- Troite - 1Google, 16Google, 22Google - I.L.T. A.M.C.
- Troite Crestin Ortodoxe - A.M.C. - Str. Ioan Opris Nr.1
- Troite Crestin Ortodoxe - Str. Randunicii, Nr.29
- Troita Greco-Catolica - 6Google, 18Google - I.L.T. - A.M.C. A.M.C. - Piata 1 Decembrie 1918
- Cruci si crucifixe 1Google, 18Google, Facebook: A.M.C,
- Crucea mare de piatra - 5Google, 21Google - A.M.C. - Pag.548 - Piata Republicii
- Case cu cruce - 44Google
:„Pe timpurile mai vechi decât domniile noastre, până şi bisericile de lemn erau foarte rare. Atunci, în jurul unei astfel de cruci [troiţa] se făcea toată slujba. Ea înlocuia biserica, o rezuma în ce avea mai caracteristic.” - Nicolae Iorga " Din punct de vedere etimologic cuvantul „troita”, provine din slavul "trojka”, ceea ce duce cu gandul la monumentul crestin, arhetroita, a carei imagine privita cu evlavie de catre stramosii nostri, i-ar fi influentat pe slavii care-i priveau inchinandu-se, sa o asocieze cu Sfanta Treime, caci privirea unei troite era urmata de insemnarea cu Sfanta Cruce si de inchinarea la Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi." - sursa info crestinortodox.ro, Centru de informare Turistica lapus, Facebook
Troite Crestin Ortodoxe - A.M.C. - Str. Ioan Opris Nr.1 - Str. Ioan Opris, Nr.1, Biserica Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" Troita ridicata in anul 2006, in amintirea preotilor care au slujit in aceasta biserica. - autor Nelu Copil (1944-2019), a fost sculptor in lemn, a fost un Om cu suflet mare.
- Troițele de la răscruci de drumuri și cele din curțile bisericilor, deși au o bază comună în spiritualitatea creștin-ortodoxă, exprimă aspecte diferite ale credinței. Primele au un rol mai pragmatic și protector, integrându-se în viața cotidiană a călătorilor, în timp ce celelalte reflectă dimensiunea liturgică, comunitară și comemorativă a credinței creștine. Ambele sunt o punte între om și divinitate, adaptate nevoilor și contextului în care sunt amplasate. Troițele aflate în spațiul sacru al bisericilor au o semnificație liturgică și comunitară mai clar definită: Spațiu de rugăciune: Ele oferă un loc unde credincioșii se pot ruga sau se pot închina în afara bisericii, mai ales în timpul procesiunilor sau sărbătorilor religioase. Element comemorativ: Deseori dedicate eroilor căzuți în războaie sau celor care au avut o contribuție semnificativă în viața comunității. Aceste troițe pot fi însoțite de plăci comemorative. Simbol al comuniunii: Plasate într-un spațiu colectiv, ele reprezintă legătura dintre credincioși și divinitate, dar și unitatea unei comunități parohiale. Armonie estetică și spirituală: Troițele din curtea bisericii sunt adesea sculptate cu atenție, fiind un simbol al continuității tradiției și artei religioase. - A.M.C.
De pe net:
- Crucea - ducu.de
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu