ramurile lor, iar spectacolul m-a atras să mă apropii și să-i salut, recunoscătoare pentru frumusețea pe care mi-o dăruiesc mereu. Spre surpriza mea, sub ei mă aștepta un trandafir alb, înflorit cu o eleganță sfidătoare, ca o promisiune că iarna poate să mai aștepte. Acum, în liniștea serii, mă simt împăcată cu gândul simplu și sincer: "E fain și la noi." - A.M.C.
- Copacii desfrunziți de toamnă, cu ramurile întinse spre cer, par să își odihnească povara anilor sub briza răcoroasă. Așa sunt și oamenii, când vârsta le îngreunează pașii, dar le ușurează sufletul. Însă, așa cum fiecare copac își promite în tăcere un nou veșmânt în primăvară, la fel și omul păstrează în inimă promisiunea renașterii – fie prin amintirile ce înfloresc în alții, fie printr-o lumină pe care doar timpul o dezvăluie. Toamna este doar o etapă, o poveste a pregătirii pentru ceva mai frumos și mai adânc. - A.M.C.
În tinerețe, traversam Calea Victoriei din București, pornind din Piața Unirii (unde aveam caminul), spre Piața Buzești, (unde învățam despre arhitectură și construcții). Pe drum, un mic rotisor de kebab dintr-o vitrină îmi atrăgea mereu privirea. Astăzi, la Turda, pe o altă Calea Victoriei, plimbările mele ma poarta zilnic în fața unui rotisor modern, Turkish Doner Kebab, care-mi reamintieste de acele zile. De data aceasta, am oprit. Uneori, trecutul se împletește frumos cu prezentul, iar amintirile capătă gustul nou al momentului. - A.M.C. - Foto
Evenimente - Alegeri - 43Google - A.M.C. dupa ce am votat... - 2024.11.24 Ziua votului este despre responsabilitate și alegeri care modelează viitorul, dar este și despre momentele de liniște și frumusețe care rămân constante în mijlocul agitației. Imaginea celor doi copii jucându-se fără griji, trandafirii care sfidează timpul cu delicatețea lor, biserica albastră și Crucea Glorioasă în miniatură – toate aceste detalii aduc o notă de speranță. Ele ne amintesc că, indiferent de circumstanțe, există un echilibru între tumultul prezentului și promisiunea unui viitor mai bun. Frumusețea vieții și a comunității în care trăim ne oferă punctele de sprijin de care avem nevoie, chiar și în zilele când incertitudinea pare să domine. Pentru că normalitatea este, în sine, un act de credință și speranță. - A.M.C., 2024
- Nu ma calca pe coada! Privirea circumspectă a pisicii, gata să reacționeze dacă o 'calci pe coadă,' îmi amintește de un principiu simplu, dar fundamental: respectul față de inteligența și discernământul celuilalt. Manipularea nu este doar inutilă, ci și profund jignitoare. Este ca o încercare de a mă trata ca pe cineva lipsit de judecată, iar asta spune mai multe despre cel care încearcă să mă manipuleze decât despre mine. Manipularea este o formă de lipsă de respect, iar respectul este fundamentul unei relații autentice între indivizi sau între cetățeni și liderii lor. - A.M.C.
În forfota de la ieșirea școlii, micii școlari, asemenea ghioceilor ce vestesc primăvara, își fac loc în lume, protejați de grijile părinților și bunicilor care le sunt stâlpi de sprijin. Acești copii, atât de fragili acum, poartă în ei promisiunea unui viitor luminos, așa cum natura veghează cu răbdare asupra fiecărei semințe ce va deveni cândva copac. Fiecare copil este o minune, iar lumea din jurul lor pulsează de grijă și speranță. - A.M.C. - Foto,2025.01.08
- Calea Victoriei-Parcul din MR.I- Str. Rapsodiei - Nr.1 - Scoala Gimnaziala "Avram Iancu" - - Alegeri .
- O zona a celor mici, unde copiii își fac primii pași spre cunoaștere, o scoala unde adevărul e predat în forma lui pură, ca o lecție de bază pentru viață. Dar pe măsură ce creștem, adevărul se întâlnește cu lumea intereselor, a interpretărilor și a circumstanțelor, devenind uneori un puzzle al realității. Adevărul trunchiat, interpretat după bunul plac, devine mai periculos decât necunoașterea sa, căci transformă educația dintr-un ghid al vieții într-un joc de umbre. Poate că lecția cea mai importantă pe care trebuie să o învățăm, atât ca elevi, cât și ca adulți, este să păstrăm sinceritatea față de noi înșine și față de ceilalți, pentru ca adevărul să nu devină o unealtă a manipulării, ci un fundament al înțelegerii. - Un gand pe care-l urmez in ceea ce fac, un gand ce l-am pus in cuvinte pentru prieteni - A.M.C. - Foto - 2025.01.16
Calea Victoriei - linkuri
- Nr.100, 100B, bloc B120 - 3Google, 12Google, 33Google - I.L.T. 1, 2, - A.M.C. - Decoratiuni de Craciun -
O imagine din vitrina ce sugereaza inocența și sinceritatea relațiilor umane, Diminețile ar trebui să înceapă cu respect, prietenie și gesturi sincere. Așa cum copiii oferă un sărut plin de puritate, să ne amintim că în fiecare zi putem răspândi bunătate și încredere în jurul nostru. - A.M.C. 2024.12.11. Foto
Calea Victoriei - linkuri
Biserica Ortodoxa - "Invierea Domnului" - 3Google, 12Google, 18Google, 23Google, 33Google - I.3Google, - biserici.org - I.L.T. - F.T., 1, 2, 3, - A.M.C. - Calea Victoriei,nr.31 -
Ganduri. cu incarcatura grea adunate in timp.. .. O realitate tristă, dar relevantă: de-a lungul istoriei, oamenii, indiferent de confesiune, au fost adesea puși în situații imposibile, forțați să facă alegeri grele pentru a supraviețui sau pentru a-și proteja comunitatea. Istoria ne-a pus pe toți la încercare, iar ceea ce ar trebui să ne unească este conștientizarea suferințelor comune și a luptei noastre pentru păstrarea identității și credinței. Sfințenia nu se măsoară în confesiuni, ci în unitate, iubire și respect reciproc. Gandul se rezuma la o singura idee. "să privim dincolo de diferențe și să ne amintim că, în esență, suntem un singur popor, purtând aceeași dorință de libertate, credință și demnitate." - A.M.C. - Foto, 2025.01.04
Calea Victoriei - linkuri
Nr. 39 - FunShop Park - Str. Univers, Nr.21 - 18Google, 23Google, 43Google - A.M.C. - Str. Univers Nr.21 - linkuri
Un loc modern și practic, unde poți savura o cafea, în timp ce îți încarci bateria mașinii electrice sau pur și simplu te relaxezi. O oază de revigorare nu doar pentru șoferi, ci și pentru cei care apreciază un cadru plăcut și posibilitatea de a face cumpărături necesare gospodariei. - A.M.C. - Foto
Calea Victoriei - linkuri
Pe pista de biciclete, viața e plină de surprize! Bicicleta fără motor își așteaptă si ea cuminte locul în poveste, în timp ce trotineta cu motor e gata să accelereze spre viitor. Dar ce să vezi? Pe pista special amenajată, pietonii își revendică teritorii! 🤔 Să fie o confuzie urbană sau doar dorința de a merge pe ''calea cea dreaptă 🙂 '? Dimineața asta îmi aduce un gând: cine are dreptate? Biciclistul, trotineta sau pietonul? Până găsim răspunsul, hai să ne bucurăm de soare și să ne amintim că, pe drumurile vieții, respectul și un zâmbet fac loc pentru toată lumea! Conform Codului Rutier din România, A.M.C. - Foto
bicicleta este un vehicul, iar biciclistul este considerat un conducător de vehicul (termenul oficial), dar nu un „șofer” în sensul strict al termenului. - trotineta electrică este considerată vehicul, dar conducătorul ei nu este șofer în sensul clasic al cuvântului. De ce? Pentru că trotinetele electrice nu necesită permis de conducere, așa cum necesită autoturismele sau motocicletele. Cu toate acestea, "șoferul" trotinetei electrice are obligația de a respecta regulile de circulație, exact ca oricare alt participant la trafic, deci este un "sofer" în miniatură. 😊 Așa că putem spune că e o versiune relaxată de șofer... unul pe două roți, dar cu mai puține griji birocratice! … A.M.C. - Foto
Calea Victoriei - linkuri In ceata
Intrebarea care se pune este: cum alegem să navigăm prin cețurile vieții? Acceptăm să ne lăsăm ghidați de umbrele altora sau căutăm propria noastră lumină?......... A.M.C. - Foto, 2024.01.27, Cum e vremea, Alegeri
Str. Andrei Muresanu - linkuri
Andrei Mureșanu (1816-1863), cunoscutul poet și autor al poeziei „Deșteaptă-te, române!”, nu are o legătură de familie cunoscută cu Teodor Murășanu (1891-1966), profesor, scriitor și publicist român din Turda. Deși ambii au contribuit semnificativ la cultura românească și împărtășesc același nume de familie, nu există dovezi sau înregistrări istorice care să ateste o legătură de rudenie între ei. - ganduri transformate in cuvinte - 2024.11.01
- Rudolf, călăuzitorul magic al Moșului, prinde viață în ipostaze moderne – de la chitara ce animă sărbătorile, pe platforma unei masini în căutarea locului perfect pentru decor, devenind un simbol vesel al spiritului de Crăciun. O combinație între tradiție și amuzament care aduce zâmbete în orașul nostru! - A.M.C. 2024.12.18 - Foto
- „Toate drumurile duc acasă” Expresia este o reinterpretare populară a proverbului latin „Omnes viae Romam ducunt......” .A.M.C.
- Astăzi, 24 ianuarie, sărbătorim Unirea Principatelor Române, o zi a unității, a bucuriei și a speranței împărtășite. Cu gândul la "ieri" când soarele strălucea peste digul Arieșului, îmi doresc ca și astăzi să fie la fel de luminos. O zi însorită îndeamnă la mișcare, la întâlniri, la celebrarea unui trecut care ne unește. Este o sărbătoare a comunității, a oamenilor care își amintesc că puterea vine din împreună. Așa cum razele soarelui topesc gheața, tot așa sărbătorirea în aer liber, cu zâmbete și voie bună, poate încălzi sufletele tuturor. Hai să nu rămânem în casă, să ieșim și să ne bucurăm de această zi care aparține fiecăruia dintre noi! Ganduri matinale exprimate in cuvinte scrise, in zi de sarbatoare.. Str. Constructorilor, dig - 2025.01.11 - A.M.C. - Foto - Evenimente
- "Necunoscutul starneste teama ! " replica din film... O reacție firească a minții în fața a ceea ce nu poate controla sau înțelege. Fie că e vorba de drumuri neumblate, de întrebările fără răspuns care au dat naștere religiilor, sau de imprevizibilul naturii umane, teama devine un scut al precauției. Ne temem de ce nu cunoaștem, dar poate că tocmai necunoscutul ne obligă să căutăm, să ne depășim limitele și să descoperim. Iar uneori, teama cea mai mare nu vine din întunericul din afară, ci din necunoscutul din ceilalți—și chiar din noi înșine.- A.M.C. - Foto.dialog, 2025.02.20
Un arțar tânăr, îmbrăcat în frunze portocalii ce se desprind ușor, aduce un strop de culoare în curtea colegiului. Pare să își ia rămas-bun cu seninătate, știind că primăvara îl va readuce aici, la fel ca pe elevii care pășesc, an de an, pe aceliasi alee. Într-un fel, arțarul și școala își împărtășesc ritmul: fiecare ciclu e o promisiune reînnoită, o continuitate vie în mijlocul schimbării. Parcul Colegiului National Mihai Viteazul te inspira la meditatie - A.M.C. - 2024.11.01
- La colțul străzilor Gheorghe Lazăr și Lucreția Murășianu, aproape de vechea Stradă a Sirenei, își face apariția neîncetată Iulișca (Fallopia japonica), planta periculos de invazivă, îndrăgită doar de albine. Betonul a acoperit pământul, dar nu a putut opri această forță a naturii, care răsare, aparent din piatră seacă, într-o explozie de culori atrăgătoare. E o luptătoare înfricoșător de frumoasă, căutând mereu o cale de a învinge constrângerile orașului și de a reînvia exact acolo unde a fost alungată - A.M.C. - 2024.11.01 - Iulişca (Fallopia japonica sau Polygonum cuspidatum)-13Google, 16Google, 17Google, A.M.C
- Pe măsură ce înaintezi în vârstă, strada în pantă care duce spre intrarea cimitirului pare să devină mai lungă, iar urcușul tot mai abrupt. Totuși, fiecare pas, deși tot mai greu, devine un omagiu adus celor care ți-au dat viață și ți-au călăuzit drumul. Efortul acesta, modest și firesc, e în sine un gest de recunoștință și o amintire vie a legăturilor care dăinuie dincolo de timp. Str. Gheorghe Lazar - A.M.C. 2024.11.01
- Prima școală română ortodoxă de pe Str. Gh. Lazăr nr. 25, Cladire construita in perioada protopopului Jovian Murășianu, inaugurată în septembrie 1904. rămâne o mărturie a unui ideal simplu și esențial: formarea omului, dincolo de instinctul său primar, ca membru civilizat al societății. Educația și credința și-au dat mâna în acest loc pentru a călăuzi caracterele, făcând diferența între rău și bine. Aici, în această clădire cu suflet istoric, s-a plantat sămânța unui viitor în care valorile au fost îngrijite și crescute, una câte una, până au înflorit în generații întregi. Str. Gheorghe Lazar, Nr.25, Protopopiatul Ortodox Roman. Sala de conferinte. - A.M.C. - 2024.11.01
- Coborând Dealul Cimitirului, după o întâlnire tăcută cu trecutul, ajungi pe Strada Gheorghe Lazăr, unde intersectezi viața vibrantă a străzii Andrei Șaguna. Case cochete, proaspăt zugrăvite, turlele bisericilor și forfota neîntreruptă a mașinilor îți aduc sufletul înapoi în prezent. Realitatea orașului te primește cald, ca o îmbrățișare care îți amintește, cu bucurie, că încă ești parte din această poveste - A.M.C.
- Trecutul ce rămâne viu prin memoria locului Aproape de biserica pe care au ctitorit-o cu atâta dăruire și dragoste pentru comunitate, odihnesc personalitățile familiei Rațiu, cei care, prin faptele lor, au scris pagini importante din istoria acestui oraș. Mormintele lor, păstrate cu respect și grijă în spatele bisericii, completează armonios ansamblul sacru, fiind o mărturie a unui trecut plin de semnificații. Biserica, indiferent de ritul pe care îl îmbrățișează astăzi, poartă în zidurile sale amprenta generozității și devotamentului ctitorilor săi. Parohia a rămas aceeași, iar enoriașii au continuat să pășească pe acest drum al credinței, punând în slujba bisericii eforturi morale și materiale. Schimbările istoriei, oricât de controversate sau dureroase ar fi fost, nu pot umbri valoarea simbolică a acestui loc și respectul pe care îl datorăm celor care l-au construit. Astăzi, întreaga zonă, cu mormintele, biserica și parcul ce o înconjoară, beneficiază de o atenție deosebită, semn că istoria este prețuită și păstrată cu grijă. Copacii toaletați, spațiul reamenajat, toate acestea sunt semne ale unei continuități a respectului față de trecut. În fața mormintelor ctitorilor, gândurile mele se îndreaptă spre recunoștință și apreciere. Ei au fost nu doar ziditori de locașuri sfinte, ci și purtători de valori și tradiții care continuă să dăinuie. Fie ca locul lor de odihnă să rămână mereu un spațiu de reflecție și pace, iar contribuția lor să fie un far de lumină pentru generațiile care vin. - Biserica Ratestilor, morminte - A.M.C. - Foto dialog
Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”. Parohie Turda Veche. "Biserica Ratestilor" de pe Str. - Gheorghe Lazar Nr. 17-19 - 2025.01.25 . Iconografia ortodoxă reprezintă teologia vizuală – o artă liturgică ce face vizibilă învățătura credinței prin imagini și culori. Renovarea picturii din Biserica Parohiei din Turda Veche nu este o simplă repetiție, ci o aprofundare teologică și artistică, care respectă erminia – acele manuale de pictură ce asigură unitatea stilistică și ideologică specifică tradiției ortodoxe. Astfel, deși odinioară biserica era de cult greco-catolic, astăzi, prin lucrările pictorilor de seamă și ale meșterilor sculptori, iconostasul și celelalte elemente din lemn devin o veritabilă operă de artă, care redă viața Mântuitorului, a Maicii Domnului și a sfinților, reamintindu-ne că tradiția vie a Bisericii se reînnoiește mereu. - A.M.C. - Foto, 2025.01.29
Mi se pare o problemă foarte importantă legată de claritatea și corectitudinea denumirilor străzilor, mai ales când acestea sunt dedicate unor personalități. Lipsa unei explicații pe plăcuțe: anul nașterii și decesului, alături de o scurtă descriere a contribuției persoanei – poate duce la confuzii și la pierderea memoriei colective. Această practică, deja aplicată în orașe mari ca, Cluj-Napoca și Timișoara, ajută nu doar la educarea publicului, ci și la evitarea confuziilor. - A.M.C.
- Cele două scări în spirală, înălțându-se grațios spre balcoanele bisericii, par a simboliza căile sufletului către lumină. Fiecare pas, deși strâmt și uneori anevoios, devine un act de credință și încredere că rugăciunea ajunge acolo unde trebuie. Ele ne amintesc că înălțarea, fie ea fizică sau spirituală, necesită răbdare, concentrare și puterea de a păși înainte, chiar și atunci când drumul pare greu.. Treptele acestea, ce urcă printre morminte, par a fi un drum simbolic între lumi, un loc de reculegere și de apropiere de amintirea celor dragi. Fiecare pas e o întâlnire tăcută cu cei ce-au fost, un omagiu adus sufletelor ce dăinuiesc în lumina eternă. În tăcerea solemnă a cimitirului, pașii devin rugăciuni mute, iar scările, un pod spre liniștea adâncă a celor plecați. - A.M.C, 2024
- Troițele de la răscruci de drumuri și cele din curțile bisericilor, deși au o bază comună în spiritualitatea creștin-ortodoxă, exprimă aspecte diferite ale credinței. Primele au un rol mai pragmatic și protector, integrându-se în viața cotidiană a călătorilor, în timp ce celelalte reflectă dimensiunea liturgică, comunitară și comemorativă a credinței creștine. Ambele sunt o punte între om și divinitate, adaptate nevoilor și contextului în care sunt amplasate............Pag. A.M.C.
- Mături:
Mătura a fost dintotdeauna o prezență de nădejde în gospodării. Pe vremuri, când gazda pleca de acasă, nu încuia ușa cu trei zăvoare și nici nu monta alarmă cu senzori de mișcare. Nu, nu! Se rezolva totul mult mai simplu: o mătură pusă de-a curmezișul în fața ușii anunța clar și răspicat – „Nu e nimeni acasă, veniți mai târziu!” Și, culmea, nimeni nu îndrăznea să treacă de ea! Dar vremurile s-au schimbat… Acum, dacă vezi o mătură la intrare, nu mai înseamnă că proprietarul e plecat, ci că magazinul e deschis! Da, da, la bloc, lângă ușa unui mic magazin de cartier, o mătură stă mândră, parcă spunând: „Intră, avem de toate! Și dacă nu găsești ce cauți, măcar ai la ce da cu ochiul!” Desigur, aspiratoarele au venit și i-au furat măturei gloria, dar ea nu se lasă! O mai găsești prin colțurile caselor, la îndemână pentru firimiturile rebele sau pentru acele momente când ai nevoie de un ajutor rapid. Și nu doar atât! Legenda spune că o mătură lăsată după ușă alungă spiritele rele. Oare o fi adevărat? Nu se știe sigur, dar dacă te temi de ghinion, mai bine o păstrezi acolo, in casa ! Așa că, fie că e strajă, semn de „deschis” sau eroină de ultim moment în lupta cu firimiturile, mătura rămâne un personaj important în povestea gospodăriilor. Poate că nu mai e în prim-plan, dar nu s-a lăsat dată la o parte - A.M.C. - Foto si info Pag din 2025.01.11
- Astăzi, pașii ne poartă pe Strada Libertății, unde modernitatea orașului prinde contur cu fiecare detaliu: pomii tineri, plantați cu grijă, parcă simbolizează ascensiunea și continuitatea. Lumina soarelui, atât de generoasă, ne însoțește ca o mângâiere optimistă, insuflându-ne credința că drumul pe care mergem – al orașului, al comunității, al nostru – este cu adevărat cel bun. - A.M.C.- 2024.11.04
- Dovada că ne aflăm într-un centru urban și nu într-o junglă este faptul că natura verde este plantată și dirijată de om, creând un frumos armonios, modern, și apropiat de civilizație. Nu o pădure sălbatică adusă în oraș, așa cum uneori se întâmplă în spațiile verzi întreținute mai puțin de unii locatari. Aleg întotdeauna civilizația, căci ea reprezintă ordinea și frumusețea aleasă, nu haosul întâmplător. - A.M.C.
- De-a lungul Străzii Libertății, arborii care îmbracă acum această arteră aduc un suflu de prospețime și diversitate. Merii japonezi și corcodușii roșii ornamentali, deja familiari, și-au câștigat locul în peisajul urban, dar noii artari roșii (Acer freemanii), plantați recent, par să promită o spectaculoasă transformare a atmosferei. Acești tineri copaci, cu frunzele lor de un roșu intens ce va străluci în lumina toamnei și va contrasta cu verdele primăverii, sunt un antidot perfect pentru rigiditatea betoanelor și caramizilor care domină zona. Împreună, creează un colț de natură organizată, un decor dinamic și viu, care invită trecătorii să își ridice privirea și să aprecieze frumusețea unui oraș în continuă evoluție. Aceste inițiative demonstrează cum un simplu gest, precum plantarea unor copaci, poate umple spațiile urbane cu optimism și culoare, dând tonul unui oraș care își dorește să fie nu doar funcțional, ci și frumos - A.M.C.
Excepțional! Este evident că această expoziție „Anotimpuri” este mai mult decât o simplă colecție de fotografii, este o adevărată introspecție asupra vieții, a trecerii timpului și a legăturii profunde dintre om și natură....... - A.M.C. - Video, Facebook, - Video si info, 44Google 2025.01.13
este o confesiune creștină protestantă cunoscută..... - A.M.C
- Intre blocuri pe Str. Rapsodiei - 2024.12.28 ❤ - Ganduri din tot sufletul, puse in cuvinte. O astfel de imagine spune multe despre sufletul celui care a creat acest „pod al libertății feline”. În spatele unei simple scărițe stă o poveste caldă, o legătură tăcută între om și natură, între dorința de companie și respectul pentru libertate. Poate că pisica nu înțelege „regula” impusă de om, dar urmele ei discrete pe treptele improvizate vorbesc despre o încredere reciprocă, un dans al întâlnirii și al plecării. Este un colț de lume care ne amintește că adevărata grijă înseamnă să oferi, fără să obligi, și că uneori, micile gesturi ascund marile iubiri. Acolo, între blocuri, într-un spațiu verde îngrijit cu dragoste, un om și o pisică par să fi găsit echilibrul între apropiere și libertate. Și poate că regula nu contează atât de mult. Contează doar că „omul încearcă” să aducă puțină armonie, chiar și într-un loc atât de neașteptat. - A.M.C. -
cel mai bine este să consumi cafeaua după ce ai mâncat ceva ușor, pentru a susține o digestie echilibrată și a evita fluctuațiile bruște ale energiei. - A.M.C.,2024
Zicala „Pisica blândă zgârie rău” poate reflecta o realitate complexă a relațiilor interumane, fie la nivel personal, fie social. În viața de zi cu zi, la bloc sau în comunități mici, oamenii aparent liniștiți sau de bună credință pot surprinde prin gesturi neașteptate atunci când interesele lor sunt amenințate. Extins la sfera politică, acest proverb capătă valențe profunde: promisiunile sau atitudinile blânde din campanii pot ascunde strategii aliante cu foști dușmani, dezvăluind o realitate mai pragmatică, dar mai puțin principială. Alegerea devine, astfel, un risc asumat.
"Ad se ipsum” (sau „Către sine însuși”) titlul tradițional atribuit colecției de reflecții filozofice scrise de Marcus Aurelius, cunoscută și sub numele de Meditații. (Iubesc internetul..) - A.M.C. - 2024.12.13 - - Foto
Stau si ma tot gandes... ma intreb retoric ..decat atatea amenintari, vorbe, proteste.. Nu ar fi mai indicata o dezbatere publica intre cei doi candidati? Dupa care fiecare sa decida dupa cum crede de cuvinta. Democratic! Ganduri in cuvinte..... O dezbatere publică între cei doi candidați ar fi, fără îndoială, o oportunitate excelentă pentru alegători de a evalua nu doar ideile și planurile acestora, ci și abilitatea lor de a comunica, de a răspunde la provocări și de a-și susține punctele de vedere într-un mod argumentat și transparent. Aceasta ar înlocui o mare parte din zgomotul mediatic, zvonurile și atacurile personale. Astfel de dezbateri sunt o practică obișnuită în multe democrații, tocmai pentru a le oferi cetățenilor un context clar și direct pentru a-și forma opinii. Mai mult, o dezbatere bine moderată poate evidenția diferențele de viziune și competență, ajutându-i pe alegători să facă o alegere mai bine informată. E vorba de viitorul nostru, al familiei noastre... Nu-i de gluma... Singura, cu gandurile mele pe o banca in spatiul verde al blocului vecin . Leaganul din apropiere imi trezeste constiinta.. si dorinta de bine pentru toti la fel. In 1990 s-a putut acum Nu? - A.M.C.
- Str. Rapsodiei -„Fiecare copac își are umbra lui pe pământ” o vorba fara un autor anume folosita des ca o semnificație profundă, ce sugerează unicitatea fiecărui individ și influența specifică pe care o are asupra lumii. La fel ca si umbra copacului fiecare om lasă o amprentă unică asupra lumii, chiar și în cele mai simple moduri. - A.M.C.
Dacă vreau să înțeleg comportamentul unei pisici, nu întreb un câine. Tot așa, dacă vreau să cunosc cu adevărat o persoană, o ascult pe ea, nu părerile altora. În lumea noastră de astăzi, poate ar trebui să ne amintim să judecăm mai puțin și să ascultăm mai mult. Pentru că fiecare are propria poveste și propriul drum. - A.M.C. - foto
Există o legătură simbolică între soldățelul de plumb din povestea lui Hans Christian Andersen și cei folosiți ca decor, în perioada sărbătorilor...A.M.C.
- În spatele fiecărei figurine sau jucării din pluș, aparent atât de simplă, se ascunde un univers de imaginație și măiestrie. - A.M.C.
- "Aibun simt si inchide usa" mesaj afisat pe usa de la intrare consider ca are o tentă jignitoare - A.M.C.
- Băncile așezate cu grijă sub umbra copacilor, atent aleși pentru farmecul lor schimbător, devin refugii ideale în orice anotimp: - A.M.C.
- Nr. 1 - Vila . Reabilitarea acestei vile este mai mult decât un proiect de conservare arhitecturală; este o reinvestire în identitatea istorică a orașului. Clădirea poate deveni un simbol reîmprospătat al valorii patrimoniului local, conectând trecutul de epoca sa modernă cu viitorul turistic și cultural al Turzii. Fiecare pas în restaurare aduce speranța redescoperirii unui farmec pierdut al orașului, ce așteaptă să fie integrat din nou în circuitul cotidian al comunității. - A.M.C.2024 - comentariu intreg pe pag.de blog a vilei
După o noapte de chef și voie bună, o plimbare prin liniștea parcului poate fi cel mai bun remediu pentru a te reconecta cu realitatea. Sub razele blânde ale soarelui dimineții, promisiunea unui nou început prinde contur. Chiar și fără motivul unei petreceri, o astfel de dimineață în parc îți oferă bucuria simplă de a te regăsi - A.M.C. - 2024.12.23 - Foto
- ....Dintre Români are o justificare solidă din punct de vedere sentimental Un astfel de nume vorbește despre o legătură profundă între biserică și comunitate, nu doar despre poziționarea ei într-un anumit loc. - A.M.C. - Foto, dialog - 2025.02.02
Arta - linkuri
Elemente decorative diverse - linkuri
- În preajma sărbătorii Nașterii Domnului, orașul se îmbracă în lumină și culoare, iar decorurile laice, cum sunt cele dedicate lui Moș Crăciun, aduc o atmosferă caldă și veselă, completând bucuria spirituală a Crăciunului. Această armonie dintre tradiția creștină și elementele festive laice ne poate uni, ele ne ofera fiecăruia prilejul de a celebra în felul său. Ornamentele din parc nu doar împodobesc spațiul, ci devin o invitație la reflecție și comuniune, marcând magia sărbătorilor într-un mod accesibil și plin de farmec pentru toți..- A.M.C.
Urbanism - linkuri
"Despre cum înțelegem civilizația..." Privesc fotografia unui spațiu verde dintre blocuri. Totul este armonios: câteva bănci așezate cu grijă, vegetație bine îngrijită, un colț ce inspiră liniște și respect – un echilibru între om și mediu. Un loc în care să te oprești, să te odihnești și să-ți regăsești pacea. Și totuși, gândul mă poartă spre alte locuri, unde civilizația pare să aibă o altă înfățișare. Bănci amplasate la intrările blocurilor, încărcate nu doar de oameni, ci și de resturi: chiștoace de țigări, ambalaje, mâncare lăsată la întâmplare. Sub bănci – un depozit improvizat de gunoaie, cutii fragile care se prăbușesc sub greutatea nepăsării. În loc să inspire siguranță, aceste spații devin o reflexie a haosului, a leneviei de a te deplasa câțiva pași până la un loc special amenajat pentru deșeuri. Două lumi, două viziuni asupra civilizației. Una care respectă și întreține frumosul, cealaltă care se scufundă în propria neglijență. Poate că nu spațiul în sine face diferența, ci oamenii – gusturile, alegerile și modul în care fiecare înțelege să trăiască alături de ceilalți. Ganduri in cuvinte, "Prietenii" stiu de ce... - A.M.C. 2025.01.11- Foto
O bancă în parc îmi amintește de bancul „Ce faci, bade? Stai și te gândești?” – „Ba, numa' stau…” Zâmbesc, dar gândul mă duce la replica din filmul de aseară: „Dacă trebuie să alegi, te alegi pe tine.” Un adevăr incomod: în fața pericolului, omul reacționează adesea la fel ca orice altă ființă vie, punându-și propria viață mai presus de orice. - A.M.C. - Foto, dialog, 2025.02.19 - Film
🔹 Marchiza este un acoperiș fix, de obicei înclinat sau arcuit, amplasat deasupra unei uși sau ferestre, având rol decorativ și funcțional. Se confecționează frecvent din metal și poate avea sau nu inserții de sticlă. 🔹 Copertina, pe de altă parte, este de regulă un acoperiș mai simplu, extensibil sau fix, fără accent pe elementele decorative. Este întâlnită mai des în scopuri practice, cum ar fi protejarea intrărilor sau ferestrelor de soare și ploaie." - A.M.C. - foto si dialog info 44Google
- Porti, garduri si alte elemente decorative - 14Google(bolovani) - 29Google - A.M.C. -
- Acest obiect, bătătură de ușă sau ciocănitoare de ușă (în engleză, door knocker). este un element tradițional de feronerie folosit pentru a anunța sosirea unui vizitator, de înainte de apariția soneriilor.- - A.M.C. - foto si info
- "Curățenia este mama sănătății" – o înțelepciune tradițională, prezentă în multe culturi, care afirmă că un mediu curat este esențial pentru prevenirea bolilor și pentru a trăi într-o societate civilizată. Pe pista noastră de biciclete, aceasta se transformă într-o adevărată operă de civilizație. Fiecare jet de apă, fiecare gest de îngrijire, ne amintește că un spațiu curat este nu doar sănătos, ci și o expresie a unei societăți evoluate, unde estetica și bunăstarea merg mână în mână.- A.M.C. - Foto. 2025.01.31
Ape si Poduri - Raul Aries...
- Un peisaj de pe malul Arieșului, înveșmântat în culori ruginii dar susținut de copaci vigurosi și falnici, reflectă frumusețea și reziliența naturii. Este o privire care amintește că tot ceea ce ne înconjoară – fie viu, fie inert – are o poveste mai profundă decât ceea ce se vede. Natura este mai mult decât o simplă combinație de elemente chimice; ea este o manifestare a vieții, o sursă de inspirație și un simbol al continuității. Omul, spre deosebire de alte creații ale naturii, s-a detașat de simpla materialitate. Cu gândurile, sentimentele și capacitatea de a crea și de a celebra, el aduce un sens superior existenței. Este tocmai această abilitate de a reflecta, de a celebra frumusețea zilelor speciale – așa cum este dubla sărbătoare de astăzi – care oferă un scop vieții, transformând-o dintr-o simplă succesiune de evenimente într-o poveste plină de semnificație.
Un astfel de gând matinal este o invitație să prețuim atât natura, cât și ceea ce o face unică: relația noastră cu ea, capacitatea noastră de a o contempla și de a sărbători viața în toate formele ei. - A.M.C.
Numa zic... Semnele de circulație nu sunt puse la fiecare pas, dar asta nu înseamnă că legea se oprește unde nu e indicator! A respecta regulile nu e o opțiune, ci o necesitate—pentru siguranța tuturor. Până și cel mai experimentat pieton ar trebui să știe că strada nu e o curte personală! Unde-i lege, nu-i tocmeală. Oriunde, oricând, pentru oricine. 🚦😊 Unele reguli sunt ca umbrelele – nu te protejează dacă nu le folosești! 🚦 Dar unii oameni sunt convinși că străzile sunt ale lor și că mașinile sunt doar niște musafiri nepoftiți. Traversatul ‘la inspirație’ poate fi un sport extrem… doar că fără medalie! 🏅” Ganduri in timp ce asteptam autobuzul... pe Calea Victoriei - 2025.01.29 - A.M.C. - Foto,info
Evenimente - linkuri
Cand "geții erau confundați cu goții, iar dacii identificați cu danii" - sursa citat, romanialiterara , comentariu R.C. - Foto
- "Insulta este declarația înfrângerii." Gândindu-mă la aceste cuvinte, îmi vine în minte imaginea pisicuței care a găsit un petec de soare. Stă liniștită, absorbită de căldura razelor, fără nici o grijă. Dar dacă o deranjezi, își arcuiește spatele și își scoate ghearele, ca să-și apere liniștea. La fel și omul: atunci când simte că-i sunt amenințate interesele sau fragila lui siguranță, reacționează uneori necugetat, atacând. Nu e altceva decât un semn al slăbiciunii, al înfrângerii pe care o ascunde sub vălul insultelor. Adevărata forță stă în a rămâne liniștit în propriul petec de soare, fără să aluneci în umbrele atacului nejustificat. Ganduri in cuvinte legate de citatul preluat de pe net . Mi-a placut. Imagine de pe Str. Rapsodiei, intre blocuri - A.M.C. - sursa citat Calin Georgescu Realitatea.net - Ganduri - Ce spun altii - 1Google, 16Google, 17Google, 31Google - A.M.C - A.M.C. - Foto
Manipulare jignitoare - Foto, Pagina, R.T.2025.01.27
- Un gest de profund respect pentru faptul de a aduce în atenția publicului aceste mărturii despre preoții ortodocși care au suferit sub regimul comunist. Ei nu au fost doar slujitori ai altarului, ci și purtători de lumină și adevăr, mărturisitori ai credinței într-un timp al întunericului și al fricii...... - A.M.C. foto.info, 2025.02.06
Un câine impozant, stăpân al străzii, simbol al unei conviețuiri tăcute și pline de respect. ...... pe pag. -
Pasari - 1Google, 16Google, 17Google, 27Google - I.L.T , A.M.C.„Dacă vrei să fii iubit, iubește” („Si vis amari, ama”) - A.M.C. - sursa info Facebook
Este o expresie profundă despre reciprocitatea iubirii și necesitatea de a oferi dragoste pentru a o primi în schimb.. Se stie ca pasarile in majoritatea lor sunt monogame intelegand prin aceasta particularitatea masculului de a curta, un anumit interval de timp, și a se împerechea cu o singură femelă. Ganduri transformate in cuvinte: „Si vis amari, ama”... Ideea poate fi extinsă in relatiile de prietenie la oameni. Prieteniile autentice se bazează pe reciprocitate, pe un schimb sincer de afecțiune, respect și sprijin. Dacă doar unul dintre cei implicați oferă, iar celălalt doar primește fără a întoarce gesturile sau sentimentele, relația devine dezechilibrată și, în cele din urmă, fragilă. A iubi înseamnă a te deschide, a oferi fără a aștepta imediat ceva în schimb, dar într-o prietenie adevărată acest „circuit al iubirii” se închide natural, fiecare aducându-și contribuția. E un dans între doi oameni care aleg să se sprijine reciproc, să crească împreună și să învețe unul de la celălalt. Astfel, „Dacă vrei să fii iubit, iubește” devine mai mult decât o invitație la a oferi iubire, este și o rețetă pentru relații de prietenie trainice, în care fiecare parte se bucură de darul celuilalt. Este o postare si un gand prin care doresc in subconstientul meu sa le multumesc celor care mi-au fost aproape de sarbatori. - A.M.C. . - 2024.12.31 - Foto
„Nimeni nu știe nimic. Eu știu că nu știu.” o replica din film.
Un om a presărat firimituri, iar păsările s-au adunat fără să știe de ce, fără să-și pună întrebări. Pentru ele, hrana a apărut pur și simplu, ca o întâmplare a zilei. Omul, însă, a gândit, a decis, a făcut un gest conștient. Diferența dintre noi și lume stă tocmai aici: în capacitatea de a înțelege dincolo de nevoie, dincolo de moment. Și totuși, chiar și oamenii, în tumultul vieții, uită uneori să vadă dincolo de firimituri.„Nimeni nu știe nimic. Eu știu că nu știu.” – o recunoaștere a limitei, dar și primul pas spre înțelegere.....- A.M.C. - Foto.2025.01.20, Film
Conifere - brad
Legenda bradului Când a venit prima toamnă, o pasăre mică și rănită, cu aripa ruptă, a cerut adăpost de la mai mulți copaci. Stejarul și fagul au refuzat-o, temându-se pentru resursele lor. Doar bradul, generos și plin de compasiune, i-a oferit un loc pe ramurile sale. Iarna a sosit, dar frunzele bradului au rămas verzi. Dumnezeu, impresionat de bunătatea bradului, a poruncit vântului să nu-l atingă niciodată, răsplătindu-l pentru generozitatea sa. Legenda transmite o frumoasă lecție despre bunătate, altruism și recompensele divine pentru faptele bune.- A.M.C. - sursa info Facebook Iubesc viata... - Foto - Scuar Calea Victoriei
- Galbenele (Calendula officinalis)- Diminețile nu sunt doar despre cafea.... A.M.C.
Ghiocei din spatiul verde al blocului - 2025.01.30 Se spune că o floare nu aduce primăvara, dar fiecare ghiocel care răsare mă contrazice. Poate că nu e nevoie de mulți pentru a schimba ceva, ci doar de cineva care să aibă răbdarea să înceapă. Primăvara e aproape—și uneori chiar începe cu un singur ghiocel! . „Cu o floare nu se face primăvară” Proverbul își are originea în înțelepciunea populară și este întâlnit în mai multe culturi, având un echivalent celebru în latină: "Una hirundo non facit ver", atribuit filosofului Aristotel. Sensul său este că un singur semn bun nu este suficient pentru a schimba o situație sau pentru a aduce o transformare majoră. Ganduri, ganduri in cuvinte. - A.M.C. - Foto
- Dovleacul, pe cât de obișnuit pare în grădinile și piețele noastre, ascunde o poveste culinară fascinantă. De exemplu, știai că în unele culturi, el este considerat un simbol al abundenței și al renașterii?..... A.M.C.
- Iedera - Este în natura iederii să se cațere pe orice suport solid în căutarea luminii soarelui - A.M.C.
- Nandina, "bambusul sfânt" - este o plantă originară din Asia de Est, care impresionează prin frunzele sale decorative și fructele roșii vibrante. Denumirea comună este oarecum înșelătoare, deoarece Nandina nu este un bambus adevărat, ci face parte din familia Berberidaceae. Este însă asociată cu bambusul datorită aspectului său zvelt, cu tulpini grațioase și frunze asemănătoare. Cât despre „sfințenie,” acest epitet vine din semnificația simbolică pe care planta o are în culturile asiatice, în special în Japonia și China. În aceste regiuni, Nandina este plantată adesea în grădini sacre și în apropierea templelor, fiind considerată un protector împotriva spiritelor rele și un simbol al purificării și norocului. Deși numele induce în eroare, combinația dintre aspectul delicat și semnificația spirituală face din Nandina o prezență remarcabilă atât în grădini, cât și în poveștile tradiționale. - Piata 1 Decembrie 1918, spatiu verde - A.M.C. 2024. - foto.info
"Frumusețea adevărată stă în detalii și în ceea ce oferim lumii."......... mai multe pe pag. - A.M.C.
- Regina nopții, cunoscută pentru faptul că își deschide florile odată cu lăsarea serii - A.M.C. - 2024.11.06
"In vino veritas este un proverb latin, având semnificația: „în vin (se află) adevărul”. Vinul, prin efectele sale, reduce inhibițiile și încurajează sinceritatea. Consumul moderat de vin relaxează mintea, iar oamenii devin adesea mai deschiși și spun ceea ce gândesc sau simt cu adevărat, chiar dacă altfel ar evita să o facă.
Aceasta expresie reflectă percepția universală că efectul vinului scoate la iveală adevărul ascuns în oameni
Cum mai e vremea pe la noi
Carmen Sylva (1843-1916). Regina Elisabeta a României"
- Mulțimea este ca marea: sau te poartă pe sus, sau te înghite – după cum bate vântul. - A.M.C. - sursa citatepedia.ro
„A plimba cățelul” – În sens propriu, înseamnă, a scoate câinele la plimbare. folosit ironic pentru a descrie o activitate făcută mai mult din rutină sau obligație, fără entuziasm. "A se învârti în jurul cozii” – expresie consacrată folosita în sens figurat pentru a descrie pe cineva care se agită inutil, fără să ajungă la un rezultat concret. Au fost gandurile altora si gandurile mele transpuse in cuvinte ...la orele diminetii - - A.M.C. - dialog Foto.info
No serbus vecine şi bună dimineaţa.
RăspundețiȘtergereCu ajutorul tău am făcut o plimbare virtuală prin Turda. Ioana a făcut o plimbare reală la Chei şi Salină, dar din păcate nu pot scoate fotografiile din aparat sau mai bine zis nu le pot încărca în calculator.
Trebuie sa existe o solutie pentru descarcatul fotografiilor in calculator..Daca e de pe celular exista un program ce se instaleaza in PC. Cred ca poate fi gasit pe net. De pe aparatele foto moderne e simpla operatiunea prin cablu. Cred ca o cunoasteti deoarece v-am urmarit fotografiile ..Salutari din "vecina" Turda As fi curioasa sa vad fotografiile facute de Ioana...
Ștergere